Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:03, 17 lut 2016

Do góry
Agatko możesz do mnie zerknąć? Zrobiłam projekt oczka wodnego i chciałam prosić żebyś rzuciła okiem Podoba mi się klon posadzony w takiej bliskości, tylko nie wiem czy jego korzenie nie uszkodzą folii, no i liście... Wiem, że Ty też masz klony nad oczkiem. Podziel się swoim doświadczeniem, co? . Buziak
Mój ogród w cieniu drzew 18:52, 17 lut 2016

Do góry
Na szczycie prawej strony skarpy są posadzone róże, które "otaczają" stojącą tam w sezonie trampolinę.
Planuję lewą stronę ( już na szczycie ) też obsadzić tą samą różą.

Zgodnie z zasadą ograniczenia ilości gatunków, rozważam obsadzenie całej skarpy choiną kanadyjską Jeddeloh plus trawą Evergold ( czytałam, że nadaje się do cienia ).Choina jest chyba jedynym według mnie godnym uwagi iglakiem do cienia.

A tu mój nieudolny projekt - całość

i lewa strona

Przy schodkach na szczycie 2 kule bukszpanowe lub świerk serbski Karel, pod nimi azalie japońskie 4 sztuki ta sama odmiana.

Bardzo proszę Was o opinie, czy to ma sens w ogóle. ??? Nie bardzo umiem wyobrazić sobie tą skarpę po latach, jak to będzie wyglądało kiedyś. A może macie jakiś inny pomysł ? Będę wdzięczna za sugestie
I znowu od początku... 12:17, 17 lut 2016

Do góry
No i wstępny projekt .Nie tak piękny jak u pauli23

No i oczywiście pusta plama na środku bo brak pomysłu co tam zasadzi

Całośc będzie w odcieniach bieli pomieszanych z zielenią. Nasion aksamitek mam bardzo dużo właśnie białych dużych kul między trawami i na tle hortensji myślę że będą dobrze wyglądały.

A może by tak tą lukę wypełnić roślinami zimozielonymi? I właśnie co roku nasadzać jakieś sezonowe kwiaty rabatowe. A na jesień zasadza cebulowe?
Co z tym ogródeczkiem począć 10:47, 17 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mi się podoba 1 projekt i Amanogawa
Będziesz zadowolona
Ma je chyba Jola lojalna?

Głosy zaliczone
Co z tym ogródeczkiem począć 10:31, 17 lut 2016

Do góry
Mi się podoba 1 projekt i Amanogawa
Będziesz zadowolona
Ma je chyba Jola lojalna?
Ogród z pergolą 10:29, 17 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Projekt jazzy jest fajny Tylko czy Ty możesz tyle brzóz posadzić? I teściowa to zniesie?

Filemon24 napisał(a)

Jeszcze przez ogrodowisko sobie spierdzielisz relacje z teściową hahaha

zgłębilam trochę temat i brzoza pyli gdy kwitnie czyli kwiecień, jeden miesiąc bez teściowej chyba przeżyję?

dziewczyny co byście dały do towarzystwa różom na obeliskach?na rabatach 5 i 6
Ogród z pergolą 22:58, 16 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Projekt jazzy jest fajny Tylko czy Ty możesz tyle brzóz posadzić? I teściowa to zniesie?

Jeszcze przez ogrodowisko sobie spierdzielisz relacje z teściową hahaha
Zamieszkać w ogrodzie 22:51, 16 lut 2016

Do góry
Projekt dotarło 20.00...prawie rozszarpałam kuriera mój mąż śmiał się że jak dziecko co na Mikołaja czeka! A w środku niespodzianka ! Miały być 3 wizualizacje do czekających ramek a są 4 !!! jutro lecę po ramkę więc fotka będzie jutro , mąż odmówił wieszania o 22 na raty
Na widok projektu nawadniania powiedział ... o żesz ty... a potem że musi to na spokojnie przeanalizować haha wygląda jak projekt rakiety!
Jutro lecę na giełdę szukać wyceniać handlować i negocjować!
Ogród z pergolą 22:47, 16 lut 2016

Do góry
Kosolkowa Pasja 21:36, 16 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Olu, ascot i MW ma MakKasia, wstawiła u mnie fotki ostatnio i ja się po fotkach zdecydowałam na MW i ją zamówiłam
Zobacz tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=1214#post_3

Dzisiaj poszłam do ogrodu i cyknęłam dla ciebie fotkę mojego żywopłotu z bukszpanu. Ma z 10 lat pewnie i spory z niego żywopłocik już jest.
Dlatego obstawałam za usunięciem go z rabaty. U mnie oddziela rabatę od wejścia.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1045397/original.JPG

Dzisiejszy twój projekt bardzo mi się podoba. Tak zrób, jak narysowałaś. Już się nie wahaj

Co do stożków i kulek - w zeszłym roku w Ob.. były takie w marcu:

W tym roku liczę nas podobny asortyment. I planuję zakup kilku kulek. Tych mniejszych, bo te duże ... ach ... może kiedyś urosną

Iwonko
Sporo osób odradzało zakup bukszpanów z obi
Chyba gardener, jesli dobrze kojarzę, mógłby coś powiedzieć na ten temat
Kosolkowa Pasja 21:24, 16 lut 2016

Do góry
kosolka napisał(a)
Myśląc o ciemnym akcencie różanym, obstawiałabym Ascot. Najważniejsze pytanie - czy da radę w pełnym słońcu, na dodatek pod ścianą domu?

Olu, ascot i MW ma MakKasia, wstawiła u mnie fotki ostatnio i ja się po fotkach zdecydowałam na MW i ją zamówiłam
Zobacz tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=1214#post_3

Dzisiaj poszłam do ogrodu i cyknęłam dla ciebie fotkę mojego żywopłotu z bukszpanu. Ma z 10 lat pewnie i spory z niego żywopłocik już jest.
Dlatego obstawałam za usunięciem go z rabaty. U mnie oddziela rabatę od wejścia.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/104/1045397/original.JPG

Dzisiejszy twój projekt bardzo mi się podoba. Tak zrób, jak narysowałaś. Już się nie wahaj

Co do stożków i kulek - w zeszłym roku w Ob.. były takie w marcu:

W tym roku liczę nas podobny asortyment. I planuję zakup kilku kulek. Tych mniejszych, bo te duże ... ach ... może kiedyś urosną
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:03, 16 lut 2016

Do góry
Rozpadł mi się drewniany płotek otaczający warzywnik i w tym roku chcę warzywnik zrobić na nowo, tym razem już porządnie a nie tymczasowo. Zdjęcia i opis wstawiłam u siebie w wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6354-ogrod-mydlo-i-powidlo?page=29
Kilka osób się wypowiedziało i wydaje mi się, że nowy projekt jest ok. i się sprawdzi.
Problemem jest drzewo, proszę o fachowe opinie - na ścianie mam klimatyzator, pomiędzy skrzyniami chciałabym posadzić drzewo aby go zamaskować.

Czy mogę tam posadzić buka lub graba (chciałabym go ciąć w prostokąt), odległość od ściany budynku to ok 1,5m.
Czy tak blisko domu można posadzić jedno z tych drzew np. buka Tricolor?
Obawiam się bo to (bez cięcia) bardzo duże drzewa a może jeśli korona jest cięta to i korzenie się nie rozrastają nadmiernie?
Czy lepiej nie ryzykować i posadzić coś małego np wiśnię, czy śliwę wiśniową albo cyprysika lub żywotnika i go ciąć?
Kamienny ogród patykiem malowany 18:02, 16 lut 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)
Skończyłam projekt dla Dominiki, został mi jeszcze dla Asi a potem moje.
Muszę skończyć pomiary działki, a to jest u mnie masakra bo nigdzie nie ma prostych linii....i jeszcze górka....muszę znaleźć jakiś sposób żeby zmierzyć i nanieść na plan poziomice bez dalmierza czy innych pomocy....to bardzo istotne bo zamierzam tam ostro ryć....rycie wiąże się z wycięciem drzew...a nie do końca wiem które wyciąć jak nie mam całego planu.

Oj to u Ciebie konkretne prace będą tej wiosny Sylwia. Ale coś mi mówi, że efekt to będzie wielkie WOW. Jestem wdzięczna , że pamiętasz o mnie.Mam nadzieję że będę mogła choć trochę się zrewanżować.
Ogród z pergolą 14:58, 16 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Coś takiego rozrysowałam

To jest jak dla mnie najlepszy projekt najbardziej estetyczny prosty i nie przekombinowany. Dość łatwy do obsadzenia. W dodatku z altany będziesz widzieć ogórd gdzie w pozostałych projektach wydaje mi się że będziesz mieć z tym trudności. Nagadały ci dziewczyny że altana nie na prosto ach namąciły.... a tak popatrzeć to na serio ten projekt jest bardzo dobry reszta mi się nie podoba ale decyzja Aniu twoja
I znowu od początku... 11:54, 16 lut 2016

Do góry
paula23 napisał(a)
Co prawda to całkiem odbiega od tego co widziałam we wcześniejszych projektach ale czasem jest dobrze zobaczyć coś innego może akurat coś z tego Ci się spodoba nie jest to jakiś ścisły projekt tylko tak na szybko żeby obrazować co mniej więcej mam na myśli. Jeśli jest tam miejsca na tyle to po prawej stronie widziałabym jakieś drzewko z parasolowatą koroną (np wierzba) przewieszającą się nad oczko, zakładając że nie jest to mocno słoneczne miejsce i zadbasz o nawadnianie:

Można dorzucić więcej iglaków żeby było zimozielono.

Projekt bardzo fajny Hortensje i tak miały iść na sam tył. Rododendrony chyba nie zdadzą tam rezultatu. Będzie im za gorąco
Ogród z pergolą 10:53, 16 lut 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

W tym linku trawnik i placyki mają także określony kształt w połączeniu są prostokątem.
Aniu Makao projekt wyszedł Ci dość abstrakcyjnie ale jakbyś popracowała nad tym aby trawnik także przypominał figurę geometryczną mógłby zachwycać

Kamiś tak tylko sobie narysowałam i pokolorowałam ale to absolutnie nie był plan do realizacji. Zbyt "abstrakcyjny". To miało tylko puścić wodze fantazji by ruszyć w jakimś kierunku
Ogród z pergolą 10:46, 16 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/ef/a0/12/efa01271d14bbfb91972013177b0c124.jpg

Sprawdź tak.

W tym linku trawnik i placyki mają także określony kształt w połączeniu są prostokątem.
Aniu Makao projekt wyszedł Ci dość abstrakcyjnie ale jakbyś popracowała nad tym aby trawnik także przypominał figurę geometryczną mógłby zachwycać
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:39, 16 lut 2016

Do góry
Cześć Ivona. Przeanalizowałam te Twoje plany i poczytałam propozycje i myślę że ten projekt Oli ze schodkową rabatą jest naprawdę idealny do tego frontu. Ja naniosłam jeszcze jedną rabatę idąc za ciosem schodków.

W najszerszej części możesz posadzić brzozę wielopniową albo magnolię i podsypać kamykami. Dosadzisz kule bukszpanu i np. róże okrywowe.

To nasadzenie też jest fajne z tymi drzewami. One oddzielą część frontową od tyłu. Możesz powtórzyć nasadzenia na obu rabatach przy ścieżce. Ja bym posadziła z kulami bukszpanu róże okrywowe np The Fair. One dodają lekkości tym kulom.

Na rabacie nr 1 nie chcesz drzew więc może same bukszpany i kamienie. A tuż przy wjeździe w rogu np. lilaka i to wszystko.
Ogród z pergolą 10:14, 16 lut 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ja Ci mówiłam że to tylko moje wariacje a nie projekt.

Tam wcześniej wkleiłam jeszcze jedno zdjęcie ale chyba go nie zauważyłaś przez te kolorki.

To ostatnia moja wizja Twojego ogrodu (bardziej przyziemna). Skoro nie chcesz altany naprzeciw schodów (chociaż podobał mi się ten pierwszy rysunek, który zrobiłam) to może całkiem ją daj w róg działki

Z przodu ściana z róży pnącej a wejście z boku.

Świetny projekt ! Myśle że najlepsza opcja u Ciebie
Ogród, mydło i powidło. 23:42, 15 lut 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Z roza poczekaj na kwitnienie forsycji...I chociaz w tym roku jest wszystko szybciej, to mysle ze trzeba jeszcze troszke poczekac

No wiesz co, korci mnie żeby dziabnąć.
Kogo innego to bym nie posłuchała ale jak Ty mówisz żeby zostawić to jeszcze odpuszczę . Ta róża to jakaś pancerna jest pod śniegiem z zielonymi liśćmi jeszcze była, potem dopiero ściemniały ale nie dają się oberwać.
Kasiek dla Ciebie oraz innych zainteresowanych ciekawe informacje o ekologicznych sposobach uprawy ogrodu:
http://www.slonecznybalkon.pl/2015/03/najlepszy-naturalny-preparat-roslinny/
http://www.slonecznybalkon.pl/porady/ekologiczne-srodki-ochrony-roslin/
http://projekt-warzywnik.blogspot.com/2014/02/zdrowa-rozsada-eko-sposoby-siewu-i.html
http://projekt-warzywnik.blogspot.de/2013/06/pomidory-pielegnacja-i-ochrona.html#comment-form
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies