Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrod nad bajorkiem 13:41, 09 sie 2023

Do góry
ja dzis podziwialam klony strzepiastokore i slą woli sie powstrzymalam by nie wziac kolejnego, nie wiem gdzie bym go posadzila. A jeszcze czeka u Kasi z Borów Franken do odebrania. Te dęby u mnie cala robote cienista robia, nie mam miejsca na wieksze drzewa.

Przygladalam sie dzis tez szczepionej olszy czarnej Imperialis. Gdybym o niej cos wiedziala i cena nie byla wysoka to moze bym poszalala a tak odpuscilam

ładna, powcinana ale ponoc wielka rosnie, dobrze, ze nie wzielam.
Ogród pod lasem 12:40, 09 sie 2023

Do góry
Ech a miałam już nic a nic

Mój ogrodowy pamiętnik 10:44, 09 sie 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Kolos się robi z niego. Rising Sun - cudny jest.

No bajka. Ciekawe czemu mój nie ma teraz nowych przyrostów różowych. Muszę z nim pogadać.
U mnie rdesty już kwitną na potęgę poza Blackfieldem, który jest ciut późniejszy. Ale też już powoli pokazuje kolor.
Jeżówki masz przeboskie
Ogród pod lasem 09:51, 09 sie 2023

Do góry
u nas po prostu tyle pada, nie zdazy sie wchłonac, bo kolejny deszcz za chwile a leje tak. Codziennie z niewielkimi przerwami od 4 tygodni. W okienkach pogodowych sadze i stawy wykańczam

co dziwne, im wiecej pada tym mniej wody w bajorku. zima bedzie pewnie duzo a w opadach jej ubywa. chyba jest to jakos regulowane, grzybiarze mowili o jakichs studniach wokol. bajorek w sumie jest 3 i są polaczone kanałami. Bys moze teraz w innym jest wiecej wody a do nas spłynie jesienia.
Ogród pod lasem 09:44, 09 sie 2023

Do góry
Tez tak myslałam. Piach jest i owszem ale tylko łaszki, gdzie sosny rosna. Reszta mieszanka wybuchowa troche nawiezionej, piach, potem glina piaskowa i niżej znowu glina ale ta śmmierdziucha zielona nieprzepuszczalna i dopiero potem rozsączanie z głazówi. I taki grunt jest na czesci ogrodowej. Tam pierwotnie rosły tylko samosiejki brzoz, topoli a sosny po bokach.

Clematisy szaleja nawet te przy brzozach, tam mam czarnego na jakies 2 sztychy łopata.

Ale po cichu licze, ze w koncu rosliny sie dobrze ukorzenią i tez "wypija" troche wody, na pewno wilgoci im nie brakuje.

Zobacz gaury sadzone niby w piachu stoja w owdzie po kostki

Blaski i cienie nowego życia 08:52, 09 sie 2023

Do góry
Klon Crimson u mnie zawsze latem choruje. Jak był mały już dwa razy groziłam mu wykopaniem. Na młodych przyrostach jest obsypany, nie wiem czy to mączniak, w każdym razie wygląda okropnie.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:41, 09 sie 2023

Do góry
Wymarzony sielankowy ogród..... 08:28, 09 sie 2023

Do góry
Monia81 napisał(a)

Pięknie masz wszędzie i bardzo dobrze skomponowane rabaty, ale to jest majstersztyk To jest jagodnik/borówkownik?
Dębowe zakątki 08:27, 09 sie 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dziękuję bardzo
Bociany chodzą dzień w dzień i co chwila jak po swoich włościach
Dziękuję. jeszcze kilka rabat trzeba zmodernizować.
Ano szkoda,że daleko mamy do siebie.
Ja też się cieszę z tej imieninowej nowej horki. Ale jest pomyłka. Bo jak widać Pinky winky to nie jest.
Tak żeniszki sa jednoroczne. ale do hakonek mi pasują
Jeżówek nie wyrzucam. Tylko jak się wysieja to chcę na inne rabaty je dać
Dlatego pozwoliłam im się tak rozrosnąć

Chodzą, zaglądają wszędzie..jaśnie pan sobie z mojego warzywnika wyszedł

Ale ci zazdroszczę Aniu tych bocianów Mają gdzieś blisko gniazdo?
April podbija las... 07:29, 09 sie 2023

Do góry
TAR napisał(a)
Cudownie

Jola co to jest za roslina z duzymi liścmi, jakies pnącze?

Cercis Golden Falls. Chyba zamówiłaś takiego?
April podbija las... 07:24, 09 sie 2023

Do góry
Magara napisał(a)

Hahaha Nie będę komentować szerzej Przejdę do kwestii merytorycznych

Czy ten rdest jest biały??? Istnieje takie cudo czy to oświetlenie go wybieliło?

Nie śmiem odbierać Magarkowi palmy pierwszeństwa, spokojnie zadowolę się kolejnymi miejscami na pudle
Tak to jest biały rdest odmiany Fat White. Choć jego biel jest lekko złamana szarością, nie jest to taka świecąca biel/biel Nienachalna, jeśli wiecie co mam na myśli. Ze mną o kolorach trudno się gada
Ogród Muszelki 04:12, 09 sie 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ale fajny ten twój kociula

Kociula to Amelia vel Amelek.  Przywędrował do nas rok temu, w wielkanocny poranek. Dostaliśmy prezent z Nieba! Nasz wielkanocny zajączek siedział na trawniku i cichutko miuczał. Skóra i kostki. Nakarmiliśmy go, wymizialiśmy i 
został z nami

To fajniutki, uroczy figlarz. Przejął niektóre zachowania Coffee, np. chodzi z nami na spacery. Piesełek na smyczy, a kotek kilka kroków za nami lub obok. Gdy skądś wracamy, wybiega nam na spotkanie, radośnie skacze, jak piłeczka Daje nam codziennie ogrom radości, bo ma łepek pełen pomysłów i figli. A my takie osobniki uwielbiamy! 

Na zdjęciu jego domek.

Daleki od ideału..... 23:25, 08 sie 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Aga zachwycająco ogród się prezentuje Pozdrawiamy

I ja pozdrawiam.
Daleki od ideału..... 23:14, 08 sie 2023

Do góry
I moje ulubione.
Daleki od ideału..... 23:13, 08 sie 2023

Do góry
Daleki od ideału..... 23:10, 08 sie 2023

Do góry
Róże zaczynają drugie kwitnienie.
Oczywiście zaczyna Olivka
Mój ogrodowy pamiętnik 22:42, 08 sie 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Sunseekersy jeżówkowe to mój nr 1 wsród jeżówek.
Tu Sweet Fuchsia. Bardzo niziutka ale kwiaty napakowane jak cała seria.

A tu Rainbow.

O kurcze, ale fajne te jeżówki Sunseekersy,Sweet Fuchsis i ta Rainbow. Muszę wygooglać je.
A ten judaszowiec to rośnie w słońcu czy nie? Ponoć słońce go przypadła dlatego nie kupiłam.
Ogród Muszelki 22:18, 08 sie 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Wiem. Najpierw trochę wygrzeję się

bo znów idą burzowe chmury, brrr...

Ale fajny ten twój kociula
Ogród z zegarem 22:15, 08 sie 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Werbena Bampton i Patagońska

Werbeny i ja mam.
Moja Hampton to krzaczysko zbudowała wielki że róże mi zasłania.
Już myślę,że na wiosnę ją gdzieś przesadze.
Patagońskiej mam mało. A chce mi się jej dużo.
Trawiasto liściasty bez thui 22:13, 08 sie 2023

Do góry
Cześć! Fot nie było długo więc wrzuciłem hurtem dziś trochę więcej. Po deszczach faktycznie bujnie, i aż pachnie zielenią a trawa zaczyna się robić co raz bardziej dywanowa. Niedawno miałem panów od przycinania góry żywopłotu i pytali czy trawa z rolki Deszczu tyle w tak krótkim czasie nie było od kilku lat chyba (90mm w 1,5 doby).

Trochę mam za dużo zielonego w tym ogrodzie, trochę monotonnie - muszę coś podosadzać miejscami żeby wprowadzić więcej kontrastów. Myślicie, że żurawki będą dobre?
Na pewno wiosną musi wylecieć red baron z rabaty trawiastej bo się za bardzo rozrósł i cały jest przerośnięty inną dziką trawą typu perzowego przez co niewiele tam jest red.

Chodzi mi o ten fragment zaznaczony. Co by tam pasowało? Chyba najlepiej coś z dużymi liśćmi w kontrastującym kolorze.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies