Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:50, 12 wrz 2014
Do góry
Właśnie podobną trawkę mam od córci i gdzieś zagubił się identyfikator.Niby podobna do 'Ice Dance' ale jakby miała grubsze listki.Juto zrobię zdjęcie i dam we wątek identyfikacja traw i będziemy wiedziały co to jest
Gdybym miała piwnicę to przetrzymałabym datury,swojego czasu dostałam od jednej koleżanki piekne odmiany dubeltowe i wszystkie mi zmarzły na nieogrzewanym strychu..
Fajnie,że roślinki ode mnie rosną,niech Ci ładnie zarastają rabaty i cieszą oczy
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:07, 12 wrz 2014
Do góry
Prezent jak najbardziej cieszy,wrzosy są takie urocze.Śliczna donica i ptaszęta
Dorotko co to jest za trawa na pierwszym zdjęciu ta paskowana przy tych chabrowych kwiatuszkach? To turzyca 'Ice Dance'?
Moja znajoma ma dalię o ciemno zielonych liściach wpadających w bordo z ciemno bordowymi strzępiastymi kwiatami,ostatnio u niej podziwiałam.Ja nie mam gdzie przetrzymywać tego typu roślin,nie mam piwnicy,w garażu czy gospodarczym zmarzną
Ogród ogrodniczki 13:52, 11 wrz 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Zresztą, co ja Ci doradzam - ogród Madżenki to kopalnia pomysłów jest, można czerpać garściami piękne połączenia

Tę wielką kulę (bukszpan czy cis to jest?) ubrałabym w kołnierz z miękkich trawek - może być hakone (nie jest dekoracyjna zimą) albo inna, dobry byłby jakiś carex, ale nie Ice Dance, bo ta jest sztywna, nie o taki efekt mi chodzi.

Też myślałam o trawkach wokół tej kuli.To jest cięta irga.
Na razie w formie pomysłu.

Ogród ogrodniczki 13:50, 11 wrz 2014

Do góry
Zresztą, co ja Ci doradzam - ogród Madżenki to kopalnia pomysłów jest, można czerpać garściami piękne połączenia

Tę wielką kulę (bukszpan czy cis to jest?) ubrałabym w kołnierz z miękkich trawek - może być hakone (nie jest dekoracyjna zimą) albo inna, dobry byłby jakiś carex, ale nie Ice Dance, bo ta jest sztywna, nie o taki efekt mi chodzi.
Ogród ogrodniczki 12:42, 11 wrz 2014

Do góry
beta napisał(a)
a może tak jak proponowałam Variegatus a pod nim np. kompaktowa szałwia...wtedy Żurawki w nogach trzmieliny tez bym wymieniła na coś w fiolecie...

Miskant Variegatus powiadasz.
O.k.+ turzyce "Ice Dance"

Szałwia odpada bo ślimaki ją jedzą a ja nie nadążam za ich zbieraniem.
Ogród ogrodniczki 11:54, 11 wrz 2014

Do góry
Ewa,ja nie wiem czy czegoś nie pomieszałaś
Spod tujek zabrałabym róże i przeniosłabym na tą drugą rabatę gdzie jest jasminowiec.
W związku z ty mam pusto pod tujami.No prawie bo są tam turzyce "Ice Dance".
Chyba warto byłoby posadzić tam jeszcze jakieś niskie trawki.

Co do szerokości tej rabatki,niestety nie mogę jej poszerzyć bo ona zarysowuje okrąg.

A teraz druga sprawa- pod jaśminowcem.
Tam miałyby być te róże wysadzone spod tujek.
Jaśminowiec trzeba uporządkować,to fakt.
Ekstremum to to że tam jest ostra skarpa.

Pod jaśminowcem jest sporo słońca.Róże dadzą radę.
Pod tujami jest mniej słońca.Od wschodu zasłaniają tuje.

Wklejam zdjęcia rabaty z tujami.Pokazuję jaki jest łuk i dlaczego nie mogę jej poszerzyć.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:31, 09 wrz 2014

Do góry
Ice dance sadzone w L lub inne carexy to dobry pomysl. Ewentualnie dla dodania niebieskości kostrzewa sina
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:00, 08 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Dlaczego ja nie mam wrzosów???

Jak zechcesz to też będziesz miała wrzosy

Ice Dance już ruszyły

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:42, 07 wrz 2014

Do góry
To wszystko jest za małe. Ginie na tej rabacie. Powinnaś posadzić tak:

Trzeba podzielić tę rabatę na kwadrat lub prostokąt w żwirze (jasnoszary). Na nim:

2. Śliwa wiśniowa 'Nigra' lub inne piękne drzewo o purpurowych liściach
7. Tuje 'Danica' (lub inne kuliste tuje np. Golden Globe) 8 szt
8. Żurawki 'Creme Brule' lub 'Caramel' a może nawet lepiej 'Autumn Leaves'
9. Żółte berberysy niskie, a nich białe tulipany liliokształtne lub zamiennie burgundowe
10. Pachysandra terminalis (30 szt)lub irga 'Major' albo Carex 'Ice Dance', a w nim tulipany burgundowe lub zamiennie białe.

Pozostałą część w korze lub inny kolor żwirku (ciemnoszary).

Pod płotem:

1 żywopłot z tui Smaragd lub cisa lub grabu lub dowolny ale nie Brabant.
3. Hortensje bukietowe, jednakowe - dowolne (Vanille Fraise proponuję) 4 szt
4. Platycladus (Thuja) orientalis 'Aurea Nana'4 szt
5. Podwójny pas lawendy Hidcote około 30 szt
6. Miskant 'Morning Light' 9 szt

Tu gdzie napis żwirek proponuję ciemnofioletowe żurawki w prostokącie - 12 - 14 szt

I po robocie, tylko jak to się ma do reszty ogrodu??? Nie wiem, bo nie pokazałaś.

Przeczytaj sobie te artykuły, a zrozumiesz dlaczego to jest takie ważne, aby nie projektować oderwanych od reszty kawałków ogrodu. Ogród to spójna całość, zawsze będę powtarzać Okaże się że dalej masz skalniak na ten przykłąd i nie pasuje moja rabata

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/56-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-2-planowanie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie
Rododendronowy ogród II. 10:31, 06 wrz 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Agnieszko zawciąg przypadł mi do gustu tylko nie wiem czy będzie miał dosyc słonca bo z południowej strony wysokie brzozy rosną. Parzydło mam ale mnie nie zachwyca specjalnie , wole te wysokie. Jasnota jest ekspansywna wiec odpada bo już z kilkoma ekspansywnymi walczę to nowej tego typu rośliny sie boję a całkiem odpadają hortensje bo zasłonia juz wiosną rh . Ta grzadka jest przed rh i nie chcę go niczym zasłonic. Wygląda tak

Bogdzia.. a ja bym nie sadziła róż jak nie chcą u ciebie rosnąć.. posadziłabym trawę Hakonechloa macra Aureola (u nas do kupienia), ta rośnie najlepiej, albo ta zwykła zielona (tej mogę ci ukopać od siebie) lub trawka Ice Dance (po zimie może mieć brzydkie końce wiec lepiej hohle), do tego hosty o żółtych liściach i np niebieskich (jedna z dużych druga z średnich), dobrze wyglądałaby też brunera, . Hosty kwitną, brunera kwitnie, pomiędzy hosty tulipany, krokusy.
Wysyłam Ci kilka pomysłów na emaile .... liście kolorowe są jak kwiaty...
Moja "przyziemna" :) pasja 22:21, 04 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Dla odmiany hortensje, nie donica

Ten pierwszy krzak SD ma najwięcej cienie, jest największy i jeszcze wcale się nie przebarwia, reszta różowieje już dość mocno

Ice dance bardzo ładnie się rozrosła.

Lawenda praktycznie nie kwitnie, kilka kępek ma pojedyncze kwiaty. W przyszłym roku chyba zetnę ją w kulki po przekwitnięciu, bo ani kwiatów, ani ładnego pokroju w tej chili nie ma.

NN coraz ciemniejsza

Witaj Jagódko
Slicznie masz w ogrodzie, a hortki aż dech zapierają.
Czy mogłabyś mi napisać, co to za bordowe drzewo na 2 zdjęciu?
Czy to sliwa wisniowa?

pozdrawiam serdecznie
Mój wymarzony ogród 20:20, 04 wrz 2014

Do góry
Ice dance to rewelacyjna trawa będzie Pani zadowolona
Moja "przyziemna" :) pasja 22:02, 02 wrz 2014

Do góry
Dla odmiany hortensje, nie donica

Ten pierwszy krzak SD ma najwięcej cienie, jest największy i jeszcze wcale się nie przebarwia, reszta różowieje już dość mocno

Ice dance bardzo ładnie się rozrosła.

Lawenda praktycznie nie kwitnie, kilka kępek ma pojedyncze kwiaty. W przyszłym roku chyba zetnę ją w kulki po przekwitnięciu, bo ani kwiatów, ani ładnego pokroju w tej chili nie ma.

NN coraz ciemniejsza

Przedwiośnie ogrodu..:) 18:57, 02 wrz 2014

Do góry
Wydaje mi się że trzy "Nigry" to dużo szczęścia w jednym miejscu. Ta jedna będzie kiedyś dużym drzewem.
Pod hortkami posadź carexy "Ice Dance", coś zimozielonego, bo wczesną wiosną będzie dość pustawo.
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 13:32, 02 wrz 2014

Do góry
Koty Ci zjadły ice dance? no masakra!
wstaw rysunek ze sciezka. Jakos mus tam dojsc, chocby do tej skrzynki brazowej - pewnie jakies liczniki?

pozdrawiam!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:38, 02 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób podwyższoną rabatę, szmatę wywal bo zabijasz życie w glebie, i nijak nie pokopiesz na tej szmacie.

1. Berberys Bagatelle lub Admiration 3 szt
2. Hortensja bukietowa 'Vanille Fraise' - 6-7 szt
3. Wierzba do cięcia w łądną kulę lub zamiana na miłorząb Mariken
4. Śliwa wiśniowa 'Nigra'
5. Żółte kule z bukszpanu lub żółty berberys cięty w kulę, albo fioletowe kule z berberysu
6. Miskanty Morning Light 3 szt
7. Carex Ice Dance 3 szt
8. Carex Buchannanii 3 - 5 szt
9. Carez Evergold 7 szt
10-11-12-13. Pola wrzośców i wrzosów po 10-15 szt wg namalowanych kolorów.
Powinny się znacznie różnić kolorem kwiatów, albo kolorem liści.

Zakupy zrobiłam, niestety nie obyo się bez problemów, ponieważ nie wszystko udało mi się kupić: hortensjii mam tylko 4 sztuki, no nic to posadzę i ewentualnie jesczcze dokupię, chociażby na wiosnę; Miskanty Morning Light, Carex Buchannanii, Carez Evergold - brak całkowity, jeszcze podjadę do jednej szkółki, ale to taka mniejsza wiec nie wiem czy tam zakupię. Pani Danusiu czy mogę to zastapic innymi roślinkami?? Jakieś zamienniki? I jesczce mam pytanie co ile sadzić hortensje? Bo pan w szółce mnie zastrzelił pytaniem czy "chcę zeby były oddzielne czy żeby tworzyły żywopłot". Ja planowałam większe odległości, ale tu się zaczęłam zastanawiać.
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 15:21, 01 wrz 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Na 9m to bym i 4-5 wcisnęła i 1 za furtką. No to miejsce na jałowce już masz
Ścieżka jednak by się tam przydała, przez środek, jeśli nie trawiasta, to żwirowa np? lub płyty kamienne w żwirku/piasku?
Wtedy łatwiej byłoby zaplanować tę rabatę, niskie rośliny przy ścieżce po obu stronach i za nimi stopniowo większe i w stronę płotu i w stronę domu...

naprawdę to ice dance?? mój ma z 15 cm max, a Twój wygląda na 50cm!! wow

Czy przy takim zagęszczeniu nie za bardzo korony zajdą na siebie? 4 to chyba max obok siebie. i 5 za furtką.
Myślałam już o żwirowej ścieżce, mam nawet taki super profesjonalny rysunek później wstawię. Tylko obawiam się,że parskniesz śmiechem

To ice dance, jako taką kupowałam. Jest u mnie drugi rok. Zimą wszystkie okoliczne koty ją obgryzły, mimo to dała radę.
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 15:01, 01 wrz 2014

Do góry
Na 9m to bym i 4-5 wcisnęła i 1 za furtką. No to miejsce na jałowce już masz
Ścieżka jednak by się tam przydała, przez środek, jeśli nie trawiasta, to żwirowa np? lub płyty kamienne w żwirku/piasku?
Wtedy łatwiej byłoby zaplanować tę rabatę, niskie rośliny przy ścieżce po obu stronach i za nimi stopniowo większe i w stronę płotu i w stronę domu...

naprawdę to ice dance?? mój ma z 15 cm max, a Twój wygląda na 50cm!! wow
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 14:54, 01 wrz 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Jeśli nie umbraculifery, to może katalpy? odm. nana, szczepione wysoko, min na 2m?

W takim razie duża rabata Ci wyjdzie, jakie tam są wymiary? Jaka wystawa?
Przydałyby się też fotki całości, po drugiej stronie furtki malutko miejsca, ale wejdzie jedno drzewo?

Dużo roślin masz do zagospodarowania;
Skrzynkę zasłoniłabym czym innym - jałowiec tak blisko domu nie będzie miał za dużo cienia? One nie w pełnym słońcu paskudne się robią...

Wymiary to 5 m x 9m.
Słońca jałowcom nie zabraknie, jest tam od południa do wieczora.
Wąska rabata po drugiej stronie wejścia jest dość wąska , ma 80 cm szer. Drzewo typu wiśnia ozdobna powinno dać radę. Chcę jedno tam posadzić za furtką, czyli wzdłuż ogrodzenia weszłyby 4 szt., 3 pod rząd i 1 właśnie za furtką.
Trawa pod anabelką to carex ice dance.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:02, 31 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zrób podwyższoną rabatę, szmatę wywal bo zabijasz życie w glebie, i nijak nie pokopiesz na tej szmacie.

1. Berberys Bagatelle lub Admiration 3 szt
2. Hortensja bukietowa 'Vanille Fraise' - 6-7 szt
3. Wierzba do cięcia w łądną kulę lub zamiana na miłorząb Mariken
4. Śliwa wiśniowa 'Nigra'
5. Żółte kule z bukszpanu lub żółty berberys cięty w kulę, albo fioletowe kule z berberysu
6. Miskanty Morning Light 3 szt
7. Carex Ice Dance 3 szt
8. Carex Buchannanii 3 - 5 szt
9. Carez Evergold 7 szt
10-11-12-13. Pola wrzośców i wrzosów po 10-15 szt wg namalowanych kolorów.
Powinny się znacznie różnić kolorem kwiatów, albo kolorem liści.

Danusiu piękna kompozycja
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies