Wg mnie masz za dużo tego podlewania, teraz ustawiamy 4 dni w tyg. po kilka minut (bez soboty i niedzieli). Co innego jak ogród jest nowo założony, po suszy, wtedy na początku podlewa się codziennie, potem zmniejsza, a co innego jak już wszystko rośnie. Trzeba dostosować do gleby (przepuszczalna częściej, gliniasta - rzadziej i krócej. Po prostu wyłącz na chwilę na kilka dni i zobacz co się będzie działo.
Ogród systematycznie podlewany przez jakiś czas nie wymaga już tak częstych dawek wody.
Szkoda też wody i prądu jaki zużywa pompa. No i roślin, bo za mokro też nie jest dobrze. Pomacaj glebę wgłąb, albo zaobserwuj.
Ja osoby z fb usuwam już. E tam, zajrzałam a tam tylko zdecydowanie ładna fotka Ewci i moja,. a reszta osób z daleka i zmazane, mam czyste sumienie, nie publikuję brzydkich min na fotkach
Liście na rabatach zbiera się rączkami do worka lub koszyka.
A zamiast cisa na pniu można posadzić znacznie tańszą tuję na pniu (kulka) lub cyprysika, albo sosnę, albo świerka niebieskiego Glauca Globosa, a nawet trzmielinę
Sosny mogą mieć różne szkodniki i choroby, a wśród nich : mszyce (mszyca sosnówka, miodownica sosnowa), osnuja gwiaździsta, miedziak sosnowy. Choroby to: grzybowe (rdza wejmutkowa, rdza pęcherzykowata, osutki sosen, zamieranie pędów i wierzchołków sosen.)
Sosna raczej nie ma grzyba, który by miał białe objawy.
Uważam, że to szkodnik (mszyca)i na szkodnika trzeba pryskać, ale oczywiście mogę się mylić.
Trzeba opryskać na szkodniki a potem na grzyba (za tydzień) skoro Alinka miała takie doświadczenie.
Poszukam jeszcze wieczorem, który preparat ma działanie systemiczne (krąży z sokami w roślinie).
Może byż chyba jeszcze Fastac.
Kontaktowy jest mniej skuteczny.
Popieram całym sercem. Na forum nie powinny być publikowane tego typu fotki bliskich nam osób, bo tym osobom może wcale nie być do śmiechu, lecz po prostu przykro (mnie by było), choć tego głośno nie powiedzą... Pamiętajcie, że te foty zostają w necie. Paparazzi powinni mieć troszkę taktu w publikowaniu fotek ze spotkań. Sorry za szczerość, ale jakoś tak mnie naszło, czasem trzeba wyłożyć kawę na ławę Oczywiście to tylko moje skromne zdanie. Ewo, jeśli chcesz, to usunę tę wypowiedź z Twojego wątku, by nie wywoływać "burzy", daj tylko znak na priv. Pozdrawiam
Ps
Nie wiem i nie chcę wiedzieć, kto robił tego typu fotki, bo moja wypowiedź jest natury ogólnej, a nie personalnej