Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Mój mały raj na ziemi :) 10:16, 28 cze 2014

Do góry
Anula, niesamowicie to zrobiłaś i jakie światło na zdjęciach Ochh i achh...bym powiedziała. Ślicznie

U mnie też dziś cięcie, mam jednego pomocnika, bo Wicio ze schylaniem niestety na bakier, ja cięłam kulki on stożki, a teraz muszę liczyć na siebie, jak Ty. Ja mam coraz więcej cięcia, więc trochę się zejdzie

Zdążysz dzisiaj?
Trawnik, ogród, a pies i kot 23:16, 27 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przecież ja nie wiedziałam że to szczeniak.

Danuś, nikt o to do ciebie pretensji nie ma
Wyjaśnię ci tylko przy okazji czemu żywo zareagowałam na pomysł z obrożą elektryczną - czy próbowałaś użyć jej na swojej szyi? Ja próbowałam - uwierz, traumatyczne przeżycie i ani swoim, ani innym psom nie zafundowałabym tak wątpliwej formy perwersji (oficjalnie zwaną perswazją)
Jedynym uzasadnionym (jako ostatnia deska ratunku przed uśpieniem) przypadkiem jest stosowanie jej u bardzo agresywnego, nadpobudliwego psa w ramach opanowania jego agresji ze wzg. bezpieczeństwa. Jednak właściciel powinien przejść szkolenie pod okiem doświadczonego w tej materii szkoleniowca.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 21:55, 27 cze 2014

Do góry
Dla mnie przenawożone.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 21:54, 27 cze 2014

Do góry
ewar307 napisał(a)

Magnolia
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 21:54, 27 cze 2014

Do góry
ewar307 napisał(a)

kalina albo magnolia
Fotorelacje - pielęgnacja roślin 21:52, 27 cze 2014

Do góry
Przydatne wskazówki zdjęcia i rysunki są również w artykułach i zdjęciach na stronie głównej.
Narzędzia do pielęgnacji trawnika 21:40, 27 cze 2014

Do góry
Podczas prac możesz mieć jedynie inne samopoczucie robiąc narzędziem drewnianym (przyjemne w dotyku) a metalowym (zimne). Również wrażenia wzrokowe są inne, bo Yeoman kolorowy jest (żółto-zielony).
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:36, 27 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wg mnie masz za dużo tego podlewania, teraz ustawiamy 4 dni w tyg. po kilka minut (bez soboty i niedzieli). Co innego jak ogród jest nowo założony, po suszy, wtedy na początku podlewa się codziennie, potem zmniejsza, a co innego jak już wszystko rośnie. Trzeba dostosować do gleby (przepuszczalna częściej, gliniasta - rzadziej i krócej. Po prostu wyłącz na chwilę na kilka dni i zobacz co się będzie działo.

Ogród systematycznie podlewany przez jakiś czas nie wymaga już tak częstych dawek wody.
Szkoda też wody i prądu jaki zużywa pompa. No i roślin, bo za mokro też nie jest dobrze. Pomacaj glebę wgłąb, albo zaobserwuj.
u mnie jest gleba mocno przepuszczalna... co i rusz grzebie, wsadzam i przesadzam i nie jest mokro, kontrolujemy, a i za wodę nie wychodzi dużo
Brązowienie iglaków 21:19, 27 cze 2014

Do góry
Powinieneś dbać o prawidłową wilgotność podłoża. Nie za mokro nie za sucho.
Obskubać z tych brązowych igieł.
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 20:55, 27 cze 2014

Do góry
Z wątku "Chore kosodrzewiny"

kubamtx napisał(a)
Witam
Na tarasie mam 10 kosodrzewin, dość dorodne maja po okolo 40cm wysokosci.
Jakiś czas temu zaczeły chorować, używałem Topsin i Previcur Energy jednak choroba sie rozwija. W tej chwili roślinom brązowieją igły od wnetrza a nasady igieł pokrywaja się czarnym nalotem ktory pokrywa potem pędy.
Choruja wszystkie rośłiny, prosze o pomoc.

Bardzo prosze o pomoc, nie chce zeby uschly mi wszystkie Kosodrzewiny.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:52, 27 cze 2014

Do góry
Wg mnie masz za dużo tego podlewania, teraz ustawiamy 4 dni w tyg. po kilka minut (bez soboty i niedzieli). Co innego jak ogród jest nowo założony, po suszy, wtedy na początku podlewa się codziennie, potem zmniejsza, a co innego jak już wszystko rośnie. Trzeba dostosować do gleby (przepuszczalna częściej, gliniasta - rzadziej i krócej. Po prostu wyłącz na chwilę na kilka dni i zobacz co się będzie działo.

Ogród systematycznie podlewany przez jakiś czas nie wymaga już tak częstych dawek wody.
Szkoda też wody i prądu jaki zużywa pompa. No i roślin, bo za mokro też nie jest dobrze. Pomacaj glebę wgłąb, albo zaobserwuj.
Pszczelarnia 20:41, 27 cze 2014

Do góry
Ja osoby z fb usuwam już. E tam, zajrzałam a tam tylko zdecydowanie ładna fotka Ewci i moja,. a reszta osób z daleka i zmazane, mam czyste sumienie, nie publikuję brzydkich min na fotkach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:39, 27 cze 2014

Do góry
Dzisiaj wyrwałam dwie siewki pokrzyw

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:36, 27 cze 2014

Do góry
Nie wiem jak się nazywa ale specjalnie dla Ciebie wyszukałam ją w necie pod hasłem spirala daję link na pw.
Ogród z lustrem 20:26, 27 cze 2014

Do góry
Liście na rabatach zbiera się rączkami do worka lub koszyka.

A zamiast cisa na pniu można posadzić znacznie tańszą tuję na pniu (kulka) lub cyprysika, albo sosnę, albo świerka niebieskiego Glauca Globosa, a nawet trzmielinę
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 20:19, 27 cze 2014

Do góry
Insektycydy kontaktowe (latem) oraz pułapki feromonowe - tak wyczytałam w necie, a w książce zalecają oprysk wiosną i latem Owadofosem.540 EC.
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 20:18, 27 cze 2014

Do góry
Dominika napisał(a)
I znowu mam prośbę o ratunek
coś zżera igły na kosodrzewinach, zaatakowało już 3 sztuki i bardzo proszę o podpowiedź czym to spryskać żeby wybić te owady bo zaraz wszystkie wykończą

annka napisał(a)
Wydaje mi się że to osnuja sadzonkowa,jeśli tak to preparat kontaktowy. W okresie pojawienia się szkodników oprysk preparatem Decis 2,5 EC lub Talstar 100 EC. I wytnij pędy z oprzędem larwy.

A to co widać na zdjęciu to odchody którymi oblepia pęd.
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 20:18, 27 cze 2014

Do góry
Sosny mogą mieć różne szkodniki i choroby, a wśród nich : mszyce (mszyca sosnówka, miodownica sosnowa), osnuja gwiaździsta, miedziak sosnowy. Choroby to: grzybowe (rdza wejmutkowa, rdza pęcherzykowata, osutki sosen, zamieranie pędów i wierzchołków sosen.)
Sosna raczej nie ma grzyba, który by miał białe objawy.
Uważam, że to szkodnik (mszyca)i na szkodnika trzeba pryskać, ale oczywiście mogę się mylić.
Trzeba opryskać na szkodniki a potem na grzyba (za tydzień) skoro Alinka miała takie doświadczenie.
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 20:17, 27 cze 2014

Do góry
Poszukam jeszcze wieczorem, który preparat ma działanie systemiczne (krąży z sokami w roślinie).
Może byż chyba jeszcze Fastac.
Kontaktowy jest mniej skuteczny.
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 20:17, 27 cze 2014

Do góry
Te objawy mogą świadczyć o występowaniu mszyc wełnistych. (Kłaczki jakby waty)
Potrzebny oprysk Confidorem lub Mospilanem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies