Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 10:35, 24 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nic mu się nie stanie.

dzięki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:31, 24 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Żeby odizolować ostre krawędzie od EPDM-u. Teraz ten wodospad wygląda zupełnie inaczej, rozwaliliśmy go i jest zaokrąglony. A z tyłu zastosowałam odważny kolor, śliwkowy, pod kolor liści klonu palmowego. Nie uwierzycie jechałam do sklepu z liściem

Rozumiem, ochrona folii.
Ciekawa jestem tego koloru. Dziękuję Danusiu i wszystkiego najlepszego, jeśli dziś obchodzisz .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:21, 24 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Żeby odizolować ostre krawędzie od EPDM-u. Teraz ten wodospad wygląda zupełnie inaczej, rozwaliliśmy go i jest zaokrąglony. A z tyłu zastosowałam odważny kolor, śliwkowy, pod kolor liści klonu palmowego. Nie uwierzycie jechałam do sklepu z liściem
hi hi hi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:13, 24 cze 2014

Do góry
Borbetka napisał(a)
Danusiu, w ogrodzie z przebudowywanym stawem Witek kładł białą geowłókninę pomiędzy kamienie w kaskadzie. Dlaczego?

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:06, 24 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Aniu, czujnik działa na określoną ilość deszczu, jak spadnie mniej niż 5 l na m2 wtedy chyba nie wyłącza nawadniania.

Czasy nawadniania i dni nawadniania trzeba dostosowywać do aktualnej pogody. Jak są upały zwiększać, a jak uważasz, że masz w tej chwili za mokro, przekręć pokrętło na OFF i odczekaj aż trawnik przeschnie. POtem z powrotem na ON.

Potem zadzwoń do Witka i przez telefon poda jak przestawić na mniej.
Jedno ustawienie na cały rok zawsze będzie nieodpowiednie, bo inaczej trawnik wysycha wiosną a inaczej latem.
a spokojnie Piotr ustawia, latem gdy gorąco zgodnie z sugestią Witka mamy ustawione dwa razy o 21,30 i 4.00
Ogród z perspektywą na przyszłość 08:55, 24 cze 2014

Do góry
Bardzo się cieszę, że mogę oglądać zmiany
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:51, 24 cze 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

nawadnianie uruchamia się z automatu względem czujnika deszczu, ale chyba trzeba go sprawdzić bo zdarza się że pomimo opadów uruchamia się system. każda sekcja po 15 minut i chyba 1,5 godzin rabaty.

Aniu, czujnik działa na określoną ilość deszczu, jak spadnie mniej niż 5 l na m2 wtedy chyba nie wyłącza nawadniania.

Czasy nawadniania i dni nawadniania trzeba dostosowywać do aktualnej pogody. Jak są upały zwiększać, a jak uważasz, że masz w tej chwili za mokro, przekręć pokrętło na OFF i odczekaj aż trawnik przeschnie. POtem z powrotem na ON.

Potem zadzwoń do Witka i przez telefon poda jak przestawić na mniej.
Jedno ustawienie na cały rok zawsze będzie nieodpowiednie, bo inaczej trawnik wysycha wiosną a inaczej latem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:56, 24 cze 2014

Do góry

Mireczko, nie ma wątku, a kto by tam się tym ekscytował? Dziękuję za pamięć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:55, 24 cze 2014

Do góry
lenka napisał(a)
Danusia ostatnio bardzo tajemnicza się zrobiła.....

Cały efekt końcowy tkwi w tej tajemnicy... tak być musi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:54, 24 cze 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
ten ogród bez trawnika to taka zapowiedź z przed roku ciągle to pamiętam i czekam

Doczekał się swojego czasu, ale nie mówmy hop, zanim nie zaliczymy nagrania
Mostki i kładki - mostek 07:44, 24 cze 2014

Do góry
Szerokość rzeczki 0,7 m. do metra. Ale jej poprowadzenie musi mieć jakiś sens ot nie tak po prostu na środku rzeczka. Jak zamierzasz ją poprowadzić?
Chwasty w trawniku 07:38, 24 cze 2014

Do góry
Tylko, że herbicyd używa się na części zielone, polanie nim gołych korzeni nic nie da. Jeśli chcesz zastosować chemię, to odczekaj aż teren się "zazieleni", wtedy dopiero opryskaj.

Oprysk iglakowi zaszkodzi jeśli mgła poleci na części zielone, dlatego należy pryskać w dzień bezwietrzny i ochronić iglaka kartonem np.

Jednak herbicyd podany wyżej jest szkodliwy dla zdrowia, więc zastanów się dobrze, co robisz. (małe dziecko, żona).

Przy przygotowaniu pod trawnik trzeba się głównie skupić na wybraniu resztek korzeni chwastów wieloletnich typu. mniszek, ostrożeń i podobne, bo one są groźne.

Poczytaj tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

a o herbicydach tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/4623-herbicydy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:30, 24 cze 2014

Do góry
Możesz dodać faktycznie drzewa liściaste, może miłorzęby na pniu, dodaj też koloru (bordo, pomarańcz). Fajne są na pniou rózne iglaki, np. świerki "Glauca Globosa", a może wysoki i chudy bonsai?
Iglaki trzeba pogrupować, albo zostawić usuwając "Conica", a dodając purpurowe drzewka, klony palmowe?
Pomocy co z dereniami 07:19, 24 cze 2014

Do góry
Pomyśl jeszcze czy czasem nie dałaś im za dużo nawozu, po przenawożenie też jest szkodliwe.

Mazan - a czy czasem nie powinno być "gdy zapewnimy im "nieodpowiednie warunki" , napisałeś "odpowiednie".
Ogród z lustrem 23:05, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Poluję na to drzewko na pniu i nie wiem jak się nazywa .kto mi powie?
Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 22:08, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest szczepiona, wykadrowałam zdjęcie i widać zgrubienie - miejsce szczepienia.

A to góra drzewka.

Danusiu proszę powiedz mi jak z doświadczenia Twojego trzymają się laurowiśnie na pniu.. jak w zimie i czy należy je okrywać? Ja mam miejsce trochę na przeciągu i nie wiem czy będzie się nadawać .Musi być osłonięte od przeciągu?
Ogród przy domu szeregowym 21:45, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Też mam sporo trójkątów w swoim ogrodzie

Danusiu jak nazywa się to drzewko na pniu pomiędzy bukszpanami i hortensjami ?
Ogród Babci Jasi 21:43, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bajki z mchu i paproci

Absolutnie mój ukochany styl ogrodu...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:02, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Staram się, bo mam też inne ogrody do pokazania, niedługo będzie ogród bez trawnika/... Moda ogrodowiskowa przeminie z czasem, ale przyznasz że dzięki temu ogarnąłeś ogród na lepsze.

O ... to coś dla mnie. Tłumaczę, dlaczego...
W weekend poprawiałam linię trawnika, tzn. wycinałam, dokładałam, dziś przesadzałam do tej lini obwódkę bukszpanową. Mój eMuś jest poza domem i dzwoni i się pyta, czemu dziś nie dzwoniłam, a ja, że nie mam czasu, bo trawnik wycinam i bukszpany poprawiam. A on mówi, że jak cała Polska ( w domyśle: Ogrodowisko) będzie mi doradzać, jaką linię ma mieć mój trawnik, to za chwilę linia trawnika skończy się na złotej tuji, ( w domyśle: która jest na drugim brzegu mojego trawnika).
Wtedy zgłoszę się do Danusi po ten projekt, który właśnie opracowuje.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:52, 23 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, dla skał, głazów wielkich. Układałam je w pierwszym ogrodzie, jaki robiłam zawodowo. leżą do dzisiaj.
To ten ogród, w odcinku Mai robiłam go już drugi raz, a ostatnio robiłam go trzeci raz, a kamienie leżą dalej.

http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,20,1,0/ogrod-z-przebudowywanym-stawem,189.html

Ładne mi kamyki. Obejrzałam program. Miło widzieć Cię w tym programie, mówisz tak ciepło. Jak zobaczyłam, jak rozbieracie sadzawkę, to przypomniała mi się moja i praca przy rozbiórce. Tylko u mnie wytrzymała krócej. I potem się nie odważyłam założyć na nowo. Gdyby wtedy istniało takie gumowe tworzywo, jak teraz, to może? ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies