Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ptasi gaj 17:56, 07 kwi 2025

Do góry
Cd

Ptasi gaj 17:51, 07 kwi 2025

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, jak zawsze super

Kasiu eM dobrze najpierw wykosił i później wertykulacja. Następnie zbierał traktorkiem sianko. Jeździł tyle razy aż zebrał.

Mam jeszcze trochę robót, ale poczekam aż będzie cieplej. Trawy miskanty jeszcze w ogóle kłakow nie puszczają.
W zeszłym roku już u mnie kwitła 2 kwietnia wiśnia kiku. Może to i dobrze, że teraz nie kwitnie. Osiedlowe magnolie po brązowiały szkoda.

Łączka osiedlowa sąsiadki

A to moje kloniki na balkonie

Orlaja wychodzi

Posadziłam po 5 szyba tyle się namnozyło

April podbija las... 17:39, 07 kwi 2025

Do góry
April napisał(a)
Było też trochę ciemierników, choć nie czują się u mnie zbyt komfortowo

Jola piękne są nie narzekaj. U mnie to dopiero beznadzieja. Popiołu z kominka im trochę podsyp. Lubią zasadowa ziemię.
Ja od kilku tygodni nie mogę wyjść z chorób. Jak nie noś to uszy lub kaszel nie do zniesienia. Ciągle CV os byłam dzisiaj u laryngologa nie słyszę uszy po zapychane. Nie wiem kiedy z tego wyjdę. I byłam szczepiona na wszystkie wirusy jakie są. Chyba wodę wpuszczali.

Posadziłam też talerzyki cyklamenów. Nie wiem czy dobrze bo nie wiadomo gdzie góra gdzie dół od korzeni.
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 16:42, 07 kwi 2025

Do góry
Kuklik się zmiany pogody nie wystraszył

i jeszcze jeden ciemiernik zakwitł pojedyńczym kwiatem, jakaś chyba późniejsza odmiana z łebkiem skierowanym w dół.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:56, 07 kwi 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aż zaczęłam sprawdzać w necie i o dziwo na zdjęciach bywa i śnieżnobiały, i taki z kremową nutką jak Twój. W jednej i drugiej odsłonie jest piękny.
Ach te twoje dalie.

Dziś jakby ciut bielszy, ale mlecznobiały nie jest.

Jest zatem w typie „Thalia” Podoba mi się, nie jest kanarkowo ani słonecznie żółty, więc mi pasuje. Aczkolwiek może on też oprócz koloru jest ciut za mały na Thalię?

W sumie, imię nie jest takie ważne
Glina i zielsko 14:42, 07 kwi 2025

Do góry
Małgosia
Siarczan amonu teraz wsypałam 1 kg na 7 krzaków dość szeroko z ręki. Kory mam grubo to nie odrazu cały wejdzie do gleby.

Potem leje im miksture Bogdzi czyli 3 zmieszane nawozy (żelazo pinivit i florovit) po 1 korek z kazdego do konewki.
A że czasem mi sie nie chce kombinować to daje gotowy nawóz a konkretnie
Substral nawóz interwencyjny do rodków.
To taki w saszetce, dajesz łyżeczke na konewke 10 l i lejesz.

Ja to robie wieczorem jak już nie świeci słońce i leje sitkiem po liściach. Konewka ma krzak. Chyba działa bo mam zdrowe i kwitną.

Moje rodki są lekko cięte po kwitnieniu bo blisko tuj są. Miejsca nie mają po prostu.
W tym roku troche mocniej je ciachne.

2020

2024

Kilka dni temu o szarówce.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:39, 07 kwi 2025

Do góry
pestka56 napisał(a)
Mam skopiowane trochę postów Bogdzi i Toszki

Wolisz wrzucić u mnie tutaj czy na priv? Chętnie przejrzę te notatki.

To sztuka u mojej babci.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:13, 07 kwi 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Patrycja kupowałam hortki po 15 zł. Z jakiejś strony już nie pamiętam
Przyszły ukorzenione patyki zasadniczo. Potem żałowałam że nie pojechałam po normalne krzaki do szkółki. Efekty miałabym szybciej.

Musisz zadecydować czy chcesz czekać na fajny efekt ze 2 sezony.

MagdaLenka napisał(a)
Patrycja, front jest reprezentacyjny, więc chyba lepiej szarpnąć się na porządne sadzonki, a nie patyki z internetu... Ile ich potrzebujesz i jakie odmiany planujesz?

Plan opracowany dawno temu zakładał posadzenie 6 sztuk. Odmiana finalnie nie wybrana jeszcze. Cały czas się waham czy dać takie zmieniające kolor czy białe. Na drugim trojkącie od wschodu dałam 3 szt. Anabelle Strong, ale tam więcej cienia będzie.

Kulek tujowych finalnie mam jednak 3 tutaj to i 7 hortensja by się wcisnęła.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:07, 07 kwi 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Martwiłam się o swoje świdośliwy, bo są na etapie "za 5 minut kwitnienie". W sobotę wszystkie pączki kwiatowe po nocnym przymrozku opadły. Na szczęście już przy dwóch stopniach na plusie ładnie się podniosły. Mam nadzieję, że Twoja magnolia u świdośliwa przetrwały to zawirowanie pogody.
Trójkącik na froncie wygląda nad wyraz elegancko.

Zdjęcie sprzed 5 minut. Dobrze to wygląda jak na moje niedoświadczone oko.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:03, 07 kwi 2025

Do góry
Trochę ogarniętego warzywnika

Tu wczoraj działałam, jeszcze trochę

Rabarbar ok po nocy
Bardzo sucho jest, wypadałoby popodlewać. Po pracy na górce chociaż.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:33, 07 kwi 2025

Do góry
PROMO ALERT
Jedne z największych donic z Jyska są aktualnie w najlepszej cenie, w jakiej je widziałam. Ta duża, jak dla mnie zmieściła by i drzewko. Grube ścianki, dość ciężkie jak na tworzywo

Przegląd donic z Jysk, dla porównania wielkości

Jak widać skusiłam się też na oliwkowe
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:28, 07 kwi 2025

Do góry
agapant napisał(a)

Tak Pan Stanisław od lat tak robi, czy się zamawia na początku czy na końcu zawsze są niespodzianki. Asia nie Ty jedna się rozczarowałaś ja któregoś roku przeżywałam takie samo rozczarowanie. W moim zamówieniu różowych była tylko jedna.

Na szczęście nie jest tak źle. Jest kilka bardzo fajnych. O ile będą zgodne, to nie będzie źle Nawet już je pogrupowałam kolorystycznie. Właśnie największym rozczarowaniem jest, gdy przychodzą dalie, które są kompletnie z innej parafii niż te, które się wybierało.

Z tego to Melnais Burvis może okazać się ładna, a RIP City chciałam i akurat w duecie mogą wyglądać dobrze.
Przedogródek pod dębem 11:26, 07 kwi 2025

Do góry
Obok mojej, na opuszczonej działce ROD rozsiały się pierwiosnki

Mam pozwolenie więc chyba skubnę trochę do Przedogródka
Przedogródek pod dębem 11:17, 07 kwi 2025

Do góry
W moim "Przedogródku pod Dębem" kwitną ciemierniki.

Od pewnego czasu to moje ulubione kwiaty

Jedząc śniadanie podziwiam dziko rozsiewające się fiołki. Pięknie wyglądają w trawniku.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:08, 07 kwi 2025

Do góry
magewa napisał(a)
Ku pamięci ślicznie i mam nadzieję ,że przymrozek nie zaszkodzi roślinkom

Nie zaszkodził. Tak przynajmniej stwierdzam na pierwszy rzut okiem.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:07, 07 kwi 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ja do znudzenia - lubię Twój ogród o każdej porze roku . Magnolia jest cuuudna! Oby jej nie przymroziło.

Doszłam do wniosku, że mamy bardzo podobny typ ogrodu, dlatego nam się wzajemnie podobają.

Jedyna różnica jest taka, że Twój jest na wyższym poziomie dopieszczenia. Mnie by do głowy nie przyszło, żeby po zakończeniu porządków w ogrodzie stwierdzić, że jeszcze trzeba zamówić korę, aby rozłożyć ją na rabatach. Za to podziwiam Ciebie, Lidkę i inne dziewczyny, które to czynią.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:03, 07 kwi 2025

Do góry
Biedna magnolia

Znów śnieg sypie haha. W nocy w tunelu -0,6 w igloo 1,1 na plusie. Jeszcze trochę i zabije mi ziemniaki

Czekam na wiosnę
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:58, 07 kwi 2025

Do góry
GingerO napisał(a)
Haniu, u Ciebie wiosna na całego, oby ta magnolia przetrwała. Nieraz jak coś robię w ogrodzie to myślę o Tobie

Magnolia zdążyła zrobić show. Teraz weszła już w fazę przekwitania.
A co tam sobie myślisz o mnie? czy też tyram?

Zrobiłam dzisiaj sesję kwitnącym narcyzom. Sadziłam je z 8 lat temu. To, co jest teraz, to ocaleńcy z epoki ogrodowych rewolucji.

Moje ulubione, tzw. babcine

To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:48, 07 kwi 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Haniu, ale piękne widoki wiosenne - aż się nie chce wierzyć, że za parę godzin ma być zima
Trzymam kciuki, żeby prognozy się nie sprawdziły.

Lepszy ten przymrozek teraz ni tak jak rok temu pod koniec kwietnia, kiedy to już wszystko kwitło na potęgę. Skończyłam już ogrodowe porządki. Zakończenie było równie pechowe jak cały ubiegły tydzień.
We wtorek zapłaciłam 100 zł mandatu za parkowanie w niewłaściwym miejscu przy krytym basenie. Znak P zyskał niedawno malutką białą tabliczkę, że parking jest tylko dla autobusów. Mój miniaturowy samochód nie spełniał kryterium gabarytowego.
W środę po zakończeniu prania zauważyłam wodę na podłodze w okolicach pralki. Poprosiłam ema, żeby zamówił serwisanta, ale równocześnie sama zaczęłam oglądać tył pralki. Zauważyłam drobne kropelki wody na ścianie, poruszałam wężem doprowadzającym i odprowadzającym wodę. Następnego dnia przyjechał serwisant. Uruchomił pralkę, doprowadził i odprowadził wodę. Stwierdził, że nic nie cieknie, bo tym modelu pralki taka awaria się nie zdarza. Na moje subtelne pytanie, ile się należy za jego przyjazd, oznajmił z uśmiechem, że 100 zł. Mnie z lekka szczęka opadła, bo z punktu naprawy do nas jest jakieś 500 metrów, a pan spędził u nas 10 minut. A powodem pojawienia się wody na podłodze był za lekko wciśnięty w odpływ ścienny wąż odpływowy. Podczas generalnych porządków w tym pomieszczeniu musiałam go niechcący wyciągnąć

A w piątek pod koniec porządkowania kącika z brzozami zauważyłam, że nie mam na nadgarstku mojej opaski smartband. Ten model miał trochę kiepskie zapinanie- Gumowy pasek miał dziurki, w które wciskało się wypustki. Czasem przy intensywnych ruchach nadgarstka ten wypustek wypadał z dziurki i pasek się luzował. Zaczęłam szukać, ale robiło się już późno. Dalsze przeszukiwania odłożyłam na sobotę. Bezskutecznie dwukrotnie porządkowałam ponownie brzeziniak, a potem opróżniałam i przetrząsałam m3 zawartości komory kompostownika. Po opasce ślad zaginął, a zamówienie nowej wraz z nowym paskiem na tradycyjne klamerkowe zapięcie zubożyło moje konto o 150 zeta.
Ileż to pięknych bylinek można by zakupić za idiotycznie wydane 350 PLN. Zgrzytam zębami.

Szykuję się do wyskubywanie kwitnących pędów turzyc. Zauważyłam, że dobrze im to robi. Kępy nie starzeją się tak szybko. EE sprzed 6 lat.

Magary Dramaty z Rabaty 10:32, 07 kwi 2025

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies