Wczoraj o zmroku pryskałam profilaktycznie przeciwgzrybowym, bo IPO pisał że taka długotrwała wilgośc (kilkunastogodzinne opady) zagrażają liściastym.... A dzisiaj wypatrzyłam mszyce na róźach... I musze poczekać co najmniej do weekendu z opryskiem....
Mszysce u mnie są co roku intensywne...
Irenko spotykamy sie kto może o 9:00 na kwie a na 10:00 na kiermaszu. Daj znać czy i kiedy dojedziesz to powiemy gdzie nas szukać. Na razie szukamy miejsca z kawą czynnego od 9:00 i jest tylko Starbucks...
I powiedz mi czy przycinasz swoją wiśnie pissardi, bo się nie mog zdecydować, czy je w tym roku ciąć, czy pozowolić rosnąć swobodnie i dzieki temu mieć obfitsze kwitnienie???
Niestey jeszcze nie mam doświadczeń.....W ubiegłym roku miala bardzo wiotkie pędy i coś mi się po mokrej wiośnie pochorowala... W tym roku mocno nad trzecim oczkiem ją przycięłam aby zesztywnialy jej pędy i podlewam ją magiczną siłą dla bialych hortensji. Zobaczymy jak będzie w tym roku.
Limlajtka też pierwszy sezon zdecydowanie ma sztywniejsze pędy...
Ale mi sie marzy alejka z oncrediball z wielkimi kulami z żywopłotem z laurowiśni... Rośnie sobie takie coś a ja czekam cieprliwie. Na razie jej nie wyciepię..... Bo za drog była....
Całą konstrukcję przymocowywalam miękkim drutem takim jaki używa się do bonzaj. Konstrukcja bambusowa jest lekka, więc na górze i na dole lekko złapałam a resztę trzyma przytwierdzanie poszczególnych galązek do konstrukcji. Dla usztwynienia i wzmocnienia wbiłam dodatkowe dwie duże tyczki bambusowe po obu bokach.... Hm czy to jasno brzmi???
Ulla moja horti przeżyła , tylko w ubiegłym roku słabo kwitła w porówaniu z moimi oczekiwaniami. Zobaczymy jak w tym roku, ale widzę, że przeciętnie przezimowała, lepiej wygląda NN ogrodowa (więcej pędów przeżyło, ktore zakwitną)
Życzę szybkiej stabilizacji komunikacyjnej, bo chwasty wzywają
Równiutko na wysokosć 1-2 cm, nie jak careksy złapane w kucyku, tylko tak jakbyć bukszpany cieła na żywopłocik, równo jak od linijki - zwykłymi nożyczkami (ostrymi) - tzn tak ciachamy kłosówkę - molinię taka jak w inspiracji z makami
W donicy masz chyba kostrzewę??? Jesli kostrzewa to na jeżyka po zlapaniu jak carexy w kucyka.