Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Choroby i szkodniki iglaków 12:04, 19 cze 2014

Do góry
Są kamienie, jest pewnie szmatka? najpierw to sprawdź, świerki nie przepadają za kamieniami na korzeniach i nie lubią mieć za mokro ani być za głeboko posadzone. Jeśli uznasz że to żadna z tych przyczyn, opryskaj i podlej Topsinem, ale objaw jakiej to choroby? nie wiem.

Pomoc dla ogrodu 11:40, 19 cze 2014

Do góry
Oczywiście, że da się uratować ten ogród, wszystko wygląda dobrze.

Radziłabym Ci jednak wywalić te kamienie, a zrobić bardziej aktualne i ładniejsze wykończenie, czyli kwadraty lub koła wokół drzew, ale bez tych palisad i kamyczków. To już niemodne )

Jako podpowiedzi:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/98-drzewa-w-ramach
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:12, 18 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wchodzisz i tniesz pionowo dalej od płotu, żaden problem.

czyli z tyłu trzeba zostawić przejście?
czy rozepchnąć rośliny i wejść pomiędzy nie?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:21, 18 cze 2014

Do góry
Wchodzisz i tniesz pionowo dalej od płotu, żaden problem.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:12, 18 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wszystko zależy od tego czy ziemia jest wilgotna czy nie, to jest podstawowym kryterium. Trawnik dojrzały i dobrze ukorzeniony woli podlewanie radziej i obficie niż często a powierzchownie. Częste zraszanie zaś jest potrzebne trawnikowi młodemu.

Ilość i częstotliwość podlewania zależy także od rodzaju gleby. Gliniasta "trzyma" wodę, więc podlewasz rzadziej, piaszczysta wody nie zatrzymuje, więc konieczne jest częstsze podlewania.

<Moim zdaniem nie podlewaj dwa razy dziennie, obserwuj jak wysycha trawnik. Czyli zaprzestaj podlewania na jeden dzień, zobacz czy jest mokry czy sucho, poczekaj znowu i ustal sobie optymalne podlewanie.

Bardzo dziekuje za odp.U mnie sa 2 rodzaje podłoża gliniaste i przepuszczalne ze spadkiem wiec poobserwuje troche mam rozprowadzone nawadnianie auto wiec nie bedzie problemu z podlewaniem .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:54, 18 cze 2014

Do góry
Dobre
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:52, 18 cze 2014

Do góry
Wszystko zależy od tego czy ziemia jest wilgotna czy nie, to jest podstawowym kryterium. Trawnik dojrzały i dobrze ukorzeniony woli podlewanie radziej i obficie niż często a powierzchownie. Częste zraszanie zaś jest potrzebne trawnikowi młodemu.

Ilość i częstotliwość podlewania zależy także od rodzaju gleby. Gliniasta "trzyma" wodę, więc podlewasz rzadziej, piaszczysta wody nie zatrzymuje, więc konieczne jest częstsze podlewania.

<Moim zdaniem nie podlewaj dwa razy dziennie, obserwuj jak wysycha trawnik. Czyli zaprzestaj podlewania na jeden dzień, zobacz czy jest mokry czy sucho, poczekaj znowu i ustal sobie optymalne podlewanie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:47, 18 cze 2014

Do góry
Moja rada - nie kupować drzew przez internet, to przecież drzewa mają być, nie krzewy Pokaż zdjęcie w wątku o tulipanowcu, może przywiązać go do kija i wypuści nowy przewodnik? Ale potrzebuję widzieć jak on wygląda. W zwroty się nie baw, no bo kto przyjmie..sama nie wiem, dla mnie to jakaś abstrakcja drzewa przez internet, ja rozumiem byliny, róże, ale drzewa? Trzeba było rozpakować przy kurierze.
Kubusiowo II 07:45, 18 cze 2014

Do góry
Ciekawa byłam, gdzie Kubuś sówki umieścił? Świetne miejsce dla dziecka, ma swoją rabatkę?
Choroby i szkodniki iglaków 22:47, 17 cze 2014

Do góry
Być może to nie ta groźna choroba, to wtedy obetnij ten pęd, nie czekaj żeby straszył wszystkich wokół. Może być po prostu uszkodzona kora i drzewo na tę gałąź nie przewodziło i dlatego zaschło, a może jest po prostu ta gałąź nadłamana. Sprawdź zanim podejmiesz radykalne środki.

Na fytoftorozę - podlewanie Previcurem, ale też obcięcie porażonych pędów. Reszta krzewu wygląda zdrowo i gdybyś wcześniej obcięła suchą gałąź, być może cyprysik by się już zabudował i nie byłoby śladu, a tak - straszy
Witam z Małopolski 22:13, 17 cze 2014

Do góry
Witam jako pierwsza i koniecznie pokazuj swoje sukcesy, a porażkami też nie ma się co wstydzić, bo każdy je ma na koncie
Nowe Życie ;-) 15:25, 17 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A może pryskanie wcale nie było potrzebne> najpierw trzeba zdiagnozować przyczynę

dziękuję za odwiedzenie mojego profilu...
pozdrawiam
Pomóżcie wyczarować mi ogród 14:01, 17 cze 2014

Do góry
Ja bym jeszcze o połowę ciachnęła, krócej oczywiście.
Ogrodniczek - pętliczek ..... 13:42, 17 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Już jesteś przeniesiona we właściwe miejsce.

Witam jako naczelny szef wszystkich szefów (żart) haha i od razu podziwiam biel Twojego ogrodu, uwielbiam biel

Naczelny szef wszystkich szefów to mi się podoba i to jest prawda.
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 12:57, 17 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bogusław ma rację, albo przemarzły młodziutkie przyrosty, albo przypaliło słońce.

Mysle ze slonce tez moglo sie przyczynic, dziekuje bardzo Danusiu za pomoc, troche mniej sie martwie
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 12:53, 17 cze 2014

Do góry
Bogusław ma rację, albo przemarzły młodziutkie przyrosty, albo przypaliło słońce. Obetnij je, szybciej krzew się zabuduje i będzie wyglądał ładnie.
Ogród w kształcie litery" L" 12:49, 17 cze 2014

Do góry
U Any akurat ja projektowałam jej ogród

Radzę posadzić albo wypasione cisy (drogo, nawet bardzo, małych nie warto sadzić) albo choiny kanadyjskie do cięcia (te z kolei projektowałam u Syli na kilku fragmentach).

Choiny posadziłam pomiędzy grujecznikami w ogrodzie z lustrem, tylko, że tam nie tnę, bo nie ma potrzeby.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=256
Ogrodniczek - pętliczek ..... 12:41, 17 cze 2014

Do góry
Już jesteś przeniesiona we właściwe miejsce.

Witam jako naczelny szef wszystkich szefów (żart) haha i od razu podziwiam biel Twojego ogrodu, uwielbiam biel
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:03, 17 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Często zaglądam ale nie zawsze zostawiam ślad - czyli tak pociuchutku
Ale tym razem ...

Ta biel z fioletem to jest połączenie wysublimowanego stylu z klasyczną elegancją - poezja
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:32, 17 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No tak, ale obejrzałam kilka stron i choin fotek niet, uprasza się o wrzucenie linka na stronę, gdzie jest problem

Danusiu, to link do choin ze zdjeciami
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1238-choina-kanadyjska-tsuga-canadensis?page=9#post_2
Mam nadzieję że dobrze zrobiłam umieszczając w wątku z choinami a nie na swoim.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies