Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Arturro 11:22, 18 cze 2014

Witam pytanie odnośnie podlewania -trawnik ma około 20 dni i do tej pory był podlewany rano i wieczorem.Jestem po pierwszym koszeniu czy dalej go nawadniać 2 razy dziennie czy wystarczy raz?Pozdrawiam
Gardenarium 11:52, 18 cze 2014

Wszystko zależy od tego czy ziemia jest wilgotna czy nie, to jest podstawowym kryterium. Trawnik dojrzały i dobrze ukorzeniony woli podlewanie radziej i obficie niż często a powierzchownie. Częste zraszanie zaś jest potrzebne trawnikowi młodemu.

Ilość i częstotliwość podlewania zależy także od rodzaju gleby. Gliniasta "trzyma" wodę, więc podlewasz rzadziej, piaszczysta wody nie zatrzymuje, więc konieczne jest częstsze podlewania.

<Moim zdaniem nie podlewaj dwa razy dziennie, obserwuj jak wysycha trawnik. Czyli zaprzestaj podlewania na jeden dzień, zobacz czy jest mokry czy sucho, poczekaj znowu i ustal sobie optymalne podlewanie.

Instagram Ogrodowiska
Arturro 13:12, 18 cze 2014

Gardenarium napisał(a)
Wszystko zależy od tego czy ziemia jest wilgotna czy nie, to jest podstawowym kryterium. Trawnik dojrzały i dobrze ukorzeniony woli podlewanie radziej i obficie niż często a powierzchownie. Częste zraszanie zaś jest potrzebne trawnikowi młodemu.

Ilość i częstotliwość podlewania zależy także od rodzaju gleby. Gliniasta "trzyma" wodę, więc podlewasz rzadziej, piaszczysta wody nie zatrzymuje, więc konieczne jest częstsze podlewania.

<Moim zdaniem nie podlewaj dwa razy dziennie, obserwuj jak wysycha trawnik. Czyli zaprzestaj podlewania na jeden dzień, zobacz czy jest mokry czy sucho, poczekaj znowu i ustal sobie optymalne podlewanie.

Bardzo dziekuje za odp.U mnie sa 2 rodzaje podłoża gliniaste i przepuszczalne ze spadkiem wiec poobserwuje troche mam rozprowadzone nawadnianie auto wiec nie bedzie problemu z podlewaniem .
waldek727 15:09, 18 cze 2014

Paweł.
Dokładnie tak jak napisałeś. Dodam tylko, że opryski octem robimy tylko na gołej, zachwaszczonej glebie. Mieszanka wody, octu i mydła nie jest selektywna i niszczy strukturę tkanek wszystkich roślin. W pozostałych przypadkach używamy do nanoszenia cieczy wąskiego pędzelka.
Kornel 14:34, 22 cze 2014

Witam.jestem po 2 koszeniu i gdy kosiłem trawe czułem ze delikatnie osiada ziemia zapewne dlatego ze jest to glina i mam pytanie czy jak zejde do wyskosci 2,5 cm moge zwałowac trawnik ?
waldek727 16:06, 22 cze 2014

Kornel.
Jakie czynniki uwzględniłeś przy ustaleniu ostatecznej wysokości trawy po skoszeniu, że wyszło Ci 2,5 cm?
Kornel 16:20, 22 cze 2014

Po prostu mam kosiarke ktora najnizej kosi na 2,5 cm a teraz 3 koszenie wykonam na 4,3cm a juz kolejne beda na 2,5 cm .a trawa posiana to wembley wiec mysle ze wysokosc 2,5 bedzie odpowiednia .Jezeli robie cos zle to prosił bym o poprawienie mnie .Dopiero zaczynam zakładanie ogrodu wiec moja wiedza jest nie za duza
Kornel 21:51, 22 cze 2014

Dodam jeszcze ze trawnik bedzie słuzył do czestego uzytkowania gry w piłke itp.Mysle ze w lato bede scinał do 2,5 cm a jesienią moze do tych 4,3 cm czy to dobre rozwiazanie ?no i jak z tym wałowaniem moge czy nie
gemciu83 22:11, 22 cze 2014

Chcesz skosić młody trawnik tegoroczny już na 2,5cm i grać na nim wielkie mecze?
Kornel 22:18, 22 cze 2014

Pierwsze dwa koszenia były na 6,2 cm kolejne chce na 4,3 a czwarte juz na 2,5 cm czy to zle?? wielkie mecze to nie beda jakies delikatne granie