Moje carexy morrowi były u fryzjera, tzn obciełam im kwiatostany i uschnięte końcówki. Ale to moje ulubione trawy (????) bo są zimozielone. Pierwszy raz mi zakwitły, widzę że wszystkim na forum
Tylko gdzie ten superam kupić.... Nigdzie nie ma.....
Grozę obfoć konicznie!!!!! Z trawnikiem potwierdzma u mnie ubiegłą wiosną przy budowie ściany wodnej była zadeptana, zakurzona cementem i przeżyła. Agrecol szybki efekt dywanowy i woda czynią cuda
Aniu nie wiem czy dobrze wypatrzyłam w zakątku przy krześle hebe?
Moje mimo okrywania przy tej łagodnej zimie i tak wymarzły, nie wszystkie, niektóre połowicznie. Jedna miniaturowa odmina niemal przeżyła i wymieniłam najbrzydsze właśnie na tę odmiane. Z pozostałymi czekam czy odbiją...
Mam jednego buka w ogrodzie i widzę, że rośnie trochę wolniej niż graby i póżniej o ok 2 tyg wypuszcza młode listki. Ale wg mnie żywopłot bukowy jest ładniejszy (piekniejsze liście). W Holandii obserowałam jakie są żywopłoty, bukowych jest również pełno i są piękne. . W weekend majowy były jednak jeszcze brązowe- dopiero gubiły listki a grabowe były już zielone.
Trzeba się jednak liczyć z tym, że jest bardziej wrażliwy niż grab na szkodniki i podmokły teren a taki mam u siebie. Dlatego zdecydowałam się na graby, które są bezproblemowe.
Zwyopłot z ligustra może stanowić fajną nisk obwódkę, nawet gdy wymarżnie, wytniesz i szybko odrośnie. Może np stanowićwydzielenie warzywniaka lub jak ja mówię bajzlownię
fajnie też wygląda po drugiej stronie ogrodzenia do osłonięcia np. Postawy (zwykle betoneowej ) ogrodzeni?
Żywopłot grabowy sadziłam 3 lata temu w maju 2010 r. . Sadzonki kupowałam po 8 zł i miały ponad 1,2 m wysokości i były mocno rozgałęzione. Zostały po posadzeniu przycięte o ok 1/2 już dokładnie nie pamietam czy mialy 70 cm ale wydaje mi się że nawet mocniej je przycięlismy. Sadzone były w jednym rzędzie co 25-30 cm, więc na metr wychodzi 4-5 szt. Mam je posadzone od płotu co najmniej 80-100 cm aby było przejście. Jeśli za ogrodzeniem masz wolną przestrzeń za którą możesz ciąc go bez problemu, to mozesz posadzić nawet 50 cm od ogrodzenia. Ja potrzebuję przejście, gdyż docelowo za płotem pewnie będzie inny dom jednorodzinny i nie mogę liczyć, że sąsaid będzie dbał o urodę mojego żywopłotu. Aktulnie tn mój żywopłot na szerokosc 50 cm i jak widziałaś na zdjęciu po zimwym cięciu (koniec lutego/początek marca) miał już po przycięciu 1,7 m wysokości. Na zdjęciach w wątuku Żywopłoty liściaste pokazalam jak przyrósł w ubiegłym roku.
Najważniejsze jest systematyczne cięcie młodego żywopłotu 3 x w sezonie aby się rozkrzewiał i zagęszczł. Z bólem serca cięłam go na wysokość ale dzięki temu stanowi już teraz gęstą zasłonę, która ma chronić mój ogród przed silnymi wiatrami zachodnimi.
Wiosną 2012 kupiłam na allegro sadzonki 50 szt za 49'90 bo miałam do dosadzenia 10 m żywopłotu. W ubiegłym roku słabo rosły,ale w tym już mocno się rozgałęziają i będą szybko rosły. Dobrym pomysłem jest ich posadzenie jesienią a potem w lutym przycięcie, podsypanie nawozu wczesną wiosną i będą szaleć. W ciagu dwóch lat będziesz miala wyzszy żywopłot niz. Ligustru
Jak przestanie padać pokaże jak te sadzonki w tym roku wyglądają.
Kasia interesował Cię ukrzyżowany grab u Szmitów. Pragnę donieść, że formuję buka - tzn krzyżuję okazuje się że to całkiem proste. I mój buk kosztował 60 zł a nie 2800 zl Jak eksepryment się uda to za tydzień robię konsyrukcje dla grabów przed ogrodzeniem
Podaj maila to wyśle ci zdjęcia konstrukcji do formowania. Kupiłam tyczki bambusowe, poskręcałam drutem i buk się prostuje
Bozenko lało caly dzień. Jeśli przestanie jutro zrobię zdjęcia. Trochę w kurtce przeciwdeszcozwej w ogrodzie podzialalam. Ale załamałam się bo łąkę skrzypową po tym deszczu mam na wszystkich rabatach. Ja tego nie dam rady pędzlować.... Zapędzluję się na śmierć... Chyba nakładką z osłonką prysnę...