Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:08, 27 lip 2022

Do góry
Dzięki Monika będę szukała bo rzeczywiście piękne.

Pozdrawiam
Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:53, 27 lip 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
. Ta królewna to jest Blue Mouse obok niej z tymi ciemnymi łodygami
Fantasy Island.

Aristocrat.

Rainforest Sunrise.

Whirlwind.

I mój nowy nabytek Touch Of Class.
Ptasi gaj 11:25, 26 lip 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)
Elu, a odnośnie podlewania drożdżami to jak to przygotowujesz?

Kupujesz 10 dkg drożdży kosteczka. 1/4 kostki rozcienczasz w wodzie w 2 litrach po pół godziny możesz pryskać dodaj łyżkę mydła ogrodniczego w płynie jak masz.
Jeżeli chodzi o podlewanie to 20 dkg na konewkę 10 litrów bez mydła.

Mozesz też zeskrobać trochę szarego mydla i rozcieńczyć w ciepłej wodzie i dodać do tych 2 litrów 1 łyżkę rozpuszczonego szarego mydła.

Przeczytaj trochę o drożdżach to nowy hit w opryskach i podlewaniu.
Ogród w Klein Kottorz 11:17, 26 lip 2022

Do góry

Królowa twoja dostojna. Z tych co przelalas zrobiłam trzy kępy 2 dosyć ładnie rosną trzecia będę ją musiała dosadzic dołożyć do którejś.
Danusiu porównując liście wanilii skate i tej twojej różnią się waskoscia liści ta twoja ma węższe.
Trudno jednak obecnie sądzić że tak będzie może jak się zaaklimatyzują w przyszłym roku mogą być szersze. Czekamy na kwitniecie.

Elu z powodu suszy moja trawa jest o metr niższa niż zawsze
Porównamy kłosy, teraz trawa od Ciebie tak wygląda:

Ogród Basi 23:39, 25 lip 2022

Do góry

Jeszcze muszę raz zajrzeć.

Masz przepiękna rozłożysta krwawnice czy to jedna czy więcej sztuk. Są takie ładne u mnie też rosną ale jakieś pojedyncze sztuki. Muszę im zrobić jakąś Krupowa rabatę.

Druga sprawa Bergenie się zawsze przyjmują już takmmaja w 2 lata temu o tej porze wyciągnęłam korzeń bardzo długi pocielam go na ok 10 cm włożyłam do ziemi i po tygodniu dwóch wyszły młodziutkie listki.
W tym roku zima Bergenie przynajmniej u mnie mocno oberwały, liście brązowe pokaleczone nie wiadomo z czego. Poobrywalam liście nawiozlam i teraz są piękne.
Też może jeszcze posadzę.

Odnośnie powojników to podłej mikstura z bananów mają dużo potasu.
Potas na kwitnienie. Moje podlałam tydzień temu.

Wiesz Elu, niektóre krwawnice, te bujniejsze są u mnie kilka lat ( 2-3l) i chyba dlatego są dorodniejsze. W zeszłym roku kupiłam jeszcze kilkanaście sadzonek i te są na razie mniej okazałe. Ale mam nadzieje, że to z wiekiem się zmieni.
Bergenie u mnie też po zimie były straszne. Poobrywałam im listki, dosypałam kompostu i odbiły. Teraz jeszcze dosadziłam blisko oczka, zamiast kostrzewy. Rosną, jak na razie dobrze.
Elu mikstura z bananów to skórki bananowe zalane wodą?
Ogród Basi 23:19, 25 lip 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)

Młode bergenie chyba przyjęły się.

Jeszcze muszę raz zajrzeć.

Masz przepiękna rozłożysta krwawnice czy to jedna czy więcej sztuk. Są takie ładne u mnie też rosną ale jakieś pojedyncze sztuki. Muszę im zrobić jakąś Krupowa rabatę.

Druga sprawa Bergenie się zawsze przyjmują już takmmaja w 2 lata temu o tej porze wyciągnęłam korzeń bardzo długi pocielam go na ok 10 cm włożyłam do ziemi i po tygodniu dwóch wyszły młodziutkie listki.
W tym roku zima Bergenie przynajmniej u mnie mocno oberwały, liście brązowe pokaleczone nie wiadomo z czego. Poobrywalam liście nawiozlam i teraz są piękne.
Też może jeszcze posadzę.

Odnośnie powojników to podłej mikstura z bananów mają dużo potasu.
Potas na kwitnienie. Moje podlałam tydzień temu.
Ogród Basi 23:11, 25 lip 2022

Do góry
Basiu u mnie też jeszcze dwa powojników nie kwitną. Może to z tych późniejszych. Zaglądałam wczoraj i jakieś tam zawiązki mają ale słabo.

Widocznie taki ich rok. Jak kwitły w zeszłym roku ładnie to w tym roku mały odpoczynek.
U mnie w ogo LO e nie mam szczęścia do powojników.

Ja tak mam z azaliami. W tym roku kwitły przepięknie w zeszłym przymrozek wiosenny je dopadł. Widocznie odpoczęły i w tym roku Śmigły.

Ciemierniki w doniczkach rosną. Sesliera poszła od razu do gruntu też rośnie.

Pozdrawiam

Z tymi powojnikami to może być tak jak piszesz. Może w tym roku odpoczywają.
Cieszę się, że roślinki rosną. Ciemierniki bym wsadziła do gruntu. Dadzą radę.
Pozdrawiam Elu.
Ogród Basi 23:03, 25 lip 2022

Do góry
Basiu u mnie też jeszcze dwa powojników nie kwitną. Może to z tych późniejszych. Zaglądałam wczoraj i jakieś tam zawiązki mają ale słabo.

Widocznie taki ich rok. Jak kwitły w zeszłym roku ładnie to w tym roku mały odpoczynek.
U mnie w ogo LO e nie mam szczęścia do powojników.

Ja tak mam z azaliami. W tym roku kwitły przepięknie w zeszłym przymrozek wiosenny je dopadł. Widocznie odpoczęły i w tym roku Śmigły.

Ciemierniki w doniczkach rosną. Sesliera poszła od razu do gruntu też rośnie.

Pozdrawiam

Ogród hortensjowo różanecznikowy 22:49, 25 lip 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Hostowo.

Monika a co to za krolewna wśród host piękna jest jak się nazywa. Jeszcze ta druga biało zielona z ciemnymi łodygami obk tej królewny.

Hortensji masz dużo. Ja też czekam na rozkwit. Też mam taka rabatę, że ciągle wysadzany i przesadzam coś nie pasuje lub źle rośnie.
Ale bez nerwów ładnie wygląda.

Żeby tak u mnie ogrodowki rosły to bym ich miała są piękne.

Ogród w Klein Kottorz 20:02, 25 lip 2022

Do góry

Mam takie jeżówki, najpierw ich nie chciałam a teraz jestem nimi zachwycona.
Piękny czerwono-wiśniowy kolor i duże kwiaty.

Królowa twoja dostojna. Z tych co przelalas zrobiłam trzy kępy 2 dosyć ładnie rosną trzecia będę ją musiała dosadzic dołożyć do którejś.
Danusiu porównując liście wanilii skate i tej twojej różnią się waskoscia liści ta twoja ma węższe.
Trudno jednak obecnie sądzić że tak będzie może jak się zaaklimatyzują w przyszłym roku mogą być szersze. Czekamy na kwitniecie.
Ogród w Klein Kottorz 19:47, 25 lip 2022

Do góry
Gaura przeżywa zimę szczególnie ta biała. Mam gaure od 5-6 lat i przeżywa mało tego rozsiewa się. Po zimie mam mnóstwo siewek. Na początku myślałam,że to chwasty i usuwałam.
Młode gaury oznaczają się,że mają liście nakrapiane czerwonymi plamkami.

Gaura koniecznie musi być posadzona tak aby woda nie zalegała na jej korzeniach (nigdy w dołku). Czyli woda musi spływać. Pod korzeniem musi mieć sucho. Ma palowy korzeń i głęboki więc zawsze po zimie jeżeli nie zgnije musi odbić
Moje gaury posadzone na wysokościach. Przykrywam je dopiero wtedy jak mówią o mrozach (liście brzozowe i stroisz) w pogotowiu.

Bardzo ładne jezowki
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 15:58, 25 lip 2022

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Napisz jeszcze te piękne żółte kwiaty to rudbekie ale jakie a może dalie.
Uwielbiam żółte i niebieskie kolory nie parzą się.
Sezon 2017 u Hanusi 23:12, 24 lip 2022

Do góry
Witam Haniu

Już zawilce u ciebie kwitną? U mnie zaczynają dopięta pąki. Rudbekia ma piękne kolorki na czasie rdzawy kolor.
Pomidorki zawsze miałaś piękne.
Moje borówki też zaczynają pojedyncze już z krzaka jadłam dosyć słodkie. Gdzieś za tydzień dwa już będzie można zbierać. Ale tobie moje nie dorównają pamiętam te twoje zeszłoroczne klęska urodzaju

Tobie liliowce kwitną u mnie nie za bardzo po jednym kwiatku na krzaku nie wiem jaka to przyczyna. Warunki mają dobre może za dobre.

Haniu pozdrawiam serdecznie i zdrowia życzę.
Ogrodowe wariacje 22:29, 24 lip 2022

Do góry
Pewnie przez Niechorze będę przejeżdżała bo nie ma innej drogi nawet wiem gdzie to może być to zobaczę.

Z Mrzeżyna do Pobierowa chce jechać zobaczyc.
Chociaż pogodę w miarę miałaś?

Elu rondo i ogromna rabata stipowa z werbeną zrobiła na mnie wrażenie.
Pogodę mieliśmy super
April podbija las... 17:28, 24 lip 2022

Do góry
Jolu Cat's mam pierwszy rok przyszła z Albamaru.oni mają małe sadzonki ale ładne. Musi się rozrosnąć to wtedy będę wiedziała..mam posadzona w dwóch miejscach jedna w słońcu druga w półcieniu. I ta w półcieniu lepiej kwitnie. Może inna ziemia.
Sądź gdzie popadnie najwyżej przesadzisz. Z roślinami nigdy nie wiadomo gdzie będą dobrze rosły. Te wszystkie propozycje to tylko propozycje.
W półcieniu lepiej kwitnie bo kocimiętka nie przypuszczała, że będą takie upały.

Piszesz o werbenie szkoda też bym ci dała dużo flancow wyrzucam je bo się sieją.
Jak u ciebie się nie sieją to przesadź kilka do donic i przezimuj w domu na pewno wiosna odrosną. Jak będą dorodne to wtedy się wysieja.

Wycieczki urządzasz ja to nie mam nigdy czasu. Ciągle jestem w niedoczasie.
Może w przyszłym roku coś zorganizuje jakiś spęd na mojej działce. Jeszcze muszę po przerabiać co nieco, aby coś pokazać.

Pozdrawiam

Dzięki Elu, zazdroszczę że ci się werbeny sieją. U mnie bardzo niechętnie. Kilka sadzonek przezimowało ale to stanowczo za mało w stosunku do moich potrzeb.
Z kocimiętką zrobię tak jak radzisz.
April podbija las... 13:05, 24 lip 2022

Do góry
Jolu Cat's mam pierwszy rok przyszła z Albamaru.oni mają małe sadzonki ale ładne. Musi się rozrosnąć to wtedy będę wiedziała..mam posadzona w dwóch miejscach jedna w słońcu druga w półcieniu. I ta w półcieniu lepiej kwitnie. Może inna ziemia.
Sądź gdzie popadnie najwyżej przesadzisz. Z roślinami nigdy nie wiadomo gdzie będą dobrze rosły. Te wszystkie propozycje to tylko propozycje.
W półcieniu lepiej kwitnie bo kocimiętka nie przypuszczała, że będą takie upały.

Piszesz o werbenie szkoda też bym ci dała dużo flancow wyrzucam je bo się sieją.
Jak u ciebie się nie sieją to przesadź kilka do donic i przezimuj w domu na pewno wiosna odrosną. Jak będą dorodne to wtedy się wysieja.

Wycieczki urządzasz ja to nie mam nigdy czasu. Ciągle jestem w niedoczasie.
Może w przyszłym roku coś zorganizuje jakiś spęd na mojej działce. Jeszcze muszę po przerabiać co nieco, aby coś pokazać.

Pozdrawiam
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:00, 24 lip 2022

Do góry

O to nie dobrze. Spróbuj mikstura z drożdży również możesz podlać. 1/4 kostki drożdży (10 dkg ma kostka) rozpuścić w 2 litrach wody odstawić na pół godziny i spryskać. Drożdże się rozrastają i eliminują inne grzyby. Są bardzo zdrowe dla roślin.

Jutro będę pryskać róże i inne rośliny profilaktycznie przeciw grzybom.
Trzeba usunąć wszystkie chore pędy z nawiazka.

Moja Rozanne trzyma się dobrze i ładnie kwitnie. Podlewam ja raz w tygodniu ma ranne i później zachodnie słońce.

Viola zobacz jeszcze u mnie czy to szałwia Caradone. Dostałam ją od kogoś bez nazwy. Tak się sieje, że siewki wszędzie się trafiają.

No niedobrze
Wczoraj podlałam Magnicurem,zobaczymy... Uratował mi ciemierniki, może i tu pomoże.
Dzięki za miksturę zapisze na przyszłość

Tak pędy usunęłam.
Byłam u Ciebie Elu
W moim małym ogródeczku II 10:45, 24 lip 2022

Do góry
Jestem na wsi i jak nigdy mi źle chodzi internet.
Współczuję gradobicia też miałam w tym roku. Najgorzej że liście lilii wodnych potłukł. Na szczęście była to jeszcze wiosna i nowe liście wyrosły a potłuczone właśnie wczoraj wybierałam bo zżółkły.
Mam.o połowę liści mniej niż w zeszłym roku. Kwiatów też mniej,chociaż wczoraj jak porzadkowalam dużo przekwitlych wywaliłam.
Ptasi gaj 10:37, 24 lip 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Wydaje mi się że nie. Caradonna ma takie ciemne łodziki.

Gosia ty wszystko wiesz .
Specjalistka z ciebie od roslinnosci. Masz łany wszystkich roślin i pewnie czytasz o wszystkich od a-z.

Idę oczko czyścić wczoraj burza przerwała pracę. Znowu mam pełno nasion z brzoz. Jak zawiało to jakby śniegiem sypał. Kiedy to się skończy to pylenie.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 10:33, 24 lip 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Piękny kolor tych lilii.

Też mi się bardzo podoba. Zresztą wszystkie martagonynmaja ładne kolory. Cętki na płatkach tonują kolor.
Muszę je posadzić w jedno miejsce rosną wszędzie, w grupie siła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies