Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Dębowe zakątki 22:21, 06 cze 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu wiesz ummnie co niektóre szałwie omaczone przezimowały ciekawa sprawa. Moje co wysialam już są w gruncie dobrze się przyjęły i rosną.

Też czekam na rozkwit iryskow jedne już kwitną, ale tegoroczne zakupy jeszcze w pałacu.

Syberyjski nie za bardzo w tym roku u mnie kwitnie. Muszę rozsadzić bo kępy w środku opustoszały.

U mnie nie przezimowały szałwię,
Nie mam zimujących. Irysów mam kilka.
Ale te co mam to też cieszą.
Syberyjski u mnie już sporą kępę zbudował i fajnie. niech kwitnie
Dębowe zakątki 22:16, 06 cze 2022

Do góry
U mnie też drzewa padły w ciągu 2 tygodni w zeszłym roku. Piękny czerwony buk i jodła kanadyjska.
Pięknie rosną i nagle coś się dzieje.
Magnolia zolta tak samo kwitła i przyjeżdżam za 3 dni magnolia oklapnięta i nic nie pomogło. Później zobaczyłam że była bez korzenia.
Kreta można upolować a ta cholerę nie.

Spróbuj te kostki co Sylwia poleca.

Jeszcze odnośnie rodka. On nie ma też żelaza. Koniecznie ta miksturę Bogdzi musisz podlać i opryskać.
Gdzieś mam zapisana wiem, że żelazo + pinit + florowit nawóz do kwiatów. Można też podsypać siarczanem amonu.

Nie miałam do tej pory takiego doświadczenia ogrodniczego,żeby drzewa mi padały przez jakieś szkodniki. takie jak ten karczownik.Ech
nie miałam czasu ostatnio ale jutro poszukam tych kostek. Może będę wiedzieć w ogrodniczym ?
Szkoda Elu i twoich drzewek.
Dzięki za cenne rady co do rododendrona
Tak zrobię.Tylko muszę kupić to wszystko.

Zakwitły pierwsze róże.
W moim małym ogródeczku II 21:49, 06 cze 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Tak jak pisałam we wcześniejszym poście do Ciebie byłam w Zakopanem. Oczywiście nie chodziłam po górach. Byłam podwożona do zaplanowanych, atrakcyjnych dla mnie miejsc. W Dolinę Strążyską poszłam tylko 1700 kroków, bo trzeba przecież jeszcze wrócić. Jak wiesz u mnie kiepsko z chodzeniem i muszę dobrze planować każde wyjście. Każdy nowy widok cieszył mnie ogromnie, zwróciłam też uwagę na różne kwiatuszki dziko rosnące. Były tam całe łany żółtych pierwiosnków. Strumień i drewniane mostki, oraz piękny widok na góry to coś co przyciąga mnie jak magnez. Ceny prywatnych parkingów zwalają z nóg, tuż przy wejściu do doliny 30zł za zostawienie samochodu. Nie było wyjścia, bo od miejskiego parkingu spory kawałek, a ja wolałam spacerować po dolinie niż chodnikiem wzdłuż ulicy.

Pod reglami wejście prawie do wszystkich dolin w Tatrach. Często kiedyś bywałam w Zakopanem. Kiedyś wybrałam się z Mają na 2 tygodnie i zwiedziłam dużo nawet weszlysmy na Kasprowy. Bardzo mi się podoba Dolina Białego potoku.Teraz bym już nie weszła też ze względu na nogi. Tylko po płaskim.

Dorotko pięknie wyglądasz nie wtajemniczony nie powiedziałby że masz takie problemy ze zdrowiem.
Najważniejszy jest silna wola i ochota do życia.

Powojnik piękny.. jaka szkoda, że u mnie magnolia, powojnik Montana nie mogą specjalnie rosnąć.

Dorotko przejrzałam pięknie masz.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 20:11, 06 cze 2022

Do góry
CD

Przepiękna azalia "Schoneegold" jak ktoś lubi biały kolor. Spróbuję dokupić jak dostanę

A to zakupy tegoroczne jeszcze nie posadzone. Eskimo biały ma duże przyrosty

Ptasi gaj 19:58, 06 cze 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:52, 06 cze 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:46, 06 cze 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:41, 06 cze 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:35, 06 cze 2022

Do góry
CD

Ptasi gaj 19:25, 06 cze 2022

Do góry
Cd

.

Ptasi gaj 19:17, 06 cze 2022

Do góry
Monarda

Już przekwita

Ptasi gaj 19:09, 06 cze 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
Elu ślicznie masz

u mnie też nie ma chętnych do prac ogrodowych .....ale liczę na to ,że kiedyś się im zachce -jak się jest młodym ,to ma się inne priorytety

Berberysy świecą na rabacie -piękne są -moje zeszłoroczne ,to takie maleństwa jeszcze ,że trzeba ich szukać ,a Twoje z daleka gwiazdorzą
Rodki też czarują

Pozdrawiam

Magda jak przyjeżdżają to tylko na ognisko czy grilla.
Na 2 dni jest, pościele zmień porządki zrob, ugotuj itd.
Taki mam z nich interes.

Lubię berberysy ale te kolce.

Może inne foty

Wilczy ogród 06:46, 06 cze 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Madziu, zdrowia, zdrowia, zdrowia. Trzymaj się, odpoczywaj, ogród poczeka, zdrowie na pierwszym miejscu.
Pozdrawiam serdecznie.

Alicja dziękuję ogród nie zając .....najwyżej trochę zarośnie -jesienią ogarnę

Madziu zdrowia życzę, aby się super goiło.

Pozdrawiam

Elu dziękuję Pozdrawiam również

kasiek napisał(a)
Trzecia rekonstrukcja, groźnie zabrzmiało - duuuzo zdrowia życzę To co, teraz zwiedzanie Ci zostało ?

Kasiu 10lat temu pierwsza ,kolejna 8lat temu ,no i teraz ,więc czasowo to nie brzmi tak jakoś strasznie trzeba mieć pecha ,ale takie przypadki jak ja też się zdarzaja

teraz na razie ,to zostało mi leżenie i to w większości na plecach ,ale dziś jadę na kontrolę i może jakieś zielone światło dostanę na jakieś czynności
no nie na koszenie haha ,ale np prowadzenie auta .....wtedy zacznę Was wszystkie odwiedzać

basia3012 napisał(a)
Madziu, niech się dobrze goi. Ogród nie ucieknie, najwyżej trochę zarośnie.
A może znajdziesz kogoś do pielenia. Jak trzeba się oszczędzać to trzeba i nie ma dyskusji.
Pozdrawiam, zdrówka.

Basiu dziękuję oszczędzam się
może faktycznie kogoś znajdę ,ale ,jak narazie to marne szanse ....
koleżanka rok temu wzięła firmę -na takie posprzątanie,plewienie ,przycięcie krzewów -byli 5 godzin i skasowali ją tysiąc złotych .....
więc szukam jakiejś tańszej opcji
Ptasi gaj 22:56, 05 cze 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Twoje berberysy Elżbieto robią dobrą robotę w ogrodzie takie wyraziste,kontrastowe punkty wsród zieleni-te w obwódce to jak się nazywają?
...a samotnego tyrania w ogrodzie nie zazdroszczę--też pewien okres sama obrabiałam ogród to wiem coś o tym.

Pozdrawka z Mazur zostawiam

Małgosiu berberys nazywa się admiration. Jak jest przycięty to ma takie kolorki. One już mają ,ok 10 lat każda wiosnę je przycinam.

Wszystkie berberysy są ładne jak są przycięte młode wypuszczają kolorowe intensywne pędy.
Tak zgadza się na zielonym tle super wyglądają.
Pomyśleć, że je kupowałam jak nie miałam pojęcia o roślinach. Siedziałam przy komputerze nocami i zwiedzałam szkółki. Robiłam notatki zmieniałam co mam kupić. Na szczęście dobre zakupy zrobiłam.
Kupowałam razem z tujami na ścianie, jałowce, cisy różne.
I tak kombinowałam.

Bodziszek czerwony Max Frei. Takie maniunie kupiłam i ładnie rosną.

Mazurskie klimaty Małgorzaty 12:03, 05 cze 2022

Do góry
Gdzie nie zajrzę wszędzie posprzątane ogarnięte.
Ja nie mogę się wyrobić.

Małgosiu masz pięknie jaka zieleń nie skażona. Mazurski klimat.

Ławeczka od kilku lat nie mogę się doczekać. Fajna zgrabna można nosić ze sobą i usiąść gdzie się chce
U nas ciepło padał deszczyk

Pozdrawiam z Wawy.

...eee tam posprzątane---nie wszystko się pokazuje--chora byłam jeszcze nie wszystko ogarnięte,zieleń wiele przykryła i jest git.
Możesz przyjechać pooddychać mazurskim powietrzem, odpocząć.
Wilczy ogród 08:02, 05 cze 2022

Do góry
Madziu zdrowia życzę, aby się super goiło.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 07:05, 05 cze 2022

Do góry
Słonko świeci jest nie źle.

Chyba Gobasiowa

Długo się trzyma w tym roku

Ptasi gaj 06:59, 05 cze 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)
Elu, gratuluję wnusi, to piękny prezent od życia. będziesz miała pomocników w ogrodzie

Dziękuję Ewo

Jak sobie sama nie zrobię to oprocz eMa który kosi trawy nikt mi nie pomaga.
Przyjeżdżają tylko wypoczywać.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:11, 04 cze 2022

Do góry
Łączkę założyć trzeba w mcu sierpniu zdąży się ukorzenić i zakwitnąć nonibchwasty nie atakują. Zdarzymy skosić aby nasiona się wysialy i wiosna wzeszly.
Tyle teorii w praktyce różnie to bywa. Noszę się z zamiarem od kilku lat zrobić choćby namiastkę (pasek między drzewami) nie wychodzi. Nasion kupionych od groma tylko przygotowac glebę i wysiać coś mnie powstrzymuje.

Osiedlowa łączkę która pokazywalam została zaorana i posiana na nowo jeszcze nic nie wschodzi.

Przy takich łanach aby było kolorowo trzeba się nie źle natrudzic.
U mojego sąsiada kwitnie łąka jaskier i firletka.
Teraz pada deszczyk jest ciepło.

Pozdrawiam miłego dnia wszystkim

Elu ja w tym roku w marcu chyba siałam łączkę Skwerów Krakowskich w miejscu gdzie chciałabym w przyszłości szklarenkę.... już mi ta łączka zaczyna kwitnąć. Pokaże jak zrzucę fotki, może w tygodniu jak będzie chwila czasu...
Pachnący różami, malowany bylinami 22:30, 04 cze 2022

Do góry
Jaki kolwiek zbiornik z wodą dla ogrodu daje bardzo wiele. Można siedzieć i obserwować życie które tam się toczy.
Miałam kilka ząbek zielonych. Zima w 2020/2021 zmarzły przez tyle czasu sobie żyły w oczku.
Teraz nie wiem co zrobić szukam ale nie znajduje.

Lada dzień przynajmniej u mnie zaczną kwitnąć róże. Teraz zachwycamy się innymi też czekam na pełny rozkwit irysów w tym roku kupionych.

Pozdrawiam

Elu, ja bardzo lubię obserwować życie wodne. Mam nadzieję, że będę kiedyś miała więcej czasu i dogodniejsze warunki. Żabek u mnie w tym roku pod dostatkiem, nawet ropucha wpadła się ochłodzić. róże u mnie tak jak u Ciebie powolutku szykują się do pokazu. Kolejne iryski rozkwitają.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies