Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:14, 23 kwi 2017

Do góry
Widziałam murek jestem u Ciebie regularnie, tylko nie zostawiam po sobie śladu
Ja mam parę stip na skarpie, coś tam z nich rośnie, zobaczymy jak dalej im pójdzie. A lawend mam parę, ale parę żyje, a parę padło

Generalnie wsadzone na skarpę mam:
*Irgi
*Jałowce
*Suchodrzewy (ale na cenzurowanym)
*Trzmielina w trzech odmianach
*Lawenda
*Stipa
*Przetacznik
*Amazon Mist, ale chyba im na skarpie nie jest dobrze
*Przywrotnik
*Szałwia(Deep Blue Field, Snow Hill)
*Kocimiętka
*Czyściec
*Perowskia ( Lacey Blue) jeszcze nie zasadzona, jest w doniczuniach zimowana, zobaczymy, czy coś z niej wyjdzie w ogóle
*Liatra kłosowa

Masę gatunków, wszystko na razie testuję Jak to kiedyś bodaj Toszka napisała, to mój poligon i dopiero się okaże co przetrwa Dosadzać już nic nowego nie będę tylko te gatunki, które już są. Ewentualnie będę eliminować.
No chyba że jakaś trawa przywędruje jeszcze, która lubi te specyficzne gilniasto-skarpowe warunki.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:13, 23 kwi 2017

Do góry
Pogoda za oknem przypomina typową kwietniową plecionkę. Silny wiatr nie zachęca do pobytu na zewnątrz. Szybkim kłusem przeleciałam przez ogród.

Stipa dobrze zniosła zeszłotygodniowe zawirowania pogody. Prawie wszystkie egzemplarze przezimowały. Padła tylko ta sadzona w cieniu. I słusznie. Miejscówka była całkiem nie w jej typie. Szyszkuje koreanka.

Do dzisiaj sądziłam, że kwiatek szafirków składa się z kuleczek. Człowiek wciąż dowiaduje się czegoś nowego. Lubię sasanki w futerku. Aura im niestraszna.

Tulipany trzymają klasę. Rozwijają się te pełne. Miałam ich więcej, ale kolejne rewolucje im nie sprzyjały. Podejrzewam, że niechcący mogłam zakopać ich cebulki.

Tawuły w łanie- mogę na nie patrzeć bez końca. W lewym dolnym rogu śmiałek darniowy i szczypta trzcinnika. Kwiat mahonii- niby pospolitej, ale urzeka.

Ogród KasiWB - część II 08:54, 23 kwi 2017

Do góry
stipa, ostróżki, wielosił, trochę widać też część dolną clematisa Jerzy Popiełuszko

żonkile - może wreszcie zakwitną

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:09, 22 kwi 2017

Do góry
żurawki dają sobie radę i zeszłoroczna stipa za nimi też, może wytrzyma
gorzej z innymi trawkami

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 23:40, 21 kwi 2017

Do góry

Ensata napisał(a)
Ale masz wymuskane! Kwadraty piękne. Stipia bez sensu w tak reprezentacyjnym miejscu, chyba, że co roku będziesz sadziła?

U mnie stipa nie wymarza Ale ona taka jest mało stabilna, więc i tak nie bardzo się nada...

A, może w magnolli ktoś pod korzeniem siedzi? Z czarnych opowieści, mojej znajomej ze starości kot przeniósł się za tęczowy most. Zakopała go pod magnolią i mówi do mnie. Wiesz, to znak, zobacz jak pierwszy raz zakwitła. Myśląłam, że umrę z wrażenia. Nie, żeby sugerowała Tobie uśmiercenie dachowca, w celach nawozowych Wybaczcie, ale mam głupawkę z zimna
Kiedyś kret pod nią rył. Ale na pewno tam nie leży, a szkoda
Mała Eleczka 12:07, 21 kwi 2017

Do góry
Malgosik napisał(a)
widzę że u Ciebie sezon naprawdę rozpoczęty
stipa, ścięta, podobnie lawenda
kwiaty kwitną
muszę chyba kupić nowy sekator, bo zanim znajdę kogoś kto mi naostrzy stary, to będzie jesień

Ja sekatorow nie ostrze. Giną mi gdzies w gąszczu traw i nie chca sie znaleźć
Mała Eleczka 12:04, 21 kwi 2017

Do góry
Juzia napisał(a)
No u Ciebie to jak zwykle wszystko migusiem... Szafirki takie wielkie już? Stipa już ruszyła! I lawenda!
Ciepełko masz

SAfirki juz przekwitly, reszta stoi w miejscu z zimna.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:23, 20 kwi 2017

Do góry
jazzy napisał(a)
Mój aktualny front

Wciąż brakuje traw pod wiśniami, bo nie wiem na co się zdecydować...
carex ID, carex m. variegata, sesleria jesienna, stipa, rozplenica... nie wiem...

nic nie doradze ale powzdycham sobie do Twojego frontu ....
ta zieleń w połączeniu z surowością betonu .... bosko
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:05, 20 kwi 2017

Do góry
basia3 napisał(a)

ale stipa chyba nie ma wielkich szans na przeżycie u nas zimy, choć u mnie wydawało się że żyje, tyle , że pies morderca się z nią rozprawił i nie wiem czy miałaby szanse czy nie. Tajemnica pozostanie nieodgadnięta

wiesz co w zeszłym roku przetrwała, w tym może dosłownie 5 szt. choć psa mordercy u mnie nie doświadczy zima zrobiła swoje
Ogród Mirelli 18:59, 20 kwi 2017

Do góry
Angelika, jutro ma przyjść the beatles i śmiałek. A w innej paczce stipa calamagrostis i sesleria nitida. Masz coś z tego?

Mirelko, ja zupełnie zapomniałam o tej szkółce ale w sumie pewnie bym nie pojechała, bo będę miała trudny tydzień. Ale później może skorzystam, tak jak pisałysmy. Jeśli mnie weźmiecie oczywiście
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 12:58, 20 kwi 2017

Do góry
beata_m napisał(a)
stipa w donicy co miałam padła nieżywa i nie wiem czy pójść w stipę kolejny raz czy carexy, a może ciemierniki?! .... z kwitnącymi bylinami chce ostrożnie żeby pszczoły nie latały jak oszalałe, bo donica będzie przy samym tarasie

ale stipa chyba nie ma wielkich szans na przeżycie u nas zimy, choć u mnie wydawało się że żyje, tyle , że pies morderca się z nią rozprawił i nie wiem czy miałaby szanse czy nie. Tajemnica pozostanie nieodgadnięta
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:44, 20 kwi 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Oo, to zadbaj o nią, bo ja mam białokwitnącą. To się wymienimy

Chętnie się wymienię... choć nie wiem czy będzie dało się ją już dzielić. Zobaczymy. Tej białokwitnącej nie chce... Chciałabym coś co zimuje bez problemu

renatamama3 napisał(a)
U mnie ,aż tyle śniegu nie ma ,sypie ale topi ,o hosty się nie martw ,one dają radę .
odpisałam Ci u mnie .

U mnie najgorzej rano. Potem temperatura wzrasta i śnieg tylko miejscami leży.
Zaraz zajrzę do Ciebie

laurowisnia napisał(a)
U mnie aktualnie słoneczko i mam nadzieję, że rośliny sobie poradzą bez większych strat.
Pooglądałam sobie ładne zdjęcia cofając się do tyłu - z tujkami mniej mi się podobały, może to jeszcze efekt uszkodzeń po jesionie?
Trawka, o którą pytasz, wydaje się, że to jest stipa brachytricha, dzwonek to może brzoskwiniolistny, jedna fotka to chwast, może się już zorientowałaś, a te pięć kęp to może bodziszek Renarda.

Słońce dotarło i do mnie
Tuje były połamane lekko przez to zwalone drzewo. Nie usunęliśmy tego od razu. Kilka tygodni zalegał na nich śnieg i to chyba główna przyczyna tej infekcji grzybowej.

Bodziszek Renarda mam zupełnie na innej rabacie, ale podobieństwo jest...
Tu ta tajemnicza roślina...

A tu B. Renarda

Zobaczymy co z tego wyrośnie Będzie niespodzianka...

Chaos kontrolowany 10:02, 20 kwi 2017

Do góry
Pokazywane na początku z tulipanami poletko pod brzozami z lawendą. Stipa pożera potem wszystko O dziwo po tej zimie ma się znakomicie i ścięta nisko odbija.

A to tyły działki, które już na wejściu są do ogarnięcia wzrokiem. Własne warzywka pyszne, więc za nic z tunelu nie zrezygnuję, ale plan na ten rok to jakoś osłonić tunel i urocze kompostowniki
Mirkowy ogród (początki) 20:42, 19 kwi 2017

Do góry
Stipa Brachytrycha już ładnie wygląda zaczyna się dzielić po pikowaniu.
Mirkowy ogród (początki) 20:42, 19 kwi 2017

Do góry
Stipa też stała na zewnątrz razem z Magesti ale jej nic nie zaszkodził mrozik.

Pegasu i i przepikowany Trzcinnik

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 15:27, 19 kwi 2017

Do góry
U mnie aktualnie słoneczko i mam nadzieję, że rośliny sobie poradzą bez większych strat.
Pooglądałam sobie ładne zdjęcia cofając się do tyłu - z tujkami mniej mi się podobały, może to jeszcze efekt uszkodzeń po jesionie?
Trawka, o którą pytasz, wydaje się, że to jest stipa brachytricha, dzwonek to może brzoskwiniolistny, jedna fotka to chwast, może się już zorientowałaś, a te pięć kęp to może bodziszek Renarda.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:04, 18 kwi 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Wszytsko idzie, jak burza
Wianek śliczny, bardzo subtelny
No i stipa niesamowita

Irenko przez Święta mimo zimnicy, gradu i deszczu ...idzie dalel...trawke przydałoby się skosic ale kiedy ????jak ciągle mora...Chyba po kozy pojadę
Mój ogród pod lasem 09:35, 18 kwi 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Zobaczcie! moja stipa w koszu wiklinowym przezimowała i już odbija hurraaa

dziwaczny szfirek...co to za licho?

Piekny Twoj ogrod, masz nawodnienie o czym ja marze, ale pewnie na marzeniach sie skonczy.
Zagladam, bo ja tez pod lasem mieszkam a w zasadzie wsrod lasu.
To sa szafirki armeñskie, bardzo je lubie, kwitna troche poznej, ale za to bardzo dlugo.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 18:47, 17 kwi 2017

Do góry
stipa w donicy co miałam padła nieżywa i nie wiem czy pójść w stipę kolejny raz czy carexy, a może ciemierniki?! .... z kwitnącymi bylinami chce ostrożnie żeby pszczoły nie latały jak oszalałe, bo donica będzie przy samym tarasie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies