Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mazurskie klimaty Małgorzaty 18:50, 04 cze 2022

Do góry
Gdzie nie zajrzę wszędzie posprzątane ogarnięte.
Ja nie mogę się wyrobić.

Małgosiu masz pięknie jaka zieleń nie skażona. Mazurski klimat.

Ławeczka od kilku lat nie mogę się doczekać. Fajna zgrabna można nosić ze sobą i usiąść gdzie się chce
U nas ciepło padał deszczyk

Pozdrawiam z Wawy.
Ptasi gaj 17:12, 04 cze 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Gratuluję narodzin wnuczki, też mi się marzy mała dziewczynka w rodzinie. Na razie muszą mi wystarczyć chłopaki.
Fajnie Ci się wysiała rutewka, u mnie tylko jedna sadzonka z nasion jest.

Dzięki Dorotko

Jestem na działce więc dopiero jutro będę u wnusi.
Tak się składa, że mam 2 pary wnucząt.
Dorotko jeszcze może się doczekasz.

Właśnie też się cieszę z tej rutewki mam nadzieję, że to rutewka ale wszystko wskazuje na to.
Mimo, że pada deszcz to nie jest go specjalnie dużo jest sucho. Widać to jak kopiesz dołek aby coś posadzić. 5 cm wilgoci dalej skala.
Podlewam drzewa bo są młode i boje się aby się nie zmarnowały.

Klon Brendy winę wczoraj miał oklapnięte liście

Grujecznik też młody wiadro wody

Prukowce ten po lewej przesądzony w zeszłym roku podlany

Mini łączka

Bylinowa łąka 16:58, 04 cze 2022

Do góry
Gosiu ty masz wyplewione?
Och ty u mnie busz dzisiaj mi deszcz przerwał moje plewienie bo tak na południu mówią.

Gdzie ty masz tego maxa.

Idę zaraz dalej plewić gwiazdnica i szczawik przekleństwo moje.

Pozdrawiam

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:47, 04 cze 2022

Do góry
Łączkę założyć trzeba w mcu sierpniu zdąży się ukorzenić i zakwitnąć nonibchwasty nie atakują. Zdarzymy skosić aby nasiona się wysialy i wiosna wzeszly.
Tyle teorii w praktyce różnie to bywa. Noszę się z zamiarem od kilku lat zrobić choćby namiastkę (pasek między drzewami) nie wychodzi. Nasion kupionych od groma tylko przygotowac glebę i wysiać coś mnie powstrzymuje.

Osiedlowa łączkę która pokazywalam została zaorana i posiana na nowo jeszcze nic nie wschodzi.

Przy takich łanach aby było kolorowo trzeba się nie źle natrudzic.
U mojego sąsiada kwitnie łąka jaskier i firletka.
Teraz pada deszczyk jest ciepło.

Pozdrawiam miłego dnia wszystkim
Pachnący różami, malowany bylinami 09:35, 04 cze 2022

Do góry
Jaki kolwiek zbiornik z wodą dla ogrodu daje bardzo wiele. Można siedzieć i obserwować życie które tam się toczy.
Miałam kilka ząbek zielonych. Zima w 2020/2021 zmarzły przez tyle czasu sobie żyły w oczku.
Teraz nie wiem co zrobić szukam ale nie znajduje.

Lada dzień przynajmniej u mnie zaczną kwitnąć róże. Teraz zachwycamy się innymi też czekam na pełny rozkwit irysów w tym roku kupionych.

Pozdrawiam
N-ce Garden 09:25, 04 cze 2022

Do góry
Witam Paweł

Ja wczoraj przesadzałam wysokie hosty. Dzisiaj rano patrzyłam widać,że czują się dobrze. Przesadziłam z większą karpa.

Zawsze przesadzam wiosna jak kły wychodzą. Może jesień też dobra.
Podobaja mi się takie drzewka na stelażu. Nie dopatrzyłam się jakie to drzewa wygląda mi to na graby.

Pozdrawiam
Dębowe zakątki 00:01, 04 cze 2022

Do góry
Aniu wiesz ummnie co niektóre szałwie omaczone przezimowały ciekawa sprawa. Moje co wysialam już są w gruncie dobrze się przyjęły i rosną.

Też czekam na rozkwit iryskow jedne już kwitną, ale tegoroczne zakupy jeszcze w pałacu.

Syberyjski nie za bardzo w tym roku u mnie kwitnie. Muszę rozsadzić bo kępy w środku opustoszały.

Dębowe zakątki 23:47, 03 cze 2022

Do góry
U mnie też drzewa padły w ciągu 2 tygodni w zeszłym roku. Piękny czerwony buk i jodła kanadyjska.
Pięknie rosną i nagle coś się dzieje.
Magnolia zolta tak samo kwitła i przyjeżdżam za 3 dni magnolia oklapnięta i nic nie pomogło. Później zobaczyłam że była bez korzenia.
Kreta można upolować a ta cholerę nie.

Spróbuj te kostki co Sylwia poleca.

Jeszcze odnośnie rodka. On nie ma też żelaza. Koniecznie ta miksturę Bogdzi musisz podlać i opryskać.
Gdzieś mam zapisana wiem, że żelazo + pinit + florowit nawóz do kwiatów. Można też podsypać siarczanem amonu.
Skandynawia po krzyżacku 2 23:38, 03 cze 2022

Do góry
Aniu wcześnie zaczęły u ciebie kwitnąć te piękne irysy.
Nakupilam w tym roku też iryskuw i czekam na kwitnecie.
Szałwia to różowa u mnie granatowa też czekam na rozkwit
Maj minął ale był zimny szczególnie noce. Dawno nie pamiętam abym chodziła w kurtce jeszcze w czerwcu.
Teraz zaczynają meszki atakować i to jakie nachalne nawet w dzień atakują.
Trochę popadało, ale dzisiaj trochę przesadzałem i sądziłam to ziemia jest sucha. Tylko z wierzchu 5 cm mokro.

Pozdrawiam Aniu
April podbija las... 22:28, 03 cze 2022

Do góry
Jolu ta hosta nazywa się "Tom Schmidt".
Dopiero dzisiaj przyjechałam na działkę i urwanie głowy nie wiadomo za co się wziąć. Coś tam ogarnęłam jeszcze jutro i niedziela.

Może i u mnie będzie kiedyś tak ładnie jak podrosną rododendrony.
Ogrodowe wariacje 16:50, 03 cze 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Nie jesteś odosobniona. Nie dosyć, że mam pod nosem szkółkę to jeszcze na Puławska jeżdżę i nie ma tygodnia aby paczka nie przyszła z jakimś duperelem.
Mój mówi, że mam nie równo pod sufitem.
O połowie moich zakupów nie wie bo stoją pod budynkiem w krzakach. Wywoze po trochu.

Wian ładnie, tylko sądź rośliny w karo♦️

Myślę, że jakbym jakieś bylinki kupiła to też by w sumie już w tym gąszczu doniczek nie poznał

Surfinię przyuważył - a nie mogłam nie kupić!!! Przeceniona była!
April podbija las... 13:02, 03 cze 2022

Do góry
Właśnie też mam igieł od groma. Ten rok i lutowe wichury sprawiły, że wszystkie igły spadły z sosem. Pod drzewami i w trawie pełno fruwały po całym ogrodzie. Masakra. Z trawnika eM sprzątnął w lasku nie sprzątałam. Boje się, że też gruba warstwą zadusi korzenie. W tym roku zostawiam igly w przyszłym trzeba sprzątnąć.

Tak, u mnie ten rok też był wyjątkowo urodzajny w igły Wiatr wyszarpał wszystko co możliwe. Ja jakoś bardzo pedantycznie tych igieł nie sprzątam, bądź co bądź to też próchnica za jakiś czas. Ale nie przepadam za ich buro brązowym widokiem.
Sezon 2017 u Hanusi 22:35, 02 cze 2022

Do góry
Haniu nigdy u ciebie nie czytałam, że masz tak artystyczna rodzinę.

Jak to dobrze, jak matka może pozytywnie powiedziec o wychowaniu swoich dzieci. Ą

Pozdrawiam Haniu i życzę zdrowia
Ptasi gaj 22:20, 02 cze 2022

Do góry
Dzięki wam dziewczyny. Miałam zarwana noc idę w kimono.
Jutro będę odpisywać.

Wnuk się mnie pyta babciu ile ty masz lat na odczepnego powiedziałam 18-cie.
Poszedł do przedszkola i zaczął się chwalić, że jego babcia ma 18 lat i ha ha było.

W ogródku Martki 22:07, 02 cze 2022

Do góry
Dobrze to zostawię będziesz porównywać.
Pogada sprzyja wszelkiemu robactwu. Jutro jadę ibtez opryski będę robiła. Ostatnio wyczytałam opryski z drożdży lub sody na mszyce. Drożdże kupiłam, ale te ekologiczne opryski to mszyce szybciej zjedzą roślinę.
Też mam mszyce ale na jednym z tych dębów błotnych czarne upasione. W zeszłym roku miał w tym też. Mrówki latają jak szalone po nim.
U mnie jeszcze jest oprysk trawnika przeciw jaskrowi, koniczynie.
Oj chwastów mam od groma może przez te kilka dni się wyrobie.
W ogródku Martki 21:29, 02 cze 2022

Do góry
Martka wiesz różnie z nią bywa mam 3, krzaki już je opisywałam każdy w innym miejscu ogrodu.

Pod wpływem zeru mszyc pąki róż mogą być pochylone.
To jest ten sam krzak tylko z innych stron sfocony.
Za godz wyczyszcze

Ogród Basi 20:00, 02 cze 2022

Do góry

Rano nie było czasu na zwiedzanie ogrodu teraz obejrzałam.
Bergenie w tym roku coś nie tak. Już zaczęły rosnąć ale to nie to co w zeszłym roku.
U ciebie jak zwykle piękne.

Basiu najbliżej trawki obwódką to są prymulki? Jeżeli tak to takie duże.

Będziesz zadowolona z nowej zemli mam 4 szt i szybko rosną i ładnie kwitną.
Widziałam w sąsiedniej szkółce w donicy taka duża kwiatek obok kwiatka oni je chyba przycinają. Wprost nie możliwe aby taka gęsta była.

Basiu chyba siedzisz non stop w ogrodzie takie wszystko wypieszczone. Ja to w doskoku robię. Jutro jadę może coś zrobię a pracy od groma.

Pizdrawiam

Elu, czy ja siedzę non stop w ogródku? Oj chciałabym. Bo roboty jest moc. Przede wszystkim pielenie. Nie jest opielone, chwaściska wielgachne prawie jak uprawiane rośliny.
Dzisiaj miałam wolne od wnusiów, sporządziłam listę prac długą, że ho ho. A zrobiłam jedną pracę: wykopałam prymulki, zrobiłam z nich sadzonki dla mamy, zawiozłam i oczywiście posadziłam je. A resztę posadziłam u siebie na starym miejscu.
Może w sobotę zacznę pielenie
Super, że Nova Zembla rośnie szybko. O cięciu jej też słyszałam. Może w tej szkółce tną. U mnie niech rosną szybko, bo nie mogę się nimi nacieszyć.
Wokół trawnika to tak, rosną prymulki. Duże są, sama się trochę dziwię. Właśnie je dzisiaj podzieliłam dla mamy.
A z bergeniami to w tym roku kilka osób skarżyło się na ich kondycję po zimie. Ja wycięłam te zwiędłe liście wiosną i zostawiłam tylko te dobre. No i odrosły częściowo. Moim zdaniem to chyba susza fizjologiczna je dopadła zimą.
Pozdrawiam Elu ciepło.
W ogródku Martki 19:05, 02 cze 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Milko, u mnie wszystkie przezimowały i kępy są razy pięć w porównaniu do zeszłego roku. Ale też trzeba przyznać, że zima była łagodna. Służy im słoneczne stanowisko.

Moje panstem... Mają się dobrze posadzone na skalniaku rozsiewają się. Też mają kwiatostany.
Milka szkoda, że nie powiedziałaś. Będę miała na uwadze.

Potwierdzam różą Mundted... Nie może być posadzona w pełnym słońcu. Wysoka temp zwarzy jej płatki. Mam ją i wiem co piszę.
W ogródku Martki 18:54, 02 cze 2022

Do góry
Wyrwij tego suchcielca panstemona i zobacz co tam się dzieje w łodydze może tam ja coś gryzie. Koniecznie musisz suchcielce usunąć.

Ptasi gaj 14:17, 02 cze 2022

Do góry
Magleska napisał(a)
Ela gratuluję narodzin wnuczki dostała piękne imię ,takie trochę już zapomniane -moja ciocia tak miała -fajna babka z niej była

Jeremiasz -też mi się podoba ,ale faktycznie ciężko skrócić -Jeremi ?

Tak Jeremi - ale ja przez 3 lata nie mogłam sobie przypomnieć jak go wolac w tym sęk, taką dziurę miałam w pamięci. Zresztą mój eM też się zastanawiał jak go wołać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies