Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mirkowy ogród (początki) 23:46, 16 kwi 2017

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Przed zimą powiązałem wszystkie swoje trawy, jak nigdy. Większość już odbija ale widzę że tej zieleniny jest bardzo mało.
Stipa w warzywniku mi ładnie przezimowała bo była przykryta 0,5 m warstwą śniegu tam gdzie nie było śniegu stipa padła
Ja swoje też powiazałam i okryłam liśćmi.Takie Turzyce mi ładnie przezimowały pod okryciem z liści(produkcja 2016r.)
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 23:25, 16 kwi 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

Po pierwsze - cudnie!
Ale idac droga eliminacji - ID rozlazły
Sesleria jesienna za niska
Stipa położy się na kostki i będą chorować
Rozplenica to gigant
Zostaje Variegata- w odpowiedniej odległości
Hehe, żeby wszystko było takie proste...
Czy to znaczy, że carexy variegaty są wyższe od seslerii jesiennej?
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 23:16, 16 kwi 2017

Do góry
jazzy napisał(a)
Mój aktualny front

Wciąż brakuje traw pod wiśniami, bo nie wiem na co się zdecydować...
carex ID, carex m. variegata, sesleria jesienna, stipa, rozplenica... nie wiem...

Po pierwsze - cudnie!
Ale idac droga eliminacji - ID rozlazły
Sesleria jesienna za niska
Stipa położy się na kostki i będą chorować
Rozplenica to gigant
Zostaje Variegata- w odpowiedniej odległości
Mirkowy ogród (początki) 23:03, 16 kwi 2017

Do góry
Przed zimą powiązałem wszystkie swoje trawy, jak nigdy. Większość już odbija ale widzę że tej zieleniny jest bardzo mało.
Stipa w warzywniku mi ładnie przezimowała bo była przykryta 0,5 m warstwą śniegu tam gdzie nie było śniegu stipa padła
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 22:54, 16 kwi 2017

Do góry
Mój aktualny front

Wciąż brakuje traw pod wiśniami, bo nie wiem na co się zdecydować...
carex ID, carex m. variegata, sesleria jesienna, stipa, rozplenica... nie wiem...
Typografia ogrodu 23:01, 14 kwi 2017

Do góry
jankosia napisał(a)

Jeżu! Ty mnie w ogóle nie znasz w takim razie Ja lubię w zasadzie tylko takie które jakoś tam są swojskie A ostatnio gustuję w samych zielonych bo powstają pierwsze niekoszone trawniki No dobra, i stipa- bez niej ani chu chu

Ryż. Nie wiem co to z tego będzie. Nasiona od zeszłego roku sobie leżały to czas najwyższy żeby spróbować. Któraś dziewczyna z forum go miała...

Wesołych!
a skąd mam znać z ryżem cos kojarzę. A pytanie ignorujesz kolejny raz dziekuje za życzenia i nawzajem
Ogródek warzywny na balkonie 22:50, 14 kwi 2017

Do góry

stipa rozrasta się w doniczce

i ueatersen ma kilka pomaranczowo żółtych młodych listków, czyżby znowu zmarzła

Typografia ogrodu 22:07, 14 kwi 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ryż?
Ja tez lubie siup i siup
Dlatego całkiem dobrze się te trzcinniki sądziło. Wyznaczone ramy, dość ogarnięty teren. Gorzej będzie się rozsypywalo ściółkę ale jeszcze to nienkoniec drugi pas czeka
Nie wiedziałam ze tez lubisz takie dzikie i niepoprawne trawy. Po raz kolejny o wątek się i Cie upominam

Jeżu! Ty mnie w ogóle nie znasz w takim razie Ja lubię w zasadzie tylko takie które jakoś tam są swojskie A ostatnio gustuję w samych zielonych bo powstają pierwsze niekoszone trawniki No dobra, i stipa- bez niej ani chu chu

Ryż. Nie wiem co to z tego będzie. Nasiona od zeszłego roku sobie leżały to czas najwyższy żeby spróbować. Któraś dziewczyna z forum go miała...

Wesołych!
Mój mały zakątek :D 19:50, 14 kwi 2017

Do góry
babka napisał(a)
Co tak cicho ? Coś działasz na działeczce, jak się sezon u Ciebie zapowiada ??

Hmmm co ja działam? Na razie to pada haha
Piekę właśnie Brownie czekoladowe.
Wszystko fajnie rośnie, hiacynty i tulipany ładnie kwitną, może jutro jakieś fotki zrobię. Stipa, jeżówki, kocimiętka i mocno ogołocona do samych badali lawenda też. Kupiłem 20 cebulek kosaćców purple sensation i kalie, było 50% przeceny w leroy.
Kupiłem jeszcze szczepionkę mikoryzową do rododendronów i borowek.

Trawa w zeszłym tyg przeszła koszenie i wertykulację, muszę nawóz posiać jeszcze.

Aaa przesadziłem jeszcze na miejsce docelowe moje zeszłoroczne sadzonki winogrona. Na razie mam dwa krzaki całkiem ładnie rosnące, w przyszłości powiększę trochę swoją winnicę jeśli ładnie się będą zachowywały te krzaki
Ogród pod lasem 12:06, 14 kwi 2017

Do góry
A wiesz Iza ,że moja stipa przezimowała? Wszystkie 10 szt Chciałam tez ja czymś zastapic a tu niespodzianka
Ogród dla moich synków 09:36, 14 kwi 2017

Do góry
Moniś stipa od Ciebie wyrosła i pięknie się zieleni.
Nie wiem jak te delikatne maleństwa popikuję
Czy od razu je wsadzić na rabaty i kiedy?

Twoje fiołki zachwycają. Lawendę również ścinałam krócej, ale w tym roku jeszcze nie. Moja jest 3 letnia.
I nie wiem czy to jeszcze zrobić. Bo ładnie wypuszcza młode.
Madżenie ogrodnika sezon 2017 08:45, 14 kwi 2017

Do góry
Zielona napisał(a)
Dzień Dobry
Obiecałam jesienią, że dam znać, jak postąpię z buchananii i jak się zachowa ten carex po cięciu.
Źdźbła miały długość niemal metra i zawijały się okrutnie. Miałam chwilę wahania, ale zdecydowałam się jednak na cięcie. Zostawiłam 20cm pióropusze /i teraz żałuję, że aż takie długie/, bo ta turzyca zachowuje się tak, jak stipa. Po cięciu wypuszcza nowe źdźbła. Kilka kęp dodatkowo podzieliłam i te też rosną. Zatem... chyba można ją ciąć

Z pewnoscia lepiej je obciąc niz wyskubać. Wyrywałam suche żdźbła rok temu i juz sie nie podniosły po tym zabiegu... W tym roku mam młode sadzonki, orzyciełam tylko suche koncówki. Dobrze wiedziec, za rok zetne je wiosna i bedę czekać na brązowe pióropusze
Ogródek warzywny na balkonie 23:01, 13 kwi 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Oliwka, proponuję Ci żebyś rośliny wykopała i wsadziła na dobę do wody, całkowicie zalać korzenie, ziemię albo wymieniła albo zalała dursbanem. U mnie dzisiaj rano w tym zalanym rozchodniku znalazłam jeszcze kilka larw utopionych.
Chodzi o to żeby to zrobić teraz zanim wylęgną się dorosłe osobniki.
Mam nadzieję że korzeniom nic się nie stanie po dobie w wodzie.. musi calkowicie powietrze wydostać się z bryły korzeniowej, wtedy jest gwarancja że się potopią.
Ja mojego trzymałam dwie doby w wodzie.. ale myślę że doba starczy

Witaj Mirko na moim balkonie , dziękuję za rady i za konstruktywną ocenę moich nowych nasadzeń W tym roku poczekam na róże i zobaczymy jak to będzie wyglądać. Jakoś coraz mniej podoba mi się mój balkon, dlaej nie potrafię się zdecydować co powinno się znaleźć w donicach. Tzn mniej więcej wiem, ale to wymagałoby włożenia większej ilości pieniędzy.
Poczekam też aż wyrośnie stipa i róże i zakryją wolne przestrzenie w donicach.

Jeśli chodzi o moczenie, to tak właśnie uczyniłam. Włożyłam rośliny z ubiegłego sezonu do wody niektóre moczyły się dwa dni inne jedną dobę. Jakoś tak uległam kaprysowi i zakupiłam cytrynowe żurawki bo mi się podobał ten kolor, ładnie rozświetla rabatkę. Dodatkowo koło 1 maja wszystko spryskam mospilanem, podobno środek będzie krażył w roslinach i robale nie będą chciały ich ruszyć. No i będę podlewać gnojówka z wrotycza. Poczytam jeszcze jutro o dursbanie.
Prawie - jak ogród 20:08, 13 kwi 2017

Do góry
JoannA napisał(a)
Stipy naprawdę wyrosły, ale jakie Ty masz Beatko anabelki!
Wiosna w rozkwicie, a pogoda jak to w kwietniu
Teraz czekamy na ciepły i deszczowy maj i soczystą zieleń trawnika.
Pozdrawiam Beatko

Joasiu - cieszę się z tych tulipków jak dziecko
Stipa zaskoczyła mnie totalnie - dość duże mrozy przecież były, a ona nic sobie z tego nie zrobiła... Na razie rośnie sobie i zdobi rabatkę, i grzecznie czeka na podmiankę na te z parapetu
Anabelki zaszalały w tym roku. One też młode, z zeszłorocznych sadzonek
Mówisz, ze dopiero maj ciepły???
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 15:31, 13 kwi 2017

Do góry
AniMa napisał(a)
Na świerkach nowe przyrosty...

a na drzwiach zeszłoroczny wianuszek...jakoś nie mam weny na nowy...

Trzcinniki już takie:

Wszytsko idzie, jak burza
Wianek śliczny, bardzo subtelny
No i stipa niesamowita
To miejsce trzeba kochać 07:46, 13 kwi 2017

Do góry
Zana napisała
Pod rozwagę podsunę Ci jeszcze śmiałka darniowego, carex montana, hakonechloa macra. Do jeżówek bardziej mi pasują te dwie pierwsze, obie też wcześnie startuja

Z tej rady to i ja skorzystam, bo stipa trzeci rok na pewno nie przeżyje.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:49, 12 kwi 2017

Do góry
kasia_c napisał(a)

Mi też się podoba. Oj bardzo. A to jest stipa? Zimuje Ci?
tak stipa. To byla jej pierwsza zuma i udalo sie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:36, 12 kwi 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Stipa najładniejsza jest tylko w pierwszym roku. Ciekawa jestem mojej jak będzie wyglądała, bo środki i boki w większości suche - wypuszcza tylko z jednej strony: (

U mnie też są takie, które w miarę ładnie się zazieleniły (chociaż i tak daleko im do Krysiowych) ale są też bardzo liche ... no nic pozostało czekać

PS Spać nie mogłaś?
Wszystkiego po trochu 17:14, 12 kwi 2017

Do góry
Pegasus rośnie rewelacyjnie W tym roku stipa mi słabo wzeszła.
To miejsce trzeba kochać 12:41, 12 kwi 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Sesleria H już od wczesnej wiosny jest ładna, polecam. Moja teraz w drugim sezonie ma 30cm a z kotkami, które zaraz będę usuwać prawie 50cm. Ja jeżówki posadziłam między stipą, ale tylko dlatego, że mi przetrwała zimę. Zobaczymy jak będzie wyglądać w tym roku.

Usuwasz bo nie lubisz?
Potrzebuję czegoś wyższego od kulek bukszpanowych, bo ma rosnąć za nimi:
Mam teraz dwie koncepcje:

-sesleria jesienna z szałwią
-sporobolus z jeżówkami

Na wiosnę pewnie tulipany, albo inne cebule.
Pasowała by też stipa. Bardzo i bardzo by mi się podobało, ale nie łudzę się, że przeżyje zimę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies