Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Johanka77 21:14, 23 kwi 2017

Rojodziejowa napisał(a)
Widziałam murek jestem u Ciebie regularnie, tylko nie zostawiam po sobie śladu
Ja mam parę stip na skarpie, coś tam z nich rośnie, zobaczymy jak dalej im pójdzie. A lawend mam parę, ale parę żyje, a parę padło

Generalnie wsadzone na skarpę mam:
*Irgi
*Jałowce
*Suchodrzewy (ale na cenzurowanym)
*Trzmielina w trzech odmianach
*Lawenda
*Stipa
*Przetacznik
*Amazon Mist, ale chyba im na skarpie nie jest dobrze
*Przywrotnik
*Szałwia(Deep Blue Field, Snow Hill)
*Kocimiętka
*Czyściec
*Perowskia ( Lacey Blue) jeszcze nie zasadzona, jest w doniczuniach zimowana, zobaczymy, czy coś z niej wyjdzie w ogóle
*Liatra kłosowa

Masę gatunków, wszystko na razie testuję Jak to kiedyś bodaj Toszka napisała, to mój poligon i dopiero się okaże co przetrwa Dosadzać już nic nowego nie będę tylko te gatunki, które już są. Ewentualnie będę eliminować.
No chyba że jakaś trawa przywędruje jeszcze, która lubi te specyficzne gilniasto-skarpowe warunki.

Na bogato! Same cudeńka... jakby się tak puściły na tej skarpie, to ullala!
BasiaLT 21:17, 23 kwi 2017

Pisałam to już nieraz, też mam u siebie ogromną skarpę i drugą mniejszą przy tarasie ale moje dwie wzięte do kupy nijak się mają do twojej. To naprawdę poligon.
Rojodziejowa 21:26, 23 kwi 2017

Johanka, no niech się puszczają Ale jeszcze ze 3 razy tyle sztuk mi trzeba wszystkiego

Basiu, obym tylko ja na tym poligonie nie poległa
BasiaLT 21:47, 23 kwi 2017

Asiu oj tam zaraz poległa... trzeba być twardym a nie "mientkim jak szczypawka". Jeśli to cię pocieszy to ja swoją skarpę robię już 3 rok i jeszcze nie jest skończona.
Rojodziejowa 12:44, 24 kwi 2017

Basiu dzięki za słowa otuchy ale czyjeś "nieszczęście" mnie nie pociesza
Twarda będę A jak!
Konieczki 08:14, 25 kwi 2017

Asia daj skarpie chwile, fakt szmate widac, ale juz za momencik jej nie bedzie, beda same roslinki
Asiu jak Twoj skrzyp zachorowalam u Ciebiena niego
Rojodziejowa 08:41, 25 kwi 2017

Konieczki moja droga. Skrzyp został ścięty po zimie, bo mój pies go połamał dodatkowo suchy się zrobił, ale już widzę pierwsze z ziemi wychodzące "źdźbła". Właśnie myślałam, żeby jakimiś pysznościami go podlać, żeby mu trochę pomóc. Jak tylko wyjdzie go więcej to uwiecznią na zdjęciach

Tak jeszcze a propos nieszczęsnej szmaty, to zastanawiam się, czy dobrze robię. Zazwyczaj wycinając dziurę pod coś przecinam folię na krzyż i podwijam do środka, ale myślę, czy nie lepiej takie kółka wyciąć, nie podwijać nic? Tylko czy to się nie będzie bardziej strzępić... Tylko mam wrażenie, że takie kółeczka można ładnie poszerzyć potem i roślinom może być wygodniej...
Konieczki 10:33, 25 kwi 2017

Asia napewno dobrze robisz
A jak sie czujesz?
kasja83 10:38, 25 kwi 2017

Rojodziejowa napisał(a)
Johanka, no niech się puszczają Ale jeszcze ze 3 razy tyle sztuk mi trzeba wszystkiego

Basiu, obym tylko ja na tym poligonie nie poległa

No jak...główno dowodzący?
Rojodziejowa 10:53, 25 kwi 2017

Konieczki czuję się dobrze, dzięki, że pytasz Więc nowe dziury w szmacie skarpowej robię, jak tylko mam co wsadzić. Dziewczyny mi się teraz pochorowały, to z pracami się wstrzymuję, póki im gorączki nie miną i nie będą mogły po dworze chodzić.

Kasja no głównodowodzący, ale i najwięcej na skarpie aktualnie wykonujący więc kto wie, co to będzie Ale dziś już nie smęcę Jakoś to będzie