Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:00, 05 cze 2014

Do góry
Założyłam wątek o herbicydach, posty na ten temat przeniosłam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4623-herbicydy
Herbicydy 16:00, 05 cze 2014

Do góry
Zakładam ten wątek bo jest potrzebny. Proszę zamieszczać swoje spostrzeżenia z ich stosowania, bądź całkowitego zaniechania stosowania z jakichś powodów np. szkodliwość.

Herbicydy to w końcu rodzaj pestycydów, czyli obojętne nie są, służą do selektywnego lub nieselektywnego zwalczania chwastów w ogrodach lub w rolnictwie.

Możemy je podzielić na grupy:

- totalne (niszczą wszystko)
- niszczące rośliny dwuliścienne
- niszczące rośliny jednoliścienne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:53, 05 cze 2014

Do góry
Ozz napisał(a)
Cenna informacja o wiośnie. Hm... no właśnie pąki mają na niższych pędach, te najwyższe same listki wypuszczają... no chyba, że mi mszyce obżarły i nie zauważyłam :/

Mszyce nie żrą, tylko nakłuwają i wysysają
Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:11, 05 cze 2014

Do góry
Przeniosłam do Naszych Ogrodów, bo założyłaś nowy watek w .... sprawach technicznych
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:09, 05 cze 2014

Do góry
poczatkujaca napisał(a)
kosiarka nie zbierze mi tych nasion trawy dosianej?

Jeśli jest sucho i nasiona na wierzchu, to zbierze, a więc - nie kosić. Poczekać aż wzejdzie, a starej trawie nic nie będzie, skosi się razem z młodą.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:09, 05 cze 2014

Do góry
Można chodzić delikatnie.
Koszenie zbyt długiej trawy 14:08, 05 cze 2014

Do góry
Nie wiem jak to wygląda dlaczego zostało dużo skoszonej trawy, kosiłaś bez kosza?? więc wklej zdjęcie abym mogła jak najlepiej doradzić, bo nieco zagmatwana Twoja wypowiedź
Początkujący ogród Magdy 14:05, 05 cze 2014

Do góry
Magda - Początkujący ogród Magdy

Oto Twój podpis, zrób Cytuj wtedy zobaczysz kod swojego podpisu, skopiuj go bez słów quote i wklej w podpisie.
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 13:58, 05 cze 2014

Do góry
Nadmierna wilgotność, poparzenia słoneczne też możliwe. Poobcinaj te liście, obserwuj czy nie stoi na nich woda. Może są za głęboko posadzone, albo ściółki jest za grubo?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 10:58, 05 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lepiej dwa oczka wyżej, zdecydowanie, a teraz będą upały więc korzystnie dla trawnika.

Na glebie zbitej nawóz być może spłynął a nie wsiąknął głębiej do korzeni, skoro twierdzisz że sypałeś równo. Jednak efekt jest taki, że trawa wygląda właśnie tak, jakbyś za mało nasypał w tych jasnych miejscach.

Gleba tam, gdzie jest rozluźniona bo np. było kopane pod jakieś kable czy nawadnianie zawsze jest zieleńsza, też to zauważyłam.

Moim zdaniem trzeba zastosować oprysk nawozem dolistnym w tych jasnych miejscach, wtedy kolor się wyrówna. Magiczna Siła do trawników może?

Albo posyp i podlewaj delikatnie, żeby nie spłynęła a wsiąkła.

Dziękuję za porady, chyba raczej będę sypał i podlewał.
proszę jeszcze o pomoc jesli chodzi o kolejność pryskania i naworzenia w jakich odtępach czasu wykonać?
Salvia - szałwia 10:01, 05 cze 2014

Do góry
Nie można obrócić tego zdjęcia ze względu na typ pliku, Chciałam obrócić ale taki napis mi się ukazał
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:55, 05 cze 2014

Do góry
Lepiej dwa oczka wyżej, zdecydowanie, a teraz będą upały więc korzystnie dla trawnika.

Na glebie zbitej nawóz być może spłynął a nie wsiąknął głębiej do korzeni, skoro twierdzisz że sypałeś równo. Jednak efekt jest taki, że trawa wygląda właśnie tak, jakbyś za mało nasypał w tych jasnych miejscach.

Gleba tam, gdzie jest rozluźniona bo np. było kopane pod jakieś kable czy nawadnianie zawsze jest zieleńsza, też to zauważyłam.

Moim zdaniem trzeba zastosować oprysk nawozem dolistnym w tych jasnych miejscach, wtedy kolor się wyrówna. Magiczna Siła do trawników może?

Albo posyp i podlewaj delikatnie, żeby nie spłynęła a wsiąkła.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 19:13, 04 cze 2014

Do góry
Ambrowiec ma pomarszczoną korę, ale w młodym wieku może ta cecha jeszcze nie "wyjść". Na moje oko to nie jest ambrowiec.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:04, 04 cze 2014

Do góry
Te co idą do góry już pewnie mają pąki, przyginamy wiosną.
Miejsko & sielsko 17:10, 04 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Opryskujesz najlepiej. U nas działa, bukszpany nie chorują i mają cudne liście Jestem dumna, że go mam i mogę używać

Danusiu, też jestem dumna, ze mam produkt z Teojego sklepu
Będę opryskiwać, w jakich proporcjach ????

Wykonanie źródełka z kamienia 16:05, 04 cze 2014

Do góry
Pięknie zrobione. Niepotrzebnie tak "w kółko" obsadziłaś karmnikami, to w stylu japońskim ma "udawać" naturalny mech, a mech tak nie rośnie w równych odstępach i naokoło , zmień to na bardziej naturalny układI będzie o niebo lepiej
Pomysł na ogród 15:59, 04 cze 2014

Do góry
Kasya napisał(a)
Eleganckie apartamenty
Żeby tylko szkodniki nie zamieszkały

Szkodniki mają co innego do roboty, mieszkają nie w domkach ale na drzewach czy krzewach, które gryzą, chowają się w liściach i pod korą, a pożyteczne jedzą te szkodliwe bo z reguły są drapieżnikami, więc muszą mieć schronienie.
Miejsko & sielsko 15:57, 04 cze 2014

Do góry
Opryskujesz najlepiej. U nas działa, bukszpany nie chorują i mają cudne liście Jestem dumna, że go mam i mogę używać
Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn. 12:04, 04 cze 2014

Do góry
Optymalna wysokość koszenia zależy od gatunku traw, gęstości i wieku trawnika, pory roku, pogody (deszczowa czy upały). W upały warto zostawić trawnik trochę dłużej. Skoś próbnie na kilku poziomach i dostosuj wysokość tak, żeby trawa ładnie wyglądała i miała zieleń, a nie rżysko, czyli ostre końce.

Ja wiem, że wymagasz koniecznie podania centymetrów, wszystko wg ścisłego przepisu z miarką w ręku, ale ja nie wiem, jakie wymiary podać, bo to się może znacznie wahać dla konkretnego trawnika.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:47, 03 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pnąca bladoróżowa to mogła być "New Dawn" - taka porcelanowa.
Ale ja polecam Pilgrim, jest piękna i powtarza kwitnienie.
a do dołka który trzeba wykopać wielkiiiii, trzeba wrzucić sporo kompostu zmieszanego z ziemią rodzimą i obornikiem spróchniałym

Róża bujnie się rozwinie i zadziwi Cię

Dziękuję ci Danusiu za odpowiedź. Będę takiej szukać w tym sezonie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies