Mirko czyli dla mnie wstawiłaś zdjęcia ja zaglądam, z braku zupełnie czasu nie piszę do nikogo.
Nie wyrabiam, tyle roślin do sadzenia, a jeszcze chwaściory rosną.
Pikowanie to pryszcz, wysadzenie to wyczyn, jeszcze coś przesadzić i dzień się kończy.
Zdrówka i mało pracy życzę
Witam, mam problem ze Szmaragdem jak poniżej. Z daleka tuja wygląda raczej nieźle, ale z bliska kilka dolnych pędów jest lekko czarnych pośrodku. Wiem, że czarne pędy mogą oznaczać mocz kota/psa, ale tylko po środku? I wysokość trochę nie ta.
Ponadto, na samym dole są dwa pędy zupełnie białe/szare i bez igiełek:
Teren jest pusty, betonowe ogrodzenie i trawa, nie trawnik. Kamienie muszą tak zostać, koparka już wróciła do domu. Jedyne co się zmieni, to będą wyraźnie zaznaczone granice kwadratu wyznaczonego na skalniak, tak, aby wokół te trawę kosić. I już. Ja mam kupić i posadzić rośliny, żeby cały sezon tam było coś kolorowego.
Kolory tych irysów i rododendrona zupełnie niespotykane.
Zrobiłam spacerek po twojej Kornwalii, po prostu żal wychodzić z tego ogrodu. Łuki w powojnikach, magnolie, azalie i całe mnóstwo dobrodziejstwa, które chciałby posiadać każdy ogrodnik
Ale pięknie się ten rodek rozwinął. Śliczny.
Ja bym na twoim miejscu chyba przemyślała nasadzenia przy tarasie. To, że ma być tam umbra w niczym nie przeszkadza. Ten klonik jest tak ładny, że szkoda by nie mieć na niego widoku z tarasu.
Od prawej: hortensja pnąca na sośnie, dalej rozplenice z rozchodnikami, bez czarny Black Tower, miskant gracillimus, hortensje, ML z kulkami bukszpanowymi.
Żeby było bardziej spójnie zastanawiałam się jeszcze nad kulkami na pniu nad rozchodnikami.
Fajne masz obserwacje, Ja tez lubię obserwowac szpaki bo one pozwalaja wiecej zobaczyc niz inne ptaki. Gwizdanie ich tez lubię a raz miałam szpaka który wydawał mnóstwo róznych głosów np pianie koguta, stukanie młotkiem , szczekanie małego pieska i inne blizej nie okreslone dżwieki , super był, godzinami go słuchałam.Rh sliczny , u mnie nic nie kwitnie ,pąki przemarzły.
Czym wypełnić rabatę z kulkową? Chodzi mi o nasadzenia z lewej i prawej strony wielkiej kuli. Z tyłu kuli wzdłuż wsadzone są żółte róże.
Słońce od rana do południa. Nie chcę znowu wsadzić czegoś, co nie może ( nie powinno ) tam rosnąć. Pomożesz? Proszę...