Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Małymi kroczkami do celu... 09:44, 25 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Na różance szaleje póki co szałwia i sesleria, czekam na róże...na pamiątkę orlikowe zdjęcie,dzisiaj wiatr kwiaty już otrzepał

Super to połączenie
Małymi kroczkami do celu... 09:42, 25 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Na różance szaleje póki co szałwia i sesleria, czekam na róże...na pamiątkę orlikowe zdjęcie,dzisiaj wiatr kwiaty już otrzepał

Pięknie....jakie gatunki szałwi tutaj masz??

Kanciki takie, że mucha nie siada-ja mam do zrobienia z 20mb i mi się nie chce-taki leniuch ze mnie.
Wszystkiego po trochu 07:24, 25 maj 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
I teraz zdecydowanie spokojniej na tej rabacie jesienią przesadzałam szałwie i
większośc mi wyginęła. Szałwie chyba nie lubią przesadzania, albo zrobiłam to za późno. Musiałam uzupełnić w nowe za przetacznikiem nasadzona maleńka hakonka.
Trzeba będzie trochę poczekać na jej urok

Mireczko, pięknie u ciebie. Raz przyjadę i się wkradnę, by to wszystko zobaczyć na żywo. Masz piękny ogród. Powiedz mi, czy to małe niebieskie, to ta szałwia o której piszesz, czy floksy? Nie mogę dojrzeć...
Małymi kroczkami do celu... 07:04, 25 maj 2018

Do góry
Paula śliczne pstrki sesleria z szałwia jest super prawda? Kanciki idealne
Trawki trzymaj będą na przerabianej rabacie zamiast id
Blaski i cienie nowego życia 04:51, 25 maj 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
A przetacznik Ci nie wiednie w słoncu? Moje przetaczniki o różnych rozmiarach i o dziwo ten najniższy najbardziej się pokłada a najbardziej lubie rózowego Szałwia ładnie wygląda w jakims sasiedztwie albo w grupie jako obwódka, u mnie mam ją z jasnymi hostami i hakone w tle i dobrze się prezentuje. Czemu jej nie lubisz? Pozdrawiam

Jak to różne mamy ogrody. Viva mi tłumaczyła dlaczego byliny się pokładają, mam zbyt mocną ziemię dla niektórych tzn. Zbyt urodzajną. I to by się zgadzało. Jesienią kłosowce leżały, nie mogłam patrzeć więc ścięłam. A irysy to się tak pokładają że chyba wyrzucę. Tak samo jest z szałwiami. Dostałam od sąsiadki jakieś 3 szałwie różnej wysokości. Ale pójdą w inne miejsce albo na tyły róż. Przetaczniki w innym miejscu rosną to się nie pokładają. Nie schną bo u mnie mokro. Generalnie kwiatki wolą lekką ziemię z piaskiem.

Sama testuję co gdzie rośnie. Za to pod murem mam wapienny kamieñ i tam kwiatki będą rosły. Posadziłam ostróżki jednoroczne, kosmosy i kocimiętkę. Może Perowska się pokaże. W tym roku to przymiarki pod rabatę i testy. Nie spinam się z wielką pracą.
Ale widzę że po posadzeniu sadzonek nadrugi dzień stały do pionu. To mnie ucieszyło.

Przy tarasie też kosmosy szaleją i je zostawiłam, fajne są z trawami. Róża tylko jest przez 1 miesiąc.
Blaski i cienie nowego życia 23:02, 24 maj 2018

Do góry
A przetacznik Ci nie wiednie w słoncu? Moje przetaczniki o różnych rozmiarach i o dziwo ten najniższy najbardziej się pokłada a najbardziej lubie rózowego Szałwia ładnie wygląda w jakims sasiedztwie albo w grupie jako obwódka, u mnie mam ją z jasnymi hostami i hakone w tle i dobrze się prezentuje. Czemu jej nie lubisz? Pozdrawiam
Małymi kroczkami do celu... 22:08, 24 maj 2018

Do góry

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:06, 24 maj 2018

Do góry
A propos cierpliwości to za grosz jej nie mam. Bo już miałam czekać do jesieni żeby drugą kulkę cisową znów o pół metra przesadzić, ale w koncu nie wytrzymałam. Wysunełam kulkę do przodu. Bryła korzeniowa w miarę mało naruszona więc może nie będzie gigantycznych opóźnien rozwojowych. Rozpoczynając kopanie pamiętałam co Toszka mówiła, ale było to silniejsze odemnie. Nic tylko zapytać - a gdzie rozsądek, a gdzie rozsądek. Może bym bardziej się bała gdyym za kulki b.dużo zapłaciła, a jako że one z własnej doświadczalni to mniej się bałam tego ryzyka. W dodatku ładnie popadało.

za cisa poszła jeżówka, stipa oraz to niebieski co mi nazwa uleciała z głowy i nie chce za nic wrócić , nie lawenda
Edit: szałwia . na zdjęciu jakoś to bardzo ciasno wygląda ale w rzeczywistości jest ciut więcej luzu. Jesienią może dorosnę do tego żeby powojnika wyciapać stamtad bo ciągle go trzeba przycinac. Ahh ten Rubens- grubiutki jest!

Ogród w dolinie 21:59, 24 maj 2018

Do góry
Figielka napisał(a)

Witam, wpadłam z rewizytą.
Fajnie mieszkasz, ani się obejrzysz, a będziesz miała ogród.
Co jest posadzone na tej rabacie, bo jakoś nie mogę dopasować.
Co to jest wzdłuż drogi?
Czytałaś już dekalog ogrodnika Danusi? Warto znać jak człowiek zaczyna mieć już chaos w głowie to trzeba przeczytać . Z czasem wchodzi do głowy i zaczynasz czuć swój ogród.

1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz., nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt. Ogrodnictwo nie jest zawodem dla leniwych, samo się nie zrobi

Hej Figielko Dekalog znam, mama nawet Danusi książkę.
Wzdłuż skarpy rosną nie lubiane na Ogrodowisku pięciorniki krzewiaste Lovely Pink. A w trójkącie krzewuszka Victoria, hortensja Annabelle, 2 Cisy pospolite odmiana Anna oraz piwonia, przywrotnik, bodziszek kantabryjski i szałwia. Drzewo to szczepiony tulipanowiec Edward Gursztyn. W sumie cisów i hortki nie widać, Cisy kupiłam malutkie, a hortka słabo rośnie, chba ma za wysokie pH. Musiałbym zrobić porządne zdjęcie aparatem, żeby było lepiej widać.
Droga do spełnienia 15:03, 24 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Najlepszym sposobem jest ograniczenie gatunków do max. 7.
Obecnie w całym ogrodzie ograniczyłam ilość gatunków. Z 4-5 lat temu dorosłam. Obdarowane osoby były szczęśliwe i ja też. I wreszcie zaczyna być porządek w ogrodzie
Ten misz masz to efekt zachłyśnięcia się zakupowego I to normalne. Ewolucja ogrodnicza zaczyna się w momencie selekcji
Czyli ewoluujesz

Tocha siedem mówisz , ale na jednej rabacie??? to się zgodzę bo po całości to nie ma szans

zachłyśnięcie zakupowe też i to że tyle roślin mi się podoba i wszystkie chciałabym mieć ale ogólnie to do dupy niepodobne jest

obym ewulowała w prawidłowym kierunku
siedem
jeden - cisy - bezsprzecznie
dwa - powojniki bo już rosną i ruszać nie będę no chyba że w przyszłym roku padną
trzy - przetacznik, bo posadziłam i chyba zostawię
cztery - silver sceptre
pięć - jezówki - uwielbiam
sześć - szałwia? hortki? (trzy różne z patyków odchowane) orliki? no chyba zostawię, lilie? no cały szpaler mamjak wywalić
siedem - hakone lub coś co będzie mnie lubić aaa i trzmielina na obwódce

pozostają do wywalenia, przeniesienia: kukliki, ID, żurawki (które i tak miałam wywalić - bo marnie rosną), miodunki -mogą iść w inne miejsce,
sosna na pniu- nie wiem po co ją mam jak jej nie lubię
coś mi tu wychodzi więcej niż 7
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:13, 24 maj 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Kasiu super widoczki zmieniło się u Ciebie na plus i to bardzo
szałwia ekstra

Kamilko, dziękuję .
Jedni mają róże a ja mam szałwię .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:09, 24 maj 2018

Do góry
Kasiu super widoczki zmieniło się u Ciebie na plus i to bardzo
szałwia ekstra
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:07, 24 maj 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Bardzo ładnie u ciebie.... też szałwię bardzo lubię

Fajnie, że Ci się podoba .
Szałwia jest super!
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:04, 24 maj 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Obejrzałam fotki piękny przedogródek, szałwie -rewelacja. Pięknie wyglądają z jasną zielenią tawuł i iglaczków. Co to za szałwia i jak długo rozrastała się w takie kępy? Moje mikruski straszne

Dzięki Małgoś, szałwie są bardzo efektowne i ten zestaw kolorów bardzo mi teraz odpowiada . Na frontowej mam Ostfriesland. Kępy mają 2 lata, sadzone jako małe sadzonki w 2016. Już w zeszłym roku były spore.
Pozostałe szałwie są z zeszłego roku, nn i rosną jak wściekłe.
Podmiejski ogródek 12:32, 24 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Tych już używałam i furory nie było

I smutno mi bardzo z tego powodu, bo zestawienie różowa żurawka-fioletowa szałwia-biała rogownica BARDZO mi się podoba, a aparatem nie mogę złapać dobrze tych czystych kolorów

umknęło mi to zestawienie u Cienie czy nie wstawiałaś w końcu ? Kolory bardzo moje
Podmiejski ogródek 10:54, 24 maj 2018

Do góry
Tych już używałam i furory nie było

I smutno mi bardzo z tego powodu, bo zestawienie różowa żurawka-fioletowa szałwia-biała rogownica BARDZO mi się podoba, a aparatem nie mogę złapać dobrze tych czystych kolorów
Mój zakątek - początki 10:11, 24 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

No ciekawa jestem tej liatry, daj znać kiedy wyjdzie i czy zakwitnie.
Co do buksików to szałwia je pożre chyba... może jakieś trawki im daj?

Edit: jakie tam masz odległości między buksami?

Nie mam pojęcia jakie są odległości na czuja i tak żeby mi się zmieściły. Ale myślę że 50-70 gdzieś.

A w sumie to litary są, a jak urosną to i towarzystwa nie bedzie trzeba.
Tu ma być ogród :) 09:43, 24 maj 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Jaśminowiec Snowbelle i towarzystwo

Przepiękny jaśminowiec!!A co to za czosnki masz takie w kupie na pierwszym planie?Szałwia to Deep Blue?
Ogródkowe perypetie:) 09:38, 24 maj 2018

Do góry
szałwia - śliczny kolor, przełamuje róż na nowej rabacie różanej

I przesunęłam donicę jak mówiła Ania.. jest lepiej, dzięki Mała

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:14, 24 maj 2018

Do góry
Obejrzałam fotki piękny przedogródek, szałwie -rewelacja. Pięknie wyglądają z jasną zielenią tawuł i iglaczków. Co to za szałwia i jak długo rozrastała się w takie kępy? Moje mikruski straszne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies