Marcin
1.Pod rabaty:
Weź glebogryzarkę, niech Ci zryje ziemię. Ta maszyna potnie chwasty i wywróci glebę na druga stronę.
Będzie dość miękko
Zagoń brata i i we dwóch z widełkami amerykańskimi w łapkach zrobicie porządek z glebą pod rabaty.
Gdy ziemia czysta kartony i kora natychmiast.
Po glebogryzarce prawie 3 tyg grabiłam codziennie po 2 godz po kawałku z 250m2 pod rabaty i kopałam ręcznie. Miałam mnóstwo perzu i innych. Wybrałam perz doszczętnie. Szczawiku nie mam też. Pilnuje żeby go ze szkółki nie przynieść. Po 4 latach mam chwasty tylko takie co się posieją z wiatrem i ptakami. Perz też nie wrócił.
Przekopcie i przegrabcie rabaty, perz i turzyce-te rozłogi trzeba wybrać ręcznie.
2. Pod trawnik:
Glebogryzarka, grabienie i zebranie tego co wyłazi spod przewróconej ziemi, nawiezienie ziemi, rozgrabienie, znów glebogryzarka. Równanie grabiami, sianie , wałowanie.
Perz w trawniku nowym wyjdzie ale zniknie od koszenia. Naprawdę choć ja nie wierzyłam.
Jak na trawniku pojawią się chwasty to po 6-8 tyg opryskasz chwastoksem albo innym środkiem.
2 tyg uschną, to co będzie grubsze i widoczne zgrabisz, dosiejesz trawy gdzie trzeba i latem będziesz miał trawnik.
Uwierz tej co :
-siała trawę z pomocą ogrodnika w lutym
-Trawnik był chwastowiskiem do maja,
-wkurzyłam się fest,
-opryskałam po całości,
-odczekałam
-posiałam trawę własnoręcznie z Teściem
-i w sierpniu miałam już dywan shaggy.
-Wody oczywiście nie żałowałam.
Było o tym u mnie na wątku
Marudziłam ze 4 m-ce. Dziewczyny mi dawały rady i doping.
W 21 roku zrobiłam rabaty a trawnik w 22.
Zobacz jaki mialam trawnik podczas prac nad rabatami.
Ostatnia rabata podczas tego 3tyg kopania, do wiadra perz a do doniczki kamenie które wybierałam.
Tak wyglądała ziemia jakieś 2 tyg po glebogryzarce. Większość chwastów zgineła ale nie perz. Odrastał ze zdwojoną siłą.
Kiedyś Danusia pisała że pryska chwasty przed zakładaniem trawnika, czyści ziemię i dopiero ją przygotowuje i obsiewa.
Tak czy siak postanowisz to ja polecam rabaty przekopać a trawnik można pryskać.
Tylko są już inne środki niż randap.
On nie zabije skrzypu jesli go masz.
Daj znac to zdjęcia usunę.
Przepraszam że tak się rozgadałam.