Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Szmaragdowy Zakątek 13:59, 15 maj 2017

Do góry
Nikita napisał(a)
rododendrony zaczynają swój spektakl

hosty wyłażą z ziemi z prędkością światła

żurawki w tym roku po prostu cudne

jezu ale masz piękne te rodki... u ciebie ziemia kwasna czy zakwaszasz podłoze? u mnie zasadowe i moje męczą się u mnie okrutnie..buu...

i widze w hostach chyba takiego metalowego ślimaka jak u Danki? gdzie kupowałaś?
Zagospodarowanie nasypu, ma któs jakiś pomysł ? 13:58, 15 maj 2017

Do góry
Witajcie,

Od dłuższego czasu spędza mi sen z powiek nasyp za domem powstały w wyniku równania działki. Poza rozłożeniem agrowłówkniny, którą co rok zresztą zrywają jesienne wiatry i nasadzeniem żarnowca na środku nie mam pomysłu na zagospodarowanie tego miejsca. I tutaj serdeczna prośba do Was o wskazówki, pomysły, ew, projekty zagospodarowania tego miejsca. Nie mam specjalnych wymogów także każda porada będzie dla mnie cenna. Miejsce zaciemnone z uwagi na bliskość budynku i wietrzne. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Ogród dla moich synków 13:58, 15 maj 2017

Do góry

lawenda

A tą lawendę to masz z nasion czy sadzonki robiłaś ze starej lawendy?
Nowocześnie z różAnką :D 13:46, 15 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

czy to jest zawilec wiosenny? czy chwast?

fajnie by było gdyby takie chwasty rosły
Nowocześnie z różAnką :D 13:45, 15 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
żagiel zawieszony

Mój leży jeszcze w kącie w garażu....

No ale u nas trzeba coś z konstrukcją poprawić...
Bukszpan (Buxus) - uprawa 13:45, 15 maj 2017

Do góry
Lodzia napisał(a)
Proszę o poradę. Czy warto zaopiekować się takimi "okazami". Pochodzą z zaniedbanego ogródka działkowego. Zostały wczoraj opryskane Topsinem (stąd widoczny lekki biały nalot).
Mogę je łatwo przetransportować, bo są w doniczkach ( podobno od jesieni), ale mam obawy czy nie przytargam czegoś co przejdzie na moje rośliny.
Jako laik widzę na nich przymrożenia i wszystkie możliwe, opisane tu choroby
Mam straszną ochotę je uratować, tym bardziej, że babcia nie radzi już sobie z roślinami jak kiedyś i liczy na pomoc, ale brakuje mi wiedzy.
1. Zostawić i tam je leczyć (choć odległość znaczna, więc byłoby to utrudnione) czy zabrać i kontrolować na bierząco.
2. Jeżeli zabrać to czy zostawić w doniczkach czy posadzić w miejsce docelowe (obwódka).
3. Czym zadziałać (po Topsinie).
4. Wycinać całe gałązki (wraz z puszczanymi przyrostami) czy wystarczy czasami oskubać listki.

Warto, Brać !!!! Ja posadziłabym do gruntu już tam gdzie mają być, powycinałabym pousychane gałązki i to co zostało uszkodzone. Całość równiutko przycięłabym dopiero w czerwcu.
Co do oprysku nie wypowiem się bo nie widzę żadnej choroby. Może przędziorek ale równie dobrze mogą to być nierozwinięte młode listki. Może ktoś inny doradzi
Ogród Małej Mi 2017 13:42, 15 maj 2017

Do góry
Serby od Dajany... szczerze ofiarowane
Brązowienie iglaków 13:41, 15 maj 2017

Do góry
Witam,

Przeszukalam forum i znalazlam w tym watku foto problemu dokladnie takiego jak ma moj kilkuletni swierk.
Niestety nie bylo odpowiedzi wiec mam ogromna prosbe o diagnoze. Brazowieja i zwieszaja sie mlode przyrosty ( sa miekkie nie suche).
Opryskany Topsinem na poczatku maja, szkodnikow nie widac. Pryskac na grzyba czy szkosniki?

Ps. Pozwalam sobie wkleic zdjecie z forum - chwilowo nie mam mozliwosci zrobic swojego, ale dokladnie tak to wyglada.

pozdrawiam
Ogródek Iwony II 13:35, 15 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tulipanki cieszą. Czytałam, że niektórym się znudziły. Mi jeszcze nie

Te zmieniły kolor. Były całe żółte, nabierają koloru pomarańczowego

mi już trochę tak i teraz rozumiem co czują "nie różani" na forum w czerwcu i lipcu
Ogródek Iwony II 13:34, 15 maj 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziś rano najpierw świeciło słoneczko. Cudownie było budzić się ze słońcem za oknem. Na parapecie kwitnie coraz więcej skrętników. Cieszą oczy rankiem.
A potem zadzwonił M, że pod Gdańskiem pada śnieg
Nie minęły dwie godziny, i u mnie było biało. Wszyscy w szoku byli. Potem nasz woźny zostawił wpis na fb, że pierwszy raz w śniegu kosił trawnik Widziałam to...
Zanim wróciłam do domu, słoneczko wróciło, śnieg zginął z rabat.
Wieczorem było plus jeden...
Podobno to ostatnia mroźna noc.
Przykryłam lilie i hortensje ogrodowe wiaderkami.

A słoneczko pięknie świeciło Nawet chciałam popracować troszkę, ale ręce mi zmarzły.

fajnie że jesteś
Iwonko ty tutaj w tym kwadracie z trzmielina masz berberysy bagatelle czy admiration? bo tez takie 3 planuję i niewiem w sumie czym te odmiany się różnią.. a chcę wybrac te które bardziej świecą i nadaja się na kulki
Ogród do odnowy 13:29, 15 maj 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Gosiu a co to za tulipanki
Wymarzony sielankowy ogród..... 13:26, 15 maj 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)

i na koniec dnia finito

Idziesz jak burza I to mi się podoba ...raz dwa i jest ładnie Pomimo pogody
Ogrodowy song 13:25, 15 maj 2017

Do góry
Alisku, pasuje teraz kolor ? czyli to Elegant Lady

.
Ptasi gaj 13:21, 15 maj 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Mam takie roze

Juz chwasty sie pojawiaja tutaj gwiazdzica trudna do wytepienia bo sie rozsiewa jeszcze za mala do wypielenia

To cholerstwo chyba wszędzie rośnie ) nie do wyplewienia a w kamyczkach to koszmar skubać pojedynczo
Przerwa na kawę... 13:19, 15 maj 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Ewa ma smardze - mam i ja. Ale zjeść nie zjem

I mikro rabata ze stipami pod borówkami

ja też miałam smardze ale tez się bałam tykać
borówki u Ciebie co rok owocują? jak je pielęgnujesz? ja kupiłam we wrześniu 2 krzaczki i w tym roku czekam na pierwsze owoce a dopiero ostatnio zaczełam o nich czytać że potrzebują nawet kwaśniejszej ziemi niż rodki
Bukszpan (Buxus) - uprawa 13:18, 15 maj 2017

Do góry
Proszę o poradę. Czy warto zaopiekować się takimi "okazami". Pochodzą z zaniedbanego ogródka działkowego. Zostały wczoraj opryskane Topsinem (stąd widoczny lekki biały nalot).
Mogę je łatwo przetransportować, bo są w doniczkach ( podobno od jesieni), ale mam obawy czy nie przytargam czegoś co przejdzie na moje rośliny.
Jako laik widzę na nich przymrożenia i wszystkie możliwe, opisane tu choroby
Mam straszną ochotę je uratować, tym bardziej, że babcia nie radzi już sobie z roślinami jak kiedyś i liczy na pomoc, ale brakuje mi wiedzy.
1. Zostawić i tam je leczyć (choć odległość znaczna, więc byłoby to utrudnione) czy zabrać i kontrolować na bierząco.
2. Jeżeli zabrać to czy zostawić w doniczkach czy posadzić w miejsce docelowe (obwódka).
3. Czym zadziałać (po Topsinie).
4. Wycinać całe gałązki (wraz z puszczanymi przyrostami) czy wystarczy czasami oskubać listki.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:13, 15 maj 2017
Do góry
ogród sasiedzki obejrzałam...o agroturystyce czytam ....reszty nie ogarniam ...generalnie na forum mam tyły ...za pismem obrazkowym tez nie specjalnie nadaązam

u mnie pierwsze plewienie robie ..rabaty trawa zarosły wytargac je to jest wyczyn ..bo siły trzeba duzo ale walcze ...obym w tym tygodniu skończyła ...bo idzie bardzo wolno

domek smoczycy w przyszłym roku bedzie za mały bo wielka jest ... ...bedziesz chyba budować chałpę na gunerę... tu masz fote z Anglii.. ta ze zdjecia była wyjatkowo mała ..bo wieksze widzieliśmy

Mój zakątek - początki 13:02, 15 maj 2017

Do góry

A kółko w tym roku będzie wyglądać tak. Na przyszły rok jeżówka zaplanowane. Zasiane są tylko teraz czekać
Moja glebo terapia 12:58, 15 maj 2017

Do góry
Agatko to jest ta moja nieszczęsna bylinówka. W założeniu jest, że z tyłu tam gdzie tak na razie w miarę pusto hortensje dwie już rosną a jeszcze dwie chcę dosadzić, przed nimi ogryziona azalia (miała kwitnąć) i rododendrony, miskanty i zeribus. W tamtym roku pogrupowałam floksy, michałki, liliowce, trzy piwonie jedną w desperacji przesadziłam w tamtym tygodniu bo mi się wydawało że głębiej będzie ok drugiej nie zdążyłam bo się rozlało, i jeszcze trochę innych kwiatków ale to dopiero wszystko będzie kwitło w lecie a teraz jest hmmm zielono, dobrze że chociaż tulipany dają jakiś kolorek na jesień dosadzę jeszcze.

Nie wiem co tam posadzić żeby TERAZ w maju kwitło.
W tym tygodniu zapowiadają u nas ciepło, to wybieram się na wieś na kilka dni może i kanciki będą na razie to ledwo uporałam się z trawskiem.

Nowocześnie z różAnką :D 12:53, 15 maj 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)
Hej Aniu
Świetnie wygląda ten żagiel
Czy wokół tarasu jest niewielka skarpa?

żagiel polecam jeśli pasuje do otoczenia
moje skarpy, początkowo miałam je zostawić luźno ze tak powiem i tylko kancik robić ale pod wpływem O. zrobilismy taki mały murek oporowy z palisadek
było tak

a potem

dzięki palisadom skarpy się wy-płaszczyły, jest o wiele lepiej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies