Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

vita 15:05, 04 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Spryciara. Jak Ty je rozpoznajesz? Dwa lata temu wiosną kupiłam ją razem z różami. W zeszłym sezonie nie kwitła.
Z pozycji żaby moje 1,5-2 m drzewka mogą robić za okazałe egzemplarze.

To było łatwe, jak na dwuletnią piwonię, siedem kwiatów, bardzo dobrze. Z roku na rok powinna być bujniejsza. Żabia perspektywa jest ok, nie tylko w dojrzałych ogrodach.
pestka56 21:54, 04 cze 2017

Do jesieni bedzie potężny pęd i rzeczywiście nie da się go wyłamać nie ryzykując uszkodzenia róży
Ja dzisiaj zrobiłam przęgląd i wyłamałam 7 dzików na całej różance. Jeden krzaczek miał ich aż 3. Takie młode łatwo usunąć.
Gosiek33 06:34, 05 cze 2017

pestka56 napisał(a)
Do jesieni bedzie potężny pęd i rzeczywiście nie da się go wyłamać nie ryzykując uszkodzenia róży
Ja dzisiaj zrobiłam przęgląd i wyłamałam 7 dzików na całej różance. Jeden krzaczek miał ich aż 3. Takie młode łatwo usunąć.

Na wykładach o różach pani też radziła wyłamywać
Makusia 09:00, 05 cze 2017

HAniu też mam wrażenie, że w tym roku całe spektrum draństwa na wszystkim, co możliwe. Nawet stokrotki posadzone w donicach zaatakowane przez miliony mszyc..wiąz standardowo, owocowe też...
Kawa 12:08, 05 cze 2017

no musze sobie kupić naparstnice
Kasya 12:13, 05 cze 2017

Kawa napisał(a)
no musze sobie kupić naparstnice

kupic ? one sie ogromnie wysiewaja
moge ci zebrac nasionka jak sie przypomnisz
pestka56 12:18, 05 cze 2017

Gosiek33 napisał(a)

Na wykładach o różach pani też radziła wyłamywać

Także sadownicy zalecają wyłamanie z jednoczesnym ukręceniem dzikich pędów wyrastających na owocowych drzewkach. Chodzi o to, że z takiego wyłamanego miejsca nie wyrośnie już nowy dzik, nie odnowi się.
Gruszka_na_w... 22:20, 05 cze 2017

Ukręcić się tej dziczki zdecydowanie nie dało. Przedarłam się przez łany przywrotnika i ciachnęłam najniżej jak się dało. Przy okazji ucięłam też dziki pęd z jednej The Fairy. Skoro już grasowałam w tym narożniku z sekatorem, to ścięłam przekwitnięte kwiaty Palibinom i kuklikom.

Potem miałam "przemiłą" rozmowę z sąsiadką, która najpierw stwierdziła, że wpakowałam w ogród grubą kasę, a potem spytała, kiedy będę przycinać brzozy, bo już chyba są za duże. Kiedy odpowiedziałam, że nie zamierzam ich ciąć, bo rosną tam, aby powstrzymywać wiatry, zrobiło się ciekawie.
Dowiedziałam się, że prawo zabrania sadzenia drzew w pobliżu dróg i jeśli ktoś na mnie doniesie, to będę mieć nieprzyjemności.
Jako żywo nic nie słyszałam o prawie zabraniającym sadzenia drzew na własnej działce, która w tym miejscu nie ma żadnego sąsiedztwa.
Jeśli ktoś cokolwiek słyszał o paragrafach związanych z tym tematem, proszę o donos.
Zepsuła mi dobry nastrój owa rozmowa.

Wczorajsze popołudnie wyglądało bardzo obiecująco.

Skończyło się na 5 minutowym deszczu, który natychmiast odparował. Prognozy zapowiadają opady na jutro. Oby sie sprawdziły, bo gleba zaczyna pękać od suszy. Wczoraj podlałam wszystkie drzewka. Te w sadzie też. Po tym krótkim opadzie trochę odżyła trawa.
Mikstura z wrotyczu podlałam podokienne rabaty na froncie. Trzmielina, hortensja pnąca i dwie rosnące w pobliżu żurawki zaczęły mieć objawy żerowania opuchlaków. Może poskutkuje. Reszta roślin rośnie tam dobrze.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:38, 05 cze 2017

Wejście do warzywnika mam już w różanej ramce. Zakwitła róża Dortmund. Na pergoli z boku budynku pojawiły się kwiaty Zephirine Drouhin. Fajna jest- bezkolcowa, znosi półcień. Nie wypuściła długich pędów, ale ładnie się zabudowała od dołu W tym miejscu kwitnienie nie będzie obfite, ale zawsze to coś.

Na rabatach z daleka świecą kwiaty piwonii.

front- niby formalny, ale nie do końca.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:45, 05 cze 2017

I takie tam na koniec
wiraż z moją ulubienicą Mary Rose i astry

Nie mogę się doczekać, kiedy zobaczę je w oknie od środka

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies