Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 16:02, 29 maj 2014

Do góry
Chyba wylegnę też porobić jakieś zdjęcia po deszczu, zazdraszczam czasu
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:31, 29 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Marzenka: Wg mnie na evergold są za jasne. Ale co to nie wiem, jedno jest pewne są piękne.
A skąd to zdjęcie? Może Danusia zidentyfikuje.

No oczywiście że Danusia zidentyfikuje w końcu to moja kompozycja , to Carex Evergold, była tak zametkowana choć jest bardziej żólta niż biała a zdjęcie pochodzi z ogrodu zimozielonego, szkoda że tam nie zapytałaś, odpowiedziałabym, nie wklejajcie po cudzych watkach zdjęć z innych ogrodów

Danusiu. Miałam pomysł, by zapytać autora kompozycji, ale pisałaś, że bardzo zajęta jesteś i... po prostu nie chciałam Cię fatygować w skądinąd błahej kwestii... Mój post zgodnie z zapowiedzią edytowałam i zdjęcie usunęłam. A Tobie baaardzo dziękuję, że akurat się pojawiłaś i znalazłaś chwilę na odpowiedź Niesamowite, że pamiętasz, co było napisane na metce rośliny sadzonej dwa lata temu
Nawożenie, zasilanie trawnika 13:44, 29 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Napisz do producenta albo poczytaj na stronie o tym nawozie. Ja nie używam długodziałających.

A dlaczego nie używa Pani długodziałających? kwestia gustu czy trawa gorzej po nich rośnie? moja póki co bardzo wolno się dźwiga z tego popalenia Florovitem Przy okazji chciałam zapytać czy częste koszenie powinno być również krótkie czy raczej zostawić dłuższe źdźbła?

Jak sadzić róże? 13:08, 29 maj 2014

Do góry
Czekaj zatem albo pokaż zdjęcia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:46, 29 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z uroczą panią prowadzącą program "Ucieczka na wieś".

hahaha może nie w temacie ale mi podoba się ogrodowa sukienka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:34, 29 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Haniu, malgorzata_s... ewakatowice - dziękuję, to jest właściwe w obecnym miejscu mojego znajdowania się, bo nie wiem w co ręce włożyć. Ten ogrodniczy trud może być naprawdę wyczerpujący ufff

Ani za rzecznikowanie i wszystkim odwiedzającym. Tylko mi współczujcie, ale zupełnie się nie ogarniam

Ogarniesz się kochana ogarniesz odpocznij tylko trochę a zobaczysz, że szybko zatęsknisz za tą bieganiną
Buziam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:09, 29 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Monty Don miał tak samo wymięte ubranie i koszulkę z kołnierzykiem, ale miał laskę, utykał jakby

Z uroczą panią prowadzącą program "Ucieczka na wieś".

Pokazałaś moje marzenie, w dwóch postaciach....
Dziękuję Danusiu.....
Miejsko & sielsko 10:33, 29 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posadź np. kolumnowe buki (purpurowe) przełamiesz kolor, albo graby zielone też kolumnowe. Albo zrób ekran z ciętych świerków serbskich. Cisy szybko nie zasłonią, a drzewa dodadzą lekkości ciemnym ścianom.

Kolorek wyszedł mi "jarzeniowy" ale wiadomo jaki będzie naturalnie

oj, Danusiu, zatkało mnie. Tak zrobię,
Ukłony niskie za pomoc... i gorące uściski

Irge posadziłam dokładnie w tej donicy z daleko jeszcze nie widać

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:22, 29 maj 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Marzenko - czy możesz mi pomóc? Pytałam już u Sebastiana i obstawiał silver sceptre albo evergold, ale... nie jestem przekonana, czy one takie jasnożółte są... Czy Ty jesteś w stanie rozpoznać co to może być? /jasnożółte po prawej - fotkę jutro usunę/

Marzenka: Wg mnie na evergold są za jasne. Ale co to nie wiem, jedno jest pewne są piękne.
A skąd to zdjęcie? Może Danusia zidentyfikuje.

No oczywiście że Danusia zidentyfikuje w końcu to moja kompozycja , to Carex Evergold, była tak zametkowana choć jest bardziej żólta niż biała a zdjęcie pochodzi z ogrodu zimozielonego, szkoda że tam nie zapytałaś, odpowiedziałabym przecież
Miejsko & sielsko 10:19, 29 maj 2014

Do góry
Może dodasz coś zwisającego na brzgu donicy murowanej? Irgę Major?

W rogu kuliste drzewo o regularnej koronie i zielonych listkach

Miejsko & sielsko 10:17, 29 maj 2014

Do góry
Posadź np. kolumnowe buki (purpurowe) przełamiesz kolor, albo graby zielone też kolumnowe. Albo zrób ekran z ciętych świerków serbskich. Cisy szybko nie zasłonią, a drzewa dodadzą lekkości ciemnym ścianom.

Kolorek wyszedł mi "jarzeniowy" ale wiadomo jaki będzie naturalnie

Czym wyłożyć taras i balkon? 10:12, 29 maj 2014

Do góry
Nie wrzucaj obcych zdjęć, nie wolno, regulamin zabrania
Obwódki z bukszpanu 10:10, 29 maj 2014

Do góry
W "Prawie Agaty"" był ogród przy rezydencji i dom też, poznałam po domu bo na ogród spóźniłam się, zanim dobiegłam aktorka weszła do wnętrza))

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-rezydencji

Tak, rzeczywiście, z tego ogrodu są fotki na 4 stronie na dole.
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 09:40, 29 maj 2014

Do góry
Jeśli spadek jest od sąsiadów w stronę Twojej działki to jest "szansa" że będziesz też zbierała wodę sąsiadów, trzeba więc "obwarować" się podmurówką, krawężnikami, aby nie spływała z innych ogrodów.

Biobloki pokazywałam w wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem
Brzydka zielona woda w stawie 09:35, 29 maj 2014

Do góry
NIe. Każda chemia powoduje, że obumarłe glony opadają na dno, po czym rozkładają się dając pożywkę dla następnych glonów i kółko się zamyka. Musi zajść równowaga biologiczna w stawie i problem z głowy.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:32, 29 maj 2014

Do góry
Dlaczego prawie nie sieję trawników, a zakładam z rolki? Bo zawsze jest ulewa, pech. No i potem nasiona wschodzą w rabatach, zamiast w trawniku, robią się "wałki", dużo roboty. Trzeba mieć prawdziwe szczęście, żeby tego nie doświadczyć Współczuję, ale prawdziwy ogrodnik nigdy nie poddaje się i jest z natury pracowity

To dla Ciebie egzamin z ogrodnictwa Poprawiaj gdy ocenisz co będzie lepsze dla Twojego trawnika

Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn. 09:27, 29 maj 2014

Do góry
Jeśli widzisz, że trawnik schnie, to nawet w czasie słonecznej pogody podlewaj. Bardziej zaszkodzi brak wody, niz podlewanie w słoneczny dzień. Trzeba zawsze wybrać "zło mniejsze".
Żywopłot strzyżony liściasty 23:11, 28 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja też myślę, że to przymrozki, no i graby lubią przędziorki więc zajrzyj na spód liścia, można opryskać profilaktycznie preparatem przędziorkobójczym.

Danusiu oglądałam listki z każdej strony i nic nie znalazłam tylko na dwóch sadzonkach taką watkę jak pisałam ale to chyba z drzew myślę, ale opryskam jak radzisz Dziękuję za info.
Żywopłot strzyżony liściasty 21:48, 28 maj 2014

Do góry
Ja też myślę, że to przymrozki, no i graby lubią przędziorki więc zajrzyj na spód liścia, można opryskać profilaktycznie preparatem przędziorkobójczym.
Mikołajek - Eryngium 21:34, 28 maj 2014

Do góry
Napisałam artykuł o Eryngium, konkretny gatunek, są ładne zdjęcia, może skorzystacie?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/223-portrety-roslin-eryngium-bourgatii

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies