Dużo cienia = kiepski trawnik, trudno utrzymać trawnik w dobrej kondycji w cieniu. Jest ciągła robota. Dużo wody? - nie. Umiarkowanie.
Ja nie wierzę w żadne trawy do cienia, jest trudno i koniec. W zasadzie w cieniu nie powinno się zakładać trawnika, a sadzić cieniolubne rośliny okrywowe.
Witam wszystkim . Bardzo proszę o pomoc. W tym roku zaległo mi sie to paskudztwo w ogrodzie. Pomozcie prosze zidentyfikowac- moze ktos wie jak z tym walczyc. Lezie toto wszedzie , po scianach, po kostce, a najchetniej skupia sie na meblach ogrodowych. Plis pomocyyyyyy !!!!!!
Gardenarium kochana z Ciebie osoba. Jutro zabieram się za naprawę trawnicza po własnej głupocie że go przenawoziłam. A jeżeli mam duzo cienia na trawniku to kupić nasiona do miejsc zacienionych czy nie ma to znaczenia jakie nasiona dokupię - oczywiście z tych które proponowałas boiskowe albo uniwersalne?
pryskaj tylko nie w południe wieczorem jak chłodno się zrobi.
Mospilan działa w sposób kontaktowy i żołądkowy, przeznaczony jest do zwalczania wszelkich szkodników ssących i gryzących, więc przeciw wszystkiemu co pokazałaś też powinien zadziałać.
Używaj dowolnej firmy, aby tylko był przeznaczony do trawnika. No i nie jesienny, bo ten zawiera mało azotu, a w czerwcu jest go potrzeba optymalnie, jeśli oczywiście podlewasz trawnik jak należy i kosisz co tydzień.
Gardenarium ddziękuję Ci za tak szybką odpowiedź. Czy tej ziemi to musze wysypać tak dużo żeby przykryć tą trawę? i czy trawę moge sypać ręcznie bo zawsze tak dosiewałąm a może to nieprawidłowo. i Czy trawa wzejdzie jeżeli z 3 tygodnie temu pospypany był nawóz? Tyle pracy włożyłam w ten trawnik i tym bardziej mi szkoda że tak się zaczęło dziać, czy jest to efekt przenawożenia? dzisiaj całą noc padało i trawnik nie wygląda lepiej