Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu

kolcero 11:01, 21 maj 2014

'Mniszek' stosowany punktowo też mi nie zabił 3 miesięcznej trawy,ale mlecze już tak
Czesio 14:28, 23 maj 2014

Witam,
Chciałbym kupić kosiarke ręczną bebnową.
Trawa dopiero wschodzi.
Wysokość cięcia kosiarek ręcznych jest pomiędzy 15-43mm

Czy moge pierwsze cięcie przeprowadzić na najwyższych ustawieniach?
Jak to się ma do zalecenia by pierwsze koszenia było z 10cm na 7cm?
rmf 14:36, 23 maj 2014

1 pytanie - ile masz do koszenia ? bo jeśli więcej niż 100 m2 to poszedłbym w elektryczną - chyba ze nie ma możliwości... ew lubisz siłownię
Bębnowa może nie być dobrym wyborem do pierwszego koszenia - jeśli ziemia nie jest dobrze uwałowana może zostawić ślady po kołach a po drugie ona lubi wyrywać - przynajmniej moja lubiła ale może nowsze modele są lepsze....
wysokość cięcia to kolejny problem, ew tnij z 8 na 4 cm
Czesio 14:51, 23 maj 2014

Dzięki za uwagi.
Mam około 60m2, ile dni przed koszenie walowac trawę, może już teraz walować i jak ciężkim walcem (pusty, 1/2 wody, cały z wodą)?
Obecnie trawa ma około 3-4cm
kris_bialystok 12:59, 25 maj 2014

trawnik zasiany 2 maja - największe przyrosty są już około 10 cm - niedługo pora kpierwszego oszenia (na 7 cm)
mam pytanie o te wałowanie przed - cięzkim walcem (3/4 wody) to dość mocno wszystko gniecie - tak ma być? czy wylać wodę - ale lekki pewnie nie wiele ubije

dajcie znać jak to robicie

i czy wałować po koszeniu?
Gardenarium 16:30, 25 maj 2014

Skoś i nie wałuj, chyba że masz nierówności. Ja bardzo rzadko kiedy wałuję. Nie jest to aż tak konieczne i niezbędne.

Instagram Ogrodowiska
Wojtas0311 11:06, 26 maj 2014

Witajcie,

Dawno mnie nie było, ale zakasałem rękawy i wziąłem się do roboty. Zdecydowałem, że nie będę brał żadnej minikoparki - facet chciał za robotę 600 zł, a jakoś po rozmowie z nim nie do końca byłem przekonany co do jego umiejętności a na dodatek to spora kwota. Zamiast tego zatrudniłem do pomocy Teścia. Oto kilka fotek sprzed kilku dni
[img
Najmłodszy osobnik w domu (poza tym w drodze) też pomaga

Nie wiem co z tego wyjdzie,ale nadmiar ziemi wybierałem szpadlem, trochę jednocześnie przekopując podłoże. Na razie trawa będzie tylko tam gdzie jest wyrównane. Po przekopaniu i zgrabieniu wszystko walcowałem, podlewałem, grabiłem, walcowałem itd., ale ciągle wychodzą jakieś nierówności. Czy jest szansa uzyskać idealnie równą powierzchnie? Żona to już zła, chciała żebym od razu siał i nie równał.
Powiedzcie jak to jest z tym równaniem. Dzisiaj lub jutro chcę siać, na nasionka posiać torf (może być odkwaszony?) i potem wszystko zwalcować.
Niestety nie mam aktualnych fotek, ale wczoraj tyraliśmy z Teściem do zmroku
Jeszcze jedno pytanie, czy równając do sznurka trzeba dać ziemi trochę powyżej, czy wystarczy na równo.
rmf 11:21, 26 maj 2014

Torf absolutnie odpuść !!
Jak już się upierasz to zwykła ziemia czarna lub pod trawnik z marketu np po 9,9 zł. za worek ale ja bym sobie odpuścił ( jak dasz 1cm to i tak jest jak puder na twarz a roboty i kasy pójdzie)
Jeśli nie przykryjesz ziemią to po wysianiu przegrabić lekko żeby nasiona przykryć ziemią i zwałować.
Żeby było równo - tak jak robisz równać wałować itd. ja zrobiłem sobie narzędzie do równania z łaty chyba 2 metrowej + drążek do trzymania - coś jak grabie tylko szerokie.
Jeśli przekopałeś to w/g mnie najlepiej byłoby odczekać aż ziemia trochę siądzie ale jest też szansa, że wałowanie wystarczy i będzie równo.
Pośpiech nie jest dobrym doradcą (sam się spieszyłem i mój trawnik nie jest idealny ale może go jeszcze wyprostuję )

z tym sznurkiem to nie bardzo kumam o co chodzi ale w/g mnie idziesz w dobrą stronę
w miarę możliwości staraj się porozbijać grudy, które widać na zdjęciach.

a ten walec ile waży bo mam wrażenie ze może być za lekki - można go wodą lub piaskiem wypełnić ?
Czesio 11:35, 26 maj 2014

Ja nie przysypałem nasion ziemią a miałem taki zamier, ale mi odradzono, obecnie nie żałuję.
Ja zrobiłem tak:
Wzruszułem ziemię grabiami, wysiałem nasiona, zwałowałem ziemię 30kg wałem.
Potem podelwałem, podlewałem, podlewałem a gdy zrobiło się ciepło wegetacja ruszuła pełną parą.
Wojtas0311 12:08, 26 maj 2014

rmf
Grudy już rozjeździłem walcem, (niestety tyrałem wczoraj do zmroku i nie miałem siły robić fotek, może coś wsadzę wieczorem) a ten walec to tylko pożyczona prowizorka. O ile prawdę podaje producent, to po zasypaniu pisakiem waży 125 kg.
Przekopałem jakiś tydzień temu, więc trochę leżało - w międzyczasie trochę podlewałem i kupionym walcem całość przejechałem po kilka razy, pomiędzy wałowaniami wyrównując grabiami.
Sznurki mam co jakieś 3 metry i od nich łapię poziom.
O torfie myślałem ze względu na moje gliniaste podłoże, ale jak na razie mam dwie opinie przeciwko sianiu, a w domu lobby, żeby posypać....
Czy grabiąc posiane nasionka nie poprzesuwam ich?

Czesio,

kolejna opinia, żeby nie posypywać, więc może rzeczywiście sobie odpuszczę...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies