Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:45, 09 lis 2015

Do góry
frezja napisał(a)

sporo u Ciebie miejsc do wypoczynku...delektowania się kawką,pięknem roślinek a i może do rozmyślań w ciszy ..;czekam,aż moje rozplenice dadzą taki pokaz

Oj sporo, tylko czasu brak, ale tak bez żartów, korzystam z każdego miejsca.
Ta rozplenica Black, to jedna z największych, Hameln i Moudry podają mniejsze rozmiary, a też mi wielkie urosły, to z dzielenia sadzonki, 2 letnie, Black 3 letnia.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:55, 09 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
to rozplenica ( w tym roku nie zakwitła z powodu chyba suszy) ale jakaś inna odmiana , nie wiem jaka to, wszystkei kupiłam jako bezodmianowe

mhm...ale bardzo ladnie ci zzólkła szkoda ze nie wiesz jaka to...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:43, 09 lis 2015

Do góry
to rozplenica ( w tym roku nie zakwitła z powodu chyba suszy) ale jakaś inna odmiana , nie wiem jaka to, wszystkei kupiłam jako bezodmianowe
Typografia ogrodu 10:54, 09 lis 2015

Do góry
Dla Marzeny - rozplenica Hameln sadzonka,taka sama po roku i dzis po ok poltora roku od posadzenia.na szczescie na chwile przestalo lac i udalo sie zrobic fotke.wysokosc 70,szerokosc metr

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:58, 09 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Marzeno pytalas u zielone o rozmiary hameln.kiedys wklejalam u siebie zdjecie jak sadzonka p9 wyglada po roku - ostatnie zdjecie na tej stronie. Teraz jest oczywiscie znacznie wieksza.mysle ze metrowy rozstaw jest optymalny jesli ma byc widac kepy
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5397-typografia-ogrodu?page=225

Dzieki za info.
Bede wdzieczna wszystkim za info jak duza docelowo jest rozplenica hammeln. Posadziłam wczoraj 9 szt przed hortensjami ogrodowymi na odcinku 3 M. Obawiam sie ze za gesto ale chcę ukryś brzydkie nogi hortensji...

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 18:13, 07 lis 2015

Do góry
Jesień zagościła już na dobre a rozplenica dalej zielona

Jeżówki też jeszcze miałyby ochotę

i hortensja też

Droga do spełnienia 13:23, 06 lis 2015

Do góry
Kawa napisał(a)
wierzby hakuro lubią wodę
gracki też
piwonie lubią ale znowu nie za dużo
nie wiem jak werbena i szałwia

a przodu może i pasowałoby coś zimozielonego

bukszpan trochę nie na moją kieszeń

rabata po porzerzeniu będzie miała jakieś 2 m spokojnie
Polinka to ta rabata w obecnym stanie

Jesli koniecznie hakuro chcesz zostawić, to mozesz je "podnieść" do góry. Ale... będzie wymagało to sumiennego cięcia. Możesz je spokojnie wyprowadzić na piętrowe na początek dwie kule, a potem trzy (instrukcję mogę dać na życzenie - w jeden sezon uzyskasz już drugie piętro). W nogach tylko rozplenica. W styczniu mozna nadać jej drugie życie, czyli na wys. 30-45cm obciąć (najlepiej/najszybciej nożycami elektr) w słomiane kule. W drugiej połowie kwietnia ciachasz na 8-10cm. W tym czasie wierzby juz startują i nie będzie łysego momentu.
Tu hochla, vel hakonechloa niezbyt pasuje i będzie wykładać ci się na trawnik, co przy koszeniu, mnie osobiście doprowadziło by do białej gorączki.

Hakuro trzeba mocniej przyciąć na wiosnę - mocno - zostawić tylko mocne grube gałazki - uzyskasz zwarte, gęste kule. Ciąć drastycznie co 6 tygodni. Różowi się jak jest chłodno, to chociaż pokrój niech mają ciekawy

Typografia ogrodu 09:21, 06 lis 2015

Do góry
Dziewczyny i chopaki
Jesli jeszcze mozecie patrzec na nazwe mojego watku w przypomnieniach to na fali dobrych rozmow chcialabym powrocic do drugiej rabaty jezowkowej. Licze tez na dzisiejsza wizyte Magnoli
Bedzie ona miala okolo 30x4 metry i bedzie biegla wzdluz ogrodzenia od wschodniej strony ogrodu.

Nizej akualny stan.

I schemat nasadzen

Po prawej
Serby (sa)
Miscant variegatus albo gracek
Hortensje annabell (sa ale male jeszcze)
Rozplenica hameln

Dodam ze nasadzenia z czesci z hortkami zakrecaja tak jak aktualnie rosnace serby.
Pojawilo sie kilka glosow o tym zroznicowaniu w rzedach nasadzen i przyszedl mi do glowy pomysl oddzielenia tych czesci np drzewem? Co myslicie.

Po lewej
Serby (będą)
Gracki/molinia kf
Jezowki white swan (sa ale male)
Slosownica lesna w dwoch rzedach

Droga do spełnienia 08:39, 06 lis 2015

Do góry
Kawa napisał(a)
Ami widziałaś rozplenice u Joli no nie
później pisała ze ie są tak strasznie wielkie
jak myślisz dac te rozplenice na tej rabacie?
mimo że wiosną łyso będzie?

ale byłoby jakoś jednolicie chyba
zielone gracki
werbena - fiolet
piwonia biała
szałwia fiolet
rozplenica zieleń

ja bym dała bo one fajne są w Brzozowej na jesieni posadziłam z 9 chyba i dwie mam w murku razem z różami i lawendą, tylko te w murku są zwykłe a te w brzozowej to hameln one są ładniejsze
Droga do spełnienia 08:33, 06 lis 2015

Do góry
Ami widziałaś rozplenice u Joli no nie
później pisała ze ie są tak strasznie wielkie
jak myślisz dac te rozplenice na tej rabacie?
mimo że wiosną łyso będzie?

ale byłoby jakoś jednolicie chyba
zielone gracki
werbena - fiolet
piwonia biała
szałwia fiolet
rozplenica zieleń
Ogródek Ewy 21:00, 05 lis 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
To wstępny zarys naszego planu(odległego planu) związanego z rozbudową.
Wychodzi na to że tak jak pisałam nie poszaleje.
Jeśli przychodzi Wam coś do głowy....

Ostatnio sfotografowałam sobie wpis Modzanki
"pod brzozy sprawdzone inspiracje:
-derenie i trawa red baron
-bukszpany i trawy
-rozplenice, rozchodniki i jeżówki"
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1746
jak spojrzałam na to zdjęcie to miałam taką myśl do tyłu dereń elegantissima lub miskant variegatus, a z przodu rozplenica może ta duża moudry

U siebie pod brzozy w tamtym tygodniu wsadziłam proso rózgowate rehbraun
ma czerwone końce https://www.ogrodowisko.pl/watek/2671-dzialka-prawie-w-borach-tucholskich?page=264
Droga do spełnienia 16:43, 05 lis 2015

Do góry
Kawa napisał(a)

no w szeregach chyba
rozplenica mi się bardzo podoba a hacone przez zimę by była żólto zielona czy czerwona czy pomarańczowa

ja mam żółtą hakone, ale ona na zimę bleee, już jest sucha no i późno startuje
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:00, 05 lis 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Słodkie są te cukierkowe zdjęcia, u mnie jeszcze nie było szronu, chociaż wolałabym tez szron, zamiast tego śniegu w październiku, ale i tak pogoda jest cudna
Trawami się zachwycam, czy ta rozplenica o którą pyta Dorotka, to rubrum?
U mnie azalie pokrywają się mączniakiem i szarą plesnią, nie wiem już jak z tym walczyć, zła miejscówka innej nie mam, bo u mnie za mokro, ten rok bardziej suchy od innych, może im sie porpawi....Twoja wygląda jak nie azalia...cudo w tych trawkach

Fajny taki puder
W szoku jestem, że nie było...a ten niespodziewany śnieg i szkody pamiętam
Dobrze rozpoznajesz, to Rubrum. Dziwne z tymi azaliami, bo u mnie bez podlewania i wilgoci by padły, ale żadna nie miała mączniaka, raczej susza im dokuczała, zwłaszcza nowym, wielkokwiatowym.
Doczytałam, że Kolndyke pięknie pachnie, tym się kieruję kupując. Mam jeszcze ciekawe Jack Sand, ciekawe czy zakwitną wiosną, 2 cudnie pachnące mam z pomylonymi metkami, ale co tam. Zgapiła doniczkowe azalie od Uli, ale nie umiałam dbać, wsadziłam do ziemi i o dziwo żyją

nadal kwitnie kocimietka

czekam na kwiaty tej pontyjskiej od Gosi, wielka i pełno pąków, ładnie się też wybarwia

trzmieliny produkują nasiona, a ja się potem dziwię, skąd ich tyle....śmiszne takie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:52, 05 lis 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
W Twoim ogrodzie jestem częstym gościem, podglądam z ukrycia. Spodobała mi się ta "opadająca " trawa, czy możesz coś o niej napisać, czy jest wieloletnia, a jeżeli nie to czy udaje się z samodzielnego siewu, no i jak na imię ma. Będę wdzięczna za odpowiedź.

Dorotko, ukrywać się nie trzeba, ja nikogo nie biję
Miło, że jednak zaglądasz i podczytujesz
Trawa, to rozplenica Rubrum, niezimująca u nas w Polsce. Można próbować ją przechować, od czasu do czasu podlewając, albo zbierać nasiona i siać wiosną, albo kupić nowe sadzonki, bo aż tak drogie nie są, a dość szybko rosną, najpiękniejsze są od września do teraz.
Na fotce powyżej cit oklapły od mrozu, bo tak bardziej wzniesione kwiaty. Mimo opadania jednych, wciąż puszcza nowe.Mam 6 sztuk w tym miejscu, raczej nie będę przechowywać, liczę że może przetrwają, o ile zima na plusie i w nocy góra do -2
Tu fota bez szronu

do towarzystwa azalia pontyjska ,,Gosia"

i jasna trawa to carex Elata Aurea, tu ma się doskonale, jak w pełni sezonu

a wyższe kwiatostany to miskant Gracimulus, potocznie gracek, oraz miskant Dronning Ingrid
Droga do spełnienia 15:10, 05 lis 2015

Do góry
iwka napisał(a)

czyli tak, gracki chcesz między hakuro, potem rząd werbeny a piwonie, szałwie i coś tam jeszcze w miksie, tak? czy wszystko w szeregach?

dla mnie rozplenica ładnie by wyglądała, ona nic w nogach nie musi mieć, bo ma fajny zwisający pokrój

no w szeregach chyba
rozplenica mi się bardzo podoba a hacone przez zimę by była żólto zielona czy czerwona czy pomarańczowa
Droga do spełnienia 14:47, 05 lis 2015

Do góry
Kawa napisał(a)
a jakbym dała roplenicę naprzemiennie z inną trawką
hmmm chcociaz tak mysle że idąc piętrowo
gracki
werbena
piwonia
szałwia to coś niższego by się zdało
na obwódkę - ale nie całkiem małego
edit. a może krajem hacone?

czyli tak, gracki chcesz między hakuro, potem rząd werbeny a piwonie, szałwie i coś tam jeszcze w miksie, tak? czy wszystko w szeregach?

dla mnie rozplenica ładnie by wyglądała, ona nic w nogach nie musi mieć, bo ma fajny zwisający pokrój
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:58, 05 lis 2015

Do góry
Słodkie są te cukierkowe zdjęcia, u mnie jeszcze nie było szronu, chociaż wolałabym tez szron, zamiast tego śniegu w październiku, ale i tak pogoda jest cudna
Trawami się zachwycam, czy ta rozplenica o którą pyta Dorotka, to rubrum?
U mnie azalie pokrywają się mączniakiem i szarą plesnią, nie wiem już jak z tym walczyć, zła miejscówka innej nie mam, bo u mnie za mokro, ten rok bardziej suchy od innych, może im sie porpawi....Twoja wygląda jak nie azalia...cudo w tych trawkach
Droga do spełnienia 12:15, 05 lis 2015

Do góry
oooo widzisz o szałwii zapomniałam Amelko
dzięki za przypomnienie
hm jaka mogłaby być wyższa ale nie gigantyczna?
a werbena patagońska mi sie wydawała jakaś taka niskawa hihihi
a to potfór
wysoka trawa werbena piwonia
szałwia
trawa - no własnie rozplenica czy może coś innego???
Droga do spełnienia 11:52, 05 lis 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Rozplenica nie zasłoni werbeny. Werbena to potffór! Gracilimus jest wielki-dorasta do 1,8-2m, Graziella mniejsza. Do werbeny polecam gracka

Polinka witaj
dziękuję za zainteresowanie
potrzebuję coś wysokiego żeby odsłonić się od ludzi
a co do werbeny miałam nadzieję że będzie główkami wystawać ponad rozplenicę
Droga do spełnienia 11:48, 05 lis 2015

Do góry
Rozplenica nie zasłoni werbeny. Werbena to potffór! Gracilimus jest wielki-dorasta do 1,8-2m, Graziella mniejsza. Do werbeny polecam gracka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies