Julia faworytki trawione mamy zbliżone
Ja w tym roku dokupuje hakone, będe robić rabate a'la Tom Stuart Smith. Runianka idzie precz w cien, nie bedę sie z nia męczyć.
Kasia rozplenica medium boy z piórkami bedzie tyle miała a bez piórek mam jakaś NN i jest idelna... Hammeln tez dopeiro posadziłam aby ocenić....
Beatko pewnie, że przydatne rady nie mam doświadczenia z lawendą, miałem dopiero drugi sezon i wyglądała znośnie, ale nie wiadomo co dalej. Zywopłocik i lawenda zmieściłby się tam gdybym sadził swoimi kryteriami czyli ciasno, a jednak nie chce robić tutaj ścisku, bukszapn sprawił by się dobrze, ale mam jednego takiego osobnika z odmiany pies i obawiam się o to, ale w zamian kolejny zimozielony fragment rabaty, a to na plus.
Aniu dziękuje za odzew, myślałem o bergenii, ale siostra skwitowała to prosto 'kapusty nie chce' i nic się nie poradzi Amazon mist i inne o cienkich liściach szybko brzydną w 3 sezonie moje są paskudne i jak na początku zachwycałem się tą trawką, teraz już mam odmienne zdanie.
Myślałęm o innych Carexach, ale jakoś nie znam nic co by pasowało bo jednak po lewej już jest, rozplenica za nimi i robi się klops
Fajne te zimowe zdjęcia... patrzyłam, ale nie dojrzałam dmuszka jajowatego, jest na którymś ze zdjęć? Rozplenica jednoroczna wymiata...
Słyszałam, że już nasiona się w sklepach pojawiły, więc najwyższa pora na łowy, ale siać będę do gruntu, bo na parapetach wszystko mi marnieje...
Cebule w siedzą w donicach potraktowane według Twoich wytycznych... mam nadzieję, że wyjdą na czas i będą cieszyć - postawiłam na narcyzy i szafirki... tulipany bedę oglądać u Ciebie - posadziłeś prawda?
Swoje zdanie wyraziłam Teraz tylko kibicuje.
Rozplenica w półcieniu daje radę doskonale. Tylko ona rośnie na co najmniej 1,00 -1,5 szerokości. Nie masz na nią miejsca na rabacie.. i za mała rabata na tyle różnych traw.
Sesleria z lawendą???? Czy sesleria lawendy nie zagłuszy?? Eksperymentuj.. może się uda.
Śniegu zazdroszczę.. u nie maks 2 cm. To g..o nie ochrona przed mrozem
Nie ma na co czekać, mam swoje pomysły więc szanownym forumowiczom przedstawie
Rabata z frontu domu.
A oto legenda:
M - Miskant Gracillimus, A - Hortensja Anabelle (mam 5 sztuk które muszę przesadzić z pełnego słońca), H - hosty, R - rozplenica, B - bukszpan kule, K - kosodrzewina, Be - berberys, HP - Hortensja Phantom (już posadzona), T - tawułka
Ścieżka ze słoi drewna.
Zależy mi, żeby przysłonić tę lukę między domem a żywopłotem z tui sąsiada... Chciałam poprowadzić jakieś pnącze na kratce przy schodach, ale to strona północna na kwitnące nie mam co liczyć...
Dziewczyny między żywotnikami jest 3 metry odległości, jedna rozplenica to chyba mało czy wystarczy? Jeżeli wystarczy to ok, a jeżeli mało to zaraz wstawię pierwotną wersję z której zrezygnowałam, ale Amelka do niej wróciła tzn. hortensja trochę do przodu
Oki, tu jest jasność
A poza tym też się do tej wersji skłaniam.
Nie upieram się tylko przy tym, że to musi być sesleria jesienna, może inna tylko o takim pokroju sterczącym, jeżykowatym, np. Haufleriana, czy Sadlerana.
Miskant mógłby zostać, bo liczę, że przez jakiś czas ozdobą będą jego kwiaty - w ostateczności jak nie znajdę tej odmiany to może jeszcze rozplenica mogłaby być?
Muszę chyba zmienić plan. Coś mi nie pasuje ta hortensja między te dwie małe tujki. One tak wolno rosną, a hortensja będzie duża, to chyba głupio będzie wyglądało. Chyba dam ją bardziej na tył
Między tymi AN jest 3 metry, dobrze doczytałaś.
A czy rozplenica po bokach do hortensji pasuje wyglądem i wielkością?
Dostałam baaardzo fajne nasionka Niniejszym jeszcze raz dziękuję ogrodowiskowym ofiarodawcom
Od początku zatem:
od Agi (agniecha973) - nasionka trawy piórkówki (już skiełkowały i ładnie przyrastają na parapecie w kuchni
od Sylwi S. - moszenki południowe
peonia drzewiasta
lilak ottawski
paulownia omszona
od Irenki (Miłki) - rozplenica Halmen
rozplenica Rubrum
trawa miłka
dzielżany
kosmos siarkowy
dalie (zielone liście, kwiat w kolorze wina)
dalie (czarne liście, kwiat w kolorze pomarańczowo-łososiowym z czerwonym środkiem)
dalie (ciemne liście, kwiat w kolorze czerwono-pomarańczowym)
od Ewy (bacowej)
szałwia Caradonna,
szałwia muszkatałowa
perowskia
rozplenica Moudry
przetacznik biały
szałwia Compacta Bright Rose
szałwia Deep Blue
Te nasionka już są u mnie, a od Gabrysi nasionka są w drodze
I jeszcze kilka mam obiecanych
Większości tych nasionek w markecie nie znajdzie