Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:07, 19 kwi 2017

Do góry
Mój trawnik jak już wcześniej pisałem, to zaledwie kawałek gruntu przy mieszkaniu. Wychodząc z jednego pokoju, jestem w jednym z ogródków i tutaj tez mam swój kawałek trawnika i miejsce gdzie można zrobić grilla itp.

Trawa po zimie wygląda obecnie tak.
Nie kosiłem jeszcze bo albo co chwilę pada deszcz albo śnieg z deszczem ale niebawem będzie koszenie bo w końcu trawa położy się i zacznie gnić.

Trawa siana w tamtym roku na koniec sierpnia. Mieszanka uniwerslna, podłoże trawnikowe wysypane na grubość ok 7-10cm na przekopany wcześniej grunt.
Z nawozów jakie stosowałem w tamtym roku to był biohumus oraz previcur energy. Do tego na koniec sezonu nawóz jesienny Florovit.
W tym roku, jakiś tydzień temu zakupiłem w Lidlu nawóz do pielęgnacji trawnika.

Jest tego 3kg z czego całość podzielona na 2 torebki. W jednej jest pył z dużą ilością wapna (dolomit) i to akurat dobrze bo na kawałku trawnika jest trochę mchu w miejscu przy tujach - miejsce najbardziej wilgotne i zacienione, a w drugiej granulki nawozowe NPK.
Pierwszy składnik wg instrukcji należy wysypać na trawę tydzień wcześniej niż planowane jest nawożenie granulkami z drugiej torebki.

Ciekawy jestem co z tego wyjdzie.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:04, 19 kwi 2017

Do góry
kocimiętka

gęsiówka

Na zielonej... trawce :) 20:02, 19 kwi 2017

Do góry
TeresaSz napisał(a)
Piękny ogród, no i oczywiście cudne tulipany. Mam pytanie, co rośnie w tym miejscu po ich przekwitnięciu?

Cześć Tereso dziękuję za pochwały zapraszam

Po przekwitnięciu tulipanów np tu rozsiada się lawenda

Pszczelarnia 20:00, 19 kwi 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
M. 'Black Tulip'

Zawróciłam

Wojsławice i Bolestraszyce daleko, ale miło wspominam i z wielkim okiem zawsze oglądam
Taki widok sobie zaplanowałam...kwitnący sad czereśniowy sąsiada już mam tylko magnolii mi brakowało

odpisałam Ci na pw

Z podszyciem jeszcze sobie nie radzę, dzięki za foto
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:00, 19 kwi 2017

Do góry
szafirki

Ogród z widokiem na jezioro 19:59, 19 kwi 2017

Do góry
Dzisiaj zimie rzuciłam rękawicę, a raczej szmatę...

Kiedyś będzie kolorowo... 19:53, 19 kwi 2017

Do góry
tak wygląda wejście-numer 12
a tak numer 9

to numer 8 przy tarasie-tuja samosiejka bawie się z nią-chce,żeby była taka na wyższym pniu i azalia i dwie sosny i obok mały cis żólty

a reszta to już znana.
Pani Monika, podpowiedziała,mi jakie artykuły powinnam przeczytać-i jak wspomniałam,żeby był taki dostęp do informacji -te 15 lat temu,to pewni bym miała ładniej.ale oczywiście skorzystałam z rady i się zapoznałam.co do roślin-podoba mi się buk pendula fontein,świerk pospolity inversa,bukszpany kule,klony royal red, miłorzęb ten o zwisających pędach,trawy ozdobne np. piórkówka japońska.

Dziękuję wszystkim jeszcze raz za każdą sugestie,a wielkie ukłony dla Pani Danusi,że mimo dużego zapracowania miała chwilkę czasu dla mnie.Bardzo to doceniam.

Pszczelarnia 19:53, 19 kwi 2017

Do góry
Wyprowadził się korkowiec amurski (posadziliśmy go "na rządowym" za mostkiem na rogu przy strumieniu - będzie tam miał dobrze)

Przesunęliśmy otwór, żeby posadzić gruszę ozdobną na rabacie na brzegu strumienia (piątą do szpaleru). Takie kamienie to codzienność w naszej ogrodowej glebie:

Trzeba sadzić drzewa. Wycięliśmy - zyskawszy pozwolenie jeszcze przed "lex Szyszki" - 3 stare świerki i modrzewie, których żywot po 70 - latach dobiegł końca. Innym chorym przy pomocy podnośnika obcięliśmy "czuby", może wypuszczą przewodniki (osłabione suszą poddały się szkodnikom). Posadziłam 3 miłorzęby, 1 magnolię i w planie jest jeszcze jeden klon albo 2 buki.

Zabrałam się za stajnię Augiasza przy drodze gminnej (okiełzanie ligustru, dosadzenie tawuły norweskiej) a tam na akacji mocne gniazdo - czyje?

Ogród Małej Mi 2017 19:51, 19 kwi 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Mój dylemat został rozwiązany.. w radiu wypowiadali się sadownicy.. powiedzieli, że to nie był przymrozek, to był mróz, bo na wysokosci 2 metrów było -5. I niestety 90% strat jest w sadach.
Na magnolie nie patrzę, bo całe brązowe, wczoraj jeszcze jakoś niektóre pąki wyglądały, dziś wyglądają paskudnie. Natomiast ciągle pada deszcz... tylko do południa sypało śniegiem z deszczem..

Bogdzia.. Muminki do odróżnienia, jeden chudy, a młodszy bardziej pucuś .. oj Muminka mi przysłoniło logo.. Lewy Muminek, a prawy Duduś.

FOTO W AUCIE ... kluczyki włożone, biegi zmieniają.. czekać aż odpalą i pojadą..

Muminki urocze mmmmmmm
u mnie tez był dziś mróz oby drzewka owocowe po tyłku nie dostały
Ogród mały, ale pojemny;) 19:49, 19 kwi 2017

Do góry
witaj Przemku, napisałeś mi że mam przesłać zdjęcia tych moich biedaków bukszpanowych to może mi coś podpowiesz. A zatem:

to moja nowa obwódka na tworzonej rabacie - szczerbata bo wyleciało kilka roślinek, zamierzam je dosadzić, choć już nie wiem czy się bawic w ten bukszpan bo jestem trochę zrazona

To jedna z gorzej wygladajacych - takie brązowe bukszpany mam na obwódkach na froncie i na tylach ogrodu, na roślinach zakupionych z dwóch źródeł. One nie puszczają jeszcze liści.

Ta kulka też nie puściła jeszcze nowych listków i też jest taka brązowawa.

tutaj ta druga obwódka, jeszcze malutka, też brązowa.
niestety zeszle lato bylo bardzo mokre, ale nie wiem czy to dlatego i od czego zacząć aby je ratować. Chyba u mnie bukszpany się nie nadają
dziekuje za wszelkie uwagi

pozdrawiam serdecznie
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:47, 19 kwi 2017

Do góry
porzeczka krwista

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:45, 19 kwi 2017

Do góry
jeśli mróz ich nie zniszczy to wygląda, ze stipy przezimowały

Ogród Małej Mi 2017 19:43, 19 kwi 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję Ci Aniu
Śliczny kolor a jak długo kwitnie?

Jak piwonie... na tyle długo by się zachwycić i na tyle krótko by się smucić.. dużo zależy od pogody. Jak chłodniej to dłużej..

A to piwonia od Pani co mi napisała list po Mai w ogrodzie.. na adres Rzeszów Ogród Małej Mi. List doszedł, a prezent od Pani (wysłany już później) w postaci własnoręcznie ukorzenionej sadzonki ma się dobrze i ma dużó paków... Wygląda dobrze po ochłodzeniu... i byle nie było takiego śniegu jak w Częstochowie i okolicach. tam jest masakra.. nie narzekam, na mój przymrozek.. Ponad pół metra śniegu w mieście... to wszytko połamało.. Do dupy z taką wiosną

Ogród - Azyl Amatora 19:34, 19 kwi 2017

Do góry
Serduszka

Bergenia a w tle Bodziszek i siewki czosnku. Co zrobić z tymi siewkami? Ile czasu potrzebują żeby zakwitnąć?
Mój Eden 19:34, 19 kwi 2017

Do góry
JustynaZ napisał(a)

Ta fotka to hit
Ale nie zazdroszczę tego widoku.
Pszczelarnia 19:33, 19 kwi 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ireno, jedno jest pewne: moje cisy nie pochodzą z Holandii.

Co do powojnika: tabliczka była taka, więc jednak nie montana. Tak płożył się okrywowo po ziemi:

Sorki Ewa, że wrzucam ci swoje foto.. ale mam go.. kwitnie jako pierwszy.. i jest najmniej wymagający ze wszystkich moich powojników, w dodatku kwitnie na północnej rabacie .. pod drzewami..i zawsze obficie.. był gratisem do zakupów.. Pani pytała się jaki dać, powiedziałam taki któego na pewno polubię.. Co patrzę na niego to się uśmiecham

To stare foto , chyba jego 3 sezon.. ale nie mam czasu na szukanie..

Malutki pod lasem 19:32, 19 kwi 2017

Do góry
U mnie było tak, teraz już tylko lepiej musi być.

Ogrodowe kreacje 19:30, 19 kwi 2017

Do góry

Ogrodowe kreacje 19:29, 19 kwi 2017

Do góry

Kiedyś będzie kolorowo... 19:26, 19 kwi 2017

Do góry
Dzień dobry,bardzo,ale to bardzo dziękuję za wskazówki,przeczytałam.
Choć jedynie na moje usprawiedliwienie powiem tak-ten ogród powstawał w czasach gdzie jedyną atrakcją i już rewelacją było jak miało się tuję,a i kosztowało swoje.
z Magnolie,która teraz jest takim okazem,prosiłam o zamówienie,bo koszt był taki jak dziś dobre okazy dla kolekcjonerów.
Pamiętam jeździłam przyczepką po te tuje aż do Kurowa -tylko jakieś 150 km w jedną stronę,bo tam było najtaniej i jak na tamte czasy to rewelacja.
Te moje tuje marnioty(jak delikatnie zostały nazwane bez jakiegoś urazu-bo to fakt)mają już jakieś 16lat.
Na tamte czasy jak wspomniałam)jak ja go tworzyłam-to kto myślał o ogrodzie jak dziś,że to ma być częścią integralna z domem ,myślenie całościowe.
nikt mi wtedy nie podpowiedział,kobieto mieszkasz pod lasem połóż kratkę(a czy coś takiego było?)bo kret za kretem będzie ganiała.i tak było miałam ich ogromna ilość.doprowadzały mnie do łez ,gdzie miałam pełno kwiatów,krzaczków , trawnik -cudo,równo.no i z tym się też musiałam uporać doprowadzając mojego męża do już białej gorączki -bo na dzień dobry- usłyszał udało mi się upolować kreta-nie pytajcie się jak i ile.sporo mam ich na sumieniu.
wszystko poszło folią
I czytałam publikację,które mi się udało dostać i tak kawałek po kawałku usuwam trawnik i nanoszę zmiany,a ponieważ mam lekką rezygnację,choć mąż,teraz mnie wspiera i dodaję otuchy(już kup te rośliny,żebyś była tylko szczęśliwa. ale może własnie dlatego chce zrobić tak,żeby było dobrze,ale już nie wiem jak.
no dobrze a teraz plan i zdjęcia,zrobiłam jak umiałam numerki -to zdjęcia

numer 1

numer2

numer 3

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies