Witam imiennika
To po kolei moje sugestie CI przedtawię.
Taras jak najbardziej powiększ o te płytki które narysowałeś, poprawi to jego funkcjonalność i przy okazji zniknie problem wypłukiwania trawy wodą z wyższych balkonów, chociaż z nich powinna być inaczej woda odprowadzona, ale to inna bajka.
Odpływy można wykorzystać i przy okazji troszkę je zgubić układem ogrodu, który przy okazji da troszkę miejsca na jakieś nasadzenia, a przy okazji ciekawie podzieli przestrzeń.
Taką propozycję mam dla Ciebie... troszkę koślawa, ale wiadomo, że o kąty proste mi chodziło.
Masz w sumie 3 niewielkie rabaty na rośliny, które wiele miejsca nie zabiorą, a urozmaicą przestrzeń, nasadzenia zrobisz jednorodne by było minimalistycznie.
Prawy mniejszy trawnik może być np wykorzystany na jakiś plac zabaw dla dzieci jeżeli masz, a lewa strona jako trawnik rekreacyjny.
Jak już masz krawężniki wykorzystane w ogrodzie to tak samo oddziel rabaty i tuje od trawnika, będzie to najbardziej funkcjonalne i wygodne rozwiązanie.
Pod tujami pozbądź się trawnika i wysyp 5cm kory bez żadnych agrowłóknin itp, szkoda pieniędzy, a pożytku z nich nie wiele.
Co do ciężaru roślin to się nie martw, a wiadome jest, że wielkiego drzewa sadzić nie będziesz
Pozdrawiam