Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 08:39, 08 maj 2017

Do góry

Pięknie. Pięknie u Ciebie. Mimo chłodnej wiosny wszystko się rozwija.
Moja codzienność - ogród Oli 08:26, 08 maj 2017

Do góry
Olka wygłaskane u Ciebie że mucha nie siada Jak Ty to robisz ż etak idealnie masz wykoszone przy tych płytach ? Obcinasz tam nożyczkami ? Nożykiem ?

Morze woni i kolorów... 08:26, 08 maj 2017

Do góry
Imienniczka napisał(a)
Kolejna dostawa zdjęć ogrodu

Piękne kolorki, cudnie to wyglądaA powiedz mi co to za kwiatuszki
Sezon 2017 u Hanusi 08:11, 08 maj 2017

Do góry
Zmawiają się Zośka ze Stachem,
że zmrożą rośliny,
co nie są pod dachem!
Ale zazdrośni o swe przymioty,
zimni ogrodnicy orzekli,
że ich działania są po próżnicy!
Może pozwolą na odrobinę chłodu,
ale nic więcej w tym roku,
poza zwykłą wodą!
Wiosna i tak już wszystkim dokuczyła,
i w tym roku Pankracemu coś się odmieniło.
Razem z Bonifacym i Pankracym
stworzył opozycję:
ma być wreszcie inaczej!

"Tam gdzie było zimno, wyślemy słoneczko!
a gdzie sucho - damy wody beczkę.
Gdzie już wymroziło, tam zakwitną bratki,
gdzie jest szaroburo - powstaną rabatki!"

I tego się trzymajmy, bo ta znana trójca
zimnem potraktuje tylko tych spod Grójca!
Zimno, to nie znaczy mrozu powiew srogi,
przecież ci panowie też lubią pierogi!

Pogubiłam się po drodze... 07:41, 08 maj 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)
Miłego poniedziałku

masz takie slonce ?

u mnie tak paskudnie ze sie wyjsc nie chce...
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:40, 08 maj 2017

Do góry
Jankosia, zobacz to ta trawka o kroewj mowilam
wysiala mi sie w zeszlym roku
najpierw myslalam ze rozplenica bo rosla obok moudry, ale padla po zimie
nie zakwitla wcale
w tym roku jest juz wielka i wyglada jak trzcinnik...ale nie mialam wtedy jeszcze trzcinnikow, poza tym trzcinnik by chyba zakwitl ?

co to jest ?
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:36, 08 maj 2017

Do góry
zawitka napisał(a)
Wystawa roślin owadożernych w Powsinie

bylas ?

to moze dlatego taki korek byl w niedziele ze przejechac nie mozna bylo...
Przerwa na kawę... 07:18, 08 maj 2017

Do góry
Kupiłam fajnie wyglądający wilczomlecz. Czy myślicie, że mógłaby to być odmiana Purpureus? Niestety doniczka tylko z nazwą wilczomlecz

Specjalnie wybierałam taką rozrośniętą sztukę i przy sadzeniu od razu podzieliłam. 11 zł w kieszeni na coś innego będzie tak to na różance wygląda. Niestety zamówiłam byliny przez internet i się ociągają z wysyłką.

Szmaragdowy Zakątek 01:56, 08 maj 2017

Do góry
Miałam dziś jechać do naszego ogrodu botanicznego oglądnąć tysiące kwitnących tulipanów, ale zanosiło się na deszcz i jakoś tak wyszło, że ostatecznie wylądowałam w całkiem innym rejonie naszego województwa.
Dziewczyny z okolic Zd.W. na pewno rozpoznają to miejsce…

Moja glebo terapia 01:42, 08 maj 2017

Do góry
I po majowym weekendzie pomimo deszczowej i zimnej pogody pomiędzy jednym a drugim deszczem udało się jednak coś podziałać w ogrodzie. Praca nie była łatwa bo walka z trawą zawsze stawia mnie na przegranej pozycji zwłaszcza, że trawa jeszcze tamtego roczna a warunki pracy bardzo ciężkie bo zimno i mokro a przy gliniastej ziemi całkiem ekstremalna. Jednak pomimo niesprzyjających warunków udało się mi doprowadzić przynajmniej część ogrodu do jakiego takiego wyglądu, chwilowo można uznać, że to ogród a nie łąka pewno nie na długo bo mokro i trawa rośnie jak głupia. Niestety fotorelacji brak ku mojej rozpaczy ale aparat się zbuntował Jedyne co mi się udało uwiecznić to lokatorów mojej piwniczki.
Po jej otwarciu taki mi się ukazał widok ku mojemu przerażeniu.

Na szczęście stworzenia okazały się nie groźne i po internetowej konsultacji z " wężologiem " zostały zidentyfikowane jako gniewosz plamisty bardzo rzadki gatunek zagrożony wyginięciem.

Tak więc po kunach i popielicach stałam się szczęśliwą posiadaczką węży ale tak to jest jak się ma domek w lesie to natura sama do niego włazi.
Ogrodowa przygoda Łukasza II 00:46, 08 maj 2017

Do góry
Luki napisał(a)

To są białe narcyzy z pomarańczowym środkiem gdyby ktoś miał problem z kolorami

Ja mam odwrotnie. Calą zimę byłam zla, ze kupilam za namową M zonkile. Myślałam, ze żółte. A teraz gapię się z okna na moją bylinową i dziękuję Zbyszkowi, ze mnie namowil. Cudnie wygląda ich waniliowy kolor. I dlugo kwitną.
Leśne Wzgórze 00:12, 08 maj 2017

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Aniu.. cudownie jak zawsze. Prymulki pełne mnie rozłożyły na łopatki... ależ dorodne.

Jedynie to mi się nie spodobał widok budowy za laskiem.. kiedyś tego widoku nie było.. bo nie było budynku czy tam było więcej drzew???

No i ten łan tulipanów jest po prostu zachwycający

I biały piesio i białe szafirki też piękne.

pisałam już raz i poszło w kosmos

Prymulki dają czadu -są rewelacyjne. świecą w tym moim lesie. Ogólnie chyba najbardziej w nim pasują według mnie białe kwiaty.
Budynek był, ale chyba wcześniej staranniej kadrowałam zdjęcia

Tulipanki kończą już swój spektakl. Z niecierpliwością czekam na kolejne kwiatki.

Piesek też już u kresu swoich dni. Całe swoje życie nie odstępowała mnie na krok i
zresztą do dziś mnie pilnuje choć już nie ma tyle sił by za mną biegać . We wcześniejszych latach denerwowało mnie gdy wchodziła mi w kadr, a teraz obiektyw tak jakoś sam kieruje się w jej stronę.

W kamiennym kręgu od początku 00:10, 08 maj 2017

Do góry
GorAna napisał(a)
[img [img

Te są wyjątkowe, te ciemne nogi - piękne
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:04, 08 maj 2017

Do góry
Witajcie w ten zimny mokry majowy wieczór/noc.

Tyle pięknych i ciepłych wpisów - dziękuję bardzo niezmiernie mi miło.

Dzisiaj tylko tyle napiszę - o pogodzie nie rozmawiamy - nie wiem czy się da ...
Sobota na szczęście była pracowita choć burza po 16-tej wygoniła nas i znów trawnik do połowy skoszony a na fotki w słóncu aż tyle czasu nie było.

Zostawiam tylko kilka kolorków na przegonienie tych burych chmur

pozdrawiam
Pogubiłam się po drodze... 00:02, 08 maj 2017

Do góry
Miłego poniedziałku
Moja codzienność - ogród Oli 23:56, 07 maj 2017

Do góry
leon60 napisał(a)

Cześć, byłam już u Ciebie wiele razy, a dzisiaj znowu zwiedzam i tak się zastanawiam, jak to jest mozliwe, żeby uzyskać taki idealny poziom w całym ogrodzie tworząc tak skomplikowane rabaty? Szacunek kobieto
Mirkowy ogród (początki) 23:54, 07 maj 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Ewa Bacowa patyczki Perowski od ciebie zazieleniły się nie wszystkie ale ja cierpilwa jestem czekam
jpg[/img]

Gratulejszyn
Ogród Cioci cz. 3 23:53, 07 maj 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Przeczytałam cały wątek, nie rozumiem dlaczego wcześniej do ciebie nie trafiłam
Ogród masz prześliczny!
Wiosenne śniegi, deszcze i zimnica, a twój ogród nic sobie z tego nie robi buja zielenią i kolorami, kanciki jak brzytwa, wszystko wypieszczone, piękne dekoracje, jestem zauroczona
Rutewka Delavay'a (Thalictrum delavayi) 23:50, 07 maj 2017

Do góry
Justyna napisał(a)
Rutewka Delavaya jest moją ulubioną byliną

Właśnie teraz kwitnie najcudniej, pomyślałam więc sobie, że mamy dobry czas aby o niej przypomnieć i zachęcić do uprawy.

Co sprawia, że zasłużyła sobie na miano pupilki ogrodowej?
Najbardziej lubię w niej dwie cechy delikatność (wygląda jak delikatna mgiełka) i siłę (utrzymuje swoją dwumetrową wysokość bez podpór).

Do ogrodu wnosi lekkość i zwiewność. Mimo, że jej kwiaty to maleństwa, widać je z daleka. Z dalszej perspektywy wygląda jak delikatna mgiełka, z bliższej jak roślina z krainy elfów. Tak, ma w sobie coś z baśniowego, konotuje tajemniczość.

Uprawiam ją od ok. 5 lat. Jest bezproblemową byliną. Nigdy jej nie okrywam na zimę. Rośnie na stanowisku półcienistym, jak i słonecznym. Ścinam ją dopiero wiosną, bo zimą jej zasuszone luźne wiechy są bardzo dekoracyjne.
Jest to też wskazane, jeśli chcemy uzyskać siewki, ponieważ jej nasiona wymagają stratyfikacji.

Niech przemówią zdjęcia

Prezentacja odmian

Od lewej:
rutewka Delavaya, Delavaya Album, Delavaya Hewitt's Double
jako odnośnik wielkości kwiat oleandra

Kupiłam rutewkę Delavaya Hewitt's Double i szukałam informacji o niej - i znalazłam - dziękuję Justynko - cenna uwaga o stratyfikacji nasion - wysiałam w ub roku bo dostałam nasiona ale nie mam pewności której rutewki - w każdym razie sadzonka jedna dodatkowo jest.

Rutewki Delavaya w dużych ilościach widziałam w ub roku w ogrodach w Anglii - jakaś szalenie modna się zrobiła - końcem czerwca powiewały na rabatach takie chmurki - przepiękna.

Pomimo, że widziałam i tak nie wiem jak u siebie skomponować ale cieszy mnie Twoja uwaga że się nie pokłada choć nie sądzę żeby w tym sezonie moja osiągnęła 2m na razie jest maleńka.

pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza II 23:49, 07 maj 2017

Do góry
Luki napisał(a)

To są białe narcyzy z pomarańczowym środkiem gdyby ktoś miał problem z kolorami

[/img]

No kurde, a ja mam takie białe tulipany , hi, hi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies