Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie 14:49, 07 maj 2017

Do góry
Zdjecia z bliska:

Docelowo rabata po skonczeniu /jeszcze czesc z piaskiem po prawej stronie/ zostanie wylozona gazetami i zasypana kora.
To bedzie sloneczna rabata wiec sciolka chroniaca przed parowaniem bardzo sie przyda.

I tulipany dzis - zamkniete:

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:49, 07 maj 2017

Do góry
A tutaj wiosenny deszczowy widok z okna

Te tulipany żarówiaste są urokliwe mega, tylko jeszcze, żebym wiedziała co to jest...na angelique chyba wciąż czekam, bo coś jasnego mam tu wciąż w pąkach

Tu ma być ogród :) 14:46, 07 maj 2017

Do góry
Agi2006 napisał(a)

No cudowne te Twoje śś!!!!!!!! Wiesz może ile one maja lat? Moje drobinki maja dopiero 80cm a ja jestem z tych niecierpliwych i już być chciała drzewa a nie krzaczki. No i nie wiem która seslerię wybrać bo obie fajne tylko że ta sadleriana chyba mniejsza ale ma wg mnie ładniejsze kłosy gdy kwitnie. O kulach też myślałam. Po jednej w rogu kazdej rabaty tak jak na moich wypocinach u mnie w wątku. Ale Navi poddałała to swojej ocenie , ze jednak tylko trawy... Tak więc tu tez mam problem. A tulipanki pasowałyby te o których teraz u Ciebie głosno czyli spring green. Ja mam tylko queen of the night, ale mnie zawiodły. Z posadzonych dwa lata temu wyszły tylko 3szt.
Zazdroszczę wycieczki. Fajne to połączenie derenia z czarnym konwalnikiem...

Niestety wieku świdośliw nie znam, gdybym była po nie osobiście to pewnie bym zapytała, ale wszystko odbyło się telefonicznie i mailowo - Pan mi je wybrał i obfotografował, ja wskazałam ze zdjęć, które chcę, a potem eM po nie podjechał i zabrał w długą podróż na Śląsk.

Mam wszystkie odmiany seslerii i najbardziej lubię jesienną i Sadlera.
Musisz sama zdecydować czy chcesz same trawy czy coś jeszcze, bo ile osób tyle opinii, ja akurat bym tam kule dorzuciła

Jeśli lubisz jednokolorowo to Spring Green są śliczne, ja tak mam obecnie, ale za rok idę jeszcze bardziej w miksy tulipanowe.

Mam fotki seslerii.

Jesienna na przedpłociu

A tu z bliska - od kilku tygodni niektóre krzaczki mają już pojedyncze kłosy

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:46, 07 maj 2017

Do góry
A jeszcze się zastanawiam - niby zrobiłam już rodkowi całkiem niezły dołek z różnymi smakołykami przed przesadzeniem go - czyli jakoś we wrześniu chyba - tydzień temu dorzuciłam jeszcze ściółkę z igliwiem sosnowym, bo udało mi się zdobyć. Od razu uprzedzę pytanie- bryła korzeniowa była rozluzniona i w miarę możliwości rozpłaszczona, torf wywalony.
Ale mimo rośnięcia już kilku ładnych miesięcy na nowym miejscu te liście nie są takie "płaskie" jak powinny. Wciąż ich krawędzie są podwinięte. Braku wody raczej nie mogę podejrzewać ze względu na jej ostatnio dużą ilość z nieba.. może potrzebuje więcej czasu?

Sezon 2017 u Hanusi 14:44, 07 maj 2017

Do góry
Moje ciemierniki, będzie dużo nasion, a potem może uda się je dobrze wysiać!

Ogród wśród pól i wiatrów 14:43, 07 maj 2017

Do góry
Sebek napisał(a)

To zdjęcie z Pinteresta przywiodło mnie do Ciebie Jola
Coś niesamowitego! Ogród masz spektakularny, aż marzę, by go zobaczyć

Hehe, dzięki Seba Ja tam Twój ogród i inne zmagania znam dobrze Lubię Twój ogród, uczyłam się na nim A skoro już przywołałeś to miejsce, to wrzucę fotkę obecną, deszczową, zrobioną przed chwilą. Amonogawy, trochę tulipanów, bergenie, hortensje coraz bardziej widoczne i inne pomniejsze

Miłej niedzieli
Przerwa na kawę... 14:34, 07 maj 2017

Do góry
W dużej części Mirka mamy te same np. Exotic Emperor, które są obsolutnie cudne. Mają wszystkie cechy, które cenię u tulipanów - długo kwitną, wcześnie otwierają pąki, nie przemarzły, mają ogromne kwiaty i ładnie komponują się z innymi odmianami wczesnymi. U mnie kwitły od ok. 7 kwietnia do dziś. Cały miesiąc. Na jednej rabacie mam je nadal. Na dwóch w słońcu oberwałam dziś płatki. To zdjęcia z wczoraj.
niedokończony ogród na leśnej 14:29, 07 maj 2017

Do góry
wracam do mojego niedokończonego ciągle ogrodu, prosząc znowu o porady!

zdj.1
widok z kuchni, płot od frontu domu, z prawej str. bramy wjazdowej:

tawuły póki co zostają, reszta do usunięcia.
chcę zasłonić się od drogi, ale nie zwartym żywopłotem, a różnorakimi nasadzeniami nieliściastymi, z możliwością cięcia od góry, gdyz działka jest mała, więc myślę że zbyt wysokie drzewa nie pasują. Z prawej strony, w rogu będzie serb.

zdj.2

płot od frontu domu, z prawej strony bramy.

w rogu będzie serb. Dalej chciałabym jak wyżej na zdj. Nie wiem co na skosach?
Dwie tuje (gold, druga nie wiem jak się nazywa) do wsadzenia - nie wiem gdzie

zdj.3

rabata o rozm.187x107, więc niewielka, ale póki co taka musi być.
Bukszpan do wsadzenia, chyba do formowania w stożek? Gdzie wsadzić z lewej czy prawej strony rabaty i co poza tym?

zdj.4
rabata okrągła: sosna na pniu pinus mugo wokół 4 kulki pinus mugo (teraz już wiem, że o 1 za mało).Co wsadzić poza tym, czym pokryć kamykiem korą..?

Kochani forumowicze, proszę o wskazówki...
Życie w wiejskim ogrodzie 14:29, 07 maj 2017

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 14:28, 07 maj 2017

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 14:28, 07 maj 2017

Do góry
Witajcie, dziękuję za miłe komentarze i odwiedziny. Ostatnio nie mam serca do ogrodu, zdrowie szwankuje i nie mogę wyjść na prostą przez co ogród mocno zapuszczony. Parę zdjęć dla Was dziś zrobiłem choć wiem że to niewiele po długiej nieobecności.

Deszczowa pogoda nie służy w tym sezonie cebulowym, większość przed rozkwitnięciem ma już zniszczone płatki kwiatów, nie na taki efekt czekałem cały rok, ech ...

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 14:08, 07 maj 2017

Do góry
babka napisał(a)
Tu widać tylną część gazonu. Z przodu jeżówki zjedzone częściowo przez żurawki a w drugiej części przez ślimaki.

Jest sens dodawać tam kolejne, białe jeżówki ?

Chyba jednak nie. Hortki dość rozświetlają i chyba przedobrzysz. Ale to tylko moje zdanie, sama się uczę, dobieram, kombinuję

W plecach rabatki z lewej strony to jakieś wejście ?
Moje małe wielkie marzenie 14:03, 07 maj 2017

Do góry
Sprzeczność w ogrodzie 14:03, 07 maj 2017

Do góry
Niezapominajki rozsiały się wszędzie...u mnie są też w formie obrzeża rabat..oraz oman wielki
Sprzeczność w ogrodzie 14:00, 07 maj 2017

Do góry
szczaw gajowego
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:59, 07 maj 2017

Do góry
No właśnie tak rozważałam, że mozna by było tak zrobić - nie pali się w sumie W przyszłym roku ciachnę jak należy, bo jak porównałam jak inni tną to się okazało, że ja to tylko kosmetykę uprawiam

Ale może chociaż te moje patyki, które zostały z "cięcia kosmetycznego" się ukorzenią, to będą nowe roslinki Na razie popuszczały listki - oby i korzonki tak dzielnie się pojawiły.

No i spieszę donieść, że u rododendrona wreszcie jakiś ruch - pąki pięknie pęcznieją
Sprzeczność w ogrodzie 13:58, 07 maj 2017

Do góry
Przetacznik goryczkowaty hosta wilczomlecz i orliki
Sprzeczność w ogrodzie 13:55, 07 maj 2017

Do góry
Barwinki i paprocie
Madżenie ogrodnika sezon 2017 13:52, 07 maj 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Popsuł mi się kolejny odkurzacz ogrodowy... zwirek nie uprzątnięty

Przepięknie

MArzenka te pełne bordowe tulipany na pierwszym zdjeciu... pamietasz jaka to odmiana?
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 13:52, 07 maj 2017

Do góry
A teraz...... wyjechałam z domu z malutką siateczką żurawkowego przedszkola dla Marty i ..... wróciłam z torbami Dzięki ogromne Marti Ajlowju do bólu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies