Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 22:18, 29 maj 2017

gosika67 napisał(a)
Jolka pozazdrościć Ci warzywnika, ja mam skrzynię na pomidory , ale obiecałam sobie,że na drugi rok postaram się o więcej skrzyń n warzywa.Tym bardziej,że grono osób je chwali. Ja nie mam porzeczek, malin, agrestu , itp. U mnie w drugiej części ogrodu są drzewa owocowe. Ale mam miejsce i na jesień dosadzę krzewy owocowe.
Bardzo ładnie wyglądają Twoje czosnki na tle tej ściany, kolory się uzupełniają, taki szary i fioletowy, fajnie się to odbija, jest na co popatrzeć. U mnie kocimiętka nie ma racji bytu, miałam ale koty wdeptały mi ją w ziemię i to tak mocno ,że jej nie widać.A tak ładnie wygląda z innymi roślinami. Pozdrawiam.

Gosia... chyba się jeszcze nie zdążyłam pochwalić (a'propos warzywnika), że zwiększyłam areał upraw Plątało mi się kilka ziemniaków po piwnicy, pędy już zaczęły puszczać, no to myślę na kompost z nimi
No i wywaliłam, jeszcze trawą skoszoną przyrzuciłam, żeby estetycznie wyglądało. A oto efekt

Hehe, ciekawa jestem, czy jakiś obiad z własnych ziemniaków ugotuję
Dziś do ziemniaków dołączyła cukinia, zobaczymy czy się polubią

Co do czosnków, już niestety powoli wiążą nasiona, za to białe zaczynają.
Moja kocimiętka w ogóle nie działa na koty.
Wprawdzie kot Czesiek od sąsiada do nas zagląda, ale jakby w ogóle się kocimiętką nie interesuje.

A krzewy sobie dosadź, bo nie ma z nimi wielkiego kłopotu a jest naprawdę fajnie wyjść do ogrodu i garść aromatycznych, wygrzanych na słoneczku owoców sobie zebrać Sklepowe się nie umywają!
jolka 22:27, 29 maj 2017

nicol21 napisał(a)
a czy do kocimiętki mogę dosłać Ci werbeny? choć stop przecież Ty miałaś pole werbeny więc pewnie siewek masz mega dużo! udanej zabawy z wyrywaniem.

Ogród pięknie się zmienia i dorośleje. Jeśli róże takie wielkie to tylko czekać na szoł!

nicol21 napisał(a)
Bukszpanów zazdraszczam - takie piękne, zdrowe, pełne cudniaste.

Ewelina, powiem Ci że sama się dziwię, ale chyba w ogóle nie będę miała werbeny w tym roku. W ub się z nią cackałam, porobiłam sadzonki wierzchołkowe, a swoją drogą dziesiątki siewek się wysiały.
W tym roku może dwie, trzy siewki zobaczyłam przy hortensji

Tak czy inaczej bardzo Ci dziękuję za chęć dosłania Kochana jesteś
Ale, mam nadzieję, że jeśli faktycznie nic z mojej nie będzie,
to może Kamilka mi da kilka siewek (mieszkamy koło siebie), żebym miała cokolwiek.

Buksy dosyć rosną, choć kilka jakiegoś grzyba złapało, ale to nie z tych kulkowych tylko w żywopłociku.

Buziaki i moja pierwsza tegoroczna piwonia dla Ciebie
jolka 22:35, 29 maj 2017

paulina_ns napisał(a)
Nie no to jest niesprawiedliwe,że Tobie się tak wszystko rozsiewa, czy mogę liczyć chociaż na jedną siewke z tej całej setki? piękny masz Jolus już ogród, taki dojrzały, bujny, kolorowy z roku na rok coraz bardziej wspanialszy i to wszystko w dużej ilości robi wspaniałe wrażenie i nie pisze tego,żeby ta kocimietke dostać heh. Jednak ciężka praca się opłaca widać efekty od razu

Paula - co do kocimiętki - już ją masz Tylko może niech się trochę ochłodzi, bo na taki skwar to Ci się może ususzyć. Albo Ci zostawię u Mamy, albo podjedź do mnie wreszcie to sobie sama narwiesz ile będziesz chciała.

Tak czy inaczej dzięki za miłe słówka Pytałaś jakim florowitem nawożę IceDance - miałam z ub roku uniwersalny więc taki jej zapodałam. Ale możesz dać cokolwiek, np. pokrzywę.

Dorzucam dzisiejszą kocimiętkę w trakcie podlewania Kurczę, obawiam się czy ona nie przekwitnie nim się bonica zbierze.
A szkoda by było. Chciałabym je razem
jolka 22:42, 29 maj 2017

alis napisał(a)

Urocze focie i rabatka kulkowa.

frezja napisał(a)
Jolu, piękny, wypracowany ogród. Rabaty z pomysłem i do pozazdroszczenia

BasiaLT napisał(a)
Cudne widoczki

Atena napisał(a)
Jolu jak zawsze po mistrzowsku
A ta zieleń....piękne tło dla fioletu czosnków.

Alicja, Basia, Ewusia, Anetka - dziękuję!!! Dla Was białe kule

Właśnie a'propos - chyba jeszcze nie pokazywałam moich kalin A mam aż dwie
Obie w donicach, czekają na miejscówkę. I wcale nie wykluczone, że się wkrótce miejsce zwolni, bo coś mi się wydaje że mi kilka serbów ubiegłorocznych wypadnie Noż kurczę, są takie rośliny co za nic mi nie idą: maliny i serby Do niedawna była jeszcze choina kanadyjska, ale po kilkukrotnym podsadzeniu wypadających egzemplarzy, wydaje się już stabilna.

jolka 22:46, 29 maj 2017

Agi2006 napisał(a)
Przeoczyłam, zapomniałam....po prostu nie wiedziałam , że masz gracki w ogrodzie! Od dawna? Nie przemarzł Ci żaden tej zimy?

Agi, mam gracki, owszem owszem, na rabacie jeżówkowej Chyba trzeci rok.
Żaden mi nie wypadł ani tej zimy, ani żadnej innej. Przy okazji zrobię im jakąś fotkę, to Ci pokaże lepiej
jolka 22:50, 29 maj 2017

Msazalka18 napisał(a)
Pamiętasz może co ile sadziłaś Bonicę?? i kiedy to było? Bo jak dla mnie to całkiem niedawno a tu już tak pięknie się zrobiło Widziałam te róże w ogrodniczym i tak mi chodzą po głowie .... Kto wie czy się u mnie nie pojawią Twoje zdjęcia kuszą

Bonicę mam posadzoną co ok 140 cm. Kiedy to było ... chyba dwa lata temu, wiosną. Tak mi się wydaje, no przecież nie w ub roku?? Hehe, muszę popatrzyć na zdjęcia stare, bo już sama się gubię w tych latach

Poczekaj jeszcze kilka dni, jak zobaczysz kwitnącą to nie będziesz się długo zastanawiać
jolka 22:52, 29 maj 2017

Kawa napisał(a)
macham
lofjiu

Buziak Kamisia
Mam nadzieję, że fajnie miałaś na wyjeździe

Msazalka18 23:09, 29 maj 2017

jolka napisał(a)

Bonicę mam posadzoną co ok 140 cm. Kiedy to było ... chyba dwa lata temu, wiosną. Tak mi się wydaje, no przecież nie w ub roku?? Hehe, muszę popatrzyć na zdjęcia stare, bo już sama się gubię w tych latach

Poczekaj jeszcze kilka dni, jak zobaczysz kwitnącą to nie będziesz się długo zastanawiać

a mi się wydawało że to niedawno było
Marzenaka 23:52, 29 maj 2017

Jola, widzę że masz kalinę. Mi ostatnio dzieci mówiły, że takie drzewo im się podoba nie powiem, bo jak kwitnie to faktycznie ładna. Bukszpany ci fajnie rosną. Moje odżywają po zimie i chorobie. Mam nadzieję że dojadą do siebie.
paulina_ns 05:59, 30 maj 2017

jolka napisał(a)

Paula - co do kocimiętki - już ją masz Tylko może niech się trochę ochłodzi, bo na taki skwar to Ci się może ususzyć. Albo Ci zostawię u Mamy, albo podjedź do mnie wreszcie to sobie sama narwiesz ile będziesz chciała.

Tak czy inaczej dzięki za miłe słówka Pytałaś jakim florowitem nawożę IceDance - miałam z ub roku uniwersalny więc taki jej zapodałam. Ale możesz dać cokolwiek, np. pokrzywę.

Dorzucam dzisiejszą kocimiętkę w trakcie podlewania Kurczę, obawiam się czy ona nie przekwitnie nim się bonica zbierze.
A szkoda by było. Chciałabym je razem

Dziękuję Jolus, no właśnie pasowałoby żebym w końcu się do Ciebie wybrała, chociaż boję się,że moje serce może nie wytrzymać tak pięknych widoków
Piękne łany masz tej kocimietki i trzymam kciuki,żeby faktycznie zgraly się z kwitnieniem bonicy. Ja ostatnio właśnie dostałam bonice od dzieciaczkow na dzień mamy tyle,że na pniu i ciekawa jej jestem.

Piwonia piękna, nie chwalilas się,że masz taki kolor wczoraj bardzo podobna miałam w ręku i odlozylam, wzięłam biała. Po czym przyjeżdżam do domu sprawdzam i okazało się,że to taka sama jak kupilysmy w tamtym roku ale sąsiadka ja ode mnie odkupi, a ja wrócę po tamta i mam nadzieję,że jeszcze będzie

Buziaki przesyłam, miłego wtorku