Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

Jana 22:28, 28 maj 2017

margaretka3 08:11, 29 maj 2017

Jana, do host możesz dać runiankę, kopytnik, ciemierniki, bergenie - są zimozielone. Możesz dodać trawy lub paprocie. Albo miniaturowe parzydło, jarzmianki, orliki, serduszkę, brunery czy przywrotnik.
Marga 09:11, 29 maj 2017

Miałam to samo napisać co Gosia
Ja uwielbiam cieniste rabaty. Są takie relaksujące.
Miłego dnia Jana
AgataP 09:51, 29 maj 2017

Skorzystam z tego co napisała Gosia - na razie mam parzydło, dosadziłam anabelki, bo tam świetlisty cień, są paprocie resztę stopniowo sobie zorganizuję i posadzę też miłego dnia dziewczyny
margaretka3 09:54, 29 maj 2017

Dziewczyny, jeszcze epimedium i naparstnice do półcienia są dobre. U Kondzia wielosił świetnie w półcieniu rośnie.
anabuko1 15:06, 29 maj 2017

Do host dobre są jeszcze zurawki.
Orlików sama trochę do swoich posadzilam;tam gdzue6 hosty są mniejsze.
No wiesz ja mam naszpikiwane te hosty gęsto.
Nawet za gęsto. Ale zrobić jak ich chce się mieć dużo; )
Jana 21:45, 29 maj 2017

wstawię może zdjęcie, będzie Wam łatwiej to sobie wyobrazić stan dzisiejszy, zdjęcie robione przed południem, słońce jest tylko wtedy potem cień......wczoraj pan zabrał hałdy ziemi, wykopał pozostałe pniaki. Wygląda strasznie ale co tam, liczę, że będzie lepiej
Jana 21:54, 29 maj 2017

Jana 22:11, 29 maj 2017

po lewej stronie jest ta duża tuja (jak widać przerasta dom) i niestety zostaje...tu gdzie leży wilczur będzie sie praktycznie kończył chodnik bo po prawej stronie będzie kostka...niestety jak widać mam do ukrycia oczyszczalnię (zielone wieko)i na ścianie doszła skrzynka od niej (identyczną mam prawie na tej samej ścianie po prawej stronie, za dużo tego więc chciałabym ukryć tę, którą widać na zdjęciu....tam gdzie leżą dwa psy (to białe to też pies) były dwie duże hosty olbrzymie (wielkości pół samochodu jedna). Koło domu jest już chodnik z kostki. Hosty ładnie tam wyglądały ale niestety dopiero w maju. Mam taki plan by równolegle do tej tui gdzieś na wysokości tej skrzynki wsadzić coś wyższego w postaci małego dośc wąskiego drzewa lub coś wielopniowego (tylko co?), coś co przesłoni skrzynkę a pod nim i z lewej strony dopiero hosty i coś innego, może hosty zasłonią wieko choćby wiosną...jako zadarniacze dać właśnie coś niskiego np. biały barwinek, bluszcz i coś trochę wyższego...zrobić coś w rodzaju piętrowości przy czym wyższe piętro od strony budynku ale tak by nie zasłoniło za bardzo okien,....mam problem co wsadzić jako drugie drezwo do tej tui bo generalnie nic mi do tej tui nie pasuje,co sądzicie?
Jana 22:13, 29 maj 2017

margaretka3 napisał(a)
Jana, do host możesz dać runiankę, kopytnik, ciemierniki, bergenie - są zimozielone. Możesz dodać trawy lub paprocie. Albo miniaturowe parzydło, jarzmianki, orliki, serduszkę, brunery czy przywrotnik.
myślisz, że pomiędzy hosty ? muszę zobaczyć co to jarzmianka bo nie mam, przywrotnik znam a resztę mam tylko musiałabym je sklonować bo w ilościościach po sztuk 1-2