Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród

Anna i Ogród

Makao_J 15:34, 29 maj 2017

AgataP napisał(a)

Ania karmnik odradzam, u Marzenki była już dyskusja o tym.
Jeśli drażnią Cię same płyty krawężnikowe, to wpleć w nie może kostkę granitową. Dużo nie wyjdzie, a przełamie to wrażenie ciężkości. Lub inny materiał który masz już użyty w ogrodzie.

3 czy 4 zdjęcie - będziesz wiedziała o co chodzi

http://www.albet.pl/oferta/plyta-chodnikowa/

Właśnie takie czytałam dyskusje na ogrodowisku o karmniku i choć jest śliczny to chyba nie zaryzykuję z nim.

Opcje które podałaś fajne ale chyba nie chcę mieć tak szczelnie. Raczej czymś przerośnięte ale jeszcze szukam.
Makao_J 15:44, 29 maj 2017

AngelikaX napisał(a)

Aniu a jaką masz odległośc do tej altany? Masz gdzieś ujęcie z szerszym kadrem?

Moim zdaniem za gęsto są te stopnie. Jak mają prowadzić do altany gdzie masz też ścianę z "listewek" nie będzie za pstrokato?

Te rysunki nie pokazują rzeczywistych rozmiarów płyt. To tylko tak ogólnie by sobie wyobrazić jak to może wyglądać. Jak będę układać to wtedy będę ustalać odległości między płytami. Dziś byłam w budowlanym i oglądałam płyty różne ale chyba wybiorę zwykłe krawężniki bo za sztukę 7 zł to wyjdzie mnie taniej. Takie typowe płyty na chodnik są w cenie od 150-200 zł za m2. Porażka.

Od tarasu do altany jest około 12m z czego przy samym tarasie będzie szerokość około 280 cm a przy altanie na szerokość krawężnika czyli 75 cm. Stąd takie niestandardowe ułożenie. Muszę gdzieś to zgubić po drodze Nie mam fotki z góry bo musiałabym chyba dronem robić bo moje aparaty nie łapią całości.
Makao_J 15:45, 29 maj 2017

MirellaB napisał(a)
Karmnika ościstego nie miałam, więc doświadczenia z chwastami w nim nie mam. Miałam natomiast macierzankę i to była masakra. Wszystko wywaliłam.

Macierzanka też mi nie przypadła do gustu albo nie trafiłam na fajne odmiany
Warmia 16:00, 29 maj 2017

Aniu, altanka wyszła super. A o hamaku gdzieś w tamtym miejscu nie myślałaś?
Makao_J 20:31, 29 maj 2017

Warmia napisał(a)
Aniu, altanka wyszła super. A o hamaku gdzieś w tamtym miejscu nie myślałaś?

O hamaku myśleliśmy ale takim mocowanym do drzew. Niestety nasze drzewka są na to za delikatne i nasze dzieciaki z pewnością jakieś by przewróciły

A o takim stojącym nie ma mowy bo nie mamy gdzie to wszystko chować na zimę.

Na razie zdecydowanie wystarcza bocianie gniazdo na tarasie
Warmia 20:53, 29 maj 2017

Makao_J napisał(a)

O hamaku myśleliśmy ale takim mocowanym do drzew. Niestety nasze drzewka są na to za delikatne i nasze dzieciaki z pewnością jakieś by przewróciły

A o takim stojącym nie ma mowy bo nie mamy gdzie to wszystko chować na zimę.

Na razie zdecydowanie wystarcza bocianie gniazdo na tarasie

Mam ten sam problem. Nie mamy na razie gdzie go powiesić. Był domek, to wisiał pod domkiem. Domek zlikwidowaliśmy i miejsce zniknęło. Pomysł już mam na nowe miejsce, ale najpierw musimy skończyć warzywnik. Na razie hamak pewnie zawiśnie na tarasie.
jolanka 22:14, 29 maj 2017

Aniu, bardziej podoba mi sie wersja 1 ulożenia tych płyt. Ja tez pryskalam dzisiaj mszyce gotowcem Zmartwilam się
Kasiek 22:18, 29 maj 2017

Makao_J napisał(a)
Altana w całej okazałości z dwóch stron

Pieknie Az chce sie usiasc i podziwiac ogrod
Anda 22:28, 29 maj 2017

Altanka piękna, to już Ci kiedyś pisałam Z płytami nie pomogę. Na mszyce nie pryskam i jeszcze niczego mi nigdy nie zjadły
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasja83 07:52, 30 maj 2017

Makao_J napisał(a)
Niepewnie opryskałam tym gotowym środkiem na mszyce co ostatnio kupiłam a Mirella ostrzegła że jest do niczego ale po dwóch dniach efekt jest taki

mszyca była zielona i było jej jak widać baaaardzo dużo. Teraz jest czarna i sucha więc uważam że się sprawdził.

Aniu co to za środek na mszyce??

Co do płyt ja bym głosowała na jedynkę.