Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

April podbija las... 14:43, 19 lut 2024

Do góry
Ostre cięcie klonów. Wszystkie trzy mocno ogolone

April podbija las... 14:39, 19 lut 2024

Do góry
Ciągle nie mam kiedy zdjęć wstawiać.
Kupiłam ciemiernika, całkiem spory ale cena też znaczna.

Dodatkowo w gratisie otrzymałam paletkę hiacyntów. Niektóre niemal przekwitnięte inne nie rozwinięte ale zapach w domu oszałamiający.
Posadzę potem do ogrodu

Ogród w malinówkach 14:37, 19 lut 2024

Do góry
Myślę, że sekret tkwi w dwóch aspektach. Proste narzędzie, ale rownież ten drugi ruch łopatą. Czyli najpierw pionowo w linii od sznurka, a potem pod kątem by taki trochę rowek zrobić.
Gardenarium napisał(a)

Ogród Muszelki 14:22, 19 lut 2024

Do góry
Kokesz napisał(a)
Ktoś tu kocha zimę
Przepięknie wygląda na zdjęciach chociaż ja wolę ciepełko

Taaaa...
No, jak można jej nie kochać?

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:05, 19 lut 2024

Do góry
A na miescie fabryka ceramiki obok drugiej... a ja nie mam bagazu nadawanego! Ale ta kaczka ze mna wraca w podrecznym [32zl)

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:05, 19 lut 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
W moim kompostowniku za to ktoś sobie zrobił wille z wieloma sypialniami i wyjściami.

Podejrzewam, że szczur patrząc na wielkość otworów.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:02, 19 lut 2024

Do góry
Hehe. Roznica czasu w Malezjj to plus 7h, w Tajlandii plus 6. Ot I cala magia

A póki co pozdrawiamy

Lądując

W autobusie z lotniska na stare miasto

Hotel, 100zl/noc

Widok

Mlodej nie chcialo sie isc wiec kolacja przyszla do niej

Małymi krokami-Ogród Wioli 13:51, 19 lut 2024

Do góry
30 dni do wiosny...

W ogrodzie ciemierniki w pąkach

Pierwiosnki ząbkowane ruszyły

Sesleria idzie jak burza
Boso przez ogródek 13:42, 19 lut 2024

Do góry
Zimowe wysiewy

Kiełkują groszki pachnące, nagietki, kosmosy i chabry.

Cebula i por chyba mają się dobrze.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:40, 19 lut 2024

Do góry
W weeekend było piękne słońce. Korzystaliśmy z placu zabaw u sąsiadów razem z ich pupilami.

Rozpoczęliśmy też grzebanie w piaskownicy i na rabatach nowymi łopatkami. Moja metalowa zakupiona za grosze w Auch.n padła przy 3 wbiciu w moją glinę (na końcu działki, gdzie nie było prac nas glebą przeprowadzanych). Sąsiadka poleca kupienie małej porządnej saperki jako łopatki ogrodniczej.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:37, 19 lut 2024

Do góry
Czarne złoto dojechało finalnie po 3 przekładniach terminu z ich strony.

Uprzedzając komentarze - czarna agrotkanina jest tymczasowo zanim założymy wszystkie rabaty. Tam gdzie są finalnie zrobione są tylko kartony i kora.

Agro jako rozwiązanie tymczasowe to jest bardzo dobry pomysł. Ja żałuję, że nie przykryliśmy miejsc pod rabaty, bo zarosło wszystko chwastem i teraz trzeba będzie pozbyć się tego.

Kompost piękna sprawa.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:33, 19 lut 2024

Do góry
Sałaty i szpinak spieszą się by wyrobić się na przyjście wiosny.

Poziomki mają już pierwszy listek właściwy. Jeszcze nie czytałam kiedy się je pikuje.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:31, 19 lut 2024

Do góry
W moim kompostowniku za to ktoś sobie zrobił wille z wieloma sypialniami i wyjściami.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:27, 19 lut 2024

Do góry
Czarne złoto dojechało finalnie po 3 przekładniach terminu z ich strony.

Uprzedzając komentarze - czarna agrotkanina jest tymczasowo zanim założymy wszystkie rabaty. Tam gdzie są finalnie zrobione są tylko kartony i kora.
Ogrod nad bajorkiem 13:06, 19 lut 2024

Do góry
mam tylko dzieciola, chociaz inne tez lataja. przyuwazylam kilka pełzaczy, diably sa tak szybkie ze jak ide po aparat i otwieram okno juz ich nie ma.
dzis rano jadac do pracy widzialam lezaca sarne na polu. chyba wilki ja dopadly, bo mysliwy by nie zostawil a za daleko lezala zeby auto ja walnelo. Uczte juz czarne zaczely. Widzialam raz tylko jednego wilczka u wodopoju u nas, wtedy wole bialasow nie puszczac.

Pani dzieciołowa duża

Ogród w malinówkach 12:45, 19 lut 2024

Do góry
Wyskoczyłem dziś na chwilę poprawić kanciki "trawnika" przy warzywniku i przy poletku z truskawkami.

A to efekty.

Nie jest tak perfekcyjnie jak u Danusi, bo brakuje prostego narzędzia. Szpadel jest jednak lekko wygięty. Ale i tak lepiej wygląda niż było
Jednak widać różnicę, u mnie linia "pływa".
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:39, 19 lut 2024

Do góry
Na zewnątrz pogoda deszczowa, więc robię na razie, to co mogę w domu.
Zaczynam zabawę z groszkami. Poprzednio chyba moczyłam, nie pamiętam dokładnie. Teraz część podkiełkowałam na wacikach. Te co już ruszyły włożyłam w ziemię i jak się wybiją z ziemi idą do szklarni. Część dam od razu do ziemi. Zobaczymy, jak wypadnie porównanie obu metod działania.

Przy okazji może się komuś przyda porównanie dwóch szklarenek/pojemników do produkcji rosad. Chyba już pisałam w tamtym roku o nich. Miałam Legutki odesłać, ale czas na odesłanie minął i postanowiłam go zostawić i sprawdzić czy przetrwa jedno, czy kilka użyć.

Nelson Garden (ceglasty) 111zł + przesyłka i Legutko (zielony) 43zł + przesyłka
Nelson: 32 komórki; Legutko: 20 komórek

Materiały: Widać to chyba już na fotce. Tworzywo w pierwszym jest zdecydowanie mocniejsze. Legutko robi to z plastiku, który kojarzy mi się z gorszej jakości doniczkami produkcyjnymi. Zresztą czarne elementy, które po złożeniu tworzą komórki na ziemię już były w niektórych miejscach naruszone, uniemożliwiając ich złożenie. Użyłam tam taśmy klejącej, żeby się trzymało "kupy". Jak już kupuję plastik, to wolę mieć coś już na tyle mocne, żeby po sezonie nie generować niepotrzebnych odpadów. Jakość Nelsona pozawala mi podejrzewać, że to pojemnik na długie lata.

Wielkość: Tutaj Nelson ma te komórki zdecydowanie mniejsze. Dla jednych będzie to zaletą, bo więcej sadzonek zajmie mniej miejsca. Z drugiej komórki Nelsona mogą wydawać się za małe.

Nawadnianie: Nelson ma system bardziej przemyślany. Jest tu tasiemka, przechodząca przez wszystkie doniczki, której końce leżą w tacce nabierają wody. Dodatkowo są otworki po bokach komórek. We Legutkowym zestawie po złożeniu komórek do sadzenia powstaje po prostu dziura, którą może podsiąkać od dołu woda.

Już parę groszków siedzi w ziemi.

Ogród Muszelki 12:34, 19 lut 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Aż takie przedwiośnie masz? Cudnie.

Ogród Muszelki 12:27, 19 lut 2024

Do góry
Kordina napisał(a)

Samolotem na szczyty albo ferie na księżycu (dedykacja dla Muszelki ):

Sztos! Dzięki!
Ogród Muszelki 12:25, 19 lut 2024

Do góry

W jakich odstępach sadziłaś w rzędzie żurawki? Dodam kilka sztuk ich oraz seslerii jesiennej na brzegu rabaty z hortensjami Polar Bear. Rozważam tą odmianę lub Obsidian.

Zmierzyłam - żurawki 'Forever Red' posadziłam co 40 cm (od środka rośliny do środka kolejnej). 

Na dzień dzisiejszy mają taki kolor:

Latem kolor jest wiśniowo-buraczkowy, by jesienią ponownie przybrać kolor czerwony.

Ta odmiana bardzo dobrze przeżywa zimę, przykrycie śniegiem. Nie "wypiętrza się". Nadaje się na stanowiska słoneczne.

Odbierz pw.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies