Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe kreacje 18:42, 06 maj 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Kilka migawek ogrodowych
Tulipan Blue Diamonds:

Tulipan Melrose

Tulipan Angelique

Muszę podkreślić i zapisać nazwy
Piękne tulipany Aurelio
Ogród Małej Mi 2017 18:30, 06 maj 2017

Do góry
malkul napisał(a)
Anai- twój sposób na nornice?

Trutka.... ale to nie humanitarne. Nie ekologiczne.
Weź łownego kota... zabije myszy i ptaki i wszytko co się rusza wkoło.. będzie humanitarnie i ekologicznie.

Zdecydowanie wolę już trutkę.. i psa, co pognoi koty z ogrodu.. chyba nigdy jednak nie będę kociarą..

I ładny widok.. jabłonka kolumnowa, ozdobna Apollo... jest śliczna I przymrozki jej nie zmogły

Ogród niby nowoczesny ale... 18:20, 06 maj 2017

Do góry
teraz przygotowujemy teren pod trawę z drugiej strony....zaczęło się grabienie

A tu rosną graby i miskanty co je dzielilam tak mocno. Tu jeszcze nie widać ale są już zielone kłosy

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 18:16, 06 maj 2017

Do góry
Pawle, piękna wiosna u Ciebie.

Co to za trawa? Stipa Sirocco może?

Pawlus napisał(a)

Ogród Małej Mi 2017 18:14, 06 maj 2017

Do góry
mira napisał(a)
Jak leje to Ci się ogród podlewa za darmo i zbiorniki z deszczówką napełniają - jutro nie będzie lało - widziałaś w realu białe te psie zęby - podobają mi się
żółte miałam

pozdrawiam

Mirka u nas leje codziennie... woda już nie wsiąka z ziemię, wszytko się w glinie dusi... warzyw nie mam szans posiać, bo nie urobię ziemi w warzywniku. Wszytko się klei, mas glinę to wiesz jak to jest.

O dziwo z rana nie padało, wyszło słońce i pierwszy raz mogłam pracować w ogrodzie w bluzce z krótkim rękawem. Każde wejście w rabatę pozostawiło piękny odcisk zagłębionego kalosza. Widać, że pracowałam.

Podlewania nie potrzebuje, zbiorników na deszczówkę nie mam.. mam oczko które pełni taką rolę.. Woda z oczka już wypływa, kamienie wkoło oczka pływają też..

Korzenie roślin duszą się bez dostępu tlenu.. glina + woda. Urobione dołki i rabaty to za mało.. grunt nie przyjmuje nadmiaru wody. Właśnie zaczyna mi szlag trafiać piwonie.. lilaki, wiśnie...

Mróz upierniczył mi magnolie na brązowo, i nie tyle je...... teraz brzydka wiosna mi zabiera moje piwonie... róże przetrzebione, jeżówki nie zniosą takiego mokra, też je trafi.... trawy nie mogą się zebrać do życia... mam już kurde czekać na zimę????????

Magnolie strawiłam, że ich nie mam w tym sezonie.. ale piwonii nie strawię..

Uczę się optymizmu... godzę się ze stratami, ale jak trafia wszytko, to nerwy już ponoszą..

Obrazek z serii to miały być piękne piwonie ...

Wczoraj cały dzień w deszczu walczyłam u koleżanki przed weselem córki, pomagałam uporządkować ogród..

Dziś maż w desperacji kosił w deszczu... w przyszłym tygodniu może się to nie udać, a do pracy trzeba jechać.. trawa 2-3 dni i już kosiara nie weźmie...

Ale optymistycznie.. deszcz dziś był bardzo przyjemny...ciepły... widać jak leje i ile wody w oczku.... po wrąbek..

Ogród niby nowoczesny ale... 18:13, 06 maj 2017

Do góry
i mała metamorfoza zakrywanie kompostownika:

Na huśtawce miło płynie czas... 18:09, 06 maj 2017

Do góry

Kłosownicę, która przyszła dzieliłam każdą na pół. Chyba się przyjęła?

I przybłęda

Koniec
Ogród niby nowoczesny ale... 18:09, 06 maj 2017

Do góry
widoki ogólne

Na huśtawce miło płynie czas... 18:07, 06 maj 2017

Do góry
Taka sobie wyhodowałam naparstnicę. Mam cały rząd takich dorodnych sadzonek. Jestem z siebie dumna

Wreszcie jakiś kolor w ogrodzie

A takie mam lawendy. Najlepsze są te, które cięłam bez litości do niemal zera.

Bawarka 18:06, 06 maj 2017

Do góry
Dziękuję, że nam pokazałaś tak piękne miejsca, dzieła natury, takie dziewicze i nieskalane ręką człowieka.
Kasiu po tym jak piszesz odnoszę wrażenie, że jesteś osobą wrażliwą na piękno i umiesz je dostrzec i docenić. Nie każdy to potrafi, nie każdemu dany jest ten dar. Ja to nazywam, że tacy ludzie widzą więcej. Takie urocze miejsca działają jak narkotyk. Ty już się uzależniłaś i będziesz wracać tam, by znów zobaczyć jak to miejsce wygląda o innej porze roku np. albo by doładować akumulatory, albo pozbyć się stresu albo by doświadczać nowych doznań.
Coś na tych zdjęciach zwróciło moją uwagę:
Kasiek napisał(a)

Szczyt i kant skaly po ktorej plynal strumyk, ten sam ktory tworzyl na dole wodospad.

Jak tam znów będziesz, a będziesz, bo to miejsce jest magiczne i Cię przyciąga jak magnes , zobacz skąd ten strumień wypływa.
Kiedyś przy zamkach i pałacach nadworni ogrodnicy budowali świątynie dumania, uroczyska itp. dla neurotycznych paniczy i takie tam różne zakątki dla zakochanych z niższej warstwy społecznej na tajemne schadzki. Ten strumień mógł być wykonany ręką ludzką, on nie wygląda, by go stworzyła natura, może to tylko moje domysły i bujna wyobraźnia. Zobacz skąd woda wypływa, czy skała jest jednolita, czy to skała ułożona na skale. Przez wieki mogła to zamaskować natura, ale warto się z bliska przyjrzeć .
Tylko bardzo Cię proszę, bądź ostrożna .
W zgodzie z naturą 18:06, 06 maj 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
O! A gdzie to majówkowałaś?

Objechałam kawałek Lubelszczyzny i Roztocza,
gdzie w Szczebrzeszynie chrząszcz brzmi w trzcinie i Szczebrzeszyn z tego słynie

Ogród niby nowoczesny ale... 18:05, 06 maj 2017

Do góry

tu rosną ziemniaki

a tu przechowalnik

W zgodzie z naturą 18:04, 06 maj 2017

Do góry

Na huśtawce miło płynie czas... 18:04, 06 maj 2017

Do góry
No i placyk. Wymaga jeszcze korekty, ale z grubsza tak póki co wygląda. Do moich wizji mu baaaaaardzo daleko. Proszę, powiedzcie, że rośliny szybko urosną Generalnie nie ma być widać gleby. Bukszpany jeszcze dosadzę, żeby wykończyć obwódkę, jednak cały czas myślę czy te darowane mają tu zostać.

A tu lepsze ujęcie na brzozy

Wszystko takie małe jeszcze :-I
W zgodzie z naturą 18:02, 06 maj 2017

Do góry

Ogród niby nowoczesny ale... 18:02, 06 maj 2017

Do góry
Tu przygotowujemy teren pod trawkę:
po grabieniu:

siatka rozlożona:

ziemia nawieziona:

zagrabione, zwałowane i wyrównane:

i trawa rośnie

W zgodzie z naturą 18:01, 06 maj 2017

Do góry
I takie tam

Mój ogródek 18:01, 06 maj 2017

Do góry
Efekt widać:?

W zgodzie z naturą 17:59, 06 maj 2017

Do góry
Olbrzymie kule z cisów, cisy kilkudziesięcioletnie...

W zgodzie z naturą 17:58, 06 maj 2017

Do góry
Skarpy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies