Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 16:16, 03 maj 2017

Do góry
Zimno, zimno, zimno...Wszystko w miejscu stoi.

Ogród to moja bajka 16:12, 03 maj 2017

Do góry
Dziś strasznie nieśmiało wyszło słonko dosłownie na 10 minut. Wiosną o nas zapomniała.
Hamaki do odpoczynku 16:11, 03 maj 2017

Do góry
Mam i ja

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:01, 03 maj 2017

Do góry
KasiaW napisał(a)

Polinko, nie będę oryginalna, Piękny i zadbany ogród Po raz pierwszy zostawiam dziś ślad w Twoim wątku, choć jestem tu częstym gościem.

Mam pytanie odnośnie cisów ze zdjęcia: jaka to odmiana, jak gęsto posadzona i jak często cięta. Hmmm w sumie to kilka pytań

Toszka skierowała mnie do Ciebie z pytaniem o trawy: szukam traw, wyższych i niskich, które nie kwitną u nas. Znasz takowe???

No... a teraz jeszcze spacerek przed snem w Twoim ogrodzie.
W wolnej chwili zapraszam do siebie, potrzebuję rad dobrych duszyczek.
Pozdrawiam i życzę dobrej nocki!

Cześć Kasiu Witaj u mnie

Cisy ze zdjęcia to Robusta. Sadziłam je co 20 cm, tnę dwa razy w sezonie. Docelowo mają być prowadzone na niski, bardzo wąski żywopłot.

W planach miałam Wojtka ale nigdzie nie mogłam go kupić i w zamian posadziłam Robustę, choć dzisiaj żałuję, że się bardziej nie postarałam w poszukiwaniach

Kiedyś na rabacie miałam Wojtki i uwielbiam ich żywą zieleń.
Zieleń Robusty jest jakby taka mdła, nie ma połysku.

Znalazłam zdjęcie Wojtków.

A tutaj porównanie zieleni i pokroju Wojtka i Robusty.

2 cisy po prawej to Robusta, po lewej Wojtek.

Mam nadzieję, że coś pomogłam

Różaneczniki - choroby i szkodniki 15:58, 03 maj 2017

Do góry
Proszę o pomoc, co dzieje się z moimi różaneczninkami? Ten na pierwszym i drugim zdjęciu jest w najgorszym stanie, wykopałam go z rabaty i sprawdziłam korzenie- wyglądają normalnie, nic w nich nie siedzi. Przecięłam część gałązek, nie znalazłam żadnej ciemnej pręgi. Nie mam pomysłu co to może być. Na kolejnych zdjęciach inne rododendrony, które też zaczęły chorować. Dodam, że rośliny rosną w torfie kwaśnym, są podsypane korą, na jesień prewencyjnie były pryskane na grzyba, nigdy wcześniej nie miałam z nimi problemów. Teraz ten biały osad jest po oprysku przeciwgrzybiczym, tylko to miałam dzisiaj pod ręką. Pierwszą roślinę spisałam na straty ale jak uchronić resztę przed tym samym losem?

[/img]
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:53, 03 maj 2017

Do góry
Wiem, że pewnie o tej porze roku większość z was siedzi we własnych ogrodach, ale może znajdzie się ktoś, kto pomoże... Moim problemem jest duża rabata narożna.

Na zdjęciach przedstawiam ogrom beznadziei. Chodzę koło tej rabaty już długo i nie mogę jej ogarnąć.

Założenia mam takie:
- rabata ma być dekoracyjna o każdej porze roku (również zimą), bo znajduje się koło wjazdu do domu
- nie mogą rosnąć na niej kwasolubne, bo kamień w ogrodzeniu to najprawdopodobniej dolomit; może być wypłukiwany prze deszcze i alkalizować glebę
- rabata jest częściowo położona nad szambem i w jej obrębie znajduje się właz do niego (dlatego też wyszła tak szeroka). Do włazu musi być dojście dla szambiarza, ale z drugiej strony chcę ten beton ukryć w roślinach jak najbardziej, bo jest potwornie brzydki.

Obecnie rabata nasłoneczniona jest przez większość dnia. Jak urosną tuje, to zrobi się półcień w zasięgu ich korony (bok ogrodzony siatką jest od południowego zachodu).

Co tam mam?
Na łuku zaczęłam robić bukszpanową obwódkę. Za nią posadzonych jest 5 szt róży okrywowej The Fairy. Rośnie też sosna czarna (i ona ma zostać), z wiekiem będzie podkrzesana. Za sosną posadziłam tawułę wczesną, a na ogrodzenie (to drewniano-kamienne) puściłam cytryniec chiński. Reszta roślin do przesadzenia.

Żeby zasłonić siatkę posadziłam kolejno od rogu: szmaragdy, pęcherznicę luteus, tuje aureospicata.

Oprócz tych roślin chcę tam wykorzystać:
- bez czarny o niemal czarnych postrzępionych liściach, kwitnie na różowo (odmiana Eva?)
- derenie o pomarańczowych pędach zimą (nie pamiętam odmiany) - mam 4 szt
- kule bukszpanowe różnej wielkości lub/i coś kulistego na pniu (np trzmieliny białoobrzeżone) posadzone wśród róż
- koło sosny piwonia drzewiasta o wyrazistych kwiatach widocznych z daleka
- mam też do wykorzystania (choć niekoniecznie tutaj) 3 szt podrośniętych jałowców podobnych do limeglow, turzyce ice cream, rozplenice moudry i hameln, miskanty zebrinus (?) i gracillimus, 1 szt białoobrzeżonego ostrokrzewu, 1 szt tuji whipcord na pniu.

Moje pytanie są takie:
- czy kule bukszpanowe wśród różanego gąszczu to dobry pomysł? Może lepiej jakieś formy kuliste na pniu? (trzmielina, iglaki?)
- czy szpaler różowej róży okrywowej będzie wystarczająco atrakcyjny na pierwszym planie, czy pomieszać róże Fairy z ciemnoróżową rabatówką Ascot (mam 2szt)?
- czy to się w ogóle trzyma kupy, czy zmieniać wszystko?

Jakoś tak to sobie wyobrażałam (to wersja za kilka lat, z podrośniętymi roślinami ):

Obwódka bukszpanowa kończy się przy szambie zostawiając z jego lewej strony dojście do włazu dla szambiarza.
Bliżej lewego dolnego rogu zdjęcia znajduje się różowa magnolia w otoczeniu rododendronów i niskich azalii, potem bez czarny + jałowce, z przodu przed nim (przy trawniku) jakieś krzewy maskujące właz do szamba do stronę ogrodu (jakie?), dalej kule bukszpanowe wśród róż, po prawej stronie sosny piwonia drzewiasta i dalej jakieś drzewo jeszcze-nie-wiem-jakie.

Gdzie posadzić moje derenie: za kulami bukszpanowymi na tyłach rabaty (pomiędzy sosną a pęcherznicą), czy za bzem czarnym (przed tujami)?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:53, 03 maj 2017

Do góry
Barowa pogoda. Ogrodniczka leży/siedzi odłogiem i zbiera chęci na powrót do codzienności. Ciężko jej idzie. Tak przyjemnie patrzy się na skaczące po trawniku ptaszki i szuka, przy okazji obchodu ogrodu, nowinek.

Iryski Pumilo i orlik

kalina hordowina i tercet częściowo egzotyczny z tawliny, tawuły i turzycy.

Na jagodzie kamczackiej wypatrzyłam owoce, a na róży mszyce. Trzeba zrobić oprysk z octu, sody, wody i mydła potasowego.

Bukszpany i cisy wyglądają zdrowo. Turzyca SS puszcza nowe kiełki.

Świerk Inversa 15:44, 03 maj 2017

Do góry
Też Inversa tylko mniejszy (2,5m)pierwsze szyszkowanie

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:40, 03 maj 2017

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Ciekawe, co tam znowu kombinujesz z betonem w tych formach? Te Twoje tuje to już takie grubasy, jakby rosły tam już 100 lat!

Kasiu, brakuje mi betonów to sobie wymyślam nowe "zabawki" w ogrodzie

Z tujami to prawda, grubasy fajne się zrobiły

W 2013r. sadziliśmy takie metrowe smaragdy.

A dzisiaj wyglądają już tak Mają 1,9m i ładnie przybrały na masie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:40, 03 maj 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Sunia bardzo mądrą ma minę

Kocanki już w ogrodzie? U mnie chyba jeszcze by przymarzły, nawet na targu jeszcze ich nie były, tylko pędzone w ogrodniczym sklepie.

Posadziłam wczoraj w końcu imperatę, czy bardzo Ci się rozłazi?

Na końcu tych co w oko Ci padły masz tulipany z fioletowymi pędami i ołówkowym kształcie, wiesz co to za odmiana?

To odmiana kwitnąca na "czarno".

Imperata się rozłazi, ale nie ograniczam jej niczym. Czasem podbieram do nasadzeń w innym miejscu. W formalnym ogrodzie musi się trzymać miejsca, u mnie może być niechlujna. Niczego nie pożarła.

Dzisiaj wyciągnęłam jej trochę spod hortensji. Wsadziłam do gara razem z bakopą.

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 15:36, 03 maj 2017

Do góry
Anula, klona sobie zapisuję, jest śliczny z tymi czerwonymi gałązkami. Dziękuję
Żurawki dałam w rzędzie, nie pomyślałam o plamach ale zdjęłam kamienie i chyba lepsze żurawki niż łysa gleba pomiędzy. W razie czego mogę to skorygować.
Popatrz czy tak bedzie za gęsto ?

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:34, 03 maj 2017

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Ładna, bardzo.
Cis - Taxus 15:31, 03 maj 2017

Do góry
Drodzy. Pomozcie prosze. Tesciowa ma w ogrodzie kilkudziesiecioletniego cisa. Piekny na cale podworko. Zaczela sie z niego lac jednak woda. Nie jest to lepkie, nie wyglada na zywice. Czy jemu cos jest? Z gory dziekuje za porady.

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:28, 03 maj 2017

Do góry
Acrocona

ktoś strzelił cichacza
Kwitnące skarpy 15:26, 03 maj 2017

Do góry

Pierwiosnkowo
Moje małe wielkie marzenie 15:25, 03 maj 2017

Do góry
Troszkę kolorów z ogrodu niedzielnego

Choroby żurawek i tawułek 15:23, 03 maj 2017

Do góry
Witam,
Na żurawkach rio pojawiły mi się takie plamy, od kilku dni.

co do może być?

ostatnio było dość mokro, wcześniej przymrozki.
Kwitnące skarpy 15:17, 03 maj 2017

Do góry

Palikowy las
Ogród Anety 15:16, 03 maj 2017

Do góry
anetta napisał(a)

Ale pięknie kolorki dobrane...mistrzostwo

Jakie to floksy ?
Kwitnące skarpy 15:12, 03 maj 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies