Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Toszka 14:54, 25 maj 2017

iwonkap napisał(a)

coraz bardziej podobają mi się te kuliste cisy
Toszko mam pytanko co by pasowało ładnie z traw lub innych rozlin w nogi miłorzębu tego zwykłego drzewka oraz cisów ? Masz jakis pomysł

Miłorząb to iglak, czyli albo kulkowe sosenki, albo azalie np. japońskie, lub rododendrony repens, mogą być wrzosy, kiścienie a nawet brązowe trawy Buchanana lub czupryny Bronze Form. Kwestia aranżacji

cisy zależy od formy i ich wykorzystania. Mało danych
Kasia_CS 15:31, 25 maj 2017

Toszko, sciolka z lasu to juz pod cisa niedobra nie? Tylko do kwasolubow?

Dziś wreszcie wykopię dołek na cisa, bo ciągle nie mogę.. czytałam w ktorymś wątku, że trzeba delikatnie rozluznic bryły korzeniowe (cis ma w tej donicy korzeń w siatce, więc wiem, ze trzeba się jej pozbyć) i potem dobrze przy smażeniu uzupełnić te przestrzenie.

Ale mam takie zapytanie- czy dolomit może być rozsypany po wsadzeniu cisa czy dużo lepiej będzie mu z dolomitem w dołku?

Aa no i pytanie za milion punktów.. jak głęboko delikwenta do dołka wsadzić, jeśli ma byc półkulą -wtedy można głębiejjakoś?
Toszka 19:55, 25 maj 2017

Dolomit do dołka.
Ściółka z lasu nie.
Przed sadzeniem trzeba namoczyć całą bryłę korzeniową. Ok.1 godz.

Cis jest wrażliwy na zbyt głębokie i zbyt płytkie posadzenie. Tu nie ma sadzenia według naszych planów i widzi-mi-się.
Kasia_CS 20:40, 25 maj 2017

no dobra, to głębokość sadzenia powinnam mieć odpowiednią, bo jest chyba tak jak rósł w doniczce. Zaraz wstawię fotkę, bo dopiero udało mi się zrobić...
Kasia_CS 20:54, 25 maj 2017

Muszę jeszcze tą rabatę do końca poszerzyć - na razie tylko ciesowe stanowisko gotowe

I teraz jak ciąć... i kiedy? Pewnie już ciąć z wysokości? Tak byłoby ok, czy mocniej?
Kasia_CS 21:19, 25 maj 2017

Nowa azalia, która rozwinęła w końcu pąki - Northern HiLights

Otrzymana w prezencie hortka i obok orlik, którego ostatnio sobie kupiłam

A do kompletu rodek ( na żywo ciut ciemniejsze ma płatki)

No i prawdopodobnie Loreley - fajnie zmienia się kolor kwiatów w czasie - teraz wygląda tak - zresztą widać, że ma kwiaty w różnych stadiach i się różnią kolorem

Kasia_CS 21:28, 25 maj 2017

Mały przegląd host - bo i nie mam ich dużo
NN od teściowej - rośnie spora - największa jaką mam póki co, a dopiero w tym sezonie wkopałam otrzymaną karpę

To druga NN z tego samego źródła - kwitnie na biało i obłędnie pachnie!! Ma piękny soczysty, jasny zielony kolorek Stawiam, że to Hosta plantaginea, czyli babkolistna

Kolejna NN od tesciowej - dzielona na początku sezonu na te 3 kępki

A tu już znane mi - kapersowa Hosta Fragrant Bouquet

- i kupiona maleńka Golden tiara i podzielona już na 2 sadzonki
Zana 22:00, 25 maj 2017

Ależ cudny ten fioletowy rododendron. Znasz nazwę? A Lorelei jak kameleon. Swojego obfocę w sobotę, to porównamy. Ta trzecia hosta to może być undulata Mediovariegata, w każdym na pewno jakaś undulata (falista). A ta pierwsza nn to może Albopicta?
Toszka 22:28, 25 maj 2017

Górę cisa własnie tak ciachnij. Nawet ciuteczkę niżej. Góra i tak będzie szybciej chcieć rosnąć. Pierwsze lata będziesz "walczyć" z przyrastającą górą. Potem odpuści i zacznie bardziej tylko na boki przyrastać. Jesli masz Korzonek w płynie to podlej.
Kasia_CS 22:41, 25 maj 2017

Nazwę rodka Aniu jutro Ci sprawdzę, bo mam przyczepioną metkę On na żywca ma jeszcze głębszy kolor, u mnie rośnie w półcieniu i przez to troszkę znika - fajnie jakby miał jakieś odcięcie kolorystyczne.

Undulata Mediovariegata wydaje się być strzałem w 10tkę Albopicta też całkiem pasuje