Wydaje mi się, że tu bardziej by trzmielina pasowała w ilości 3 sztuk tak bliżej i pomiędzy trawkami. Nie wiem czy dobrze widzę i tam są małe tuje Aurea Nana jeszcze?
Czytam, że się zasnawiasz nad materiałem na podłoże wokół skrzyń?
Myślę, że kamień najlepszy Piasek, kora jak jest mokra to będzie ci się pryzklejać do butów. A jak rano po deszczu wybiegniesz po szczypiorek na śniadanie to nic fajnego roznosić piasek po ogrodzie
U mnie sprawdził się kliniec. Zostało nam z utwardzania podjazdu. Co prawda nie wygląda tak fajnie jak drobny żwirek ale spełnia swoją funkcję.
No to lecimy z fotkami - znowu leje masakra bagno wszędzie. Mam rabatę z grabami do realizacji ale jak tam weszłam w kaloszach to utonęłam.
Skarpa - tam to było roboty. Po wykopaniu floksów musiałam z tamtąd sporo ziemi wywieźć bo jakoś tam wyszło dużo względem trawnika. Część buksów przesadziłam troszkę niżej bo wyglądały tak jakby rosły na skarpie. Lawenda tam jest trochę marna ale odbija od korzenia . Nie wiem co to za odmiana ale pomimo to że kiepsko zimuje to kwitnie obłędnie. Brakuje kosodrzewiny i sesleria czeka do podziału i do posadzenia - deszcz mi nie pozwolił na dokończenie. Wkoło wydreptałam trawnik trzeba będzie dosiać.
Czy ktoś rozpoznaje co to jest? W rym roku nic nie wysiałam ale jak już prawie wszystko usunęłam przypomniało mi się, że w tamtym roku wysiałam tam werbenę p.
Nieprzyjemny ma zapach
Nigdy nie mogę w to uwierzyć, ze w zime wszystko wydaje się takie małe i nie ma efekty takiej osnowy, a potem przychodzą liście i robi się naprawdę gęsto.
Docelowo rabata po skonczeniu /jeszcze czesc z piaskiem po prawej stronie/ zostanie wylozona gazetami i zasypana kora.
To bedzie sloneczna rabata wiec sciolka chroniaca przed parowaniem bardzo sie przyda.
Te tulipany żarówiaste są urokliwe mega, tylko jeszcze, żebym wiedziała co to jest...na angelique chyba wciąż czekam, bo coś jasnego mam tu wciąż w pąkach
Niestety wieku świdośliw nie znam, gdybym była po nie osobiście to pewnie bym zapytała, ale wszystko odbyło się telefonicznie i mailowo - Pan mi je wybrał i obfotografował, ja wskazałam ze zdjęć, które chcę, a potem eM po nie podjechał i zabrał w długą podróż na Śląsk.
Mam wszystkie odmiany seslerii i najbardziej lubię jesienną i Sadlera.
Musisz sama zdecydować czy chcesz same trawy czy coś jeszcze, bo ile osób tyle opinii, ja akurat bym tam kule dorzuciła
Jeśli lubisz jednokolorowo to Spring Green są śliczne, ja tak mam obecnie, ale za rok idę jeszcze bardziej w miksy tulipanowe.
Mam fotki seslerii.
Jesienna na przedpłociu
A tu z bliska - od kilku tygodni niektóre krzaczki mają już pojedyncze kłosy
A jeszcze się zastanawiam - niby zrobiłam już rodkowi całkiem niezły dołek z różnymi smakołykami przed przesadzeniem go - czyli jakoś we wrześniu chyba - tydzień temu dorzuciłam jeszcze ściółkę z igliwiem sosnowym, bo udało mi się zdobyć. Od razu uprzedzę pytanie- bryła korzeniowa była rozluzniona i w miarę możliwości rozpłaszczona, torf wywalony.
Ale mimo rośnięcia już kilku ładnych miesięcy na nowym miejscu te liście nie są takie "płaskie" jak powinny. Wciąż ich krawędzie są podwinięte. Braku wody raczej nie mogę podejrzewać ze względu na jej ostatnio dużą ilość z nieba.. może potrzebuje więcej czasu?