Aureospikata ma u mnie aktualnie żółte przyrosty na końcówkach tak jak na tych zdjęciach jest uchwycone. Zielona część u mnie jest po zimie nie tak soczysta.
Próbowałam powiększyć zdjęcie ale ja nie widzę. Jakbyś wstawiła zdjęcie gałązki może przrost byłby widoczny.
może coś takiego
pewnie wygląda to lepiej niż to co jest ale nie jestem do końca przekonany. Te rododendrony mają chyba dobre miejsce zaciszne i raczej cieniste, Hortensję będą miały trochę słońca. Miskanty ML będą miały najwięcej światła, a rozplentnice lub turzyce frosted curls powinny dać sobie radę podobnie jak Hakonechloa. Nie wiem co z tym klonem czy poradzi sobie w cieniu i czy wogóle nie będzie za duży w tym miejscu (tak pod domem). nie wiem niestety co to za gatunek ale pewnie atropurpurea. W nogi rododendronów dałbym runiankę-myślę że bedzie pasować. Bardzo proszę o wspomożenie w tym temacie, bo chciałbym na majówkę plany urzeczywistnić.
pewnie wygląda to lepiej niż to co jest ale nie jestem do końca przekonany. Te rododendrony mają chyba dobre miejsce zaciszne i raczej cieniste, Hortensję będą miały trochę słońca. Miskanty ML będą miały najwięcej światła, a rozplentnice lub turzyce frosted curls powinny dać sobie radę podobnie jak Hakonechloa. Nie wiem co z tym klonem czy poradzi sobie w cieniu i czy wogóle nie będzie za duży w tym miejscu (tak pod domem). nie wiem niestety co to za gatunek ale pewnie atropurpurea. W nogi rododendronów dałbym runiankę-myślę że bedzie pasować. Bardzo proszę o wspomożenie w tym temacie, bo chciałbym na majówkę plany urzeczywistnić. Nie wiem czy nie za łyso będzie wiosną pod oknem, słyszałem że ML późno startują.
za dużo gatunków na tej rabacie. Wyrzucić trzeba troszkę (forsycję i te drobiazgi, dołożyć funki i bergeni). Dlaczego ta rabata nie kończy się po lewej do końca tylko ma taki nijaki pasek trawy?
Trzeba ładnie zaaranżować kształtem i roślinami balkon - inny układ rabaty.
Bergenia powinna być obwódką na brzegu rabaty, trzmielina również posadzona jedna przy drugiej razy 5.
Coś ładnego trzeba w szeregu posadzić wzdłuż siatki przy podjeździe, niewysoki żywopłocik najpierw i na jego tle rośliny. Stworzyć jakieś ramy dla układu rabat
To będzie duża rabata. A jak by tak () dać 5 szt. na gęsto trzmieliny oskrzydlonej (można ciąć radykalnie), wiosną będzie jasna zieleń, jesienią czerwień a zimą ciekawa kora, owoce krótko, bo ptaki mają stołówkę.
I jeszcze koniecznie muszę Wam pokazać karczochy, które przezimowały bez żadnego okrycia, jedynie śnieg ochraniał je przed mrozem (max. było -28). 5 z 7 sadzonek ma świeże przyrosty. Przez kilka dni chodziłam i macałam, czy to aby nie stare liście zasuszone
I opuszczająca się kocanka włoska, która też ponoć u nas nie zimuje, bo jest do -5.
Aż weszłam na google by sprawdzić - tak to mój bodziszek.
Ładnie się rozrasta, ale w kępie.
Jest obecnie taki - pod piwonią. Drugi nieco dalej, trzeci został podzielony, a jego miejsce zajęła molinia Ciekawe czy się sprawdzi w tym miejscu bo to wysoki okaz.