Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Wymarzony ogród 13:05, 28 kwi 2012

Do góry
Też witam krajankę
I tak jak Marzenka powiem, rh ma ciut podmarznięte pąki ale zrobisz oprysk i reszta zakwitnie

Skarpa bardzo ładnie wyszła
Wymarzony ogród 09:34, 28 kwi 2012

Do góry
Witaj Asik wiosennie, robi się pięknie za sprawą świerków serbskich oczywiście i nowych zakupów. Rh możesz dobierać takie jakie lubisz, niekoniecznie tak jak napisane jest, aby tylko nie każdy inny

Skarpa się udała, tylko od razu trzymaj trzmielinę nisko przy ziemi bo wejdzie na kulki tujowe.
Ania i róże i cała reszta :) 15:13, 27 kwi 2012

Do góry
U mnie od kilku dni prawdziwa wiosna , więc większość czasu spędzam z dziećmi w ogrodzie, a w wolnych chwilach poprawiam opisy na blogu, co okazało się być dość pracochłonne.Sprawdzam zdjęcia każdej odmiany z kilku sezonów, porównuję czas kwitnienia, długości utrzymywania kwiatów, rozwoju chorób. Po kilku latach już mogę dopisać swoje wnioski na temat moich róż.

Porządkuję też ogród, ostatnio przeniosłam w inne miejsce pozostałe po budowie materiały budowlane, cegły, pustaki itd, wczoraj przeniosłam roboczy piasek.
Przez weekend majowy chcemy wymienić obrzeże rabaty, która idzie wzdłuż uliczki. Teraz mam tam plastikowe obrzeże, które wygięło się na dziesiątą stronę.
W jego miejsce będzie wkopany dość gruby krawężnik, to jedyne wyjście, aby ta mała skarpa (ogród mam po lekkim skosie) wytrzymywała napór wody podczas ulewnych deszczów, które nas zalewają z uliczki. Plastik tego nie wytrzymuje.

Odpowiedni zakup już zrobiony

Biało-Fiolet 15:12, 25 kwi 2012

Do góry
A tak wygląda teraz moja skarpa.

Ułożone nowe kamienie i kilka roślinek posadzonych.
A taki piękniś zakwitł mi dwa dni temu
I ja potrzebuje pomocy ;) 22:45, 23 kwi 2012

Do góry
no ja wiem, wiem, naprawdę nie chciałam Ciebie i Autora urazić, może sie nie powinnam odzywać, ale jak patrzę na koncepcję to nie łapie o co w niej chodzi, jaki jest pomysł na ogród - może dlatego, że za mało wiem o tym terenie

o, to drugie zdjęcie z góry bardzo dobre, i sznureczki widać
hm, czyli co one maja robić te żywopłoty - zasłaniać widok na skarpę?
ten na środku ma tak troszkę zasłaniac podjazd od strony domu, a dom od strony samotni?
chciałabyś, żeby z okien domu garaż nie był widoczny?

skarpa + las i łąka kwietna są super

a czy ta rabata włochata będzie widoczna okien domu?
I ja potrzebuje pomocy ;) 22:13, 23 kwi 2012

Do góry
Ewo wyjaśniam...... projekt nie jest mojego autorstwa..... zrobiła go osoba, która studiuje w tym temacie... Jedyną modyfikacją moją było zrobienie symetrycznej łezki (4).
Taras jest z drugiej strony domu, działka faktycznie ciągnie się jeszcze ale ten fragment ogrodu ogranicza dom i skarpa. Znajdę zaraz zdjęcie to zobaczysz
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 20:01, 23 kwi 2012

Do góry
Sebku dokładnie po to go zrobiłam - żeby mnie mąz nie prześwięcił. Oczywiście w miarę rozrastania się roślin (i jak już będę mogła więcej łopatą operować) z rabatki zniknie trawa.

Teraz szaleję na skarpie- wiem już jak ma docelowo wyglądać i z większym namysłem sadzę i dobieram rośliny. Niedługo przedstawię efekty. Zaczynam wierzyć, że ta skarpa kiedyś będzie wyglądac ładnie

Mam za to do Was prośbę w innym temacie - mam donicę na tarasie- taką ośmiokątną. Początkowo chciałam do niej wsadzić hortensje ale u mnie jest straszna patelnia i obawiam się, że hortensje w pełnym słońcu nie dadzą rady. Zastanawiam się co zatem wsadzić do tej donicy- chciałabym żeby było kolorowe. Mogę wsadzić bratki w różnych kolorach ale koło czerwca będę je musiała wymienić na coś innego. Podpowiecie co będzie dobrze wyglądało i wytrzyma w pełnym słońcu? Może to być coś jednorczonego.
Mój ogród w cieniu drzew 22:43, 22 kwi 2012

Do góry
Marta, Kasiu cieszę się, że do mnie zaglądnęłyście Z tym naszym "laskiem" to jest taki trochę paradoks, bo faktycznie drzewka tworzą fajny klimat i w upalne lato nie musimy chować się pod parasolami, ale niestety za ogrodzeniem mamy dość ruchliwą drogę i nie ma niestety ciszy i takiego spokoju o jakim bym marzyła No ale cóż, działki nie kupowaliśmy, a dostaliśmy, więc... same rozumiecie ... Mimo tej drogi ptaszki nam śpiewają i wiewiórki skaczą po drzewach, więc nie jest aż tak źle Zamierzam podosadzać tu i ówdzie świerki serbskie, żeby dodatkowo osłonić się od tych aut.

Póki co, pokażę efekty prac nad równaniem skarpy znajdującej się z boku i z tyłu domu.

Skarpa przed i po :

no i teraz pytanie numer 1 : Czym tą skarpę obsadzić ?

ta część przy tarasie będzie ze schodkami :

Nie mogę się zdecydować, czy posadzić 1 gatunek czy coś wymieszać. Jeśli jeden, to stawiam na cis repandens lub repandens aurea ( niski, horyzontalnie rosnący i nadaje się do cienia ). Może macie inne pomysły ?

No i mam też myślenice, czy tą część skarpy za domem ( widoczną na przedostatnim zdjęciu ) też czymś obsadzić czy tylko posiać tam trawę, bo "na górze" będzie kiedyś rabata, więc aż tak bardzo często tego zbocza oglądać nie będziemy ... myślałam o barwinku lub runiance, bo tam całkowity cień będzie, ale chyba bym musiała masę tego tam posadzić

poradźcie coś proooooszę

Ogród Sylwii od początku :) 22:05, 20 kwi 2012

Do góry
Netka napisał(a)
A ja znowu chciałam zapytać, kiedy będzie wizytówka ??? Może jesteś Sylwia w stanie podać mi chociaż mniej więcej numerki stron z ogólnymi widoczkami rabat, tarasu i skarpy przy tarasie ? pliiisss

Jejku , jejku ... wizytówka wyleciała mi z pamięci będzie na pewno ! Interesuje Cię sama skarpa na tarasie ? taka jaka była czy taka jaka jest obecnie ?..... Bo ona również za chwilę będzie przechodzić metamorfozę ..... Co do podania stron no to nie umiem Ci pomóc niestety , za dużo tego się nazbierało ....
Skarpa w ogrodzie 17:04, 19 kwi 2012

Do góry
NETKA - moja skarpa jest nadal w rozsypce ale juz niedlugo .... . Musze sie jeszcze uzbroic w cierpliwosc, dokonczyc domek w srodku i wyruszyc z cala masa funduszy na moj ogrod i wtedy sobie nie zalowac Chcialabym tyle rzeczy w swoim ogrodze a szczegolnie jak sie napatrze na wszystkie te "ogrodowiskowe cuda" .
Biało-Fiolet 08:33, 19 kwi 2012

Do góry
Kupiłam wczoraj biała niezapominajkę i różową skalnicę. Z przodu domu skarpa już zaczyna wyglądać jak ogródek a nie łąka z chwastami
Mój ogród 21:53, 18 kwi 2012

Do góry
Dzięki Ewo, mam jeszcze plany co zrobić, aby skarpa wyglądała jeszcze lepiej od wiosny do jesieni.Myślę, że moja skarpa jest dobrym przykładem jak z czegoś, co wydaje się beznadziejne, można zrobić coś fajnego.
Mój ogród 21:29, 18 kwi 2012

Do góry
Bożeno, Twój klon i skarpa są boskie. Teraz dopiero zobaczyłam.
Skarpa w ogrodzie 21:21, 18 kwi 2012

Do góry
Moja skarpa, jak zostałam właścicielką tego paska ziemi wyglądała, tak, że każdy stukał się w czoło jak brałam się za karczowanie korzeni. Muszę przyznać uczciwie, że dzikie maliny potraktowałam randapem, bo inaczej bym nie dała rady. Skarpa wymaga jeszcze dużo pracy, ale już wygląda ładnie zwłaszcza latem. Jest tam półcień, ziemia sucha, jałowa (chociaż dałam już sporo taczek kompostu), Pod klonami innym roślinkom nie jest łatwo. Hosty dają sobie całkiem dobrze radę, niezawodne są liliowce. Nie sprawdzają się bergenie. cały czas mają jakiegoś grzyba, mimo że kilka razy już je pryskałam. A wiosną ładnie wyglądają tulipany. Właśnie na skarpie teraz zakwitną. Myślę, że przywitają mnie kwieciem w sobotą, przynajmniej niektóre.
Tak wyglądała moja skarpa, w zeszłym roku latem.

Lilowcom nic nie przeszkadza, rosną i kwitną doskonale.

Klon, patron i stóż mojej działki, rośnie na skarpie, tu od strony drogi. Latem daję dobroczynny cień, jesienią masę liście do grabienia. Ale i tak go kocham.

A tak wygląda skarpa jesienią, nie jest już tak ładnie, raczej melancholijnie.

Na pewno zajdą się zmiany na mojej skarpie, mam nadzieję że w przyszłości będzie to najładniejszy zakątek w moim ogrodzie.

Mój ogród w cieniu drzew 14:34, 18 kwi 2012

Do góry
Cieszę się Agnieszko, że do mnie zaglądnęłaś Ano działamy działamy tyle, na ile nam czas i finanse pozawalają Póki co posialiśmy (nareszcie !) trawkę na części tego "nowego" terenu, także czekamy aż się zazieleni Obecnie równamy skarpę znajdującą się za domem, efekty pokażę niebawem, jak skończymy Będę miała myślenice czym tą skarpę obsadzić, czy po prostu posiać na niej trawę, czy jednak zdecydować się na coś zadarniającego czy okrywowego, żeby nie mieć problemu z koszeniem. Tam jest ciągle cień, bo to skarpa przed małym "laskiem" także wybór roślinek będzie bardzo ograniczony. Ogród z brzozami z Gardenarium jest piękny i może uda mi się stworzyć coś choć trochę podobnego. Jeszcze Ogród na piaskach i Ogród Inteligentny - też super inspiracje
pozdrowionka poniżej mój pierwszy w życiu żonkil

Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 22:19, 17 kwi 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Siódemka z dwoma kółkami!
Jedzie i trąbi! Gna na zakrętach!
Niejednemu ogrodnikowi depcze po piętach!
Tu zawijaski! Tu taras w szkle!
Skarpa i leżak! Też tak chcę!
Ale że miałam już swych minut pięć,
Zostanie się dla mnie tylko chęć!
A inni,żwawsi i z większą mocą
Niech się napatrzą i rozochocą!
I w swoich ogrodach ,co to je mają,
niech takież cudeńka urządzają!
A gospodyni tego ogrodu
życzę zdrowia,relaksu.....i trochę czasu
by móc oglądać to wszystko z tarasu!
Ogród Sylwii od początku :) 21:56, 17 kwi 2012

Do góry
Siódemka z dwoma kółkami!
Jedzie i trąbi! Gna na zakrętach!
Niejednemu ogrodnikowi depcze po piętach!
Tu zawijaski! Tu taras w szkle!
Skarpa i leżak! Też tak chcę!
Ale że miałam już swych minut pięć,
Zostanie się dla mnie tylko chęć!
A inni,żwawsi i z większą mocą
Niech się napatrzą i rozochocą!
I w swoich ogrodach ,co to je mają,
niech takież cudeńka urządzają!
A gospodyni tego ogrodu
życzę zdrowia,relaksu.....i trochę czasu
by móc oglądać to wszystko z tarasu!
W cieniu - zacieniona 22:30, 15 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Pięknie

Cała skarpa,aż do jeziora cała w zawilcach...dopiero się rozwijają.
Przedogródek Iny 22:33, 12 kwi 2012

Do góry
Melduję się ponownie. Drzewka owocowe posadzone, będzie wyglądać to mniej więcej tak

Mam natomiast prośbę w rozplanowaniu obsadzenia skarpy. Zakupiłam właśnie tuje smaragd , posadzę je na skarpie wzdłuż płotu. Ale chciałam pociągnąć ten temat dalej i zaplanować także dół.

Jak wpisać w te pasy poszczególne rośliny, żeby miało to ręce i nogi?
Przestudiowałam wątki o skarpach, wybrałam rośliny, ktore chciałabym tam mieć i które się do trudnych warunków nadają. Mam problem z rozplanowaniem pod względem wielkości i kolorów. Oto lista:
1. berberys czerwony, nie wiem czy nadaje się np golden ring?
2. kosodrzewina
3. tawuła japońska
4. lawenda/szałwia omszona
5. Juniperus horizontalis "Limeglow"
6. trzmielina,
7. turzyca
8. wrzośce(rózowe, żółte)
9. kosaćce białe White Excelsior, Imperator (ciemny niebieski)
10. macierzanka
11. barwinek Vinca minor 'Illumination
sezonowo też tulipany,
Dodam, że skarpa ma 25m długości, ale nie jestem pewna, czy nie jest tego zbyt dużo?
Jeśli ktoś chciałby pomóc, byłabym wdzięczna
Dolina Tęczy 18:17, 12 kwi 2012

Do góry
Wrzuć w Google wyrazy skarpa ogrodowisko i kliknij Grafika to wyskoczą Ci różne skarpy. Możesz też pominąć słowo ogrodowisko, ale i tak to forum jest wysoko w wyszukiwarkach. Ja jeśli czegoś szukam często tak robię, bo nie mam tyle czasu na przeglądanie wszystkich wątków, a zależy mi głównie na zdjęciach.

borówcowy-raj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies