Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

magnolia 09:09, 09 maj 2012

zobacz go sobie

http://www.dobrepole.pl/Geranium%20sanguineum%20%22Compact%22_-_bodziszek%20czerwony_nlat_860.html

Tu jest odmiana jaśniejsza, ale nie łatwo ja dostać opisana jako odmianę

http://www.dobrepole.pl/Geranium%20sanguineum%20%22Apfelbl%C3%BCte%22_-_bodziszek%20czerwony_nlat_1305.html
abiko 09:45, 09 maj 2012

Dzięki Magnolio, geranium klepnięte zaczynam szukać sadzonek i do tego berberys karłowy, który mam. Możesz jeszcze popatrzeć na podsadzenie hakuro. Coś jasnego by się tam przydało, może jakaś trawa Carex z białymi paskami
abiko 10:09, 09 maj 2012

No i niestety.. chyba jestem jedyna..miałam Bogdzi pokazać moje azalie, a wam jak rozkwita Franceska..i co..robiłam zdjęcia bez karty, która została w pracy
No masakra...)
magnolia 10:30, 09 maj 2012

Abiko jak jak zwykle coś dorzucę ale dodam Ci zajęć. Zrób zdjęcie albo wygrzeb tej Hakuro w jakiejś dalszej perspektywie, co? Nie widać otoczenia ,a warto się mu przyjrzeć jak ona wygląda na szerszym tle, czy się nie zlewa z otoczeniem żeby wiedzieć w jakim kierunku iść. Coś mi nie gra tam , jakoś blado jest, nie wyraźnie, czy to złudzenie?
jotka 10:59, 09 maj 2012

abiko napisał(a)

Uff, furtka jeszcze przede mną nie zamknięta
W dyskusję fachową nie chcę się wkręcić, ale mam pytanko. Dosyć ostrą skarpę sobie zrobiłaś. Liczysz na to, że
systemy korzeniowe ja utrzymają, czy taka masz glebę?

A robieniem zdjęć bez karty się nie martw - zdarza się każdemu Ja mam dwa aparaty i jeden z nich sygnalizuje brak karty... szkoda tylko, że nie w domu przed wyjściem
pozdrawiam i nie przeszkadzam w planowaniu

magnolia 11:12, 09 maj 2012

tzreba na skarpie sadzić w kieszonkach- takie małe wypłaszczone kawałki ziemi. jakby się chciało zrobić skarpę łagodnie, dużo ogrodu by zajeła. Do tego Abiko ma ja zakończona murkiem, a to zdjęcie u sąsiada
jotka 11:25, 09 maj 2012

magnolia napisał(a)
tzreba na skarpie sadzić w kieszonkach- takie małe wypłaszczone kawałki ziemi. jakby się chciało zrobić skarpę łagodnie, dużo ogrodu by zajeła. Do tego Abiko ma ja zakończona murkiem, a to zdjęcie u sąsiada

Dziękuje za cenną odpowiedź. Ktoś z moich znajomych przymierza się do takiej skarpy na gliniastym terenie, to przekażę radę
abiko 13:25, 09 maj 2012

jotka napisał(a)

Dziękuje za cenną odpowiedź. Ktoś z moich znajomych przymierza się do takiej skarpy na gliniastym terenie, to przekażę radę

Tak tak, to nie moja skarpa, moja jest wcześniej po prawej i jest mniejsza, ale jednak jest. Skarpę zastałam i wpływu na nią nie mam. Jest taka różnica poziomów. Na niej jest glina, ale po jednym sezonie już widzę, że na niej też się da sadzić. Dokładnie tak robiłam jak pisała Magnolia, kopałam duże kieszenie dawałam do nich ziemię i sadziłam roślinę. Jak było za stromo, to wbijałam się w skarpę i robiłam taki wał, aby woda nie spływała za szybko. I rosną..
abiko 13:27, 09 maj 2012

magnolia napisał(a)
Abiko jak jak zwykle coś dorzucę ale dodam Ci zajęć. Zrób zdjęcie albo wygrzeb tej Hakuro w jakiejś dalszej perspektywie, co? Nie widać otoczenia ,a warto się mu przyjrzeć jak ona wygląda na szerszym tle, czy się nie zlewa z otoczeniem żeby wiedzieć w jakim kierunku iść. Coś mi nie gra tam , jakoś blado jest, nie wyraźnie, czy to złudzenie?
Hmmm, no może blado.. zrobię z innej perspektywy
abiko 10:12, 10 maj 2012

Magnolio, proszę..tak lepiej?

do prawej są róże, potem zawijasek z bukszpanu na wiśni. Koło zawijaska będzie Ilex crenata, więc będzie również żółty akcent, hortensje wzdłuż barierki schodów i jeszcze miskant..