Czy jest w kratkę, czy nie - mało istotne, pokaz z góry to powiemy jaki utworzyłaś wzorek
Tego się nie da wytłumaczyć, przyjedź do mnie na naukę, a ćwicz na rowie. ja inaczej rozsiewam ręką niż Gemcio. Nie rzucam a przesiewam przez palce.
Jak zamocować tyczki? Poziomo, przywiązać elastycznymi rureczkami, wężykami. Robisz prostokąt - stelaż i do niego przywiązujesz gałązki, docinasz.
Platany można ciąc bardzo radykalnie, do zera prawie, więc ograniczysz im rozmiary jak będziesz chciała. Ale to robisz wiosną bardzo wczesną, teraz już za późno.
Masz dwa powody tego stanu, albo błędy w uprawie i brak składników pokarmowych, te listki już nie odzyskają zdrowego wyglądu i żeby w razie czego nie rozprzestrzeniać choroby (jeśli to choroba) - oberwij je, Moja rada miała jakiś sens, nie ma cudów, że oprysk naprawi już uschnięte listki, chyba nie chcesz aby bukszpan wyglądał na obeschniętego??
Dlatego tak jak pisałam wcześniej, oberwij te listki. Następnie opryskaj Topsinem i podlej Topsinem, Za tydzień podlej Florovitem w płynie (rozcieńczonym jak podano na opakowaniu). Młode listki wyglądają zdrowo, a więc pozbądź się brzydkich, by nie szpeciły rośliny
1- wg mnie przemarzły albo słońce przypaliło młode delikatne listki.
2 - albo niedobór mikroelementów, albo choroba grzybowa.
Wg mnie za mało, gdybyś spaliła inaczej by to wyglądało.
Ja bym odczekała i nawoziła w majówkę. Ja nie ważę nawozu a miarkę mam w rękach i w oczach, widzę ile leci na oko. Wiem co się mówi o tych co na oko, ale ja uprawiam ogród 40 lat, więc mam prawo mieć miarkę w oczach
Kiedy było to nawożenie? Ja bym posypała nawozem w miejscach żółtych i dokładnie podlała. Potem, za miesiąc już rozsypanie nawozu równo, bez ominiętych miejsc. Trzeba podczas siania nawozu zwracać uwagę gdzie on spada i starać się nie omijać.
Czasem jest też tak, że trawnik jest bardziej zielony w miejscach, gdzie kopane były jakieś kable, albo rowy do nawadniania. U ciebie jakoś rzadko posiane tym siewnikiem, tak w kratkę
Dodatkowo ta róża obłędnie pachnie. Trudna jest w kompozycji bo jej kolor jest nie do określenia, ni morelowy, ni to różowy, nie wiadomo jaki, dobrze wygląda z granatową szałwią omszoną.
Oczko jest za płytkie, Taka woda szybciej się nagrzewa, a to napędza rozwój glonów.
Opadające liście potęgują ilość materii organicznej, będącej pożywką dla glonów. jeśli roślin jest za mało, glony rosną na potęgę. Wody nie powinno się wymieniać. Zrewiduj pogląd na temat usytuowania oczka wodnego, pod drzewami nie powinno być, a jeśli jest to siatkę rozwieszaj żeby liście nie wpadały.
Ja stosuję biologiczną broń, więc nie stosuję Dursbanu. Masz do wyboru - albo to albo to. Dursban działa na larwy w glebie, a Fastac na owady dorosłe, więc nie mogę powiedzieć co lepiej, bo każdy środek na co innego jest.
Oprysk Dusbanem to chyba nie tak, Dursban stosuje się do ziemi.
Jak chcesz dorosłe opryskiwać chemią, to robisz to wieczorem, więcej ich żeruje chociaż w dzień też je widać, ale raczej polecam Fastac, nie Dursban. Dursban stosujemy doglebowo.