Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Laurowiśnia wschodnia - Prunus laurocerasus 20:51, 22 kwi 2014

Do góry
Szkoda zachodu, jak ma zamarznąć to i tak zmarznie, to drzewo nawet w Anglii wymarza więc szkoda pieniędzy. Urośnie wysoko a potem kaput zrobi aż do samego dołu.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 20:49, 22 kwi 2014

Do góry
Korony już nie zagęszczaj, podkrzesaj do dołu jeszcze te małe gałązki, w sumie to powinnaś koronę mieć na tyle wysoko, żeby móc swobodnie pod drzewem przechodzić.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 20:48, 22 kwi 2014

Do góry
Raczej dopadła go choroba grzybowa i opadły listki. Zbierz dokładnie listki, przytnij, opryskaj i podlej Topsinem, ale jeśli to Cylindrocladium buxicola, to nie ma rady, to trudne do zwalczenia a raczej niemożliwe.
Stewartia pseudocamellia - stewarcja kameliowata 20:46, 22 kwi 2014

Do góry
Moja ma gorsze liście, jeszcze bardziej opóźniona. Możesz się cieszyć.
Program ochrony roślin 20:45, 22 kwi 2014

Do góry
Ja mieszam Topsin z Mirage p. grzybom na bukszpanie.
Brązowienie iglaków 20:43, 22 kwi 2014

Do góry
margi napisał(a)
Moje szmaragdy posadzone na wiosnę 2013r mają brzydkie czarne gałązki,jak mam im pomóc?

Zrób zaporę z kolczastych gałązek, oblewaj wodą co rano, zmyjesz mocz, ale może dostać się do gleby I tak źle i tak niedobrze.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:40, 22 kwi 2014

Do góry
ElaB napisał(a)
Witam wszystkich po świętach. W ubiegłym tygodniu posadziłam trzy małe krzaczki bukszpanu. Dzisiaj zauważyłam na nich jakieś szkodniki. Może ktoś wie co to jest i czym je zwalczyć? Z góry dziękuje za pomoc

Zauważyłaś szkodniki, ale jakieś, a więc jak one wyglądają? Przydałoby się zdjęcie, to pytanie zbyt ogólne

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow

Szkodniki

Wzdymacz bukszpanowy - listki są poskręcane, szczególnie na wierzchołkach, samice żerują od spodu liści. Zwalczanie - Talstar

Przędziorek bukszpanowiec - żeruje na liściach, wysysając soki. W miejscach żerowania tworzą się drobne, żółte cętki, zlewając się potem w plamy. Liście żółkną i zasychają. Zwalczanie - w październiku do kwietnia opryskujemy olejem parafinowym, Promanal, a w okresie wegetacji Polysect.

Miodówka bukszpanowa - to pluskwiak, który żeruje na dolnej stronie liści powodując, że blaszki liściowe zwijają się jak główki kapusty i widoczne są zielone larwy z woskowymi, białymi nićmi. Blaszki liściowe wybrzuszają się. Zwalczanie - październik do kwietnia Promanal, potem w okresie lata Mospilan, Confidor

Jeśli chodzi o choroby, to lepiej nie czekać na pojawienie się objawów lecz opryskiwać profilaktycznie, zanim szkodniki się pojawią.

Skorupik jabłoniowy - pędy zamierają, widoczne są na nich brązowe lub szare tarczki owadów w kształcie przecinka. Zwalczanie - oprysk w maju Mospilan, Actellic
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:39, 22 kwi 2014

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Witam czy na moje młode bukszpany wystarczy mospilan 20 Sp czy coś jeszcze i kiedy je opryskać?

A czy mogę opryskać tym mospilanem trzmielinę, bo zauważyłam dzisiaj że zwijają jej się listki i opadają, nie wiem co to bo jest wsadzona niedawno i już się takie coś z nią dzieje.

Ja bym oberwała żólte listki niczym nie pryskała, Mospilan jest na szkodniki a tutaj takich objawów nie widzę

W trzmielinie o tej porze opadają stare liście, więc pokaż zdjęcie objawów.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:38, 22 kwi 2014

Do góry
mischa napisał(a)
Właśnie wracam z ogródka, chciałam oberwać kilka uschniętych liści z żurawki i cała roślina zistałam mi w dłoni- okazało się, że została odgryziona od korzenia znalazłam przy niej białe larwy
Co robić? Zostały mi jeszcze trzy takie żurawki w tym miejscu, na razie trzymają się korzenia, ale nie wiadomo czy te szkodniki już tam nie działają

Opuchlaki, larwy podgryzają, wejdź na watek o opuchlakach i na artykuł na stronie głównej.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:37, 22 kwi 2014

Do góry
Krystian22hr napisał(a)
Witajcie !!!

Moja babcia ma od 4 lat merte(mirt) róznie to nazywają i to drzewo (bo jest za duze na krzak) ma juz 2,5metra wysokosci i chyba 2 metry srednicy XD

Ale problem polega na tym ze na wiosne jak zawsze wypuszcza nowe przyrosty tylko ze w tym roku okazuje sie ze koncówki starych lisci i te nowe przyrosty zasychają Pomóżcie bo szkoda takiego okazu

Dla ułatwienia w rozpoznaniu :

Jakby co to stoi przy oknie od strony wschodniej i jest podlewana 3-4 razy dziennie tak w ciągu dnia wypija do 5 litrów wody ^^

Z góry dziekuje ta roślinka jest dla babci bardzo wazna dla mnie z resztą tez

Albo szara pleśń albo mączniak, Podlewaj Topsinem i opryskaj.
Opuchlaki 19:17, 22 kwi 2014

Do góry
Tego nie wiem, ja dzisiaj wypowiedziałam wojnę i zbieramy dorosłe osobniki, które łażą po ścianach.
Żurawka - Heuchera 19:15, 22 kwi 2014

Do góry
Przymroziło jak nic, żurawki w ten sposób nie chorują, najwyżej opuchlaki je zjadają w ziemi i wylatują w całości.
Chwasty w trawniku 19:08, 22 kwi 2014

Do góry
Pisałam że to może być turzyca (Carex) on rośnie na podmokłych glebach na łąkach. Perz to nie jest na pewno, zbyt wygięte ma liście w łuk.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:40, 22 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu a cóż to za rarytasy tulipanowe przepiękne są ?
uściski poświąteczne zostawiam
Brązowienie iglaków 08:02, 22 kwi 2014

Do góry
Możesz jakiś płotek zrobić, ale to zawsze będzie denerwowało. Ja Kasiu dla odmiany mam obsikiwanego cisa ekran przy bramie, Wchodzi kocur i zadziera ogon właśnie tam. Narożnik brązowo-rudy i co mam robić ? Nic nie zrobię.
Jaśminowiec wonny - Philadelphus coronarius 07:57, 22 kwi 2014

Do góry
Kup cokolwiek na mszyce i staraj się pryskać od spodu liścia, one ta\m siedzą i nakłuwają liście, wysysając soki.
Berberys - Berberis 07:55, 22 kwi 2014

Do góry
alaasa napisał(a)
Witam WszystkichMam pytanie:chciałabym posadzić berberysa kolumnowego do donicy w tarasie 80cmx 100cm najchętniej z najwyższych okazów.Zastanawiam się ,którego wybrać :Erecta- Red Pillar- Helmond Pillar -Maria-Orange Rocket...strona południowo -zachodnia (donica bez dna).Nigdy nie miałam z berberysami do czynienia (poczytałam o wymaganiach) jednak czy nadają się do donicy??Który z wymienionych (lub innych których nie zdążyłam poznać) jest najbardziej spektakularny?Marzy mi się wysoki nawet 2.5 m wąski u dołu,może być rozłożysty górą.Proszę o porady

Nadaje się do donic. Może ten ostatni, będzie wdzięczny w kolorze. Te poprzednie 3 są dość ciemne.
Albo Maria, jest żółta.
Zeolit zakarpacki 07:48, 22 kwi 2014

Do góry
Myślę Marzenko, że można zdecydować się na taką opcję.

Na m² trawnika do piaskowania potrzeba około 0,6 kg zeolitu.
15 kg zeolitu kosztuje 20-30 zł i wystarcza na około 25 m2 powierzchni. Tak było podane w programie TVN.

Można go było też dodawać do podłoża podczas zakładania trawnika, znacznie poprawiłoby to przepuszczalność i gleba by nie byłą zbita, ale już po ptakach, więc próbuj z piaskowaniem.
Obwódki z bukszpanu 07:45, 22 kwi 2014

Do góry
Nie ma problemu, wyglądają doskonale.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 07:43, 22 kwi 2014

Do góry
Kto Ciem oblał tak porządnie? Grześka oblały bliźniaki Kasi, a mnie Witek porosił opryskiwaczem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies