Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ambrowiec amerykański - Liquidambar 20:49, 22 kwi 2014

Do góry
Korony już nie zagęszczaj, podkrzesaj do dołu jeszcze te małe gałązki, w sumie to powinnaś koronę mieć na tyle wysoko, żeby móc swobodnie pod drzewem przechodzić.
Bukszpan (Buxus) - uprawa 20:48, 22 kwi 2014

Do góry
Raczej dopadła go choroba grzybowa i opadły listki. Zbierz dokładnie listki, przytnij, opryskaj i podlej Topsinem, ale jeśli to Cylindrocladium buxicola, to nie ma rady, to trudne do zwalczenia a raczej niemożliwe.
Stewartia pseudocamellia - stewarcja kameliowata 20:46, 22 kwi 2014

Do góry
Moja ma gorsze liście, jeszcze bardziej opóźniona. Możesz się cieszyć.
Program ochrony roślin 20:45, 22 kwi 2014

Do góry
Ja mieszam Topsin z Mirage p. grzybom na bukszpanie.
Brązowienie iglaków 20:43, 22 kwi 2014

Do góry
margi napisał(a)
Moje szmaragdy posadzone na wiosnę 2013r mają brzydkie czarne gałązki,jak mam im pomóc?

Zrób zaporę z kolczastych gałązek, oblewaj wodą co rano, zmyjesz mocz, ale może dostać się do gleby I tak źle i tak niedobrze.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:40, 22 kwi 2014

Do góry
ElaB napisał(a)
Witam wszystkich po świętach. W ubiegłym tygodniu posadziłam trzy małe krzaczki bukszpanu. Dzisiaj zauważyłam na nich jakieś szkodniki. Może ktoś wie co to jest i czym je zwalczyć? Z góry dziękuje za pomoc

Zauważyłaś szkodniki, ale jakieś, a więc jak one wyglądają? Przydałoby się zdjęcie, to pytanie zbyt ogólne

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow

Szkodniki

Wzdymacz bukszpanowy - listki są poskręcane, szczególnie na wierzchołkach, samice żerują od spodu liści. Zwalczanie - Talstar

Przędziorek bukszpanowiec - żeruje na liściach, wysysając soki. W miejscach żerowania tworzą się drobne, żółte cętki, zlewając się potem w plamy. Liście żółkną i zasychają. Zwalczanie - w październiku do kwietnia opryskujemy olejem parafinowym, Promanal, a w okresie wegetacji Polysect.

Miodówka bukszpanowa - to pluskwiak, który żeruje na dolnej stronie liści powodując, że blaszki liściowe zwijają się jak główki kapusty i widoczne są zielone larwy z woskowymi, białymi nićmi. Blaszki liściowe wybrzuszają się. Zwalczanie - październik do kwietnia Promanal, potem w okresie lata Mospilan, Confidor

Jeśli chodzi o choroby, to lepiej nie czekać na pojawienie się objawów lecz opryskiwać profilaktycznie, zanim szkodniki się pojawią.

Skorupik jabłoniowy - pędy zamierają, widoczne są na nich brązowe lub szare tarczki owadów w kształcie przecinka. Zwalczanie - oprysk w maju Mospilan, Actellic
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:39, 22 kwi 2014

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Witam czy na moje młode bukszpany wystarczy mospilan 20 Sp czy coś jeszcze i kiedy je opryskać?

A czy mogę opryskać tym mospilanem trzmielinę, bo zauważyłam dzisiaj że zwijają jej się listki i opadają, nie wiem co to bo jest wsadzona niedawno i już się takie coś z nią dzieje.

Ja bym oberwała żólte listki niczym nie pryskała, Mospilan jest na szkodniki a tutaj takich objawów nie widzę

W trzmielinie o tej porze opadają stare liście, więc pokaż zdjęcie objawów.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:38, 22 kwi 2014

Do góry
mischa napisał(a)
Właśnie wracam z ogródka, chciałam oberwać kilka uschniętych liści z żurawki i cała roślina zistałam mi w dłoni- okazało się, że została odgryziona od korzenia znalazłam przy niej białe larwy
Co robić? Zostały mi jeszcze trzy takie żurawki w tym miejscu, na razie trzymają się korzenia, ale nie wiadomo czy te szkodniki już tam nie działają

Opuchlaki, larwy podgryzają, wejdź na watek o opuchlakach i na artykuł na stronie głównej.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:37, 22 kwi 2014

Do góry
Krystian22hr napisał(a)
Witajcie !!!

Moja babcia ma od 4 lat merte(mirt) róznie to nazywają i to drzewo (bo jest za duze na krzak) ma juz 2,5metra wysokosci i chyba 2 metry srednicy XD

Ale problem polega na tym ze na wiosne jak zawsze wypuszcza nowe przyrosty tylko ze w tym roku okazuje sie ze koncówki starych lisci i te nowe przyrosty zasychają Pomóżcie bo szkoda takiego okazu

Dla ułatwienia w rozpoznaniu :

Jakby co to stoi przy oknie od strony wschodniej i jest podlewana 3-4 razy dziennie tak w ciągu dnia wypija do 5 litrów wody ^^

Z góry dziekuje ta roślinka jest dla babci bardzo wazna dla mnie z resztą tez

Albo szara pleśń albo mączniak, Podlewaj Topsinem i opryskaj.
Opuchlaki 19:17, 22 kwi 2014

Do góry
Tego nie wiem, ja dzisiaj wypowiedziałam wojnę i zbieramy dorosłe osobniki, które łażą po ścianach.
Żurawka - Heuchera 19:15, 22 kwi 2014

Do góry
Przymroziło jak nic, żurawki w ten sposób nie chorują, najwyżej opuchlaki je zjadają w ziemi i wylatują w całości.
Chwasty w trawniku 19:08, 22 kwi 2014

Do góry
Pisałam że to może być turzyca (Carex) on rośnie na podmokłych glebach na łąkach. Perz to nie jest na pewno, zbyt wygięte ma liście w łuk.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:40, 22 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu a cóż to za rarytasy tulipanowe przepiękne są ?
uściski poświąteczne zostawiam
Brązowienie iglaków 08:02, 22 kwi 2014

Do góry
Możesz jakiś płotek zrobić, ale to zawsze będzie denerwowało. Ja Kasiu dla odmiany mam obsikiwanego cisa ekran przy bramie, Wchodzi kocur i zadziera ogon właśnie tam. Narożnik brązowo-rudy i co mam robić ? Nic nie zrobię.
Jaśminowiec wonny - Philadelphus coronarius 07:57, 22 kwi 2014

Do góry
Kup cokolwiek na mszyce i staraj się pryskać od spodu liścia, one ta\m siedzą i nakłuwają liście, wysysając soki.
Berberys - Berberis 07:55, 22 kwi 2014

Do góry
alaasa napisał(a)
Witam WszystkichMam pytanie:chciałabym posadzić berberysa kolumnowego do donicy w tarasie 80cmx 100cm najchętniej z najwyższych okazów.Zastanawiam się ,którego wybrać :Erecta- Red Pillar- Helmond Pillar -Maria-Orange Rocket...strona południowo -zachodnia (donica bez dna).Nigdy nie miałam z berberysami do czynienia (poczytałam o wymaganiach) jednak czy nadają się do donicy??Który z wymienionych (lub innych których nie zdążyłam poznać) jest najbardziej spektakularny?Marzy mi się wysoki nawet 2.5 m wąski u dołu,może być rozłożysty górą.Proszę o porady

Nadaje się do donic. Może ten ostatni, będzie wdzięczny w kolorze. Te poprzednie 3 są dość ciemne.
Albo Maria, jest żółta.
Zeolit zakarpacki 07:48, 22 kwi 2014

Do góry
Myślę Marzenko, że można zdecydować się na taką opcję.

Na m² trawnika do piaskowania potrzeba około 0,6 kg zeolitu.
15 kg zeolitu kosztuje 20-30 zł i wystarcza na około 25 m2 powierzchni. Tak było podane w programie TVN.

Można go było też dodawać do podłoża podczas zakładania trawnika, znacznie poprawiłoby to przepuszczalność i gleba by nie byłą zbita, ale już po ptakach, więc próbuj z piaskowaniem.
Obwódki z bukszpanu 07:45, 22 kwi 2014

Do góry
Nie ma problemu, wyglądają doskonale.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 07:43, 22 kwi 2014

Do góry
Kto Ciem oblał tak porządnie? Grześka oblały bliźniaki Kasi, a mnie Witek porosił opryskiwaczem
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 07:24, 22 kwi 2014

Do góry
Problem nie wróci, Dajesz 5-8 warstw zmoczonych gazet. Chwasty padną, potem nie dopuszczasz do ponownego ataku, Problem nie wróci. Pielisz rabaty bo taka jest praca ogrodnika, nie ma tak lekko, że jak spadnie nasionko chwastu to nie wyrośnie. Wyrośnie, ale będzie tego mało i każdy powinien dać radę wyrwać chwasty.

Systematyczność działań spowoduje, że chwastów nie będzie. Ja znalazłam jednego chwasta w swoim ogrodzie na wiosnę i nie mam, ani nie miałam szmat ani gazet. Wszystko wydziubałam rączkami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies