Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:22, 22 kwi 2014

Do góry
Czekajcie cierpliwie, zraszajcie, jak się dobrze ociepli, nasiona wzejdą w niesamowitym tempie i wszystko się zazieleni.
Chwasty w trawniku 07:21, 22 kwi 2014

Do góry
Może jej rozłogi były w ziemi i wzeszły razem z trawą?
To nie chwastnica, ale fakt jest faktem, że szpeci wygląd trawnika. Ostatecznośc to wymiana trawnika, albo pogodzenie się z tym. Ja bym się nie pogodziła.

Może przed zasiewami nie odchwaściłaś dobrze terenu? Nie wiem, co to, ale może to być nawet turzyca. Też jest jednoliścienna więc oprysk herbicydem selektywnym nie da efektów.
Bardzo mały ogródek przy szeregowcu 07:14, 22 kwi 2014

Do góry
Podziel działkę w poprzek

przy pomocy kwadratów albo przy pomocy dwóch kół. Szopke zasłoń drzewem.
Bardzo mały ogródek przy szeregowcu 07:13, 22 kwi 2014

Do góry
Pod dębem będzie trudno utrzymać cokolwiek. Myslałam o ekranie z czegokolwiek co da się ciąć, grab, cis, ligustr) ale pewnie to i tak będzie zamierać, bo konkurencja o wodę i składniki pokarmowe z dębem będzie wielka. Jedyne i najlepsze rozwiązanie to posadzenie na płot bluszczu, Ale najpierw trzeba dobrze podkopać dołki, dać w nie kompost i podlewać, podlewać, aby się ukorzeniły, Potem będą się zakorzeniać korzonkami czepnymi, więc to chyba jedyne słuszne wyjście aby się zasłonić.

Jakie pnącze na tło dla róż? 06:55, 22 kwi 2014

Do góry
Ja mam bluszcz jako towarzystwo dla róż - angielek. Zobacz w moją wizytówkę.
Kalina koralowa jest za niska do zasłonięcia przed sąsiadem. Polecam śliwę wiśniową 'Nigra' lub wiśnię 'Umbraculifera'. Mam oba drzewa.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 01:39, 22 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bo jest za zimno w nocy.

U mni podobnie,20procent rajgrasu , 9dni od wysiewu i nic, odgrzebalem kilka nasion i nie widzę nawet by jakoś specjalnie napecznialy...zatem czekam
Problemy z tujami 13:04, 21 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pod tuje sama kora? nie wiem, mam mieszane uczucia, a jesli świeża to źle
Pod tuje ja osobiście daję próchnicę odkwaszoną+próchnica kwaśna (pól na pól) i do tego ewentualnie mieszam jeszcze Conitorf i ziemię wykopaną z dołka.

Najlepiej aby dać kompostu jeśli masz. tuje nie są tak wymagające pod względem pH jak rózaneczniki, materia organiczna jest im potrzebna.

Dalam sama kore tzn. wykopalam row na te thuje na dno dalam torf i Hornspine (nawoz),wsadzilam thuje,przysypalam ziemia podlalam, dalam warstwe torfu i znowu ziemia, podlalam, ugniotlam i znowu ziemi dalam. Po tygodniu na ziemie dalam kore (jestem przeciwko wszelkim mata, nawet pod kamykami nic nie mam),to byl kwiecien 2013.We wrzesniu sciaglam kore,bo dawalam nawoz przed zima i juz spowrotem jej nie dalam. W zeszlym tygodniu znowu dalam nawoz (wymieszalam z ziemia),a we sobote przykrylam ziemie pod thujami skoszona trawa. Mam nadzieje, ze sie opamietaj i zaczna fajnie rosnac. W maju chce zamowic ziemie z kompostu u Torf i je podsypac.
Bardzo dziekuje Pani za wszystkie rady .
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 00:16, 21 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Najważniejsze po wysiewie jest stałe nawadnianie, a właściwie zraszanie, aby nasiona były wilgotne. Jeśli pogoda jest sucha, delikatnie zwilżamy nawet trzy razy w ciągu dnia.

Pierwsze siewki mogą pojawić się już w 5 dni po wysiewie, ale z reguły trwa to od 7 do 21 dni. Różne gatunki traw wschodzą w różnym czasie. Zaprzestanie nawadniania po pierwszych wschodach uniemożliwi kiełkowanie kolejnych gatunków i trawnik będzie niepełnowartościowy.

Pierwsze koszenie

Inauguracja koszenia następuje po osiągnięciu przez siewki 10 cm. Nóż kosiarki powinien być bardzo ostry, bo będzie wyrywał siewki. Zaleca się wałowanie młodego trawnika przed koszeniem. Kosimy dopiero następnego dnia po wałowaniu. Skracamy tylko wierzchołki traw.
Zabiegi te mają za zadanie spowodować rozkrzewianie się trawy. Po kilku miesiącach będzie ładna i gęsta.

Nie wszystkie nasiona muszą być przykryte ziemią. Mogą leżeć na wierzchu.

Ok, dziękuje
Klon palmowy - Acer palmatum 21:11, 20 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie wiem co to, bo wygląda na misecznika ale on nie żeruje na młodych przyrostach, zdjęcie niewryraźne,
A nie są to malutkie ślimaczki?

Nieważne co to, opryskaj Mospilanem albo zdejmij mechanicznie z rośliny.

Dzięki Danusiu,
jutro sprawdzę czy jeszcze są bo dzisiaj była niezła ulewa.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:35, 20 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na ulicy

Danusiu jak zawsze U Ciebie piękne kwiaty i w domku i na ulicy i ogrodzie życzę radosnego przeżywania świąt Wielkiej Nocy buziolki dla całej rodzinki
Funkie - Hosta 16:25, 20 kwi 2014

Do góry
To szałwia już w tej chwili nie jestem na 100% pewna czy to Salvia indicia ‘Indigo Spires’

Kocimiętka - Nepeta 16:14, 20 kwi 2014

Do góry
Przydałoby się wzruszyć rabatkę, jest taka zaniedbana i sporo mchu
Rozpoznawanie bylin 16:11, 20 kwi 2014

Do góry
nr 4 może to być też dziewanna, Słabe zdjęcia i trudno rozpoznać.
Jak sadzić róże? 16:05, 20 kwi 2014

Do góry
Jeśli Ci się nie chce, to róża nie będzie dobrze rosła.
Ani dobrze zimowała, Nie ukorzeni się tak jak powinna, a miejsce szczepienia będzie za płytko, wobec czego w pierwszą zimę może wymarznąć.
Róże Davida Austina 16:04, 20 kwi 2014

Do góry
Pilgrim.
Róże pnące 16:02, 20 kwi 2014

Do góry
Pisałam ze 100 razy, świeżo posadzonych roślin nie nawozimy co najmniej 2-3 tygodnie. Co znowu z tym nawożeniem? posadzenie jest najważniejsze i zapewnienie roślinie dobrego startu Nie wierzcie tak bardzo w sypanie chemii w ogród

Kopane róże możesz nawozić za 3 tygodnie. Doniczkowane za 2 tygodnie.

Ale... kochana ogrodniczko , jeśli dałaś dla róży w dołek to, co trzeba (czyli trochę przekompostowanego obornika) i kompostu, to przez cały sezon nie musisz niczym nawozić Każda roślina musi się zakorzenić, zanim będziesz nawozić, bo możesz jej nawożeniem tylko zaszkodzić, albo ją zniszczyć. Korzenie uszkodzone nie są w stanie pobierać nawozu.
Kret, krety - sposoby na kreta 15:58, 20 kwi 2014

Do góry
Suche gałązki w berberysu albo innych krzewów układać na grządkach. Siatkę i pałąki.
Choroby i szkodniki modrzewi 15:57, 20 kwi 2014

Do góry
Nie sadzić świerków, a co sadzić - nie wiem Graby? Fastigiata?
Choroby i szkodniki cisa, cis - zamieranie pędów cisa 15:56, 20 kwi 2014

Do góry
To jest wpisane w cisy, one tak mają, susza i niewłaściwe warunki wzmagają chorobę.
Co to za pnącze? - rozpoznawanie 15:51, 20 kwi 2014

Do góry
Może Lonicera involucrata ??

Link

Szukaj pod hasłem Lonicera w grafikach

Pokaż lepsze zdjęcie liści, bo nie widać dobrze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies