Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Nasadzenia a media 17:25, 01 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Gdzie jest północ i co to są za media i w jakiej odległości od płotu na ten przykład?
Jakie wymiary działki?

Oczywoscie Danusiu podchodzę tym razem do tematu nardzo poważnie
Co widac na zdjeciu. Cały pierwszy dzień nowego roku palikowałam i sznurek wiązałam wyznaczając chłodnik, podjazd, media. Jutro rabaty.
Północ na górze mapy. Żółty gaz, czerwony prąd, granatowy woda. Działka ma 25m szerokości, a dom stoi ok 12m pod ogrodzenia frontowego.
Przykładowo woda jest dokładnie 2 metry od ogrodzenia. Będzie nad nią podjazd do budynku gospodarczego i chcielibyśmy się jakoś osłonić od spojrzeń sąsiada.
Problem z magnoliami i miłorząbem po zimie 13:46, 01 sty 2021

Do góry
Obciąć nisko i będzie krzew magnoliowy.
Dąb błotny 'Green Dwarf' 13:45, 01 sty 2021

Do góry
Tak - nadaje się, ale nie na całe życie, kiedyś mu zabraknie miejsca.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 13:44, 01 sty 2021

Do góry
Co prawda późno, ale nic mu się nie dzieje. Nie panikuj, że zmienia kolor inaczej niż w szkółce.
Katalpa - Catalpa 13:43, 01 sty 2021

Do góry
Możesz nawet niżej, ukośnie trochę zrób cięcie, żeby woda odpływała lepiej.
Żywopłot strzyżony liściasty 13:42, 01 sty 2021

Do góry
Buk może być do gołego pnia obcięty, więc może się to udać, ale będzie wymagało co jakiś czas odmładzania. Niżej niż 250 cm aby było miejsce.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:40, 01 sty 2021

Do góry
Tak Basiu, w grupie wsparcia zawsze łatwiej no i można ewentualnie jakieś wypady prywatne robić w kameralnym gronie.

Darciu, od roku jestem w grupie 60+ więc liczę na to bardzo... Apeluję szczepcie się!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:38, 01 sty 2021

Do góry
Trzeba nieco zwolnić, uwolnić się od stresu aby nie poczuć się wypalonym. Nabrać entuzjazmu, sił i radości z wykonywanej pracy, o co w tych ciężkich czasach trudno.
Nie można działać z rozmachem bo nie wiadomo, czy praca cały czas będzie, czy zdrowie dopisze... Oby tak było.

Ja się trochę czuję taka uwięziona... Już bym planowała jakieś wyjazdy, zawsze zimą szukałam ogrodów w Anglii, planowałam Berlin na pocz. lutego, przytargiwałam jakieś kwiatki... a tu nic. Pozostały zakupy po internetach...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:19, 01 sty 2021

Do góry
Jak tam u Was w Nowym Roku? Przetrwaliśmy, z tego trzeba się cieszyć

Dużo zdrówka dla wszystkich odwiedzających, zalogowanych i niezalogowanych!

Planów jest wiele, sporo za chwilę zaczniemy realizować w miarę sprzyjającej pogody

Marzę w tym roku o prostej i spokojnej pracy, bez stresu
I dużo czasu spędzonego w naszych ogrodach, oczywiście przyjemna praca, ale też i leżenie na leżaku przy stawie, radość z coraz to nowych, zakwitających roślin.

Tego sobie życzę i żeby jak najszybciej się zaszczepić.

Nasadzenia a media 17:53, 31 gru 2020

Do góry
Gdzie jest północ i co to są za media i w jakiej odległości od płotu na ten przykład?
Jakie wymiary działki?
Nasadzenia a media 17:49, 31 gru 2020

Do góry
Wg mnie nie od tego powinnaś zacząć, wrysowanie zamazanych kółek że tu takie drzewa a tam takie to nie jest plan, na tej podstawie nie można nic powiedzieć ani doradzić. Najpierw zacznij od zaplanowania linii rabat/trawnika, potem kółkami zaznaczaj poszczególne drzewa, bo ja nie wiem w jakiej odległości o zakopanych mediów zamierzasz sadzić brzozy. Sam napis "lasek" nic mi nie mówi niestety

Najpierw zrób rachunek sumienia, co powinno się znaleźć w ogrodzie, w jakim rejonie, potem dopiero reszta czyli roślinność. Nie zaczynaj od lasków.
Jaka pompa do zbiornika na deszczówkę 160 litrów. 14:20, 31 gru 2020

Do góry
To zależy na jaką odległości będzie pompować i czy pod górę. Napisz jak najdalej ma pompować i w jakim celu. Jaka średnica węża? Na stałe to raczej będzie droga, bo takie są drogie. Tańszą trzeba wyjmować, bo jak woda zmarznie to rozsadzi w pompie coś tam (zapomniałam).

Podaj więcej danych, ale raczej pytaj o to sprzedawców pomp, oni doradzą. My tu nie jesteśmy jakimś ekspertem od pomp. Każda może się popsuć i każda może nie być dobra. Co tu wymieniać pompy? Kup Grundfos. Ten jest najlepszy, u nas w stawie chodzi non stop.

W pompie ważna jest wydajność. O to pytaj.
Nasadzenia a media 11:43, 31 gru 2020

Do góry
Dzień dobry. W końcu po 5latach od wprowadzenia się do wymarzonego domu zaczynam snuć plany o wymarzonym ogrodzie. Na razie to obraz nędzy i rozpaczy. Przy trójce małych dzieci i portfelu wykończonym wykańczaniem domu niestety ogrod znalazł się na ostatnim miejscu. I tak oto po woli rodzi mi się plan przedogródka. Jest to południowa część działki, mocno nasłoneczniona. Marzą my się drzewa, niezbyt wysokie, dające min. cień. Pani Danusiu @Gardenarium czy mogłaby Pani zerknąć? Czy moje plany już legną w gruzach. Na zdjęciu zaznaczyłem kolejno
1. Zagajnik z brzozy pożytecznej
2. 3 szt. Grabu pospolitego Fastigiata
3. 1 drzewo np. Ambrowiec
4. Szpater z thuji lub cisów.

Czy to jest możliwe przy takim rozłożeniu mediów? Dziękuję serdecznie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:42, 30 gru 2020

Do góry
Ja też obejrzałam, nawet obecnie dużo zajawek Mai jest z naszego ogrodu. Poznaję
Trzmielina - Euonymus 09:21, 30 gru 2020

Do góry
Poucinać wybujałe gałązki, podzielić na części jeszcze z 3 oczkami i ioerwać dolne liście. Ukorzenić.
Klon palmowy - Acer palmatum 09:19, 30 gru 2020

Do góry
Dereń Sibirica. Wybarwia się na różowo co prawda ale jest atrakcyjny.
Klon szczepiony- czy ma jeszcze szanse? 09:17, 30 gru 2020

Do góry
Wykop dół w gruncie i posadź doraźnie z tym szmacianym pojemniku. Zrób kopczyk z kory i poczekaj do wiosny aż ziemia rozmarznie. Wtedy przetniesz donicę i wsadzisz klona na docelowe miejsce.
Azalie japońskie problem ! 09:15, 30 gru 2020

Do góry
Niewłaściwe pH, powinno być kwaśne około 4,5
Bukszpan (Buxus) - uprawa 09:10, 30 gru 2020

Do góry
Najlepsza pora jest wiosną, przed rozpoczęciem wegetacji. Kiedy jeszcze nie widać że zaczyna wypuszczać. Zmiana stanowiska w tym czasie może mu nawet nie zaszkodzić, co miałoby miejsce w lecie.

Po przesadzeniu przytnij koniecznie. Średnica bryły taka, żeby dało się transportować. Im więcej utniesz korzeni, tym mocniej przytnij górę.

Bukszpan dobrze się przesadza, ma drobne korzenie.
Katalpa - Catalpa 09:08, 30 gru 2020

Do góry
Tak zrób, katalpa wtedy wypuści wielkie liście i mocne gałęzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies