Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród Cioci cz. 3 14:12, 02 sty 2021

Do góry
Aleś się napracowała kobito. Ja już wymiękam.
Pozdrawiam
Ogród cioci 14:10, 02 sty 2021

Do góry
wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/4617-ogrod-cioci-czyli-ciociogrod
Ogród cioci czyli ciociogród :) 14:03, 02 sty 2021

Do góry
Część 3 (aktualna) jest tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/6115-ogrod-cioci-cz-3
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:06, 02 sty 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
Danusiu ale masz pomysly
daliowy labirynt hihih i nie wykopywnie dalii, to sie jeszcze duzo musi ocieplic

Wiem, ale w Anglii są już takie miejsca gdzie zostawiają dalie w gruncie. Mi jedna przezimowała taka drobna... a druga w donicy w namiocie foliowym... Jakby się uprzeć to jest możliwe.

A jakby co, to nie wiem, kto mi pomoże wykopywać np. 2 tysiące dalii?
Ogród w trakcie tworzenia 09:12, 02 sty 2021

Do góry
Szklarnia zrobiła na mnie ogromne wrażenie, uściskaj Wykonawcę! Chylę czoła. Mój M. też by mi zrobił, ale tyle ma innej roboty, że nawet nie śmiem go prosić.. Zamówiłam i zbudowali, przywieźli.

Zapewne będziesz teraz rozmieszczać więcej drzew, ani się spodziejesz, a zazieleni się i stworzy mikroklimat, a ogród nabierze rozpiętości.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:06, 02 sty 2021

Do góry
Mnie też Sebku taka pogoda pasuje, może doczekam się lat, że nie trzeba będzie wykopywać dalii?? To by dopiero był czad... wtedy posadzę pole daliowe tak z 3000 m2 dalii. Taki labirynt daliowy...ooo! nawet niezły pomysł.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:13, 01 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Darciu, od roku jestem w grupie 60+ więc liczę na to bardzo... Apeluję szczepcie się!

Ja w grupie 30+, muszę czekać, ale też namawiam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:15, 01 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak Basiu, w grupie wsparcia zawsze łatwiej no i można ewentualnie jakieś wypady prywatne robić w kameralnym gronie.

Darciu, od roku jestem w grupie 60+ więc liczę na to bardzo... Apeluję szczepcie się!

Szczepienie to jedyne rozwiązanie. Nie trzeba się bać szczepionka jest bezpieczna (z dobrego źródła). Najlepsze sztaby naukowców nad nią pracowały z całego świata Polacy też, trzeba im wierzyc. W Polsce też była testowana.

Też apeluje aby się szczepić. Jak tylko będzie moja pora zaszczepie się a może wczesniej.

Wszystkiego dobrego w 2021 przede wszystkim zdrowia i siły Danusiu.

Pozdrawiam
Nasadzenia a media 17:25, 01 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Gdzie jest północ i co to są za media i w jakiej odległości od płotu na ten przykład?
Jakie wymiary działki?

Oczywoscie Danusiu podchodzę tym razem do tematu nardzo poważnie
Co widac na zdjeciu. Cały pierwszy dzień nowego roku palikowałam i sznurek wiązałam wyznaczając chłodnik, podjazd, media. Jutro rabaty.
Północ na górze mapy. Żółty gaz, czerwony prąd, granatowy woda. Działka ma 25m szerokości, a dom stoi ok 12m pod ogrodzenia frontowego.
Przykładowo woda jest dokładnie 2 metry od ogrodzenia. Będzie nad nią podjazd do budynku gospodarczego i chcielibyśmy się jakoś osłonić od spojrzeń sąsiada.
Problem z magnoliami i miłorząbem po zimie 13:46, 01 sty 2021

Do góry
Obciąć nisko i będzie krzew magnoliowy.
Dąb błotny 'Green Dwarf' 13:45, 01 sty 2021

Do góry
Tak - nadaje się, ale nie na całe życie, kiedyś mu zabraknie miejsca.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 13:44, 01 sty 2021

Do góry
Co prawda późno, ale nic mu się nie dzieje. Nie panikuj, że zmienia kolor inaczej niż w szkółce.
Katalpa - Catalpa 13:43, 01 sty 2021

Do góry
Możesz nawet niżej, ukośnie trochę zrób cięcie, żeby woda odpływała lepiej.
Żywopłot strzyżony liściasty 13:42, 01 sty 2021

Do góry
Buk może być do gołego pnia obcięty, więc może się to udać, ale będzie wymagało co jakiś czas odmładzania. Niżej niż 250 cm aby było miejsce.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:40, 01 sty 2021

Do góry
Tak Basiu, w grupie wsparcia zawsze łatwiej no i można ewentualnie jakieś wypady prywatne robić w kameralnym gronie.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:38, 01 sty 2021

Do góry
Trzeba nieco zwolnić, uwolnić się od stresu aby nie poczuć się wypalonym. Nabrać entuzjazmu, sił i radości z wykonywanej pracy, o co w tych ciężkich czasach trudno.
Nie można działać z rozmachem bo nie wiadomo, czy praca cały czas będzie, czy zdrowie dopisze... Oby tak było.

Ja się trochę czuję taka uwięziona... Już bym planowała jakieś wyjazdy, zawsze zimą szukałam ogrodów w Anglii, planowałam Berlin na pocz. lutego, przytargiwałam jakieś kwiatki... a tu nic. Pozostały zakupy po internetach...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:19, 01 sty 2021

Do góry
Jak tam u Was w Nowym Roku? Przetrwaliśmy, z tego trzeba się cieszyć

Dużo zdrówka dla wszystkich odwiedzających, zalogowanych i niezalogowanych!

Planów jest wiele, sporo za chwilę zaczniemy realizować w miarę sprzyjającej pogody

Marzę w tym roku o prostej i spokojnej pracy, bez stresu
I dużo czasu spędzonego w naszych ogrodach, oczywiście przyjemna praca, ale też i leżenie na leżaku przy stawie, radość z coraz to nowych, zakwitających roślin.

Tego sobie życzę i żeby jak najszybciej się zaszczepić.

Nasadzenia a media 17:53, 31 gru 2020

Do góry
Gdzie jest północ i co to są za media i w jakiej odległości od płotu na ten przykład?
Jakie wymiary działki?
Nasadzenia a media 17:49, 31 gru 2020

Do góry
Wg mnie nie od tego powinnaś zacząć, wrysowanie zamazanych kółek że tu takie drzewa a tam takie to nie jest plan, na tej podstawie nie można nic powiedzieć ani doradzić. Najpierw zacznij od zaplanowania linii rabat/trawnika, potem kółkami zaznaczaj poszczególne drzewa, bo ja nie wiem w jakiej odległości o zakopanych mediów zamierzasz sadzić brzozy. Sam napis "lasek" nic mi nie mówi niestety

Najpierw zrób rachunek sumienia, co powinno się znaleźć w ogrodzie, w jakim rejonie, potem dopiero reszta czyli roślinność. Nie zaczynaj od lasków.
Jaka pompa do zbiornika na deszczówkę 160 litrów. 14:20, 31 gru 2020

Do góry
To zależy na jaką odległości będzie pompować i czy pod górę. Napisz jak najdalej ma pompować i w jakim celu. Jaka średnica węża? Na stałe to raczej będzie droga, bo takie są drogie. Tańszą trzeba wyjmować, bo jak woda zmarznie to rozsadzi w pompie coś tam (zapomniałam).

Podaj więcej danych, ale raczej pytaj o to sprzedawców pomp, oni doradzą. My tu nie jesteśmy jakimś ekspertem od pomp. Każda może się popsuć i każda może nie być dobra. Co tu wymieniać pompy? Kup Grundfos. Ten jest najlepszy, u nas w stawie chodzi non stop.

W pompie ważna jest wydajność. O to pytaj.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies