Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:08, 20 cze 2015

Do góry
Już jestem, odważył am się idę za radą p Danusi, kamienie wyrzucone skalniak zniknął.
Bez pomocy nie dam rady im dłużej patrze na ogrody to wiem ze nic nie wiem Nie mam pojęcia co i gdzie posadzić żeby było skromnie ale z gustem Słupa nie przesunę o trawę zadbamy Podoba mi się tuja książkowa, berberysy tawuły Zaczynam zdjęciem od furtki.
Malutki pod lasem 21:47, 19 cze 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Aniu jak zostawisz tylko te ciemne i pomarańczowe żurawki to ja dałabym coś o liściach żółtych lub zielonych, więc tawuły czy berberysy w takich kolorach świetnie wg mnie będą pasowały. Śliczny Malec

Dziękuję w imieniu Jasiowego za komplement
No właśnie chcę tam coś chyba żółtego i nadającego się na słońce, bo te dwie żurawki zostają
Malutki pod lasem 20:24, 19 cze 2015

Do góry
Aniu jak zostawisz tylko te ciemne i pomarańczowe żurawki to ja dałabym coś o liściach żółtych lub zielonych, więc tawuły czy berberysy w takich kolorach świetnie wg mnie będą pasowały. Śliczny Malec
Słoneczny ogród słonecznej safikey 14:47, 18 cze 2015

Do góry
nowości w ogrodzie

po raz pierwszy posadziłam tawułki i juz zaczynają kwitnąć

rozwary - mile mnie zaskoczyły, byłam przekonana, że są jednoroczne i już chciałm posadzić na ich miejscu trawy a tu wiosną urosły nowe rośliny i wkrótce będą kwitły na biało

przy tarasie troszkę się zagęściło funkje sie rozrosły i pojawił się trzcinnik

tawuły mimo iż nie zdążyłam ich przyciąć w kulki cieszą oczy fioletowymi kwiatami

och cudownie jest na ogrodzie, można spacerować i rozkoszować się widokami
Z południa Polski - ogród Marzeny 10:42, 18 cze 2015

Do góry
Anna tak, z przodu mam tawuły. Jeszcze muszę korę kupić i podsypać. Z daleka kiepskie ujęcie telefonem wychodzi więc jak zakupię aparat to zdjęcia lepsze będą.
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:59, 17 cze 2015

Do góry
A przed berberysami widzę tawuły
Fajnie to wygląda, hortensje bardzo ładne, a te ciemne żurawki jakoś prawie zawsze dają radę i ładnie wyglądają
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:59, 17 cze 2015

Do góry
Widok z psiej zagródki
2014

2015 - kiepskie kwitnienie tawuły, świetne irysów

I na front i aleje różaną - tu prawie bez różnicy

2014

2015
Ogród na glinie 11:26, 17 cze 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Może powinnam trzymać się swojej pierwszej myśli, czyli okazała rozplenica grająca pierwsze skrzypce w tym miejscu. A jak się rozrośnie i będzie już ścieżka kamienna, to w zależności od ilości miejsca coś dosadzę. Czyli znów rośliny mieszkają w donicach. One już tak drugi rok...

Tawuły odpadają, nie ma zupełnie na nie miejsca tutaj.

A Twoja rozplenica, ta dziwnie wyglądająca zakwitła?

Gosia no to może ta rozplenica na środku, a po obu bokach tylko sedum. Na pewno ktoś ma na zbyciu, bo to rośnie jak szalone
Albo rzeczywiście wsadź rozplenicę i zaczekaj.
Ja swoje rozplenice tak poupychałam, że już czuję ze znów na wiosnę będą przeprowadzki
Ogród na glinie 11:13, 17 cze 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)

Tutaj to nie jest łatwe zadanie. A może tylko rozplenice + sedum. To razem super wygląda. Albo rozplenice, sedum i te żółte tawuły, co Ci się zostały. Kurcze- tego układu, co jest teraz, nie mogę sobie wyobrazić, roślinki są malutkie jeszcze. Ale pewnie jest ładny
p.s. Moja rozplenice w drugim roku po posadzeniu wygląda równie dziwnie, co ta twoja kupiona. Ale z kupionych 4 mam chyba ze 12 teraz

Może powinnam trzymać się swojej pierwszej myśli, czyli okazała rozplenica grająca pierwsze skrzypce w tym miejscu. A jak się rozrośnie i będzie już ścieżka kamienna, to w zależności od ilości miejsca coś dosadzę. Czyli znów rośliny mieszkają w donicach. One już tak drugi rok...

Tawuły odpadają, nie ma zupełnie na nie miejsca tutaj.

A Twoja rozplenica, ta dziwnie wyglądająca zakwitła?
Ogród na glinie 10:56, 17 cze 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
kupiłam rozplenicę Hameln, by ją posadzić pośrodku tego capelka, ma zasłonić skrzynie warzywne w widoku z tarasu

no i teraz chciałam coś jeszcze dosadzić, ale za dużo mam tego różowego dobra
nie zmieści się wszystko
z czego mam zrezygnować?

po lewej stronie jest sedum, za nim różowa jeżówka
z przodu stoi kilka różowych wrzośców mojej produkcji
po prawej w pomarańczowej donicy różowy krwawnik, przed nim 2 ciemne żurawki

I teraz albo posadzę samy byliny bez rozplenicy.
Albo rozplenicę i co do niej?
Bo ona wszystko pożre...
Wokół studni będzie ścieżka z płyt kamiennych.
Chyba dalej byliny będą mieszkać w donicach.

Tutaj to nie jest łatwe zadanie. A może tylko rozplenice + sedum. To razem super wygląda. Albo rozplenice, sedum i te żółte tawuły, co Ci się zostały. Kurcze- tego układu, co jest teraz, nie mogę sobie wyobrazić, roślinki są malutkie jeszcze. Ale pewnie jest ładny
p.s. Moja rozplenice w drugim roku po posadzeniu wygląda równie dziwnie, co ta twoja kupiona. Ale z kupionych 4 mam chyba ze 12 teraz
Zmienić pobojowisko w ogród... 11:16, 16 cze 2015

Do góry
Patrzę na tą moją skarpę wokół tarasu i... nie podoba mi się. Niby rośliny są po kilka z jednego gatunku, kolorystycznie jakiś tam reżim jest, a jednak mam nieodparte wrażenie panującego chaosu i przypadkowości.

Jest tak:

Gatunki:
- lawenda

- 3 szt niskiej azalii 'orange geisha', kwitnie w maju na pomarańczowo-pomidorowy kolor (tu mam stare zdjęcie):

- 3 szt żółtego pięciornika

- 3 szt niskiej kosodrzewiny pumilio, ma dorosnąć do ok 80cm wys w dalekiej przyszłości

- 3 szt żółtego jałowca

- trochę rozchodnika, bardzo szybko się rozrasta

- goździki skalniakowe, te dla odmiany wolno mi rosną

- fioletowe irysy cebulkowe - do przesadzenia
- 3 szt tawuły goldflame - chyba też do przesadzenia, nie podoba mi się tutaj
- jednoroczny uczep złoty

Chciałabym, żeby na tej skarpie rosło też coś wyższego, ale nie byliny. Tak, żeby otoczyć róg tarasu "płotem" z roślin. Myślę, że wysokość 80-100cm takich roślin byłaby ok (nie wyszystkich, tylko tych najbliżej kostki, a w dole niższe.
I chyba czegoś o czerwonych liściach mi brakuje. Może berberys kolumnowy?

Potrzebuję pomocy. Azalie, kosodrzewiny i jałowce chcę zostawić, reszta może być do przesadzenia gdzie indziej.
Ogród na glinie 17:10, 15 cze 2015

Do góry
nie powiem że kocham łubiny, ale chciałam jakieś kwiaty, kolory, więc wzięłam, bo nie były drogie
nie za smutno?
łubiny są fioletowe i różowe

wymieniłam czekoladowe żurawki na jaśniejsze berberysy, dalej smutno? czy przesadzam? jak coś potkam, to dołożę kwiaty w odpowiednim kolorze

zabrałam trzmieliny i wsadziłam tawuły by dodać limonkowego
teraz to już miskanty tu chyba nie pasują...
albo ogólnie łubiny nie pasują do variegatusów
sama nie wiem

ogólnie na ten moment stawiam na opcję z berberysami

Ogród na glinie 10:17, 15 cze 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Gosiu,
Twoje evergoldy są śliczne [moje pod groźbą zaczynają się mobilizować]. Po żurawkach zupełnie nie widać że pobierałaś z nich sadzonki! Gdybyś nie napisała to bym zupełnie tego nie zauważyła. Świetnie się komponują z hostą patriot [ha! mam ten sam zestaw , też masz patriot?]

Tawułka też jest śliczna z tymi kwiatuszkami jest bardzo urokliwa, nawet jeśli pierzasta czasem bywa Wiesz jak się ją rozmnaża? a jak świeci i rozjaśnia to już widziałaś i widzisz u siebie

Lawenda to istny busz, wiem, że już mówiłam że troszkę rozpaczałaś nad krzaczkami w ub roku, ale teraz istny busz

czosnki... i fajne i niefajne takie strerczące pałeczki
u mnie teraz są krzysztofy, wielkie jak moja dłoń Główkowych jeszcze nie ma, sporo mi padło bo tulipy je zupełnie zasłoniły. Ale rzeczywiście po przekwitnięciu już nie zdobią tak jak w trakcie, zastanawiam się czy już je wyciąć czy nie. Tniesz swoje czy czekasz az zaschną?

Wielkie są te żurawki,prawda? Wcześniej myślałam że to takie małe krzaczki bywają, a tu krzaczory. Te Twoje czerwone to Berry Smoothie?

Buziam i podziwiam ogrom pracy włożonej w założenie ogródka. Ślicznie już jest, a za rok to już będzie bosko!

Hosty Patriot jeszcze nie mam.
To jest Christmas Tree, ma obrzeża lekko białawo-żółte i mniej niż ta pierwsza.
Żurawka to Barry Smoothie, ale ona jest wyjątkowo duża. Mam też mniejsze i malutkie odmiany.
Przyglądam się czosnkom i myślę kiedy ciąć, bo nie chcę żeby szpeciły.
Tawuły japońskiej jeszcze nie rozmnażałam, ale podejrzewam że kawałek pędu do ziemi się wsadza i tyle.
Pozdrawiam.
Ogrodowe przygody 08:43, 15 cze 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Iwonko, Twoje róże mogłabym jeść łyżkami, są tak apetyczne Ja czekam na moją Ascot, jedna ma już pączki (posadzona dopiero w tym roku), drugą żarły mszyce i słabiej rosła. Popryskałam już miksturką i liczę, ze ta biedulka dogoni tę pierwszą. Co dałaś Ascot do towarzystwa?

ascot mam posadzony odk bordowej tawuły
ale ja jakoś nie komponuję specjalnie raczej ustawiam kolorami

Ogród na glinie 07:14, 15 cze 2015

Do góry
Edit napisał(a)

Witam, jeżeli mogę doradzić to ja również popieram posadzenie gdzieś tawuł. Mam np. szpaler pod bordowym bukiem oraz ciętą w kulki. Super rozjaśniają ciemne miejsca a miałam takich sporo w "lesie". Lubię ją i polecam pozdrawiam i życzę dobrego wyboru roślinek

Witaj

Dzięki za porady. Idę zajrzeć gdzie masz te tawuły.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:47, 14 cze 2015

Do góry
Zakwitła horta

I tawuły a i pieknotka sie zbiera

A przy domku dzieci śliczne iryski
Miejski zakątek z nieduża działką 22:52, 11 cze 2015

Do góry
Powstała więc rabata 1, dośc spora, o wymiarach 7 metrów na 210

w oddali przy smietniku mam zamiar posadzić 2 berberysy w środku, a na zewnatrz 4 tawuły japońskie

a tutaj, no własnie....

Rabata 2 o wymiarach 160 na 340

I obok furtki obok rabatki 2 miejsce na pojedyńcze nasadzenie ( tam gdzie leżą worki z korą na zdjęciu w wczesniejszym poście), około 80 na 80 cm
Ogród na glinie 16:35, 11 cze 2015

Do góry
właśnie
miskant jest przeznaczony właśnie w to miejsce
a tawuły muszą wylądować gdzieś indziej
czyli chyba zostanę przy fioletach
znacie małą róże taką jak pokazałam na koncepcji?
Ogród na glinie 16:34, 11 cze 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
no nie wiem.to kwestia gustu.Wczorajsza róże właśnie obok tawul wsadzilam

pokaż
tawuły też mają różowe kwiaty, jak Twoje róże
chyba że dam różowe róże
Ogród na glinie 15:23, 11 cze 2015

Do góry
Koncepcja nr 3

1 to była miskanty tawuły, Admiration i bergenia
2 to była miskanty fioletowe zawilce, werbena, i inne fioletowe, może róże
3 to mam taki pomysł, że tylko biały miskant variegatus, blado-fioletowe zawilce, ciemna fioletowa żurawka i biało-zielona trzmielina (ostatnio mi się spodobała), może bergenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies