Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 16:54, 08 maj 2015

Do góry
Megi1 napisał(a)
Dziewczynki, a jak ożywić tą rabatkę? Dwa cyprysy szczepione na pniu dwukolorowe, chociaż na zdjęciu nie widac, bo je przycięlam (bez komentarza;-0)i niestety jalowiec zielony,płożący (wiem jakie zdanie macie na ich temat, ale póki co muszą zostać- czy nie?), miejsce od wschodu, raczej malo slońca, przy murze domu.

na drugim zdjęciu w rogu widać wiciokrzew pomarańczowy kolor kwiatów, tam gdzie piach ma byc wysypany kamyk jak będzie robiony podjazd z kostki.

Ja też bym wywaliła jałowca i te krawedzie też bo one uroku nie dodają, albo zostaw same kanciki ( efekt porządkuje przestrzen) albo wykończyłabym jakims płaskim materiałem typu kostka,kamien czy klinkierowa cegła a jeszcze lepiej cegła "stara" z rozbiórki ale to w zależności od tego jak masz wykończone pozostałe rabaty, żeby nie było od sasa do lasa.
Jestem za rozjasnieniem na pewno, może jakies dwie tawuły japońskie - one o tej porze roku maja pieky złoty kolr, sa niewysokie - stworza ci pośrednie pietro i łatwe w prowazeniu, łatwe do ciecia....albo jasne berberysy nieduże, a do tego tak jak radza dziewczyny z tłu wyższe trawy - ze 3 szt co najmniej może miskant ML a przed mikantami jakies zawilce japońskie, lub jezówki wted latem byłoby fajnie a na jesien daj dużo cebulowych to i wiosną byłoby pieknie. A jaka to jest wystawa ? południe ? pólnoc? bio może na brzegu dałabys niskie żurawki w jasnym kolorze - kilka sztuk - obwódka zawsze porządkuje przestrzen....
Pozdrawiam
Ogród skąpany w słońcu 11:53, 08 maj 2015

Do góry
Moje dzisiejsze zakupy:

Choina Jedelloh pojawi się między trzmielinami na pniu.
A cis Hilli wokół studni, którą chcę ukryć:

RH Nova Zambla pod okna i tawuły Golden Princess na górną, poziomą częśćskarpy

Mój ogród pod górkę... 11:43, 08 maj 2015

Do góry
Tess napisał(a)
A, skalnica. Nie rozpoznałam. Docelowo same tawuły będą?

Tak jest w projekcie. Czekam aż skalnica przekwitnie i zobaczę jak to wygląda, bo szczerze powiem, że to przypadkowe, nieco chaotyczne połączenie mnie ujęło
Mój ogród pod górkę... 11:38, 08 maj 2015

Do góry
A, skalnica. Nie rozpoznałam. Docelowo same tawuły będą?
Ogród na glinie 11:29, 08 maj 2015

Do góry
Kasia73 napisał(a)

LENIA to mam ja ale już się poprawiam i idę plewić.
Gosia a z zielonych jasnych żurawek to co byś poleciła na słońce?

nic
nie wytrzymują
mimo że niektórzy mówią że Lime Marmalade tak kiedy się dobrze zakorzeni
u mnie się przypalała
daj coś innego żółtego, berberysy, tawuły japońskie, trzmielinę

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 11:13, 08 maj 2015

Do góry
anna_p_k napisał(a)
czyli fitness uprawiałaś w ogrodzie wyjdzie na plus tawuły urosną i tak Ty miałaś je starsznie duże moje malutkie więc nie przecinałam ale dobrze że dowiedziałam się u Ciebie że jednak można

taki fitness to ja lubię
Aniu moje pewnie maleńkie jak u Ciebie, dośc mocno je przycięłam bo strasznie powichrowane były...
musze tez domówić ze trzy sztuki i dosadzić, trzmielin pewnie z 8...
i hosty muszę kupić bo mam dwie duże sosny, pod którymi coś tam posadziłam - niestety nie z wizją ogrodowiskową... i teraz musze to jakoś "uporządkować"
rosną tam roślinki sprezentowane przez gości, coś tam sama dosadziłam... muszę z tym koniecznie porządek zrobić
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 11:00, 08 maj 2015

Do góry
czyli fitness uprawiałaś w ogrodzie wyjdzie na plus tawuły urosną i tak Ty miałaś je starsznie duże moje malutkie więc nie przecinałam ale dobrze że dowiedziałam się u Ciebie że jednak można
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 09:36, 08 maj 2015

Do góry
Wczoraj przycięłam tawuły i trzmielinki - są takie maleńkie teraz - no ale mam nadzieję, ze wyjdzie im to na zdrowie...
Zaczęłam robić też kanciki, ale deszcz wygonił mnie z ogrodu - dzisiaj ciąg dalszy prac...wcale dużo wczoraj nie zrobiłam, a plecy bolą
Moje początki- i brak doświadczenia :) 08:50, 08 maj 2015

Do góry
Witaj Matyldo widzę, że na podobnym etapie jesteśmy - tworzymy. Bardzo ładne masz tawuły - teraz je kupiłaś?Podobają mi się. Jeżeli chodzi o miskanty za hortensjami to docelowo hortensja będzie prawie każde trawy zasłaniać bo jest przecież dużym krzewem - jeśli chcesz ich trochę wpleść to chyba tylko gracilimus . Tam gdzie znak zapytania przed hortensjami mogłabyś dać żurawki ale już np w czerwonym odcieniu.
Ogród wyrozumiały 00:48, 08 maj 2015

Do góry
Iza, platan super Naprawdę piękny egzemplarz.
Nie stresuj się tawułami, najwyżej na przyszłą wiosnę coś podmienisz, jak zobaczysz że nierówno rosną. Tawuły to prawie zawsze można przycinać i dają sobie z tym radę. Chociaż wczesną wiosną najlepiej.

Ogród wyrozumiały 22:23, 07 maj 2015

Do góry
ja swoje tawuły przed wsadzeniem poobcinałam do najniższego piętra bo od góry takie rzadziutkie były i liche i teraz ładne gęste kępki mi rosną więc myślę, że można ciąć
rabatka z platanem super wygląda
zakupki imponujące i fajnie, że dostałaś piękny gratis
Ogród wyrozumiały 20:32, 07 maj 2015

Do góry
Tak Beatka ,dzięki platanowi wzrok nie biegnie już do sąsiadów

Trawek nie kupiłam ,bo powiedzieli mi,że trawki to może w czerwcu
no i kupiłam sobie zawciąg nadmorski (pewnie jego z trawkami pomyliłaś) ,macierzanki u Blabusia - no nie tu gratisów nie dają ..
Hosty,trzmielinę u Pawlaka.

Wiecie dosadzałam przedwczoraj tawuły golden princess,do części,która już tam była i patrzę a jedna doniczka goldmound,dawaj sprawdzać doniczki ale......nie na wszystkich były nazwy i mam nerwa,że mogę mieć pomieszane...bo teraz to nie idzie ich odróżnić. Nawet ta podpisana goldmound wygląda jak golden princess.

Czy ja mogę te tawuły teraz obciąć???
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 10:10, 07 maj 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Od razu bym te tawuły wyciachała! Obejrzyj ogród Richiego. On ma wszystkie tawuły w kulki poobcinane. Wygląda to cudownie.
Naczytałam się dyskusji u Ciebie ... burzliwej momentami. Każda z osób ma swoje racje i ja się z tym zgadzam. Jeśli ktoś by mnie naśladował, ucieszyłabym się niezmiernie. Inspiruję, znaczy .
Na forum znalazłam rośliny, które się sprawdzają. Jaka ich konfiguracja na rabacie, to już indywidualna sprawa.
Twoja rabata będzie cudna, może daj berberys Admiration albo Atropurpurea Nana na ten środek, będzie pięknie kontrastował.
Posadziłam u siebie dywany z Atropurpurea, nie pokazuję jeszcze, bo mam nierówno, a lubię równo, bo mam nierówno pod sufitem cha cha.
Przesyłam pozdrowienia i działaj. Kibicuję Ci bardzo.

Borbetka- ja tez lubię równo i też pod sufitem trochę nie tego. Ale jak tak docackałam mój mały ogródek i wczoraj na niego spojrzałam, to kurcze- tam już w ogóle natury nie widać. Tylko pracę ogrodnika stwierdziłam, że czas się zapuścićciekawe czy mi wyjdzie...
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 09:00, 07 maj 2015

Do góry
IzaK napisał(a)
Borbetko miło mi Cię gościć w moich - póki co skromnych bardzo - progach No gdybym miała pokazywać swoje na etapie "równo" to chyba trzeba by poczekac z 5 lat haha
Cieszę się z każdej podpowiedzi i porady

Wiem, że rzuciliście mi już propozycje odnośnie środka... i każda z z nich sama w sobie jest super, tylko, że ja mam problem z decyzją haha
No jeżeli chodzi o ogród, to wciąż mam dylematy... zastanawiam się, zmieniam co chwila koncpecję... dobrze, że choć te tawuły i trzmieliny wsadziłam... przynajmniej jakiś "obraz" rabaty to już daje...
To niezdecydowanie jest męczące

Aneta dzięki!!! Sąsiad mi kilka dni temu powiedział, że powinnam bo będę miała problemy, bo system korzeniowy za słaby...

ZA SLABY? a one kopane czy z doniczki? przecież to wiśnie ozdobne, nie owocowe fakt miałam na swoich w tamtym roku kilka maleńkich które zjedliśmy, ale to nie drzewa owocowe
a to że nie potrafisz sie zdecydować to standard, nie przejmuj sie zostaw wolne i myśl sama przyjdzie.
a wiesz, że jak je bedziesz dobrze cięla to tym szybiej będą ładne. Nie bój się!
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 08:51, 07 maj 2015

Do góry
Borbetko miło mi Cię gościć w moich - póki co skromnych bardzo - progach No gdybym miała pokazywać swoje na etapie "równo" to chyba trzeba by poczekac z 5 lat haha
Cieszę się z każdej podpowiedzi i porady

Wiem, że rzuciliście mi już propozycje odnośnie środka... i każda z z nich sama w sobie jest super, tylko, że ja mam problem z decyzją haha
No jeżeli chodzi o ogród, to wciąż mam dylematy... zastanawiam się, zmieniam co chwila koncpecję... dobrze, że choć te tawuły i trzmieliny wsadziłam... przynajmniej jakiś "obraz" rabaty to już daje...
To niezdecydowanie jest męczące

Aneta dzięki!!! Sąsiad mi kilka dni temu powiedział, że powinnam bo będę miała problemy, bo system korzeniowy za słaby...

U "Zielonej" Ogrodniczki :) 08:46, 07 maj 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Od razu bym te tawuły wyciachała! Obejrzyj ogród Richiego. On ma wszystkie tawuły w kulki poobcinane. Wygląda to cudownie.
Naczytałam się dyskusji u Ciebie ... burzliwej momentami. Każda z osób ma swoje racje i ja się z tym zgadzam. Jeśli ktoś by mnie naśladował, ucieszyłabym się niezmiernie. Inspiruję, znaczy .
Na forum znalazłam rośliny, które się sprawdzają. Jaka ich konfiguracja na rabacie, to już indywidualna sprawa.
Twoja rabata będzie cudna, może daj berberys Admiration albo Atropurpurea Nana na ten środek, będzie pięknie kontrastował.
Posadziłam u siebie dywany z Atropurpurea, nie pokazuję jeszcze, bo mam nierówno, a lubię równo, bo mam nierówno pod sufitem cha cha.
uśmiałam się serdecznie lubię równo bo mam nierówno pod sufitem
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 08:28, 07 maj 2015

Do góry
Tawuła japońska - Spiraea japonica 01:01, 07 maj 2015

Do góry
Witam

Dziś zacząłem sadzić tawuły goldflame z tyłu domu wzdłuż ścieżki (pojedynczy pas z płyt chodnikowych 50x50cm) do tylnej furtki. Pas przekopany wzdłuż chodnika ma 70cm szerokości, a same tawuły sadze 40cm od krawędzi płyty (liczone od środka tuwały do krawędzi płyty). Tawuły chcę posadzić na długości około 10-11m, ale raczej bym wolał żeby każda kulka była widoczna a nie żeby mi się zrobił z tego zwarty żywopłot. Posadziłem już kilka w 60cm odległości od siebie (liczone od środka jeden tawuły do środka drugiej). Czy żeby każdy z tych krzewów był widoczny (kula) powinienem zachować odległość 60cm czy ją zwiększyć?

Odnośnie przycianania to wyczytałem, że na końcu lutego, początku marca przycinamy je na jeża tylko na ile to centymetrów ma być? Poza tym 2 przycinaniem korygującym pod koniec czerwca mogę ją na bieżąco przycinać w trackie lata, żeby kulka była lepiej uformowana czy nie ruszać w ogóle tego krzewu poza wiosną i czerwcem? Odnośnie nawozów czy podlanie czasem nawozem organicznym np. Humvit-Eko będzie wystarczającym nawozem? Tuwały będą pokryte warstwą kamyczków płukanych na agrowłókninie (mam ich nadmiar i nie mam gdzie upchać,a z korą nie lubie się bawić).

Proszę o szybką odpowiedź jako że jutro musze wkopać reszte i możliwie przesadzić te kilka co już wkopałem wczoraj.
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 23:14, 06 maj 2015

Do góry
IzaK napisał(a)
tak to wygląda - szału nie ma... już wiem, ze muszę dosadzić tawuły i jeszcze więcej trzmielin... środek póki co zostawię tak jak jest...
linie tych pasów rabatowych wyszły mi trochę inaczej niż na rysunku Anety, ale tak mi wyszło... następnym razem bardziej się przyłożę... wiadomo nie ma kory, nie ma żwirku, rabata nieskończona...

Ale i tak najfajniejszym kwiatuszkiem na zdjeciu jet ten w rózowej czapeczce!
Ogródek Iwony 23:05, 06 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Metamorfoza spektakularna bardzo ładnie uporządkowała ten zakątek ogrodu Jutro pokażę M, bo teraz kieruje i zmęczony już trochę jest... wiesz jak to jest
Nie mogę się napatrzeć na hortensję pnącą - fajny efekt
A zdjęcia tawuły rewelacja!

Ciekawa jestem, co twój M powie. Może sam już na to wpadł inie wie, jak ci to powiedzieć, aby go wyciąć ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies