Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

Fragaria 22:46, 27 cze 2015

Czy ogrod musi byc koniecznie caly w jednym stylu i w jednej kolorystyce?

U mnie przedogrodek ma byc glownie w kolorach fioletowym i zoltym (szalwia, budleja, Achilea filipendulia, Anthemis tinctoria, bukszpan )

tyl jest podzielony na 2 "pokoje", jeden jest w cieniu drzewa, hortensja biala, jarzmianka, zawilec japnski, hosty, bergenia, kalina viburium carlesii, irysy syberyskie, bukszpan, paprocie oraz bluszcz na scianie jako tlo

Drugi pokoj z tylu, odzielony od pierwszego scianka z cisow bedzie w kolorach zoltym, niebieskim - irsy syberyskie oraz Anchusa azurea, i rozowym - Gladiolus communis byzantinus oraz zoltym(zieonym)- Alchemilla + bukszpany, ciete cisy oraz bluszcz na scianie jako tlo

Rabaty sa wzorowane glownie na ogrodach angielskich z elementami formowanch cisow i bukszpanow
Gardenarium 09:38, 08 lip 2015

Nie musi, może być podzielony na różne strefy o całkiem innym stylu, ale powinny spójnie przechodzić, albo być oddzielone.

Styl Arst&Crafts się tym charakteryzował. Zajrzyj w moje zdjęcia z ogrodu Great Dixter lub Wollerton Old Hall. cykl ogrody angielskie

https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrody-angielskie

Opisałam ponad 90 a byłam w ponad 14o

Instagram Ogrodowiska
A_gawa 22:19, 10 lip 2015

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z Klonem pospolitym 'Golden globe'?
Aga 16:19, 15 lip 2015

Witam mam pytanie jeżeli dom jednorodzinny zbudowany jest z kamieni i czerwonej cegły taki w stylu poniemieckim to jaki styl ogrodu pasuje do takiego domu ?Dodam że na podworku znajudja sie jeszcze powierzchnie wyłozone małymi kamieniami tak zwany bruk.
Gardenarium 16:58, 16 lip 2015

Ogród wiejski, tradycyjny. Faliste linie, chyba że chodniki są proste. Wtedy proste. ale w rogu zaokrąglone. Żywopłoty z cisa, graba. buka - strzyzone. Nowoczesny styl na pewno nie będzie pasował.

Instagram Ogrodowiska
iwon 21:34, 27 lip 2015

Witam, jestem tu nowa. chciałabym założyć sobie mój wymarzony ogród. na razie babcia w nim "rządzi" ale ja mam już sobie robić "po swojemu". no i mam już pierwszy dylemat. mam nadzieję, że mi pomożecie.
Chciałabym wzdłuż ogrodzenia przed domem posadzić jakieś ozdobne krzewy, myślałam o Berberysie albo Tawui (nie mogę się zdecydować). bardzo podobają mi się krzewy uformowane na kształt kuli.
Gleba jest piaszczysta,a miejsce do godz 13.00 nasłonecznione. BARDZO PROSZĘ O POMOC
marcin_stemp... 20:48, 03 sie 2015

Berberys znosi suche miejsca, choć i tak bez podlewania i zaprawienia dołów przerobionym kompostem lub podłożem ogrodniczym się nie obędzie. Tawuły teoretycznie też dadzą radę. Na wyższy żywopłot może być Spiraea vanhouteii lub Spiraea cinerea Grefsheim. Z Berberysów wyższe odmiany Berberis thunbergii np. Atropurpurea. Szybko rosnącą alternatywą jest też Pęcherznica kalinolistna Diabolo (purpurowe liście) Luteus (żółte liście). Wszystko zależy jaki efekt chcesz osiągnąć.
anna_t 15:06, 04 sie 2015

witam,czy róże okrywowe nadaja sie na skarpę?wysokosc ok 1m nachylona 30-40stopni, szerokosc 3m cały dzień słońce. Planowałam wsadzić SCARLET MEILLANDECOR 2 szt. jesli mozna to sadzi sie ją na dole skarpy i róża z czasem zakryje tak?
Pszczelarnia 16:27, 04 sie 2015

Raczej na górze skarpy, najlepiej naprzemiennie, żeby długie pędy róż się poprzeplatały. Jakby w szachownicę. Raczej mają spływać ze skarpy, naturalnie. I nie 2 a trzy.
Betka 16:36, 04 sie 2015

Witam!
Rzadko proszę o pomoc ale w tym przypadku jakoś nie wiem co posadzić na tej rabacie.
Rabata ma być ze żwirkiem ( jasnym), wystawa północna.
Nie chcę zasłonić okna !! jest to miejsce przy "tarasie" Zastanawiam się nad połączeniem tej rabaty z tą która już istnieje . Za domem jeszcze nic konkretnego nie rośnie. Zaczynam obsadzanie w okół domu
Wymiary 1,10m X 6m
Jeśli ktoś coś na ten temat to ja chętnie poczytam