Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzony z pasją

Ogród tworzony z pasją

barbara_kraj... 00:27, 24 lip 2015

Karol99 napisał(a)
Wczoraj ciąłem krzaczki tawuły japońskiej i zrobiłem sadzonki. Mam nadzieję, że się ukorzenią.

U mnie się rozsiewają, dlatego od pewnego czasu nie dopuszczam do kwitnienia.
Lilie godne zachwytu.
Karol99 10:32, 24 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
A nie jest to tak, ze trawa się rozrasta wgłąb rabaty i co jakiś czas trzeba ją przyciąć ?

Teraz to już nie wiem, jak to jest ..
Karol99 10:32, 24 lip 2015

barbara_krajewska napisał(a)

U mnie się rozsiewają, dlatego od pewnego czasu nie dopuszczam do kwitnienia.
Lilie godne zachwytu.

Dlaczego moje się nigdy nie rozsiały.. Ta niesprawiedliwość losu
margaretka3 11:02, 24 lip 2015

Karol99 napisał(a)

Nie ma Żadna się nie przyjęła.

Karolu, jeśli chcesz sam ukorzeniać hortensje, spróbuj teraz z sadzonek zielnych. Znajdź łodyżkę na krórej nie zawiązał się kwiatostan, taki, żeby maił trzy węzły, oberwij dolen liscie, niech zostanie jedna para liści, potem do ziemi w zacienionym miejscu, podlewaj, żeby ziemia nie wyschła, ale i nie przejaj, bo zielne sadzonki szybciej gniją.
Mnie o wiele lepiej ukorzeniają się zielne niż patyczki wiosną. Sprobuj!
Idę dalej przegladać Twój wątek.
margaretka3 11:07, 24 lip 2015

Karol99 napisał(a)
Znaczy z odkładów są duże szanse, Danusia zawsze tak też rozmnażała. Ale nie da się praktycznie ukorenić uciętej gałęzi.

Hihi da się, mnie się udało Korzonki są, ale sadzonka nie chce rosnąć. Więc to jeszcze nie jest efekt całkowity Ale rzeczywiście, berberysy baaardzo ciężko się ukorzeniają.
Karol99 13:50, 24 lip 2015

margaretka3 napisał(a)

Karolu, jeśli chcesz sam ukorzeniać hortensje, spróbuj teraz z sadzonek zielnych. Znajdź łodyżkę na krórej nie zawiązał się kwiatostan, taki, żeby maił trzy węzły, oberwij dolen liscie, niech zostanie jedna para liści, potem do ziemi w zacienionym miejscu, podlewaj, żeby ziemia nie wyschła, ale i nie przejaj, bo zielne sadzonki szybciej gniją.
Mnie o wiele lepiej ukorzeniają się zielne niż patyczki wiosną. Sprobuj!
Idę dalej przegladać Twój wątek.

Dziękuje za cenne informacje. Zapomniałem powiedzieć, z tydzień temu tak dla eksperymentu wsadziłem gałązkę zielną hortensji Anabelle. Zupełnie od niechcenia bo byłem przekonany że od razu klapnie. Jak na razie liście ma piękne. Liczę, że się ukorzeni.
Karol99 13:51, 24 lip 2015

margaretka3 napisał(a)

Hihi da się, mnie się udało Korzonki są, ale sadzonka nie chce rosnąć. Więc to jeszcze nie jest efekt całkowity Ale rzeczywiście, berberysy baaardzo ciężko się ukorzeniają.

W takim razie gratuluję, ja nawet nie próbowałem. Za to rozmnożyłem sobie z nasion i rosną jak szalone.
Efffa 15:39, 24 lip 2015

Ale masz ładnie!Rodzice maja z Toba dobrze, wieszszszsz!Zeby u mnie tak ktoś podzielał moją pasje, to bym sie cieszyła!
Karol99 16:12, 24 lip 2015

Zawsze sie tym szczyca, ze prawie nic nie robia a ogrod pięknieje.
szemusia 19:21, 24 lip 2015

Karol99 napisał(a)

W takim razie gratuluję, ja nawet nie próbowałem. Za to rozmnożyłem sobie z nasion i rosną jak szalone.

Miałam taki czas, że wszystko rozmnażałam na potęgę. Z berberysem też mi się udało (kilka sztuk tylko), ale za to sam mi się wysiał obok krzaczka. Dziś dojrzałam kolejne siewki. Więc trzeba uważnie obejrzeć ziemię wokół - a nuż coś już rośnie?