Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Rozpoznawanie chorób i szkodników 01:17, 19 kwi 2014

Do góry
No i znowu wierzycie tylko w nawożenie, matko i córko, co z tym nawożeniem?
Jeszcze roślina nie zdąży pomyśleć. gdzie rośnie, zaaklimatyzować się, a tu już granulki albo opryski. Kurczę poprzestańcie na tym sypaniu i laniu nawozów Rh łatwo przenawozić i zasolenie działa zabójczo.

Pod rh trzeba w gliniastej ziemi wykopać szeroki dołek, a w jego dnie nawiercić dziurę i nasypać kamieni - drenaż zrobić, albo na lekkiej górce posadzić.
Jak nic dołek działa jak garnek, nabiera wody podczas opadów i Rh topi się, bo korzenie nie mają tlenu.

Sprawdź to.

Tuje w środku w samym środku mają prawo mieć suche. Bo tam nie dociera światło. Poczyść to suche od góry do dołu (zejdzie się trochę czasu) i wybierz spod tui.

Hortensji nowe listki mogły zmarznąć, były całkiem spore przymrozki.

Może byc kilka powodów tego stanu rzeczy a najlepiej wklej zdjęcie, bo wyrokowanie bez zdjęcia to zgaduj-zgadula.
Uprzejmie uprasza się o wklejanie zdjęć, celem zaoszczędzenia czasu na pisanie niekonkretne.
Brązowienie iglaków 01:09, 19 kwi 2014

Do góry
Jeśli nisko do kolan, to mocz kotów, Znaczą teren. Pokaż na tui a nie pojedyncze gałązki.
Kompozycje na stoły, dekoracja kościołów, i inne okolicznościowe.... 01:05, 19 kwi 2014

Do góry
Pomysły dekoracji wielkanocnych są w aktualnym artykule na stronie głównej, a jutro będą nowe na Facebooku w Ogrodowisku.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 01:03, 19 kwi 2014

Do góry
daro65 napisał(a)
posialem wczoraj trawe ,kiedy podlewac tylko wieczoerem czy tesz z rana

Podlewać a raczej zraszać aby nasiona były stale wilgotne.

A więc jeśli upał i sucha pogoda to podlewac nawet kilka razy dziennie, a jak pada to nie podlewać. Nie musisz lać dużo, chodzi o warstwę powierzchniową, tam gdzie leżą nasiona.

Jak pogoda umiarkowana to obserwować ziemię, gdy sucha podlewać a gdy mokra - nie podlewać.
Chelsea Flower Show 2011 01:00, 19 kwi 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród z nasion, wysiew, siew nasion

madzielena napisał(a)

Pomyłka z pośpiechu Nie wiem jaki jest w rzeczywistości, w realu, ale na ekranie wydaje się przesympatyczny. Mimo, że nie dokładnie o tym jest ten wątek - czy Alan Titchmarsh jest częstym gościem CHFS?

Co roku go spotykam, jest zawsze obecny bo prowadzi bezpośrednie relacje dla BBC z różnych ogrodów, robi wywiady z projektantami i chodzi z ekipą po terenie wystawy często zatrzymując się i robiąc sobie zdjęcia z odwiedzającymi wystawę ludźmi z całego świata.

Tutaj fotki z 2011 roku

Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 00:54, 19 kwi 2014

Do góry
A dlaczego tuje mają niedobory? Zawsze powtarzam, że najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie stanowiska dla roślin, a nie nawożenie.
Marzenka ma rację, może słabo ukorzenione są? Możesz im tylko zaszkodzić, Tuje jeszcze nie rosną, świerki też nie rosną, poczekaj i nie gorączkuj się z tym opryskiwaniem i sypaniem granulek.

Linia kroplująca czy taśma kroplująca-różnica 00:48, 19 kwi 2014

Do góry
blackstork napisał(a)
Też mi się wydaje, że linia nie zaszkodzi, zwłaszcza, że podlewanie naprawdę dużo czasu, a jednak latem pewnie będzie koniecznością częste stosowanie. Jeśli chodzi zaś o herbicyd w linii kroplującej, to czy jest to standard, czy trzeba o to dopytywać jeśli chodzi o linię z kompensacją ciśnienia, a tylko o takiej myślę, gdyż jest dość duża powierzchnia do pokrycia ok. 130 m. (chyba, że te z kompensacją takowe posiadają).

Trzeba się dopytywać bo to nie jest standard.
Obwódki z bukszpanu 00:42, 19 kwi 2014

Do góry
Od razu docinaj kulki.
Mata przeciw chwastom 00:41, 19 kwi 2014

Do góry
Margo napisał(a)
Spojrzałam w google i to pewnie ta gwiazdnica.
Jest problem z usuwaniem, bo ma dużo drobnych korzeni i usuniecie ich w całości graniczy z cudem, a z tych pozostałości wyrastaja za chwilę kolejne

Myslałam ze ocet zniszczy tez korzenie i roslina padnie a wyglada na to ze on pali tylko liscie - czy dobrze myśle ???

Powinien palić wszystko, ale na niektóre chwasty może nie zadziałać np. skrzyp.
Mata przeciw chwastom 00:40, 19 kwi 2014

Do góry
Krzysiek1973 napisał(a)

Mam na włóknienie płukany żwir, mogę go ponownie dać pod tuje?

Generalnie pod tuje lepsza będzie przekompostowana kora sosnowa niż żwir.
Parzydło leśne - Aruncus sylvestris 23:17, 18 kwi 2014

Do góry
Parzydło leśne lubi półcień, a nawet wytrzyma w cieniu, lubi żyzną i wilgotną glebę. Kwitnie w maju i jest olbrzymem. PO przekwitnięciu dopóki liście wyglądają ładnie, trzymamy je, kwiaty można zostawić, wtedy brązowieją. Jeśli nie wygląda dobrze - ścinamy po ziemi i podlewamy, wypuści nowe, świeże liście.

Mam w ogrodzie mamy, i mam też miniaturkę parzydła, jest naprawdę malutka, do 30 cm z kwiatami.
Jesienią pozostawiamy pędy żeby dodatkowo chroniły przed mrozem, a wiosną ścinamy i zasilamy roślinę kompostem. Dbamy o wilgoć.
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 12:12, 18 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie robić, tuje muszą rosnąć wyraźnie.

Co zrobić w przypadku opóźnionej wegetacji? Kilka posadzonych jesienią roślin ( Thuja Aureospicata, Picea pugens) ewidentnie "śpi". Bladozielony kolor, nowych pędów nie widać. Jeśli przeżyją, to ich wegetacja ruszy pewnie kilka tygodni później niż u "kolegów".
Co z nawożeniem takich roślin? Czy:
1) spróbować je obudzić Pinivitem?
2) czekać do maja-czerwca, aż zaczną puszczać pędy (tylko czy nie padną do tego czasu?)
Robiłem analizę gleby i wyszły niedobory wszystkich składników. Może śpią, bo głodują? Z drugiej strony czy oprysk Pinivitem, w sytuacji - gdy nie widać przyrostów - nie będzie za wczesny?
Wstrzymałbym się do początku maja, ale jeden ze świerków wygląda napawdę marnie...

Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 23:00, 17 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Raczej nie sadź wcale.

Ok. Dziękuję
Mata przeciw chwastom 21:24, 17 kwi 2014

Do góry
hortiterapeutka napisał(a)

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Czyli rozumiem, że przekopać dość głęboko? A czym szpadlem - ziemia jest bardzo gliniasta i klejąca, więc widłami nie uda sie wzruszyć?
Na ile blisko przekopywać w obrębie korzeni roślin (wiem, że ich naruszenie będzie potęgowało choroby grzybowe)?

Z tą korą zapytałam ponieważ obawiam sie jej uzyć, gdyż mam obecnie w ogródku problem z larwami komarnic i rolnic oraz sporo problemów grzybowych. Z drugiej strony to też troszkę kosztowało

Nie wiem kiedy uda mi sie męża zmobilizować (mocno zapracowany , ale jak tylko przystapimy do prac obiecuję przesłac zdjęcia

Przy okazji WSZYSTKIM życzę Wesołych Świąt.

Nie przekopywać głęboko, napisałam że wzruszyć płyciutko widłami szerokozębnymi. Na tyle blisko żeby nie uszkodzić korzeni, patrz i obserwuj, ja przecież nie widzę Twojej rabaty i jak szeroko są korzenie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:20, 17 kwi 2014

Do góry
Nie mam doświadczenia w tym zakresie.

Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 21:17, 17 kwi 2014

Do góry
Można w lipcu, jeśli gleba gliniasta to aby poprawić stan trawnika każda pora jest dobre.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:13, 17 kwi 2014

Do góry
Nula napisał(a)
Ja też bym chciała zasięgnąć rady Szefowej posadziłam wczoraj 16 małych krzaczków ostrokrzewu,po jakim czasie przyciąć żeby się rozrastały i kiedy nawozić? Dziękuję z góry.

Załóż watek o tym ostrokrzewie i pokaż zdjęcia krzewu. Wtedy poradzę czy i jak ciąć, Nawozimy nie wcześniej niż 2 tygodnie po posadzeniu, ale skoro dasz nową ziemię, to niepotrzebne będzie nawożenie wcale.
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 21:11, 17 kwi 2014

Do góry
Raczej nie sadź wcale.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:10, 17 kwi 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
Danusiu czy warto kupować bukszpany z Włoch??? Czy one u nas nie przemarzają ??

Nie kupować.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:22, 17 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Już do pana zadzwoniłam

No i dobrze ,widzę ,że oferta znikła .pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies